Mam pytanko odnośnie nierówności: czy z przesłanki A ≥ B > C wynika A ≥ C? B > A ≥ C wynika B ≥ C czy raczej B > C?
Z przesłanki A ≥ B > C nie wynika A ≥ C! Wynika A >C Z przesłanki B > A ≥ C wynika B > C
06 mar 2018, 10:57
Re: Gimnastyka umysłu
Pandora, moje typy:
podwójne 4
A i zgadzam się z Julką >=, to większy lub równy, nie większy i równy.
06 mar 2018, 12:39
Takie zadanie ułożył Premier: ponad 100 osób zostanie przeniesionych do SC. Raczej nie na stanowiska niższe niż USC. W jaki sposób wpłynie to na ilość mianowań w najbliższym czasie i czy będzie miało jakiś wpływ?
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
07 mar 2018, 07:45
julka84
Z przesłanki A ≥ B > C nie wynika A ≥ C! Wynika A >C Z przesłanki B > A ≥ C wynika B > C
Niestety nie zgadzam się. Było to juz roztrząsane na forum - i wtedy też tak myślałem. Jednak w ostatni łikend dałem sobie zryć beret innymi warunkami i zgadzam się, że jeśli A >C to również A ≥ C oraz A≠C. W tym wypadku odpowiedź prawidłowa to A ≥ C... Podobnie w drugim ponieważ B>C to B ≥ C. A może dałem sobie zryć beret za bardzo?
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
07 mar 2018, 08:16
julka84
Z przesłanki A ≥ B > C nie wynika A ≥ C! Wynika A >C
Paradoksalnie wynikają obie!
Bez zasad logiki wniosek z zapisu A ≥ B > C jest taki, że A > C, gdyż nie istnieje takie A, które byłoby równe C, z racji tego, że nie istnieje B, które byłoby równe C. Ale z logicznego punktu widzenia każda alternatywa zawierająca warunek A > C jest spełniona.
Zapis A ≥ C oznacza tyle, że A jest większe LUB równe C, a ponieważ na pewno jest większe, to wartość logiczna drugiego warunku alternatywy nie ma wpływu na jej wartość. Podobnie spełniony jest warunek A<>C (A jest różne od C), gdyż w rozbiciu na alternatywę oznacza to: A jest większe od C LUB A jest mniejsze od C. Tutaj pierwszy warunek alternatywy jest prawdziwy a drugi fałszywy, ale nie ma on wpływu na wartość końcową alternatywy, która jest spełniona przy spełnieniu co najmniej jednego z warunków.
07 mar 2018, 08:32
Harakiri
julka84
Niestety nie zgadzam się. Było to juz roztrząsane na forum - i wtedy też tak myślałem. Jednak w ostatni łikend dałem sobie zryć beret innymi warunkami i zgadzam się, że jeśli A >C to również A ≥ C oraz A≠C. W tym wypadku odpowiedź prawidłowa to A ≥ C... Podobnie w drugim ponieważ B>C to B ≥ C. A może dałem sobie zryć beret za bardzo?
Oczywiste jest że jeżeli A>C to również A≥C oraz A ≠C. Tego nikt nie kwestionuje. Ale przesłanką nie było A>C. Dalej twierdzę że z przesłanki A≥B>C wynika A>C, a co z tego dalej wynika już mnie nie interesuje. Dla zainteresowanych proponuje przejrzeć niedawno zamieszczane na forum nierówności. Pamiętajcie że nierówności rozwiązuje się w kilka sekund znając kilka podstawowych zasad a nierówności z egzaminu były naprawdę znośne. Głowy do góry i do roboty. W załączniku jedno z zadań które znalazłam kiedyś na stronie CS, z podobnym problemem. Odpowiedz podana to
e
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
07 mar 2018, 10:30
julka84
Oczywiste jest że jeżeli A>C to również A≥C oraz A ≠C. Tego nikt nie kwestionuje. Ale przesłanką nie było A>C. Dalej twierdzę że z przesłanki A≥B>C wynika A>C, a co z tego dalej wynika już mnie nie interesuje. Dla zainteresowanych proponuje przejrzeć niedawno zamieszczane na forum nierówności. Pamiętajcie że nierówności rozwiązuje się w kilka sekund znając kilka podstawowych zasad a nierówności z egzaminu były naprawdę znośne. Głowy do góry i do roboty.
Jeżeli z przesłanki wynika A>C i również A>=C to użyłbym A>=C - bo zawiera odpowiedź podstawową. A ponieważ jest również prawidłowa to A>C nie zawiera części odpowiedzi. Zresztą zależy to od klucza oceniającego a nie tego czy to dobrze.
07 mar 2018, 11:31
To może ja też coś napiszę do tego zadanka wskaż wniosek wynikający z przesłanek A ≥ B > C
A) A>C B) A> =C C) A różne od C
Która odpowiedź jest prawidłowa? Wg mnie wszystkie
Jeśli do tego zadania będą np takie odpowiedzi: A) A>=C b) C>A C) C>=A to prawidłowa odpowiedź jest A
jeśli będą takie odpowiedzi: A) C>A B) C>=A C) A>C to prawidłowa odpowiedź jest C
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
07 mar 2018, 12:22
zozolek2013
To może ja też coś napiszę do tego zadanka :D wskaż wniosek wynikający z przesłanek A ≥ B > C
A) A>C B) A> =C C) A różne od C
Która odpowiedź jest prawidłowa? Wg mnie wszystkie :)
Może zapytajmy KSAP to ich klucz odpowiedzi będzie miał znaczenie, na szczęście tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa i tego się trzymajcie
07 mar 2018, 12:30
Własnie o to chodzi, jeśli w odpowiedziach będzie któraś z tych to ta będzie prawidłowa Dobrym przykładem jest to zadanie: Wskaż wniosek wynikający z przesłanek: B≤C, D>C z tego wynika D>B i prawidłowa odpowiedź 4 czyli D różne od B 1. A>D, 2. A<C, 3. D≠A, 4. D≠B, 5. C≥A.
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
07 mar 2018, 12:37
Być może powtórzę zadanie, ale jak prawidłowo przekształcić przesłanki w zadaniu poniższego typu? Niby chodzi o ustawienie dzióbków w tę samą stronę, ale jakoś nie mam pomysłu Mój typ to odp. A<B...niestety wg klucza winno być C
Wskaż wniosek, który wynika z przesłanek: B>C, C<= A: a) A>B, b) B<=A, c) C<=B, d) A<B, e) B=A
Ostatnio edytowano 07 mar 2018, 18:10 przez ewa26, łącznie edytowano 2 razy
07 mar 2018, 17:57
Widzę, że rozpętałam burze swoim postem Ale o to właśnie chodzi, w końcu to gimnastyka umysłu a już za 4 miesiące... Dzięki za zaangażowanie w rozwiązanie problemu
07 mar 2018, 18:15
EWA26 Zgadzam się z kluczem odp. C Jeżeli C<B to tym samym C<=B
07 mar 2018, 18:24
Agakar zgadzam się z Tobą. Prawidłowa odpowiedź to C. Wynika to z przesłanki, którą wskazałaś.