Witam, chciałbym zapytać się o kwotę wynagrodzeń na stanowiskach w służbie celno-skarbowej. Od jakiegoś czasu coraz częśćiej pojawiają się nabory na wolne stanowiska. Czy kwota wyjściowa regulowana jest mnożnikiem 1,61, czy jest ona większa? W informacji dotyczącej naboru nie podają konkretnych informacji. Chodzą mi po głowie od jakiegoś czasu myśli, żeby spróbwać swoich sił, a dokładniej starać się o stanowisko specjalisty Służby Celno-Skarbowej. I czy jest ktoś kto z urzędu skarbowego wskoczył do służby celno-skarbowej? Jakieś doświadczenia?
02 lut 2018, 22:02
Re: Służba celno-skarbowa w KAS
Każdy może sprawdzić w rozporządzeniu mnożnik dla danego stanowiska służbowego (inne są w MF, inne w jednostkach terenowych). Zakładałbym, że zostanie przyznany mnożnik w wysokości dolnej granicy widełek. Ale wraz z dodatkiem za stopień kwota powinna przekraczać 3000 zł - tak teraz twierdzi Pan Marian Banaś (odpowiedź na interpelację nr 18323) chociaż obiecywano to już rok temu.
02 lut 2018, 22:14
Ale jaki dodatek za stopień? Przechodząc do SCS zaczniesz od aplikanta czyli żadnego dodatku nie będzie. Z reguły cwaniaczki robią nabór zewnętrzny żeby dać mnożnik 1.3-1.4. Czyli teraz przy mnożniku 1.6-1.7 można sobie "polepszyć". Co MF obiecało to... obiecało.
Ostatnio edytowano 05 lut 2018, 21:04 przez cywil, łącznie edytowano 1 raz
05 lut 2018, 21:03
Najprawdopodobniej otrzymasz dokładnie takie samo wynagrodzenie jak obecnie, więc nie licz na więcej. Podstawowym kryterium powinno być raczej: którą pracę wolę wykonywać.
06 lut 2018, 12:07
Pytanie gdzie chcesz iść w mundur: karniści, realizacja? Pamiętaj jedno, to jest służba a nie praca. Celnicy, którzy już są w cywilu nie chcą wrócić z powrotem a zatem coś w tym jest. Ano to że mają niewiele mniejsze wynagrodzenie a pracują 8 godzin i do domu. Pensję zostawią na tym samym poziomie. Ale zaczniesz od najniższego stopnia czyli aplikanta. I będą mieli Twoje doświadczenie w czarnej dziurze. Jeżeli jesteś młodym pracownikiem to jak najbardziej. Im starszy tym gorzej.
06 lut 2018, 16:09
Jeśli chodzi o wynagrodzenie, to nie ma co liczyć na podwyżkę. Przechodzą do "munduru" ludzie z "cywila" i tak im dopasowują stopień, stanowisko i mnożnik, aby uposażenie wynosiło tyle samo co wynagrodzenie. Jeśli jesteś młody (ok. 30-35 lat) to mogą być następujące plusy: 1. wysługa lat rośnie ci do 30 lat służby, po 20 latach co 0,5%, a więc maksymalnie do 25%. 2. po 10 latach służby dodatkowe 5 dni urlopu rocznie, po 20 latach służby dodatkowe - 10 dni. 3. po 25 latach służby - emerytura (musisz mieć skończone 55 lat). Emerytura za te 25 lat to 60% średniego uposażenia z wybranych 10 lat (a więc więcej niż prognozowana przez ZUS). Za każdy rok więcej służby dodatkowe procenty (chyba 2,6%) 4. Jeśli dojeżdżasz do miejsca służby ponad 30 km i podróż trwa ponad 1 h, przysługuje ci dodatek za dojazdy (w praktyce ok. 300 zł.) 5. Mundur, nie zużywasz swoich ciuchów w pracy. Minusy: 1. Mogą zawsze, z uwagi na dobro służby, zmienić ci miejsce i rodzaj służby (np. wysłać Cię 400 km na granicę do czynności celnych). 2. Mogą skierować cię do komórki, gdzie służba trwa 12 h. 3. Wczasy pod gruszą to sztywna kwota na członka rodziny (niezależnie od dochodu na jednego członka rodziny), więc jak masz np. czwórkę dzieci i niepracującą żonę to na tym stracisz. Z drugiej strony na żonę (także pracującą) też dostajesz dofinansowanie, a także ryczałt na koszty podróży. 4. Dyspozycyjność większa niż w przypadku urzędnika.
Ostatni problem to taki, że w wielu izbach nie przenoszą już pracowników KAS w mundur, tylko zatrudniają nowych z zewnątrz. I jak słusznie zauważył(a) @budda1pysia: "Jeżeli jesteś młodym pracownikiem to jak najbardziej. Im starszy tym gorzej."
06 lut 2018, 17:18
cywil
Ale jaki dodatek za stopień?
Normalny... Dla aplikanta jest określony mnożnikiem 0,251.
06 lut 2018, 18:02
Dzień dobry,
Jestem nowym członkiem forum (dziękuje za przyjęcie), w czwartek mam test z wiedzy ogólnej do KAS. Powiem szczerze że czytając, wątki zawarte na tym forum zaczynam się co raz bardziej obawiać (że jednak w formacja mundurowa nie jest taka piękna jaką ją piszą). Od paru dni szperam po różnych forach poszukując przykładowych testów nie jest to łatwe jednak, coś tam udało mi się znaleźć. Może mógłbym prosić o jakieś wskazówki, bo wiem że dużo osób na tym forum posiada bardzo duże doświadczenie.
19 lut 2018, 09:12
fantys
Dzień dobry,
Jestem nowym członkiem forum (dziękuje za przyjęcie), w czwartek mam test z wiedzy ogólnej do KAS. Powiem szczerze że czytając, wątki zawarte na tym forum zaczynam się co raz bardziej obawiać (że jednak w formacja mundurowa nie jest taka piękna jaką ją piszą). Od paru dni szperam po różnych forach poszukując przykładowych testów nie jest to łatwe jednak, coś tam udało mi się znaleźć. Może mógłbym prosić o jakieś wskazówki, bo wiem że dużo osób na tym forum posiada bardzo duże doświadczenie.
Przykładowych testów raczej nie będzie, to pierwsze nabory w KAS na funkcjonariuszy.
Wykuj ustawę o KAS. Podstawy wiedzy o OP, podatkach (VAT, PIT, CIT, AKCYZA) i cle, może jeszcze kks.
Jakoś to będzie.
20 lut 2018, 18:43
Dziękuje ślicznie za odpowiedź, jak pisałem wyżej jakieś testy znalazłem nie wiem czy one się pokryją jednak idę zaryzykuje co będzie to będzie. Zaczynam się delikatnie spinać jednak, powtarzam sobie żeby podejść na luzie i świat się nie zawali jak nie zdam na te 24 punkty.
21 lut 2018, 19:02
fantys
Dziękuje ślicznie za odpowiedź, jak pisałem wyżej jakieś testy znalazłem nie wiem czy one się pokryją jednak idę zaryzykuje co będzie to będzie. Zaczynam się delikatnie spinać jednak, powtarzam sobie żeby podejść na luzie i świat się nie zawali jak nie zdam na te 24 punkty.
A jak z testem sprawności fizycznej?
21 lut 2018, 21:29
Do testu sprawnościowego dopuszczają w chwili, kiedy uzyska się 24 pkt z testu wiedzy ogólnej.
22 lut 2018, 00:00
fantys
Do testu sprawnościowego dopuszczają w chwili, kiedy uzyska się 24 pkt z testu wiedzy ogólnej.
Nie jest to jedyny warunek, w niektórych przypadkach i 39 punktów nie wystarczyć. A potem jest oczywiście biadolenie o "ustawionych" naborach, bo ktoś nie potrafi przeczytać zasad ze zrozumieniem.
22 lut 2018, 17:39
Wyniki z dnia na dzień 23/40 pkt. Niestety tym razem się nie udało.