Hej. Czy ktoś z was korzystał z testów na stronie http://www.urzednik.arslege.pl/? Porównywałam ją z testami z książki Egzamin na urzędnika mianowanego służby cywilnej Mariusza Stepaniuka i widzę spore różnice w ilości ustaw. Wiele ustaw z książki nie ma na tej stronie. I teraz już nie wiem jakie ustawy przerabiać. Dzięki za odpowiedź. Kasia
04 mar 2018, 15:27
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Ja korzystałam z testów na Arslege i zdałam, ale nie miałam książki. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się, czy żeby zdobyć certyfikat z języka niemieckiego trzeba zdać 4 części czy można wybrać np. dwie?
05 mar 2018, 08:18
Lidka1986
Ja korzystałam z testów na Arslege i zdałam, ale nie miałam książki. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się, czy żeby zdobyć certyfikat z języka niemieckiego trzeba zdać 4 części czy można wybrać np. dwie?
Odnośnie egzaminu na urzędnika mianowanego, czy mogłabyś napisać jak sobie poradziłaś z sylogizmami i nierównościami? Ustawy no wiadomo trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Natomiast ta część z umiejętności, to na arslege np. nie przy każdym zadaniu z sylogizmów są wyjaśnienia :( Ja też korzystałam z arslege, ale niestety się nie udało, tylko zdaję sobie sprawę z tego że za dużo czasu na to nie poświęcałam:-(
05 mar 2018, 11:20
Przy pierwszym podejściu totalnie mi nie poszło. Przy drugim sama na "zrozumienie" rozwiązywałam przesłanki i sylogizmy, ale tak do końca do tej pory nie wiem jak to się stało, że mi się udało. Na pewno to co pomogło to maksymalny spokój przed, starałam się być bardzo skupiona i nie dawałam się rozproszyć Po prostu nauczyłam się na pamięć zasady rozwiązywania sylogizmów i rozwiązywałam dopóki mi się nie zgadzało z odpowiedzią.
06 mar 2018, 11:03
Ja też korzystałem z testów na arslege. Początkowo w darmowym dostępie, a na miesiąc przed egzaminem wykupiłem dostęp do wszystkich pytań z testu wiedzy. Przejrzałem wszystkie działy, żeby mieć ogólne pojęcie o czym tam jest napisane. A jeżeli chodzi o test umiejętności to według mnie w tamtym roku wystarczyło, żeby ogarnąć zakres z darmowego dostępu plus trochę z forum. Nie było skomplikowanych sylogizmów, nierówności i wykresów. Tabelki to była w większej mierze strzelnica No i udało się za pierwszym podejściem. Dużo daje przeanalizowanie testów wiedzy z zeszłych lat (zajrzenie do źródeł), bo dużo pytań się powtarza i sporo w głowie zostaje.
09 mar 2018, 10:56
Witam,
W trakcie przygotowań do egzaminu, dostrzegłem pewien błąd, który chciałbym razem z Szanownymi forumowiczami przeanalizować: W teście wiedzy z 2017 roku było pytanie (wersja A - pyt. 49; wersja B - pyt. 11):
Podstawę ustroju gospodarczego RP stanowi: a) gospodarka wolnorynkowa b) równość własności państwowej, społecznej i prywatnej c) społeczna gospodarka rynkowa d) zasada ochrony podmiotów krajowych przed nieuczciwą konkurencją zagraniczną
Jestem przekonany, że prawidłową odpowiedzią jest c (zgodnie z art. 20 Konstytucji), natomiast w teście (pobranym z KSAP) zaznaczono jako prawidłową odpowiedź b.
Co o tym sądzicie?
12 mar 2018, 10:34
nowypit
Co o tym sądzicie?
Art. 20. Zasada społecznej gospodarki rynkowej Społeczna gospodarka rynkowa oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych stanowi podstawę ustroju gospodarczego Rzeczypospolitej Polskiej. Sęk w tym, że obie wydają się być poprawne. Żadna z nich nie wydaje się być błędną. Czasami w testach odpowiedzi poprawnych niż jedna jest więcej, ale jedna z nich jest "poprawniejsza".
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
12 mar 2018, 20:12
Mam pytanko, czy może napisać ktoś kto podchodził do postępowania kwalifikacyjnego ile w teście umiejętności jest sylogizmów na 3 przesłanki? Dodatkowo ile jest tabelek i wykresów? Dziękuję i pozdrawiam brać skarbową
23 mar 2018, 17:52
aspa
Mam pytanko, czy może napisać ktoś kto podchodził do postępowania kwalifikacyjnego ile w teście umiejętności jest sylogizmów na 3 przesłanki? Dodatkowo ile jest tabelek i wykresów? Dziękuję i pozdrawiam brać skarbową
NIe pamiętam sylogizmów na 3 przesłanki, o ile taki był to jeden. Zadań z treścią było dużo ( postępowanie z 2017 roku ) około 20, uważam, że nie były to trudne zadania. Pozdrawiam
____________________________________ CR
23 mar 2018, 19:41
Carla, dziękuję bardzo za odpowiedź To dobrze, te na dwie jakoś mi idą No i wyczytałam w wątku gimnastyka, że postępowanie już za Tobą, serdeczne gratulacje
23 mar 2018, 22:26
Cześć Carla na 3 przesłanki zadanka były ale ile nie pamiętam. Zadań z treścią chyba 10 ale moze tak jak piszesz 20. Za mało czasu żeby je zrobić a co dopiero liczyć.
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
23 mar 2018, 22:26
Aspa dziękuję bardzo. Witaj Zozolek, rozumiem, że się zdecydowałaś. Będę bardzo mocno trzymała kciuki, jestem przekonana, że w grudniu odbierzesz swój akt mianowania. Masz ogromną wiedze tylko nie pozwól żeby stres Cię sparaliżował.
____________________________________ CR
24 mar 2018, 13:24
Carla jeszcze nie wiem. Kwiecień tuz tuż a ja nie zaczęłam nauki. W zeszłym roku poświęciłam dużo czasu na przygotowania i nic z tego nie wyszło, więc w tym chyba nie ma co się przymierzać.
Madizka a Ty podjęłaś już decyzję?
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62