Teraz jest 05 wrz 2025, 22:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Orzeczenia sądów w sprawach KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 wrz 2017, 17:01

POSTY        6
Post Re: Orzeczenia sądów w sprawach KAS
Dzięki za wsparcie. Mogę wysłać info na maila. Walczyć o swoje warto!

05 mar 2018, 10:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2009, 13:47

POSTY        23
Witam. Również jestem byłym skarbowcem, który został zwolniony z pracy w ramach dobrej zmiany. Teraz prowadzę swoją własną działalność - jestem prawnikiem. Prowadzę sprawy byłych pracowników (swoich znajomych) w Kielcach. Już
12 kwietnia 2018r. będzie rozprawa apelacyjna w Kielcach w/s zaniżonych odpraw (w związku z apelacją DIAS w Kielcach) -prawdopodobnie zapadnie pierwsze prawomocne orzeczenie w kraju. Służę radą, informacją i pomocą.

06 kwi 2018, 09:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2018, 20:18

POSTY        4
Witam wszystkich byłych skarbowców i proszę o radę; odmówiłam przyjęcia propozycji pracy w KAS i otrzymałam odprawę 3-miesięczną czy słusznie (mam staż pracy 35 lat), a może powinnam powalczyć o 6-miesięczną? Jeśli macie już jakieś doświadczenia to napiszcie proszę, mam jeszcze jedną prośbę szczególnie do zeszytowca, który jest prawnikiem, w kwestii świadczenia przedemerytalnego, którego ZUS mi odmówił z uwagi na brak przyczyn ekonomicznych gdyż sama odmówiłam przyjęcia propozycji pracy - będę składać odwołanie, czy mam szansę?

06 kwi 2018, 21:18
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam. Tak jak najbardziej w Twoim przypadku należna jest odprawa 6-miesięczna biorac pod uwagę staż pracy w skarbowości. Do tej pory zapadły same korzystne rozstrzygnięcia dla pracowników w sądzie pierwszej instancji. Tak jak już napisałem 12 kwietnia 2018 roku będzie pierwsza rozprawa apelacyjna w sądzie odwoławczym wtedy bedziemy już pewni rozstrzygnięcia. Aby wypowiedzieć się w kwestii ZUS musiałbym zobaczyć decyzję organu.

07 kwi 2018, 05:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2009, 11:32

POSTY        42
Z niecierpliwością czekam na rozstrzygnięcie i liczę na informację na forum

07 kwi 2018, 18:55
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam. Sąd Okręgowy w Kielcach odroczył samo ogłoszenie wyroku do dnia 25 kwietnia 2018r. do godz. 14.20.
Nie spodziewam się jednak rewolucyjnego rozstrzygnięcia w drugą stronę.
Kolejna rozprawa apelacyjna w SO w Kielcach co prawda już 19 kwietnia 2018r. ale też prognozuję odroczenie ogłoszenia orzeczenia.
Więc prawomocne orzeczenie poznamy najpewniej 25 kwietnia 2018r.

12 kwi 2018, 15:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2009, 11:35

POSTY        6
Drogi zeszytowiec32 mam do Ciebie ogromną prośbę. Jestem tak jak i Ty zwolnionym skarbowcem z ponad 4o letnim stażem pracy, z tego 23 lata w administarcji skarbowej. Do emerytury brakowało mi 1,5 roku a i tak "dobra zmiana" dała mi kopa. Chodzi mi o to byś podał do siebie namiary, abym mógł się do Ciebie zwrócić z paroma pytaniami. Jeżeli można.

14 kwi 2018, 14:28
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
Moja sprawa odbędzie się jutro. Podobnie jak kolegi.
Na razie występuję sam. Dopiero na następnym etapie zatrudnię pełnomocnika

15 kwi 2018, 14:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 maja 2017, 06:50

POSTY        3
Pomorzak2                    

Moja sprawa odbędzie się jutro. Podobnie jak kolegi.
Na razie występuję sam. Dopiero na następnym etapie zatrudnię pełnomocnika

A mogę wiedzieć kiedy składaleś pozew do sądu, jak długo czekałeś na rozprawe.

16 kwi 2018, 06:49
Zaawansowany

REJESTRACJA13 lip 2017, 17:11

POSTY        36
1. Hannah2017 :
Pozew złożyłem w styczniu br. w  sumie czekałem 2 miesiące.
Teraz Sąd zawiesił postępowanie, ponieważ w tym samym sądzie jest podobna sprawa.
A poza tym, Sąd chce zapoznać się z wyrokami Sądu w Kielcach i Warszawie.
2. Zeszytowiec32 i Melania45- czy  możecie przesłać mi na maila wyroki sądów w sprawach odpraw?

16 kwi 2018, 13:10
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Dzisiaj znowu odroczenie ogłoszenia orzeczenia przez Sąd Okręgowy w Kielcach - tym razem do 30 kwietnia 2018 do godz. 14.00. Czekamy zatem do środy na pierwszy prawomocny wyrok.

19 kwi 2018, 16:31
Amator

REJESTRACJA04 kwi 2017, 14:59

POSTY        12
Czy mogę prosić też na maila wyroki odnośnie odpraw od melania 45.

20 kwi 2018, 17:54
Znawca

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
SR w Człuchowie, wyrok z 3 stycznia 2018 r. Sygn. akt IV P 104/17

„[…] sąd pracy ma prawo badać przyczyny niezłożenia pracownikowi propozycji dalszego zatrudnienia, choćby w kontekście zakazu dyskryminacji (art. 113 k.p. oraz art. 183a i 183b k.p.) albo naruszenia prawa (art. 67 k.p.), obejścia prawa lub naruszenia zasad współżycia społecznego ( art. 8 k.p. ). Klauzule generalne zasad współżycia społecznego i społeczno-gospodarczego przeznaczenia prawa stosuje się w sytuacji, gdy podmiot uprawniony korzysta z przysługującego mu prawa podmiotowego w sposób niemożliwy do zaakceptowania, naruszający powszechnie podzielane poczucie sprawiedliwości i przyzwoitości.
Samo wygaśnięcie stosunków pracy powoda - co nastąpiło z mocy prawa - nie może być uznane za sprzeczne z prawem, ponieważ skutek ten przewidywała bezpośrednio ustawa. Dotychczasowe orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego aprobowało możliwość ustawowego wygaszania stosunków pracy w wyjątkowych sytuacjach np. w związku z reformą administracji (zobacz: orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego K 1/99, K 24/02, P 5/04).
[…]
W niniejszej sprawie, zdaniem sądu, nie złożenie powodowi propozycji pracy w KAS skutkujące wygaśnięciem stosunku pracy powoda ex lege z dniem 31.08.2017 r. narusza zasady współżycia społecznego określone w przepisie art. 8 k.p.
W przedmiotowej sprawie organ KAS nie wykazał żadnych obiektywnych przesłanek uzasadniających nie złożenie powodowi propozycji pracy w (...) w G., w tym przewidzianych w treści przepisu art. 144 ust. 1 ustawy z 16 listopada 2016 r. o KAS.
Brak jakichkolwiek konkretnych kryteriów, którymi organ winien kierować się w przedkładaniu albo propozycji służby w KAS albo propozycji pracy stanowi zaniechanie ustawodawcze - (tak też WSA w Olsztynie w wyroku z dnia 19 października 2017 r. sygn. akt II SA/Ol 672/17 traktując to jako pominięcie ustawodawcze).
Mając na uwadze wysokie kwalifikacje powoda, posiadanie tytułu magistra administracji, ponad dwudziestotrzyletni staż pracy w urzędzie skarbowym, ostatnio na stanowisku starszego eksperta skarbowego oraz wysoką ocenę pracy powoda przejawiającą się w przyznawanych mu nagrodach indywidualnych i ocenie okresowej na poziomie powyżej oczekiwań oraz wiek powoda w ocenie sądu brak propozycji zatrudnienia dla powoda stanowi nadużycie prawa w rozumieniu przepisu art. 8 k.p.
[…]
Mając na uwadze powyższe sąd na podstawie art. 56 k.p. w zw. z art. 8 k.p. stosownie do żądania pozwu sąd przywrócił powoda do pracy w Izbie Administracji Skarbowej w G. na poprzednich warunkach.”

https://www.saos.org.pl/judgments/322867

21 kwi 2018, 10:48
Amator
Własny awatar

POSTY        23
Witam. A dzisiaj udało się w Sądzie Rejonowym w Kielcach skutecznie zawalczyć - na razie w pierwszej instancji - o nagrodę jubileuszową dla pracownika wygaszonego przez nabyciem uprawnień emerytalnych, który już po wygaszenie przeszedł na emeryturę i któremu do nagrody jubileuszowej brakowało mniej niż 12 miesięcy. To tak w ramach informacji o innych należnych świadczeniach dla pracowników.

24 kwi 2018, 16:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona