Teraz jest 10 wrz 2025, 23:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA22 sty 2017, 12:52

POSTY        32
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
07.07. może być całkiem szczęśliwy :D

30 sty 2018, 22:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2018, 14:14

POSTY        5
Hej.
Czy ktoś z was korzystał z testów na stronie http://www.urzednik.arslege.pl/?
Porównywałam ją z testami z książki Egzamin na urzędnika mianowanego służby cywilnej Mariusza Stepaniuka i widzę spore różnice w ilości ustaw. Wiele ustaw z książki nie ma na tej stronie. I teraz już nie wiem jakie ustawy przerabiać.
Dzięki za odpowiedź.
Kasia

04 mar 2018, 15:27
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2015, 11:16

POSTY        65
Ja korzystałam z testów na Arslege i zdałam, ale nie miałam książki. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się, czy żeby zdobyć certyfikat z języka niemieckiego trzeba zdać 4 części czy można wybrać np. dwie?

05 mar 2018, 08:18
Zaawansowany

REJESTRACJA22 sty 2017, 12:52

POSTY        32
Lidka1986                    

Ja korzystałam z testów na Arslege i zdałam, ale nie miałam książki. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się, czy żeby zdobyć certyfikat z języka niemieckiego trzeba zdać 4 części czy można wybrać np. dwie?

Odnośnie egzaminu na urzędnika mianowanego, czy mogłabyś napisać jak sobie poradziłaś z sylogizmami i nierównościami? Ustawy no wiadomo trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Natomiast ta część z umiejętności, to na arslege np. nie przy każdym zadaniu z sylogizmów są wyjaśnienia :( Ja też korzystałam z arslege, ale niestety się nie udało, tylko zdaję sobie sprawę z tego że za dużo czasu na to nie poświęcałam:-(

05 mar 2018, 11:20
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2015, 11:16

POSTY        65
Przy pierwszym podejściu totalnie mi nie poszło. Przy drugim sama na "zrozumienie" rozwiązywałam przesłanki i sylogizmy, ale tak do końca do tej pory nie wiem jak to się stało, że mi się udało. :) Na pewno to co pomogło to maksymalny spokój przed, starałam się być bardzo skupiona i nie dawałam się rozproszyć :) Po prostu nauczyłam się na pamięć zasady rozwiązywania sylogizmów i rozwiązywałam dopóki mi się nie zgadzało z odpowiedzią.

06 mar 2018, 11:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2017, 13:46

POSTY        38
Ja też korzystałem z testów na arslege. Początkowo w darmowym dostępie, a na miesiąc przed egzaminem wykupiłem dostęp do wszystkich pytań z testu wiedzy. Przejrzałem wszystkie działy, żeby mieć ogólne pojęcie o czym tam jest napisane. A jeżeli chodzi o test umiejętności to według mnie w tamtym roku wystarczyło, żeby ogarnąć zakres z darmowego dostępu plus trochę z forum. Nie było skomplikowanych sylogizmów, nierówności i wykresów. Tabelki to była w większej mierze strzelnica :D No i udało się za pierwszym podejściem.
Dużo daje przeanalizowanie testów wiedzy z zeszłych lat (zajrzenie do źródeł), bo dużo pytań się powtarza i sporo w głowie zostaje.

09 mar 2018, 10:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 sty 2018, 13:34

POSTY        5
Witam,

W trakcie przygotowań do egzaminu, dostrzegłem pewien błąd, który chciałbym razem z Szanownymi forumowiczami przeanalizować:
W teście wiedzy z 2017 roku było pytanie (wersja A - pyt. 49; wersja B - pyt. 11):

Podstawę ustroju gospodarczego RP stanowi:
a) gospodarka wolnorynkowa
b) równość własności państwowej, społecznej i prywatnej
c) społeczna gospodarka rynkowa
d) zasada ochrony podmiotów krajowych przed nieuczciwą konkurencją zagraniczną

Jestem przekonany, że prawidłową odpowiedzią jest c (zgodnie z art. 20 Konstytucji), natomiast w teście (pobranym z KSAP) zaznaczono jako prawidłową odpowiedź b.

Co o tym sądzicie?

12 mar 2018, 10:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
nowypit                    

Co o tym sądzicie?

Art. 20. Zasada społecznej gospodarki rynkowej
Społeczna gospodarka rynkowa oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych stanowi podstawę ustroju gospodarczego Rzeczypospolitej Polskiej.

Sęk w tym, że obie wydają się być poprawne. Żadna  z nich nie wydaje się być błędną.
Czasami w testach odpowiedzi poprawnych niż jedna jest więcej, ale jedna z nich jest "poprawniejsza".

12 mar 2018, 20:12
Zaawansowany

REJESTRACJA14 lip 2009, 15:46

POSTY        79
Mam pytanko, czy może napisać ktoś kto podchodził do postępowania kwalifikacyjnego ile w teście umiejętności jest sylogizmów na 3 przesłanki? Dodatkowo ile jest tabelek i wykresów? Dziękuję i pozdrawiam brać skarbową :)

23 mar 2018, 17:52
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
aspa                    

Mam pytanko, czy może napisać ktoś kto podchodził do postępowania kwalifikacyjnego ile w teście umiejętności jest sylogizmów na 3 przesłanki? Dodatkowo ile jest tabelek i wykresów? Dziękuję i pozdrawiam brać skarbową :)

NIe pamiętam sylogizmów na 3 przesłanki, o ile taki był to jeden. Zadań z treścią było dużo ( postępowanie z 2017 roku ) około 20, uważam, że nie były to trudne zadania. Pozdrawiam

23 mar 2018, 19:41
Zaawansowany

REJESTRACJA14 lip 2009, 15:46

POSTY        79
Carla, dziękuję bardzo za odpowiedź :) To dobrze, te na dwie jakoś mi idą :)
No i wyczytałam w wątku gimnastyka, że postępowanie już za Tobą, serdeczne gratulacje :)

23 mar 2018, 22:26
Specjalista

REJESTRACJA25 paź 2014, 17:59

POSTY        481
Cześć Carla 3mmsie--  na 3 przesłanki zadanka były ale ile nie pamiętam. Zadań  z treścią chyba 10 ale moze tak jak piszesz 20. Za mało czasu żeby je zrobić a co dopiero liczyć.

2019-  U 35   W 62

23 mar 2018, 22:26
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
Aspa dziękuję bardzo.
Witaj Zozolek, rozumiem, że się zdecydowałaś. Będę bardzo mocno trzymała kciuki, jestem przekonana, że w grudniu odbierzesz swój akt mianowania. Masz ogromną wiedze tylko nie pozwól żeby stres Cię sparaliżował.

24 mar 2018, 13:24
Specjalista

REJESTRACJA25 paź 2014, 17:59

POSTY        481
Carla jeszcze nie wiem. Kwiecień tuz tuż a ja nie zaczęłam nauki. W zeszłym roku poświęciłam dużo czasu na przygotowania i nic z tego nie wyszło, więc w tym chyba nie ma co się przymierzać.

Madizka a Ty podjęłaś już decyzję?

2019-  U 35   W 62

26 mar 2018, 10:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789 ... 840  Następna strona