Dzięki ZOZOLEK2013 Ja rozwiązuje te rachunki jakoś inaczej Bazuje na książce Wieczorka. Co do zadania ze strony Cityschool
odp. 3
Zgłosiliście się już do postępowania?
21 lut 2018, 08:42
Re: Gimnastyka umysłu
Każdy sposób jest dobry najważniejsze żeby dojść do prawidłowego rozwiązania. Ja korzystam z bodajże 21 praw logicznych, które później przekształcam i coś tam wychodzi. A do postępowania jeszcze się nie zgłosiłam, zdecyduję w maju bo na razie nie mam czasu na naukę.
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
21 lut 2018, 09:00
Odpowiedź do ostatniego zadania z city to 3
Kolejne zadanie Wskaż wniosek wynikający z przesłanek: Każdy deweloper budowlany jest inwestorem strategicznym, Każdy generalny wykonawca jest podwykonawcą. Niektórzy inwestorzy strategiczni nie są podwykonawcami.
1)Nie ma takiego dewelopera budowlanego, który byłby generalnym wykonawcą. 2)Są podwykonawcy będący zarazem deweloperami budowlanymi. 3)Niektórzy deweloperzy budowlani nie są podwykonawcami. 4)Niektórzy inwestorzy strategiczni są generalnymi wykonawcami. 5)Pewni inwestorzy strategiczni nie są generalnymi wykonawcami.
Moja odp.
5
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
21 lut 2018, 11:32
Też obstawiam
5
22 lut 2018, 13:29
Prawidłowa odpowiedź 5
22 lut 2018, 17:25
Mam pytanie. Jak to wygląda na diagramach? Można prosić o przykładowe zdjęcie?
22 lut 2018, 20:49
jedza
Nie każdy sylogizm z trzema przesłankami można przedstawić na diagramach. Zdarza się że nagle pojawia się czwarty zbiór i nie wiadomo co z nim zrobić. Sylogizmy z egzaminu dały się rozpisać na diagramach, wymagały tylko chwili zastanowienia. W załączniku zdjęcie z moim rozwiązaniem.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
22 lut 2018, 21:40
julka84
jedza
Nie każdy sylogizm z trzema przesłankami można przedstawić na diagramach. Zdarza się że nagle pojawia się czwarty zbiór i nie wiadomo co z nim zrobić. Sylogizmy z egzaminu dały się rozpisać na diagramach, wymagały tylko chwili zastanowienia. W załączniku zdjęcie z moim rozwiązaniem.
Super! Zastanawiam się tylko, dlaczego dałaś znaki "+" dokładnie na liniach dzielących okręgi? Czy to ma jakiś związek z kolejnością ich "opisywania" ?
22 lut 2018, 21:57
Nie ma to związku z kolejnością. Niektórzy stawiają znaki zapytania, ja stawiam + lub - na granicy zbiorów. Mam nadzieję że pomogłam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
22 lut 2018, 22:08
Dzięki Julka84! Wydaje mi się to lepsze niż kropki, czy znaki zapytania. A mogę jeszcze zapytać, na jakiej podstawie podjęłaś decyzję, aby akurat te trzy, a nie inne nazwy zastosować w okręgach? Mam na myśli, że odruchowo wpisałabym pierwsze trzy nazwy pojawiające się w przesłankach, a w jaki sposób wyeliminować tę czwartą, aby nie zrujnować sensu diagramu? Skąd wiedzieć, na które trzy z czterech się zdecydować?
Do postępowania również się nie zgłosiłam, bo mam wrażenie, że ugrzęzłam w tych sylogizmach (metoda 5 kroków) i stoję w miejscu od miesiąca. Chyba powrócę do diagramów i wezmę się za część wiedzy, bo chyba mi te sylogizmy nigdy się nie poukładają w głowie
A kiedy osoby takie aktywne jak Zozolek piszą, że się nie zgłosiły, bo nie mają czasu, to już w ogóle widzę wielki znak zapytania co do zgłaszani się...
22 lut 2018, 22:41
Umxtra nie patrz na mnie, bo ja oprócz tych kilku zadań na skarbowcach nic nie robię i do połowy kwietnia wiem, że nie będę miała czasu żeby usiąść i faktycznie się pouczyć, dlatego też zdecyduję w maju czy warto podchodzić do egzaminu. Co do sylogizmów to osobiście wolę 5 reguł. Ważne jest to żeby każdy wybrał sposób, który najbardziej mu odpowiada.
Kolejne zadanie Wskaż wniosek wynikający z przesłanek: Wszyscy księża są kapłanami. Niektórzy księża nie są popami. Każdy rabin jest popem.
1)Niektórzy księża nie są rabinami. 2)Niektórzy rabinowie nie są kapłanami. 3)Żaden pop nie jest kapłanem. 4)Nieprawda, że niektórzy popi nie są księżmi. 5)Tylko rabin jest księdzem.
Moja odpowiedź
1
23 lut 2018, 07:14
Według mnie
1
Pozdrawiam
23 lut 2018, 08:11
Umxtra
Dzięki Julka84! Wydaje mi się to lepsze niż kropki, czy znaki zapytania. A mogę jeszcze zapytać, na jakiej podstawie podjęłaś decyzję, aby akurat te trzy, a nie inne nazwy zastosować w okręgach? Mam na myśli, że odruchowo wpisałabym pierwsze trzy nazwy pojawiające się w przesłankach, a w jaki sposób wyeliminować tę czwartą, aby nie zrujnować sensu diagramu? Skąd wiedzieć, na które trzy z czterech się zdecydować?
Do postępowania również się nie zgłosiłam, bo mam wrażenie, że ugrzęzłam w tych sylogizmach (metoda 5 kroków) i stoję w miejscu od miesiąca. Chyba powrócę do diagramów i wezmę się za część wiedzy, bo chyba mi te sylogizmy nigdy się nie poukładają w głowie :wacko:
A kiedy osoby takie aktywne jak Zozolek piszą, że się nie zgłosiły, bo nie mają czasu, to już w ogóle widzę wielki znak zapytania co do zgłaszani się...
Patrzę jak terminy rozkładają się w odpowiedziach. Często jedną z przesłanek jest każde a jest b co eliminuje nam czwarty zbiór. Ale jest tu haczyk. Trzeba pamiętać że każde a jest b nie oznacza że każde b musi być a. Mówiąc pokrótce trzeba przeanalizować rozłożenie zbiorów. I muszę przyznać że 5 kroków przy trzech przesłankach jest szybszą metodą. Mi jednak ta metoda nie odpowiadała. Na egzaminie były chyba tylko dwa sylogizmy na trzy przesłanki.
23 lut 2018, 20:05
Dziękuję Julka84! Byłam w zeszłym roku na egzaminie, ale nie pamiętałam, ile tam było sylogizmów. Przed egzaminem pierwszy raz (pod halą) usłyszałam w ogóle termin "sylogizm", a gdzież by mi tam do rozpoznania które dwu, a które trzy przesłankowe . Jeżeli to tylko dwa pytania, to - nawet z uwzględnieniem tego, że byłyby wyżej punktowane - nie jestem pewna, czy widzę sens poświęcać im teraz czas.
Zozolek2013 - trzymam kciuki za wygospodarowanie czasu! Wydaje mi się, że jesteś na tyle dobra z umiejętności, że byś nadrobiła nimi ewentualną niedoczytaną wiedzą!