Teraz jest 06 wrz 2025, 17:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
Informatyka w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

OK, na spotkanie w mojej IS napewno przyjadę - zobaczymy, porozmawiamy - może coś się rozjaśni !
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->dla całości US będzie to żądanie w wysokości 20 mln rocznie na zmianę sprzętu. Globalnie, jest to duża kwota.
To chyba żart ? - to nie są żadne pieniądze w skali kraju - pewno więcej wydają posłowie na paliwo (włącznie z tymi co nie mają samochodów  :D ).
Pozdr.  :)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Z tym samochodem to dobre  :D
Jednak, na poważnie, to 20 mln jest dużą kwotą i pytanie jest, co zyskamy po wymianie sprzętu.
Ale nie kruszmy o to kopii. Sądzę, że bezpośrednia rozmowa nam dużo da.
Pozdrawiam,
Slavko

13 paź 2007, 21:10
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
DRAGIC - widzę ,że z Ciebie twardy zawodnik - wdrożenia tego uczą - i nie obrażasz się nawet za publiczny przegląd zawodowych kwalifikacji. Wybacz nie wiedziałem gdzie jest Robotyka bo to kiedyś chyba był MEL. Na moim sąsiednim wydziale nie było rysunku technicznego. A fotkę to każdy może sobie wygooglać i oceni - nie jest tak tragicznie , może lekka nadwaga ?

Myślę , że jak się poznaje nowych ludzi i ma się z nimi pracować  to każdy z ciekawości rozmawia i coś o sobie mówi , o swoich osiągnięciach aby przekonać innych , że warto dalej się spotykać  - prawie jak na castingach :)   Nie twierdzę, że informatyką może zajmować się jedynie osoba , która ma wpisane w dyplomie "informatyk"  bo to się teraz różnie nazywa. Ważne by znała się na zagadnieniu , może by miała dodatkowe kierunkowe studia podyplomowe nie tylko same kursy.
Jak już poprzednio pytałem , nie wiemy jakich umiejętności  ( niekompetencji  :) )     oczekuje się w CI.  

Informatycy w US i IS nie mieli prawie żadnych wartościowych szkoleń przez lata. Ostatnie poważne szkolenie  dotyczyło 1 informatyka w IS/US przy wdrożeniu SAB/SAP - o administracji serwerów.  Wszyscy oczywiście   muszą się szkolić sami we własnym zakresie  , bo inaczej już by dawno tu nie pracowali.  To może  powodować obawy przed przystąpieniem do   pracy w CI  a później powstanie też konieczność szkoleń.  Nie wiem czy znajdzie się 10 osób ze znajomością PRINCEIII ( kandydatów na liderów)  , chyba, że ktoś dotknął tego tematu na studiach .  A co będzie jeśli do CI zostanie przyjęty jedyny działający informatyk w urzędzie ?

DRAGIC - jak się Ciebie ładnie poprosi to potrafisz ładnym technicznym językiem coś powiedzieć o CMS.
A tak więcej?  Czy to ma być taki CRM jak "błękitna linia" TP  - czy przypadkiem go nie wdrażałeś   :angry2: ? Czy może jakiś portal z wiedzą i gotowcami do realizacji ? Na marginesie powiem , że do it.mofnet.gov muszę wchodzić przez SABa ( jak i inne us) choć bez problemu otwieram intranetowy www.mf.gov.pl i mogę sobie robić przegląd prasy :) .

Zachęcasz do dawania pomysłów - dobrze. Mam taki stary pomysł, który by interesował i zadowolił prawie wszystkie US poza DUS.  Jest poważne ekonomiczne uzasadnienie , aby PIT-11 z urzędów pracy spływały drogą elektroniczną najlepiej już od tego roku. Przeszkód prawnych już nie ma . Trzeba jedynie umożliwić urzędom skarbowym odbiór tych deklaracji a do urzędów pracy , które są w większości powiatów ,może nawet we wszystkich największym  płatnikiem składającym  ok 1/3 w stosunku do ilości  deklaracji ZUS, przekazać podpis elektroniczny.  Informatyka jest jedyną gałęzią gospodarki nie objętą ustawą o wynalazczości i pewnie jak zwykle za ten pomysł nie dostanę nagrody choć łatwo by było wykazać jakie efekty ekonomiczne  i organizacyjne by się uzyskało przy takim wdrożeniu.

Jeśli te spotkania w województwach mają coś wyjaśnić , to lepiej by obyło się bez ponownej demonstracji starych slajdów, które już sobie obejrzeliśmy.  Lepiej je trochę opóźnić aby zasypać nas konkretami.

Ostatnio edytowano 13 paź 2007, 21:48 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

13 paź 2007, 21:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

DRAGIC - widzę ,że z Ciebie twardy zawodnik - wdrożenia tego uczą - i nie obrażasz się nawet za publiczny przegląd zawodowych kwalifikacji. Wybacz nie wiedziałem gdzie jest Robotyka bo to kiedyś chyba był MEL. Na moim sąsiednim wydziale nie było rysunku technicznego. A fotkę to każdy może sobie wygooglać i oceni - nie jest tak tragicznie , może lekka nadwaga ?

Myślę , że jak się poznaje nowych ludzi i ma się z nimi pracować  to każdy z ciekawości rozmawia i coś o sobie mówi , o swoich osiągnięciach aby przekonać innych , że warto dalej się spotykać  - prawie jak na castingach :)   Nie twierdzę, że informatyką może zajmować się jedynie osoba , która ma wpisane w dyplomie "informatyk"  bo to się teraz różnie nazywa. Ważne by znała się na zagadnieniu , może by miała dodatkowe kierunkowe studia podyplomowe nie tylko same kursy.
Jak już poprzednio pytałem , nie wiemy jakich umiejętności  ( niekompetencji )     oczekuje się w CI.  

Informatycy w US i IS nie mieli prawie żadnych wartościowych szkoleń przez lata. Ostatnie poważne szkolenie  dotyczyło 1 informatyka w IS/US przy wdrożeniu SAB/SAP - o administracji serwerów.  Wszyscy oczywiście   muszą się szkolić sami we własnym zakresie  , bo inaczej już by dawno tu nie pracowali.  To może  powodować obawy przed przystąpieniem do   pracy w CI  a później powstanie też konieczność szkoleń.  Nie wiem czy znajdzie się 10 osób ze znajomością PRINCEIII ( kandydatów na liderów)  , chyba, że ktoś dotknął tego tematu na studiach .  A co będzie jeśli do CI zostanie przyjęty jedyny działający informatyk w urzędzie ?

DRAGIC - jak się Ciebie ładnie poprosi to potrafisz ładnym technicznym językiem coś powiedzieć o CMS.
A tak więcej?  Czy to ma być taki CRM jak "błękitna linia" TP  - czy przypadkiem go nie wdrażałeś   :angry2: ? Czy może jakiś portal z wiedzą i gotowcami do realizacji ? Na marginesie powiem , że do it.mofnet.gov muszę wchodzić przez SABa ( jak i inne us) choć bez problemu otwieram intranetowy www.mf.gov.pl i mogę sobie robić przegląd prasy :) .

Zachęcasz do dawania pomysłów - dobrze. Mam taki stary pomysł, który by interesował i zadowolił prawie wszystkie US poza DUS.  Jest poważne ekonomiczne uzasadnienie , aby PIT-11 z urzędów pracy spływały drogą elektroniczną. Przeszkód prawnych już nie ma . Trzeba jedynie umożliwić urzędom skarbowym odbiór tych deklaracji a do urzędów pracy , które są w większości powiatów ,może nawet we wszystkich największym  płatnikiem składającym  ok 1/3 w stosunku do ilości  deklaracji ZUS, przekazać podpis elektroniczny.  Informatyka jest jedyną gałęzią gospodarki nie objętą ustawą o wynalazczości i pewnie jak zwykle za ten pomysł nie dostanę nagrody choć łatwo by było wykazać jakie efekty ekonomiczne  i organizacyjne by się uzyskało przy takim wdrożeniu.

Jeśli te spotkania w województwach mają coś wyjaśnić , to lepiej by obyło się bez ponownej demonstracji starych slajdów, które już sobie obejrzeliśmy.  Lepiej je trochę opóźnić aby zasypać nas konkretami.

Witam,
za chwilę mi się znowu od Ciebie dostanie. Tak, wdrażałem CRM'a (czyli "błękitną linię"). Co prawda, byłem odpowiedzialny za dostarczenie infrastruktury (serwery, macierze dla środowiska produkcyjnego) oraz ręcznie łączyłem serwery środowiska szkoleniowego, ale byłem w tym zespole. Więc bij!  :D
Będę lojalny wobec byłej firmy - system jak każdy ma swoje wady. A w każdym systemie, najwięcej problemów związanych jest z użytkownikiem. Nawet, najlepszy system jest jedynie narzędziem. Jeżeli się z niego nie korzysta w odpowiedni sposób oraz nie korzysta z odpowiednią motywacją, to "święty Boże, nie pomoże". Sam też mam telefon w TP i jak mam problem, też korzystam z BL. I tak, też mnie szlag trafia, jak była koleżanka lub kolega z TP mówi, że coś się nie da zrobić, a ja wiem, że się da
Co CMS'a, mamy wizję, żeby to było środowisko, które zastąpi wszystkie istniejące portale, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Ma być pewnego rodzaju wrotami dla użytkownika końcowego, gdzie oprócz użytecznych informacji o strukturze resortu oraz kto się czym zajmuje (portal treści), będzie także warstwą prezentacji dla aplikacji trójwarstwowych. Docelowo, widzimy system CMS jako część internetową z treścią dwujęzyczną, obsługą osób słabowidzących itp. funkcjami (zaczynam już wchodzić bardzo w szczegóły) oraz intranetową część, która będzie dla wszystkich użytkowników personalizowana, z obsługą SSO (Single Sign On), tak aby się użytkownicy nie logowali za każdym razem do innego systemu, z integracją z systemem elektronicznej obsługi dokumentów. Treść portala będzie można replikować w różne miejsca, co w powinno nam też zapewnić spójność pomiędzy informacjami publikowanymi na różnych stronach. Także i BIP'y będą skonsolidowane i w jednym szablonie. Co do bazy wiedzy, planowane jest wdrożenie e-learningu. Nawet mieliśmy jakieś pomysły na wdrożenie, ale CMS będzie miał wyższy priorytet.
Jeżeli jesteś zainteresowany większą ilością informacji na ten temat, to wyślij mi proszę na firmowy adres maila i skontaktuję Cię z osobą od nas, która danym tematem się zajmuje. Nie chciałbym obiecywać, że podczas spotkań w terenie będzie możliwość zaprezentowania dla każdego z projektów wizji realizacji systemu (nie wiem czy będzie na tyle czasu, w sumie będziemy się wtedy koncentrować na wyjaśnianiu wizji transformacji), ale podam pomysł kolegom do rozważenia.
Co do pomysłu z deklaracjami - dzięki. W poniedziałek skontaktuje się z zespołem e-Deklaracji i przekażę info. Co do tego projektu, nie znam go tak bardzo szczegółowo, ale od 1 stycznia ma być składanych 50 deklaracji w formie elektronicznej (za pomocą XML'a). Wydaje mi się, że powinien być tam PIT-11, ale zabij mnie - nie jestem tego pewien. Mimo wszystko, dzięki.

Pzdr
Slavko

13 paź 2007, 21:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17

<!--quoteo(post=16559:date=13. 10. 2007 g. 20:19:name=Ramona)--><div class='quotetop'>(Ramona @ 13. 10. 2007 g. 20:19) [snapback]16559[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
OK, na spotkanie w mojej IS napewno przyjadę - zobaczymy, porozmawiamy - może coś się rozjaśni !
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->dla całości US będzie to żądanie w wysokości 20 mln rocznie na zmianę sprzętu. Globalnie, jest to duża kwota.
To chyba żart ? - to nie są żadne pieniądze w skali kraju - pewno więcej wydają posłowie na paliwo (włącznie z tymi co nie mają samochodów  :D ).
Pozdr.  :)
Z tym samochodem to dobre  :D
Jednak, na poważnie, to 20 mln jest dużą kwotą i pytanie jest, co zyskamy po wymianie sprzętu.
Ale nie kruszmy o to kopii. Sądzę, że bezpośrednia rozmowa nam dużo da.
Pozdrawiam,
Slavko
Zagryzam wargi (a właściwie staram sie trzymać łapy z daleka od klawiatury...)
i daleki jestem od  "spiskowej teorii dziejów..." w nawiązaniu do naszego kochanego monopolisty tpsa.
W waszych przepięknych  (niewątpliwie) prezentacjach przewija się słowo CENTRALIZCJA.
No to policzmy koszty centralizacji starego mamuta POLTAX-u.
Typowa "lokalizacja podległa" z 30-toma końcówkami (trochę poltax-u, p2b itp.) do sprawnej łączności z  bazą (w us) wymaga przepływności minimum 4 Mb/s.
W kraju spokojnie będzie to 30 tyś. takich stacji czyli wymagana przepływność to 4 Gb/s.
Za 1 km  w sieci korporacyjnej o przepływności 1 Mb/s tpsa rzyczy sobie 24,4 PLN.
Postawmy jeden wirtulalny us z 30-toma tysiącami końcówek w odległości 100 km od Radomia (miejsce superserwerowni supercentrum CI z superpacownikami).
I policzmy miesięczny rachunek za łącze:
24,40 [PLN] * 4000 [kB/s]* 100 [km] = 9,760.000 PLN
Dziękuję...
<_<

Ostatnio edytowano 13 paź 2007, 22:30 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz

13 paź 2007, 22:28
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
DRAGIC- masz racje nas tu wszystkich informatyków i nie tylko zżera brak wiedzy o tym co nowego w informatyce nas czeka.  Dlatego po zamknieciu BIDI ( taki biuletyn wydawany przez DI MF) uruchomiliśmy na tym forum temat <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=92" target="_blank">NOWOśCI W INFORMATYZACJI MinFin</a> . Chętnie byśmy widzieli tam nowe posty tym bardziej , że jak sam widzisz nie ma na razie intranetu MF.  Na forum też łatwiej o bardziej szczere opinie niz na intranecie - chyba , że coś się zmieni.

Bardzo podoba mi się pomysł e-lerningu . To będzie drugie takie wdrożenie w skali resortu ale chyba na znacznie większa skalę. Czy w związku z tym nie należało by polecić aby wszystkie kupowane w przyszłości monitory LCD były wyposażone w głośniki ? Zawsze to więcej  miejsca na biurku, jeden zakup,taniej.
Przydały by się w ogóle jakieś standardy dotyczące monitorów. problemem są też aplikacje . np P2B pracuje w rozdzielczości 800x600 a wiadomo , na 17 LCD to będzie rozmycie ( moim zdaniem optymalne byłoby kupowanie 19" LCD) . Jak ustawić natywnie  17" - za małe cyferki i literki. Nikt się nie przejmuje ergonomia użytkownika a to może być przyczyna błędów.

Wbrew temu co napisałeś cieszę się , że bierzesz udział we wdrażaniu naszego CRM mając doświadczenia z TP. To moim zdaniem zmniejsza ryzyko porażki  :D .

Przy centralizacji i wpuszczaniu się na siłę w terminale trzeba też pamiętać , o użytkownikach. Np. kontrolującym bardzo by to przeszkadzało - brak możliwości ściągnięcia  i obrobienia protokołu co znacznie przyspiesza ich pracę. Choć z wiadomości na topiku kontroli  widać, że nie we wszystkich urzędach poradzono sobie z tym połączeniem i zapewnieniem bezpieczeństwa. Informatykom w zasadzie tryb terminalowy ułatwia życie i administrację.  Obawiamy się jedynie, że brak replikacji baz  może zablokować pracę całego urzędu.  Brak użytkownika z dostępem do bazy us utrudni analizę danych wykonywana skryptami SQL.

13 paź 2007, 22:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2007, 20:58

POSTY        5
Czytając posty mam wrażenie, że wszystko jest jasne - informatycy z MF i IS do CI, a reszta pozostanie tam, gdzie jest. Kto był wysyłany na ambitne szkolenia - IS i MF. B)))

Ostatnio edytowano 14 paź 2007, 11:10 przez kabaret, łącznie edytowano 1 raz

14 paź 2007, 10:12
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Czytając posty mam wrażenie, że wszystko jest jasne - informatycy z MF i IS do CI, a reszta pozostanie tam, gdzie jest. Kto był wysyłany na ambitne szkolenia - IS i MF.

Tak do końca to nie jest NIC jasne. A czy IS poradzą sobie bez tych informatyków ?  :excl:
Zasad rekrutacji nie ogłoszono.

Wieść gminna niesie ,że maja brać tylko łysych blondynów i rudych ,i uzupełnić zaciąg  jedynie zgrabnymi blondynkami przed trzydziestką . ;)

Ostatnio edytowano 14 paź 2007, 11:32 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

14 paź 2007, 11:16
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Jak mówisz " będzie ścieżka kariery informatyka" - to pytamy się jaka ścieżka , bo w urzedzie jest krótka : informatyk, starszy informatyk i ewentualnie kierownik referatu czy działu.

Chyba że to informatyk po Rolniczej haha   <_<

Roku temu mnie to wkurzało, pół roku frustrowało. A teraz się śmieję. Ciekawe o czym to świadczy?

14 paź 2007, 14:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:52

POSTY        21

LOKALIZACJAPolska

<!--quoteo(post=16556:date=13. 10. 2007 g. 19:29:name=prost13)--><div class='quotetop'>(prost13 @ 13. 10. 2007 g. 19:29) [snapback]16556[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
dostali ode mnie polecenia o przeniesienie serwera bazodanowego z HP LHPro na COMPAQUE DL160 wraz ze zmianą systemu. Chłopaki dzielnie wzieli się za pracę, wyszukaliśmy na jaki system poza SCO to przenieść i jak to zainstalować, przenieśliśmy bazę danych, ztuningowaliśmy pracę serwera i bazy i otrzymaliśmy dużo szybszą prace (sytem linux, wersje oracla zostawiliśmy 8.1.7) .

A właściwie tak po prawdzie to jaką bazę  przenieśliście?
Serwer rejestru pism i spraw w IS. Jak wiesz poltaxu nie śmiem ruszyć bo to by musiało być globalne a wcześniejszych klientów ORACLE 6 nie moglem znaleźć pod LINUXA by spróbować to zrobić z serwerem szkoleniowym z bazą POLTAX.
Jak wiesz 33 serwery w Polsce w największych urzędach zostały przeniesione na nowe serwery ale działają one jak na starym sprzęcie. Bazy nie zostały ztuningowane do pracy na nowej platformie sprzętowej. Czekamy aż MF coś z tym zrobi.

14 paź 2007, 19:08

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Czekamy aż MF coś z tym zrobi.

No to chyba sobie poczekacie.  :(

Choć niedługo w Radomiu będzie jedna jedyna platforma ( nie myślę o PO, bo akurat w tamtych rejonach raczej nie dominuje ) to może coś się ruszy.

14 paź 2007, 19:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:52

POSTY        21

LOKALIZACJAPolska

<!--quoteo(post=16611:date=14. 10. 2007 g. 19:08:name=prost13)--><div class='quotetop'>(prost13 @ 14. 10. 2007 g. 19:08) [snapback]16611[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...Czekamy aż MF coś z tym zrobi.

No to chyba sobie poczekacie.  :(

Choć niedługo w Radomiu będzie jedna jedyna platforma ( nie myślę o PO, bo akurat w tamtych rejonach raczej nie dominuje ) to może coś się ruszy.

Już i tak czekamy przynajmniej 2 miesiące więc możemy poczekać i dłużej. Może wprowadzenie CI coś zmieni, przynajmniej szybkość działania w takich sprawach. Bo jak dla mnie to zawsze jest piorytetem praca w US, bo to oni są w pierwszej linii kontaktu z podatnikami i muszą działać sprawnie. A w MF jak do tej pory nie było może CI to zmieni i zauważy tą małą różnice.
Mam również nadzieje, że w CI zmniejszy się biurokracja.

14 paź 2007, 19:51
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
PROST13 - chyba te nowe serwery są jednak dużo szybsze. Nieprawdaż.

Ciekaw jestem co by było gdyby zrealizowano koncepcję profesora Cellarego , który stwierdził niedawno , że wszystkie bazy POLTAXu zmieściłyby się na jednym dysku 400GB.  Jak z tego obliczenia ta serwerownia nie musi być tak wielka, ale ...  pracować na takim jednym dysku to by się nie dało nawet gdyby urzędy pracowały 24 godz na dobę i 7 dni w tygodniu.

14 paź 2007, 20:33

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...  pracować na takim jednym dysku to by się nie dało nawet gdyby urzędy pracowały 24 godz na dobę i 7 dni w tygodniu.

Jakby co mogę jeden dodatkowy dysk podrzucić, bo wypadł mi ostatnio podczas rekreacyjnej siatkówki. :D

14 paź 2007, 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona