Teraz jest 05 wrz 2025, 19:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Korekty a art. 16a kks 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Korekty a art. 16a kks
Ha, ryzyko spada do zera.
G.Łabuda:

Również żaden przepis prawa podatkowego nie zawęża możliwości skutecznego korygowania wyłącznie do takich deklaracji, które zostały złożone przed wszczęciem kontroli skarbowej (podatkowej) albo postępowania podatkowego. Oznacza to, że z perspektywy instytucji podatkowej korekty deklaracji prawnie dozwolona jest sytuacja następująca: załóżmy, że sprawca nie złożył w ogóle deklaracji podatkowej i nie uiścił należnego podatku. Jego zachowanie wyczerpuje znamiona czynu zabronionego z art. 54 k.k.s. W toku kontroli skarbowej (podatkowej) nie jest dopuszczalne korygowanie deklaracji, jednak zakaz ten nie obejmuje składania deklaracji pierwotnej, wobec czego sprawca składa taką deklarację, wykazując w niej kwotę podatku różną od kwoty prawidłowej. Po zakończeniu kontroli skarbowej (podatkowej) sprawcy przysługuje prawo dokonania korekty deklaracji, z czego korzysta on, wykazując w deklaracji korygującej prawidłowy podatek oraz uiszcza należny podatek. Widać jak na dłoni, że sprawca spełnia wszystkie warunki uprawniające go do skorzystania z dobrodziejstwa bezkarności podług art. 16a k.k.s.: złożył on prawnie skuteczną w rozumieniu praw podatkowego korektę deklaracji podatkowej (wraz z uzasadnieniem przyczyny korekty) oraz w całości uiścił należność uszczuploną. Konsekwencją jest stwierdzenie niepodlegania karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe. Można podejrzewać, zasadnie zresztą, że projektodawcom nie chodziło o objęcie zakresem art. 16a k.k.s. takiej klasy zachowań, że mamy do czynienia z nieintuicyjnym, kłócącym się z poczuciem sprawiedliwości wynikiem interpretacyjnym. Taką jednak cenę płaci się za pospieszne i nieprzemyślane regulacje karnoprawne tworzone w ministerialnej "wieży z kości słoniowej", bez jakichkolwiek konsultacji z profesjonalistami na co dzień praktykującymi prawo karne skarbowe.

03 lut 2015, 13:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295

Taką jednak cenę płaci się za pospieszne i nieprzemyślane regulacje karnoprawne tworzone w ministerialnej "wieży z kości słoniowej", bez jakichkolwiek konsultacji z profesjonalistami na co dzień praktykującymi prawo karne skarbowe.

Trudno się z tym nie zgodzić. Tyle, że jakoś nie widać perspektyw na zmianę tej praktyki.

04 lut 2015, 07:29
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Mój ulubiony temat. Oczywiście w kks art 16a jest łatwy i prosty- nie podlega karze kto złoży prawnie skuteczną korektę i wpłaci. Na forum już jest trochę mniej prosto, bo pojawiają się zagadnienia czynów współukaranych. A ja mam coraz większy mętlik w głowie. Szczególnie w zakresie VAT - bo deklaracji zdecydowanie więcej.

Sytuacja czysta i oczywista, kiedy nie miałabym żadnych wątpliwości, jest praktycznie niespotykana w przyrodzie - podatnik podaje nieprawdę w deklaracji a cała reszta jest OK, tak po prostu wyszło, że do deklaracji podał dane z sufitu. Po kontroli składa korektę i płaci.
Sytuacja druga, występująca w urzędzie - podatnik błędnie ustala moment powstania obowiązku podatkowego, płaci za dużo, a za miesiąc płaci za mało. Po kontroli korekta itp. OK
Ale oprócz ww. częściej mam do czynienia:
1. podanie nieprawdy w deklaracji bo nie zaewidencjonował 1 faktury, na 10 tys.,
2. jw ale 20 faktur po 50 zł,
3. jw bo znaleziono fikcyjne faktury - to znowu może być jedna duża, 20 małych, 20 dużych, …
4. jw bo zła stawka podatku - oj mogłabym nie mieć wątpliwości, bo prawo podatkowe skomplikowane, ale jeżeli to stawka 0 i niepotwierdzone transakcje z UE - to czy to fikcyjne faktury?
5 jw. ale rozliczył własne wydatki,

Powiecie, że nierzetelne księgi i karać. A ja znowu mam wątpliwości. Niejaka pani Monika N., dentystka, po kontroli złożyła korekty i nie została ukarana.

Wnioski po kontroli nie są wcale proste, ten nad którym obecnie pracuję, zawiera 15 różnych uchybień znalezionych przez kontrolę. Od niezgłoszenia likwidacji konta bankowego po podanie nieprawdy i nierzetelne faktury. Mam postawić 15 zarzutów, czy art 16a - korekta, wpłata?

04 lut 2015, 22:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Wpłynęła  korekta deklaracji  z której wynika do zapłaty dodatkowe 200.000zł. Podatnik wpłacił kilkoma wpłatami po 20, 10, 30  tys. , na dzień analizy przez kks wynika, że  wg listy zaległości  zalega jeszcze 10 tys.podatnik wyjaśnia że nie ma już pieniedzy , ale przynosi dowody zapłaty , z których wynika, że wpłacił 200000 zł. ( wiadomo księgowość rozksięgowała na odsetki i kwotę główną) , czy już  spełnił przesłanki art. 16a kks, czy należy go wezwać z 16a do zapłaty  brakujacego 10 tys.  i jak wpłaci odstąpienie, jeśli nie karać.

17 maja 2015, 09:33

POSTY        969
Podatnik złożył korektę po kontroli?

18 maja 2015, 07:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Tak , po kontroli.

18 maja 2015, 07:10

POSTY        969
Kks:

Art. 16a. Nie podlega karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe, kto złożył prawnie skuteczną, w rozumieniu przepisów ustawy - Ordynacja podatkowa lub ustawy z dnia 28 września 1991 r. o kontroli skarbowej (Dz. U. z 2011 r. Nr 41, poz. 214, z późn. zm.), korektę deklaracji podatkowej wraz z uzasadnieniem przyczyny korekty i w całości uiścił, niezwłocznie lub w terminie wyznaczonym przez uprawniony organ, należność publicznoprawną uszczuploną lub narażoną na uszczuplenie.

Ordynacja Podatkowa:

Art. 53. § 1. Od zaległości podatkowych, z zastrzeżeniem art. 54, naliczane są odsetki za zwłokę.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się również do należności, o których mowa w art. 52 § 1, oraz do nieuregulowanych w terminie zaliczek na podatek, w części przekraczającej wysokość podatku należnego za rok podatkowy.
§ 3. Odsetki za zwłokę nalicza podatnik, płatnik, inkasent, następca prawny lub osoba trzecia odpowiadająca za zaległości podatkowe, z zastrzeżeniem art. 53a, art. 62 § 4, art. 66 § 5, art. 67a § 1 pkt 1 lub 2 i art. 76a § 1.
§ 4. Odsetki za zwłokę naliczane są od dnia następującego po dniu upływu terminu płatności podatku lub terminu, w którym płatnik lub inkasent był obowiązany dokonać wpłaty podatku na rachunek organu podatkowego.
§ 5. W przypadkach, o których mowa w art. 52 § 1, odsetki za zwłokę naliczane są odpowiednio od dnia:
1)        zwrotu nadpłaty, zwrotu podatku, zwrotu oprocentowania lub zaliczenia na poczet zaległości podatkowych lub na poczet bieżących lub przyszłych zobowiązań podatkowych;
2)        pobrania wynagrodzenia.

Skoro odsetki za zwłokę nalicza podatnik, to wpłata przez niego po terminie tylko kwoty uszczuplonej, bez odsetek, nie spełnia warunku z art. 16a kks, tj. wpłaty w całości uszczuplonego podatku.

18 maja 2015, 08:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Napiszcie  proszę jak kwalifikujecie czyny z kks i choć w skrócie jak brzmiałby  opis:
stan faktyczny : kontrola stwierdza że X w 2015 zaniżył sprzedaż i koszty o kwoty rzędu kilkunastu tys. zł. w ewidencji i zeznaniu . Kontrola zmniejsza wykazaną w PIT-36 stratę z 200.000 zł do 150.000 zł.
X w zeznaniu za 2016r. też wykazał stratę , więc nie mógł odliczyć tej z 2015r. i teraz X składa korektę po kontroli za 2015r.. Czy robicie odstąpienie z art. 16a kks ( nie ma kwoty do zapłaty) i za jaki czyn.
I drugi przypadek taki sam , ale X nie składa korekty i jest wydawana decyzja. Czy w tych sprawach mamy do czynienia z czynem z art 61 kks , czy jednak z art. 56 kks.

29 sty 2018, 22:46
Zaawansowany

REJESTRACJA18 sie 2015, 21:06

POSTY        49
alexx                    

Napiszcie  proszę jak kwalifikujecie czyny z kks i choć w skrócie jak brzmiałby  opis:
stan faktyczny : kontrola stwierdza że X w 2015 zaniżył sprzedaż i koszty o kwoty rzędu kilkunastu tys. zł. w ewidencji i zeznaniu . Kontrola zmniejsza wykazaną w PIT-36 stratę z 200.000 zł do 150.000 zł.
X w zeznaniu za 2016r. też wykazał stratę , więc nie mógł odliczyć tej z 2015r. i teraz X składa korektę po kontroli za 2015r.. Czy robicie odstąpienie z art. 16a kks ( nie ma kwoty do zapłaty) i za jaki czyn.
I drugi przypadek taki sam , ale X nie składa korekty i jest wydawana decyzja. Czy w tych sprawach mamy do czynienia z czynem z art 61 kks , czy jednak z art. 56 kks.

1. korekta - art. 56 par 3* kks i odstąpienie art. 17 par 1 pkt 4 i 6 kpk
2. brak korekty - art. 56 par 3 kks i odstąpienie art. 17 par 1 pkt 6 kpk

*) 50.000 x 18% = 9000 zł, w 2016 r. przestępstwo od 9.250 zł

29 sty 2018, 23:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
O ile zawyżenie straty stanowi narażenia na uszczuplenie :)
A jeżeli nie, to proponowałbym tylko 61

30 sty 2018, 01:10
Zaawansowany

POSTY        49
krzysiekt                    

O ile zawyżenie straty stanowi narażenia na uszczuplenie :)
A jeżeli nie, to proponowałbym tylko 61

Uszczuplił - powinien wpłacić kwotę X, ale wpłacił Y (X - Y = uszczuplenie).  

Narażenie na uszczuplenie - doprowadził do tego, że w przypadku braku kontroli (weryfikacji) US podatnik w przyszłości może doprowadzić do uszczuplenia (uszczuplenie może faktycznie nigdy nie powstać, np. 5 lat strat lub zakończenie działalności gosp).

Nie wolno robić takich rzeczy:
z uwagi na to, że wykroczenie z art. 56 par 3 uległo przedawnieniu "dopasowujemy" do czynu kwalifikację z art. 61 lub 60 (przestępstwo).

30 sty 2018, 08:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Zawyżenie straty (imo) z pewnością nie 56 - jak już coś to prędzej 76 (choć ja uważam, że dopóki nie rozliczy tej straty - nie pomniejszy podatku do zapłaty - to nie ma uszczuplenia / nie zawnioskuje o zwrot).

30 sty 2018, 12:43
Zaawansowany

POSTY        49
paoloss                    

Zawyżenie straty (imo) z pewnością nie 56 - jak już coś to prędzej 76 (choć ja uważam, że dopóki nie rozliczy tej straty - nie pomniejszy podatku do zapłaty - to nie ma uszczuplenia / nie zawnioskuje o zwrot).

:nonono:  
Mam pytanie. Kiedy w takim razie podatnik popełnił w przedmiotowym przypadku czyn zabroniony? W dniu złożenia PIT-36 za 2015 r., czy w dniu złożenia zeznania podatkowego, w którym rozlicza stratę za 2015 r.?  

Art. 76 nie ma zastosowania w powyższej sytuacji, ale ponieważ wystąpiło narażenie na uszczuplenie - więc zastosowanie znajdzie - art. 56 kks.

30 sty 2018, 13:49

POSTY        969
Feliks Prusak:

6. Pojęcie "narażenie na uszczuplenie należności publicznoprawnej" odnosi się jedynie do czynów zabronionych o charakterze konkretnego narażenia. Pojęcie to nie znajduje natomiast zastosowania do czynów zabronionych o charakterze narażenia abstrakcyjnego.

Zawyżenie straty jest narażeniem abstrakcyjnym. Bo teoretycznie istnieje możliwość, że sprawca będzie jechał na stracie do końca swoich dni.
Dopiero kiedy sprawca obniży tą stratą, w okresie późniejszym, należną do wpłaty daninę, narażenie się skonkretyzuje. I to tylko w części obniżenia :nonono:

31 sty 2018, 00:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona