Teraz jest 05 wrz 2025, 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
RNP 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2016, 15:08

POSTY        26
Post RNP
Witam mam pytanie o  Rejestr Należności Publicznoprawnych. Jak jest u was w Urzędach, kto go obsługuje ile osób i najważniejsze jak go zacząć :blink:  bo po szkoleniu które było 2 miesiące temu  z RNP (trwało max 3h) nic tak naprawde nie wiemy :rolleyes:  U nas w us  jest wielki chaos,ponoć zostały wyznaczone 2 osoby do RNP (ustalenia z nus).

14 cze 2018, 20:20
Początkujący

REJESTRACJA29 maja 2009, 22:27

POSTY        9
Post Re: RNP
U nas (mały US Wielkopolska) czekamy na uprawnienia do RNP, pomalutku przeglądamy raporty w SSP i nikogo dodatkowo nie dostaniemy do komórki SEW

15 cze 2018, 16:01
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Wpisy (ich modyfikacje i wykreślenia) możliwe są na dwa sposoby.
1) Automatyczny - system wierzycielski (SSP, Poltax2b) sam wyśle wpis dla należności spełniających wymogi ustawowe. Pod warunkiem uprzedniego wygenerowania "Informacji o zagrożeniu wpisem" i braku reakcji zobowiązanego przez 30 dni od jego doręczenia. Na chwilkę obecną działa to tylko w SSP. Poltax2B jest ponoć na ukończeniu.

2) Ręcznym - można zalogować się do aplikacji ADRNP za pośrednictwem PUE. W tym wariancie wymagane są uprawnienia (uprawnienia RNP Wierzyciel). Proces nadawania uprawnień już się rozpoczął, ale chwilę potrwa. W tej chwili zbierane są dane informatyków, którzy otrzymają uprawnienia RNP Wierzyciel Admin i będą nadawać uprawnienia pracownikom SEW.

18 cze 2018, 08:39
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2017, 10:59

POSTY        4
Post sprzeciw do pisma - RNP
Witam,
Mam pytanie dotyczące wniesienia sprzeciwu przez podatnika- w jakiej formie odpowiadacie? Czy wystarczy normalne pismo, czy też należy wydać postanowienie?
Właśnie mi jeden wpłynął, i okazało się że jest zasadny, bo ktoś przy wprowadzaniu PCC pomylił się przy peselu.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi :)

22 sie 2018, 10:47
Początkujący

REJESTRACJA19 mar 2008, 09:47

POSTY        5
Musisz wydać postanowienie o uwzględnieniu sprzeciwu z uwagi na jego zasadność i umieścić informacje o tym w RNP. Powodzenia  :)

23 sie 2018, 12:42
Specjalista

POSTY        427
rabat208                    

Musisz wydać postanowienie o uwzględnieniu sprzeciwu z uwagi na jego zasadność i umieścić informacje o tym w RNP. Powodzenia  :)

Jeśli ktoś pomylił się w numerze PESEL, to dane te i tak nie zostały ujawnione w RNP, ze względu na błędną weryfikację z rejestrem referencyjnym.

23 sie 2018, 14:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Witajcie, muszę uzyskać dostęp do RNP. Mam wypełniony załącznik RNP-1 ale ma być do niego wysłany wniosek. Tylko nie wiem, gdzie go znaleźć.  Proszę o pomoc krok po kroku. Będę bardzo wdzięczny.

28 sie 2018, 09:35
Specjalista

POSTY        427
wojtek87                    

Witajcie, muszę uzyskać dostęp do RNP. Mam wypełniony załącznik RNP-1 ale ma być do niego wysłany wniosek. Tylko nie wiem, gdzie go znaleźć.  Proszę o pomoc krok po kroku. Będę bardzo wdzięczny.

Nigdzie. Nie ma wzoru wniosku. Piszesz po prostu w wordzie lub innej librze, wniosek o przyznanie dostępu.

29 sie 2018, 09:36
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2018, 21:47

POSTY        1
A jak to jest w końcu z adresem do korespondencji? Na tele dotyczącym RNP ciągle mowa, że skuteczne doręczenie na adres korespondencyjny jest tyko wtedy, kiedy zobowiązany odbierze osobiście (o ile IAS nie narzuciła innych rozwiązań, a moja nie narzuciła). I czy to tylko dotyczy RNP, czy też upomnień? W końcu jak sobie poczytałam wyroki, to KPA jasno określa adres zamieszkania lub miejsce pracy, a inne pomija. No to w końcu jak podchodzić do tego adresu do korespondencji? Ignorować?

20 gru 2018, 17:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
A nieprawda ... jest wniosek i to kilkustronicowy. Zapraszam na priv po świętach.

20 gru 2018, 22:12
Specjalista

POSTY        427
warzywko                    

A nieprawda ... jest wniosek i to kilkustronicowy. Zapraszam na priv po świętach.

Wtedy nie było :)

21 gru 2018, 08:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]