Teraz jest 06 wrz 2025, 00:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Wszczęcie kks pomimo braku podstaw 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 sty 2018, 21:40

POSTY        3
Post Wszczęcie kks pomimo braku podstaw
Dzień dobry,
jestem nowym forumowiczem - Fundacja Praw Podatnika.
Chętnie nawiążę stałą i mocną współpracę.
Dziś na początek chciałbym prosić o Wasze uwagi nt. listu otwartego, który skierowałem do Premiera ws. bezzasadnie wszczynanych kks do tzw. "ofiar ulgi meldunkowej". Problem wydaje mi się dużo szerszy i bardzo proszę o uwagi.
Najbardziej oczywistym pytaniem jest: jakie skutki dla przedawnienia zobowiązania wywołuje umorzenie kks z uwagi na brak podstaw do jego wszczęcia? Jak zadośćuczynić osobom, którym bezpodstawnie postawiono zarzuty? Kiedy i kto może wszczynać postępowanie kks?
Pozdrawiam
fpp

Link do treści listu otwartego: http://fundacjaisanski.pl/list-otwarty- ... wieckiego/

03 sty 2018, 08:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 07:48

POSTY        17
Post Re: Wszczęcie kks pomimo braku podstaw
Panie Iksański na zły PORTAL Pan trafił :mur:  :excl:

04 sty 2018, 14:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sty 2016, 01:41

POSTY        37
Chyba Pan pomylił fora...

04 sty 2018, 14:44
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja nie słyszałam o wszczynanych postępowaniach z kks związanych z ulgą meldunkową. Ale szumcie tak dalej. Kiedyś też nie wszczynałam postępowań przed prawomocną decyzją, żeby tylko zawiesić bieg terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego. Doradcy i adwokaci zrobili szum, łącznie ze skargą do Trybunału Konstytucyjnego, i dowiedzieliśmy się, że tak można. I teraz co roku mam kilka postępowań wszczynanych tylko dla nieprzedawnienia się zobowiązania podatkowego. A jak na razie sąd nigdy nie stwierdził, że postępowanie było bezzasadne i nie mam żadnego uniewinnienia w takiej sprawie. Więc dalej, więcej szumu i może sąd oceni czy takie postępowanie karne skarbowe dotyczące ulgi meldunkowej zostało wszczęte zasadnie czy nie.

04 sty 2018, 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]