Teraz jest 05 wrz 2025, 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Orzeczenia sądów w sprawach KAS 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 23:50

POSTY        11
Post Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Zeszytowiec32 gratuluję sukcesu!!! Miło, że dzielisz się  tym z nami i pokazujesz, że warto walczyć o swoje prawa :)

24 kwi 2018, 18:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2009, 13:47

POSTY        23
I stało się! Wygrana! Zapadł pierwszy prawomocny wyrok w/s zaniżonych odpraw dla wygaszonych pracowników. Sąd Okręgowy w Kielcach w pełni podzielił naszą argumentację i uznał, że wszystkim wygaszonym pracownikom należne są odprawy w wys. od 3-krotności do 6-krotności wynagrodzenia w zależności od posiadanego stażu pracy. Apelacja IAS w została prawomocnie oddalona. Tym samym zakończył się proces, który wytoczyliśmy już we wrześniu ubiegłego roku.
Oczywiście podtrzymuję swoją uprzednio złożoną deklarację dot. informacji czy też pomocy w sporach z pracodawcą.
Proszę kontaktować się przez PW.

25 kwi 2018, 16:47
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam ponownie.

I znowu dzisiaj w/s w której reprezentowałem znajomą z IAS w Sądzie Okręgowym w Kielach zapadł prawomocny wyrok (V Pa 19/18) zasądzający niewypłaconą część odprawy.

Tym razem sąd dodatkowo zasądził  3-krotność wynagrodzenia poza uprzednio wypłaconą częścią odprawy (3-krotnością). Dotyczył osoby z ponad dwudziestoletnim stażem pracy w skarbówce.

Co wydaje się szczólne istotne zapadł on w składzie zupełnie innym od składu orzekającego w wyroku z dnia 25 kwietnia 2018 (sygn. akt: V Pa 20/18).

Kształtuje się zatem korzystna dla byłych pracowników linia orzecznicza, co może być szczególnie istotne w przypadku ewentualnych skarg kasacyjnych do Sądu Najwyższego.

30 kwi 2018, 17:44
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Zesztyowiec32 dzięki za  informacje  :)  Mam nadzieję, że zachęci to pozostałe osoby, którym umowy o pracę wygasły z dniem 31.08.2017 r. do dochodzenia swoich praw.

02 maja 2018, 07:15
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 cze 2017, 08:22

POSTY        1
Świetna wiadomość! I dzięki za informację Zeszytowiec32. Ciekawe jeszcze jak będzie się kształtowała linia orzecznictwa w zakresie nieprzedstawionych propozycji. Mam nadzieję, że również na korzyść byłych skarbowców.

08 maja 2018, 12:07
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
najt                    

Świetna wiadomość! I dzięki za informację Zeszytowiec32. Ciekawe jeszcze jak będzie się kształtowała linia orzecznictwa w zakresie nieprzedstawionych propozycji. Mam nadzieję, że również na korzyść byłych skarbowców.

Wiem o dwóch wyrokach też korzystnych dla nas, z 23.03.2018 r. Sądu Rejonowego Warszawa-Śródmieście oraz Sądu Rejonowego w Szczytnie z 28.02.2018 r.
Moja sprawa toczy się przed Sądem Rejonowym w Koszalinie. Sąd otrzymał od mojego pełnomocnika wyroki Sądu Rejonowego i Sądu Okręgowego w Kielcach. Wczoraj dostałem wezwanie na rozprawę 13.06.2018 r.
Być może wtedy zapadnie wyrok. I jestem ciekawy jakie stanowisko w świetle wyroków kieleckich zajmie  Sąd Rejonowy  w Koszalinie.
Pozdrawiam serdecznie :piwo:

11 maja 2018, 10:49
Amator

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:11

POSTY        12
08-05-2018r. przed Sądem Rejonowym dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi X Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Al. Kościuszki 107/109 zapadł wyrok w/s odszkodowania za bezprawne zwolnienie (wygaśnięcie stosunku pracy z dniem 31-08-2017 ), przyznano mi 3 krotną wartość miesięcznego wynagrodzenia. Byłem pracownikiem US z 24 letnim stażem. Wyrok nie jest prawomocny, jeszcze nie ma uzasadnienia - dziś wystąpiłem ze stosownym wnioskiem. Dla chętnych podaję sygn. akt XP 1138/17 w celu zapoznania się z treścią wyroku i uzasadnienia - po uprzednim wystąpieniu do Sądu w trybie informacji publicznej o przekazanie treści wyroku i uzasadnienia ( link: https://www.lodz.sr.gov.pl/index.php?p=m&idg=mg,3,90).
"Chcieć to móc"

14 maja 2018, 13:23
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Dzisiaj  Sąd Rejonowy  we Wrocławiu uznał, że pracownikowi służby cywilnej, któremu wygasła umowa o pracę z dniem 31 sierpnia 2017 r., przysługuje odprawa wyliczona zgodnie z ustawą o służbie celnej. Nie stosuje się przepisów ustawy o zwolnieniach grupowych.

Riebionok - gratuluję sukcesu. I konsekwencji w dążeniu do sprawiedliwości.

17 maja 2018, 17:34
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam. Wszystkich zainteresowanych sporami sądowymi z IASami o odprawę pieniężną chciałem poinformować, że Sąd Okręgowy w Kielach sporządził już uzasadnienie prawomocnego wyroku z dnia 25 kwietnia 2018r., V Pa 20/18 dot. należnego charakteru odprawy (jej wysokości) związanej z wygąśnięciem stosunku pracy pracownika IAS. W razie pytań - proszę o pw.

23 maja 2018, 17:52
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 08:16

POSTY        2
Witam, proszę o więcej informacji na temat odpraw w związku z nie przyjęciem propozycji pracy przez pracownika z ponad 20 letnim stażem pracy. Dostałam odprawę 3 miesięczną, czy należy mi się 6 miesięczna. Dzięki za inf.

30 maja 2018, 19:50
Amator
Własny awatar

POSTY        11
Tak należy Ci się odprawa w wysokości wyliczonej tak jak dla funkcjonariuszy służby celnej. Więcej info na prv.

03 cze 2018, 20:04
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 cze 2017, 09:18

POSTY        3
Cześć koledzy i koleżanki wygaśnięci. Szukam kontaktu, ( pomocy) w sprawie zaskarżenia decyzji DIAS o nieprzedstawieniu mi propozycji pracy. Ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się do tego zabrać?

04 cze 2018, 14:25
Zaawansowany

REJESTRACJA23 kwi 2018, 20:50

POSTY        33
https://edgp.gazetaprawna.pl/e-wydanie/ ... rawie.html

14 cze 2018, 06:09
Amator

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:11

POSTY        12
W sprawie wyroku sądu dotyczącego 6 - miesięcznej odprawy.
W końcu maja złożyłem pozew o wypłatę zaległej 6 - miesięcznej odprawy (przy wygaśnięciu otrzymałem za 3 - miesiące). Wczoraj otrzymałem zawiadomienie od  Sądu.
Sąd nawet nie rozpatrywał sprawy w trybie "zwyczajnym" tylko wydał nakaz zapłaty DIAS zaległej odprawy za 3 - miesiące w tzw. trybie upominawczym. Wynika zatem, że sprawa jest na tyle oczywista, że Sąd nie widzi podstaw do nadania sprawie trybu "zwyczajnego" i od razu poleca wypłacić zaległą odprawę. Oczywiście DIAS może to oprotestować i wtedy sprawa zostaje rozpatrzona w trybie zwykłym.
Tak więc szanowni czytelnicy którzy zostali wydmuchani na  ok. 3 wynagrodzenia (to średnio ok. 10 tys. zł ) nie zwlekajcie i skłońcie DIAS do przestrzegania prawa.
Były pracownik US.

19 cze 2018, 07:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona