Teraz jest 05 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Zatrudnienie w KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2018, 19:35

POSTY        6
Post Zatrudnienie w KAS
Witam,

Starszy referent ds. zarządzania w Dziale Zarządzania i Obsługi Kancelaryjnej w Izbie Administracji Skarbowej w Olsztynie.

Czy jest osobą, która ma wiedzę na temat tego stanowiska? Chciałabym przejść z innego urzędu do KAS i zastanawiam się czy dane stanowisko jest z tych lepszych, czy raczej z tych z których każdy chce ucieć? I czy proponowane wynagrodzenie ok. 3000 tys. to faktyczna wypłata, czy tylko wstawiona dla podwyższenia atrakcyjności ogłoszenia?

16 mar 2018, 09:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2016, 07:52

POSTY        26
Post Re: Zatrudnienie w KAS
Tak. 3.000.000,00 pln to rzeczywista wypłata...

16 mar 2018, 09:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
Starszy Referent do stanowisko drugie od dołu w hierarchii. Wynagrodzenie najniższe w KAS do 3016 zł brutto + premie kwartalne, trzynastka, ewentualne (nieczęsto spotykane) premie zadaniowe, po 5 latach pracy (jako członek korpusu służby cywilnej po zdanym egzaminie) dodatek stażowy 5% podstawy wynagrodzenia i z każdym rokiem +1% do 20%.

16 mar 2018, 12:44
Zaawansowany

REJESTRACJA07 cze 2017, 07:54

POSTY        38
ashleymadison                    

I czy proponowane wynagrodzenie ok. 3000 tys. to faktyczna wypłata, czy tylko wstawiona dla podwyższenia atrakcyjności ogłoszenia?

Przecież w ogłoszeniu jak wół jest napisane, że kwota wynagrodzenia to 3.017,00 BRUTTO, więc chyba nie jest to faktyczna wypłata, co?

16 mar 2018, 14:51
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Puszilek                    

ashleymadison                    

I czy proponowane wynagrodzenie ok. 3000 tys. to faktyczna wypłata, czy tylko wstawiona dla podwyższenia atrakcyjności ogłoszenia?

Przecież w ogłoszeniu jak wół jest napisane, że kwota wynagrodzenia to 3.017,00 BRUTTO, więc chyba nie jest to faktyczna wypłata, co?

Spokojnie... Wiem, że jest brutto umiem czytać. Po prostu zastanawiałam się czy dla każdego nowego pracownika proponują 3017 brutto czy jest to stawka uzależniona od jakis czynników :).

Czy jest osoba, która mogłaby mi opowiedzieć o zadaniach na tym stanowisku? W mniej zakodowanymi zdaniami niż w ogloszeniu :)?

16 mar 2018, 15:02
Amator

REJESTRACJA20 maja 2016, 12:31

POSTY        18
A co masz na myśli z tych lepszych? Wbrew pozorom działy ogólne/logistyka to bardzo dużo pracy. Jedyny plus to, że nigdy się nie nudzisz ponieważ codziennie mogą spotkać Cię nowe zadania (nowe pomysły przełożonych lub Dyrekcji). Nie wiem jaki jest zakres zadań w tym ogłoszeniu, o które pytasz ale powiem Ci co działo się jak ja byłem w takim dziale:

- praca kancelaryjne (odbieranie poczty, rejestracja, rozwożenie, wysyłka itd.)
- obsługa sekretariatu czyli parzenie kawy, dekretacja poczty, przygotowywanie spotkań/narad, prowadzenie różnego rodzaju rodzaju rejestrów oraz terminarzy spotkań
- zawieranie umów (postępowania przetargowe poniżej 30 tys. euro - przeprowadzane od A do Z oraz postępowania powyżej 30 tys. euro - przygotowanie postępowania czyli SIWZ, szacunek, wniosek)
- sprawozdania GUS, spaliny itd.
- zajmowanie się awariami
- wbrew pozorom umów jest bardzo dużo ponieważ od czasu konsolidacji wszystkie umowy za urzędy oraz IAS zawierane są w IAS (prąd, woda, ścieki, wywóz odpadów, energia cieplna, zakupy art. spożywczych, art. warsztatowych, programy komputerowe i wszystkie inne umowy potrzebne do funkcjonowania jednostek, art. biurowe, papiernicze itp.)
- zarządzanie nieruchomościami (windy, remonty itd).

W skrócie roboty full. Znam osoby, które lądowały niby za karę w tych działach ale nie dawały rady z obowiązkami i same mówiły, że wolą mieć pewne terminy np. przy pisaniu decyzji niż prace w dziale ogólnym gdzie wszystko jest robione na wczoraj. Często działo się, że Dyrekcja za wszytko winiła dział Ogólny ale jeżeli ktoś popracował w tych działach to dopiero zaczął doceniać co się tam robi.

Jak to się mówiło dział ogólny to taki przynieś podaj pozamiataj ale tak na prawdę jest podstawą funkcjonowania jednostek ponieważ tak jak bez działu informatyków i bez działu logistycznych reszta działów nie może funkcjonować.

Szczerze nie wróciłbym już do pracy do tych działów ze względu na ogrom obowiązków. Szanuje ludzi, którzy tam pracują bo sam to przeżyłem i jak słyszę teraz kolegów z działu, że a bo p. Zosia zakleja tylko koperty, a ma takie same wynagrodzenie to się śmieje i myślę tylko, że gdybyś się zamienił z p. Zosią to pewnie po tygodniu byś błagał o powrotu do swoich decyzji.

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :)

Każdy wykonuje swoją pracę i nie można tu negować kogoś bo "niby" zakleja tylko koperty. Nie jest tak do końca bo ta praca jest też odpowiedzialna , a do tego pracownik ma inne obowiązki, o których nawet nie mamy pojęcia.

19 mar 2018, 09:22
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Dziękuję za odpowiedź a co powiedzie na referent ds ogólnych w zakresie jest prowadzenie sekretariatu naczelnika?

19 mar 2018, 15:20
Amator

POSTY        18
Źle mnie może zrozumiałeś w poście wyżej. Opisałem Ci co może Cię spotkać w dziale ogólnym. To, że składasz papiery na jakieś stanowisko nie znaczy że po jakimś czasie nie zmienią Ci zakresu Zadań ale też nie znaczy że go zmienią. Wszystko zależy od tego jakim pracownikiem w ich oczach będziesz i do czego bardziej się dostosujesz.

Obsługę sekretariatu czy Kancelaria w działach ogólnych zawsze możesz trafić (nie zawsze za kare jak to inni mówią) Niestety w tych działach jest potrzebne dużo osób.

Nie ważny rodzaj stanowiska czy to referent czy specjalista czy nawet straszy specjalista zakres zadań zawsze mogą Ci zmienić i tylko to powinieneś mieć na uwadze składając papiery do Działu.

Przykład nr 1
Dam ci taki przykład koleżanki. Wygrała konkurs na specjalistę ds. zamówień publicznych do działu ogólnego. Po jakimś roku okazało się, ze nie do końca terminowo i rzetelnie wykonywała zadania więc przesunięto ją z zadaniami (cały czas w tym dziale). Robiła nadal małe postępowania a raczej pomagała jak ktoś potrzebował pomocy a w między czasie zajmowała się korespondencją w kancelarii.

Przykład nr 1

Pani zatrudniła się jako osoba, która miała zajmowac się fakturami w dziale ogólnym, a na końcu siedziała też w sekretariacie oraz zajmowała się zaopatrzeniem urzędu w art. spożywcze na narady i szkolenia

Reasumując nie ważne na jakie stanowisko składasz dokumenty tylko w jakim DZIALE. Musisz mieć na uwadze, ze w każdej chwili zadań mogą dołożyć. To co wymieniają w ogłoszeniu to główne zadania, którymi miałbyś się zajmować ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby dołożyć pracownikowi inne zadania.

Najlepiej pogadaj wcześniej przed popisaniem umowy jaki jest szerszy zakres obowiązków, który zostanie ci przypisany. Zrezygnowac zawsze możesz

20 mar 2018, 12:30
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
W całej Polsce starszy referent zaczyna od 3016 brutto.

Niestety taki stan rzeczy może pozostać bardzo długo, nie oczekuj podwyżki za rok lub dwa -  a jeśli przypadkiem dostaniesz to może być to 50-100 zł brutto.

21 mar 2018, 19:43
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Aktualnie też mam stanowisko starszego referenta w innym bardzo lubianym urzędzie i tu 2300 i marne szanse na podwyżkę...

21 mar 2018, 23:38
Amator

POSTY        18
ashleymadison                    

Aktualnie też mam stanowisko starszego referenta w innym bardzo lubianym urzędzie i tu 2300 i marne szanse na podwyżkę...

2300 brutto?

Nie ma znaczenia czy Izba czy urząd czy to referent czy starszy referent a nawet specjalista nieraz nie odbiega wynagrodzeniem.

W sumie powiem tak wg mnie nie ma znaczenia stanowisko jeżeli 2 osoby mają taki zam zakres zadań. Bo dlaczego ktoś kto jest referentem i robi to samo co np. specjalista ma dostawać mniej. Stanowiska powinny być zróżnicowane także pod względem zakresu zadań. Wyższe stanowisko inny zakres zadań lub dodatkowe zadanie. Przed konsolidacjami też miałem inne stanowisko niż kolega co robiliśmy to samo a dostawał kilka złotych mniej. Moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe bo odwalasz ta samą pracę. Rozumiem wyróżnienia za dodatkowe zadania ale nie jeżeli robi się to samo co inna osoba.  Takie dysproporcje mamy teraz jak pracujemy z byłymi pracownikami celnymi lub uks i robimy to samo i to chyba nie jest sprawiedliwe. Bez hejtu nie mam na myśli aby tym osobom odebrać i zrównać do naszych wynagrodzeń.

22 mar 2018, 07:01
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Tak brutto:)
Niestety masz tu trochę racji :) tym bardziej jak przychodząc do urzędu liczyłam na jakiś okres adaptacji nauki taa... Marzenia ściętej głowy :) po 2msc robię to co pracownicy po paru latach pracy i nie ma ze boli

22 mar 2018, 15:47
Amator

POSTY        18
ashleymadison                    

Tak brutto:)

Coś mnie to dziwi, że masz 2300 brutto. Minimum to 3016 zł brutto. Rozumiem, że mogą być wyjątki ale nie możliwe że aż taka różnica kwotowa. Przecież to jakieś 1755 zł na rękę. Coś chyba kręcisz. Osoby poza korpusem mają więcej.

23 mar 2018, 06:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2016, 07:41

POSTY        34
Możliwe, gdy jest się na zastępstwie...

23 mar 2018, 10:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona