<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ludwik Dorn powtórzył, że napisze list do polskiego złodzieja i aferzysty, którego - jak mówił w "Sygnałach dnia" - nie szanuje i dlatego list nie zacznie się od "+Szanowny panie+, tylko od +panie złodzieju i aferzysto+".
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Skoro dzisiaj piszemy o Dornie, to podrzucę kolejny cytat. I to całkiem świeży...
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Wie pan, ja sądzę tak, że jeżeli o wykształciuchów chodzi, to strawestuję Boya: „Z kobietami trzeba twardo, a nie cackać się z pulardą”. Oczywiście, cytuję to żartobliwie, żeby mi tutaj nie zarzucano niewłaściwego stosunku do pań. Ale z wykształciuchami trzeba twardo, to są ludzie wykorzenieni, w jakimś sensie niepewni własnej pozycji, te dzieci wielkiej rewolucji oświatowej (ponad 2,5 raza zwiększyła się liczba ludzi z wyższym wykształceniem w Polsce od 89 roku), mają oni pewne cechy pozytywne, także pewne cechy odstręczające, typu właśnie egoizmu, ale mają też pewien dynamizm. I, oczywiście, wszystkich nie przekonam. Ci, którzy nas nie lubią czy nawet nienawidzą, no to dalej nas będą nie lubili i nienawidzili (...) <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To jest chyba jakiś spisek. Kwaśniewski dostał pare złotych od PO (elektorat LID "przejdzie" przecież do PO) i spowodował, że wszyscy politycy LID wylądują w szpitalu na odbycie kwarantanny. Ale ubaw <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Sanepid szuka "tajemniczej choroby z Filipin"
Jak podaje Radio rynszTOK FM, Sanepid będzie szukał tajemniczej choroby tropikalnej pochodzącej z Filipin, na którą miał zapaść były prezydent Aleksander Kwaśniewski.
To jest nasz obowiązek - mówi Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła. - Wszczęliśmy postępowanie zgodnie z obowiązującą nas ustawą o chorobach zakaźnych i zakażeniach. Sprawę oddaliśmy w ręce Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.
Teraz jej inspektorzy będą oceniać, czy tajemnicza choroba może zagrażać ludziom, którzy się z nią zetknęli - dodaje Wojtyła. Jeżeli faktycznie to zagraża zdrowiu lub życiu ludności, to trzeba będzie podjąć działania zapobiegawcze w stosunku do ludzi, którzy mają styczność z tą chorobą.
To może oznaczać nawet kwarantannę dla wszystkich, którzy zetknęli się z osobą która jest nosicielem choroby. O chorobie będzie musiał też opowiedzieć lekarz który ją stwierdził i przepisał leki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<a href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,d2lhZG9tb3NjaURuaWE%3D,wid,9287687,wiadomosc.html" target="_blank">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,d2l...,wiadomosc.html</a> biedne komuszki, oczywiście demokratyczne też biedne
11 paź 2007, 17:01
millan80
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Sanepid szuka "tajemniczej choroby z Filipin" Jak podaje Radio rynszTOK FM, Sanepid będzie szukał tajemniczej choroby tropikalnej pochodzącej z Filipin, na którą miał zapaść były prezydent Aleksander Kwaśniewski. To jest nasz obowiązek - mówi Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła. Teraz jej inspektorzy będą oceniać, czy tajemnicza choroba może zagrażać ludziom, którzy się z nią zetknęli - dodaje Wojtyła. To może oznaczać nawet kwarantannę dla wszystkich, którzy zetknęli się z osobą która jest nosicielem choroby. O chorobie będzie musiał też opowiedzieć lekarz który ją stwierdził i przepisał leki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu.
biedne komuszki, oczywiście demokratyczne też biedne <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> To jak to?? To nie będzie debaty Kiwaczka z Tuskiem?! Bo to oczywista oczywistość, że Kiwaczek to pijany pijak.
Pan Olek był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor: co ci jest Oleczku? Popiłem jak zwykle, czepiają się dranie, zmyśl mi pan chorobę, wtedy drań przestanie. Znam ja Oleczku te twoje wybryki, zmyślę ci chorobę: cierpisz na tropiki. A jak się nawalisz, to mów że przyczyna jest nie w tobie przecież, lecz na Filipinach!
helvet
<!--quoteo(post=16318:date=08. 10. 2007 g. 20:01:name=monit5)--><div class='quotetop'>(monit5 @ 08. 10. 2007 g. 20:01) [snapback]16318[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Skończyłam Uniwersytet w Poznaniu, studia podyplomowe, jestem dość młoda (26 lat) i ... zamierzam głosować na PiS. (...)
No cóż (przy wielkim szacunku dla rozmówczyni), i takie koincydencje bywają... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A dlaczegóż to niby takie dziwne? Nie wszyscy młodzi są za "róbta co chceta".
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 18:11 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
11 paź 2007, 18:24
kominiarz
Pan Olek był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor: co ci jest Oleczku? Popiłem jak zwykle, czepiają się dranie, zmyśl mi pan chorobę, wtedy drań przestanie. Znam ja Oleczku te twoje wybryki, zmyślę ci chorobę: cierpisz na tropiki. A jak się nawalisz, to mów że przyczyna jest nie w tobie przecież, lecz na Filipinach!
Kominiarz ale to chyba nie ten temat. Raczej kącik kulturalny?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
11 paź 2007, 18:28
millan80
<!--quoteo(post=16318:date=08. 10. 2007 g. 18:01:name=monit5)--><div class='quotetop'>(monit5 @ 08. 10. 2007 g. 18:01) [snapback]16318[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=16302:date=08. 10. 2007 g. 07:52:name=raf)--><div class='quotetop'>(raf @ 08. 10. 2007 g. 07:52) [snapback]16302[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Odnosząc się do nieco innch badań poparcia: tych analizujących poparcie dla partii biorąc pod uwagę wiek i wykształcenie, powiedzcie mi, czy nikomu nie daje do myślenia, że im człowiek młodszy i lepiej wykształcony, tym chetniej popiera PO, a im człowiek starszy i mniej wyedukowany, tym chetniej odda swój głos na PiS?
Właśnie, ja się cały czas zastanawiam jak to jest .... Skończyłam Uniwersytet w Poznaniu, studia podyplomowe, jestem dość młoda (26 lat) i ... zamierzam głosować na PiS. Przecież już poprzednie wybory udowodniły, że takie zestawienia to tylko zabawa. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Chciałbym zapewnić Praktyka i innych platformersów, że millan80 to nie monit5. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Obawiam się że ich nie przekonasz... Zoltar7 podjrzewał ze millan80 i kominiarz to jedna osoba! Było tutaj <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=656&view=findpost&p=4931" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...findpost&p=4931</a> ale post został usunięty: ".... Może Millan80 i Kominiarz mi podpowie (jedna osoba o dwóch twarzach?....)
Praktyk1945 podjrzewał nawet, że millan80, kominiarz i... Zielonka to też jeden w 3 osobach!!!
Drago
<!--quoteo(post=16462:date=11. 10. 2007 g. 18:24:name=kominiarz)--><div class='quotetop'>(kominiarz @ 11. 10. 2007 g. 18:24) [snapback]16462[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Pan Olek był chory i leżał w łóżeczku
Kominiarz ale to chyba nie ten temat. Raczej kącik kulturalny? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Czyżby? Zobacz co Zielonka napisał w topiku "Mobbing w skarbówce" <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=359&view=findpost&p=15984" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...indpost&p=15984</a>
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 18:35 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
11 paź 2007, 18:33
Millan, Kominiarz, Zielonka przecież wiadomo, że wyznawców dzisiajszej wiary jest wielu, więc i was jest też paru, a zasadniczo wielu. Ja w każdym razie wierzę w to głęboko. Natomniast codziennie rano dziękuje Najwyższemu, że jestem od innej małpy niż Wy. I tyle. Myślę, że wezwani Praktyk i Zoltar i pewnie jeszcze paru (bo w siły ciemności jest wierzy sporo ludzi) podzielają moje zdanie.
11 paź 2007, 18:44
millan80
..... Chciałbym zapewnić Praktyka i innych platformersów, że millan80 to nie monit5.
Potwierdzam to Ja to nie On. Ciekawe dlaczego Platformersi nie wierzą, iż sporo zwykłych pracowników popiera PiS. Czyżby reprezentowali NUS-ów (oni zwykle sa oderwani od rzeczywistości). :mur: Czytając niektóre posty można tak założyć - to traktowanie innych z góry i przekonanie o własnej nieomylności. Wypisz , wymaluj typowe zachowanie wielu Naczelników wobec swoich podwładnych.
11 paź 2007, 19:16
dapa
Millan, Kominiarz, Zielonka przecież wiadomo, że wyznawców dzisiajszej wiary jest wielu, więc i was jest też paru, a zasadniczo wielu. Ja w każdym razie wierzę w to głęboko. Natomniast codziennie rano dziękuje Najwyższemu, że jestem od innej małpy niż Wy. I tyle. Myślę, że wezwani Praktyk i Zoltar i pewnie jeszcze paru (bo w siły ciemności jest wierzy sporo ludzi) podzielają moje zdanie.
Dapo napisz proszę jaką partię polityczną popierasz - na jaką będziesz głosował? Chyba, że sie wstydzisz
11 paź 2007, 19:34
kominiarz
A dlaczegóż to niby takie dziwne? Nie wszyscy młodzi są za "róbta co chceta".
Znowu nadinterpretujesz. Ja tylko stwierdziłem fakt, bez żadnego podtekstu... A jak już zacytowałeś popularne powiedzenie... Też uważam, że można robić co się chce - byleby nie kosztem innych. Ale jeszcze lepiej brzmi przesłanie św. Augustyna - "Kochaj i rób co chcesz". I jeszcze jedno. Szukam w moim otoczeniu ( praca, rodzina, znajomi ) zwolenników Twojej opcji. Na PiS głosować będą tylko cztery osoby - działacz z partii JarKacza i trzy panie po siedemdziesiątce...
dapa
Na przykład ja. Niestety Zoltar i Praktyk zrezygnowali z dalszej dyskusji. Trzeba jakoś ich zastąpić, choć to może być bardzo trudne...
I jeszcze jeden cytacik...
monit5
(...) Ciekawe dlaczego Platformersi nie wierzą, iż sporo zwykłych pracowników popiera PiS. Czyżby reprezentowali NUS-ów (oni zwykle sa oderwani od rzeczywistości). :mur: Czytając niektóre posty można tak założyć - to traktowanie innych z góry i przekonanie o własnej nieomylności. Wypisz , wymaluj typowe zachowanie wielu Naczelników wobec swoich podwładnych.
Pisząc powyższe oczywiście uwzględniłaś, że większość NUS-ów pochodzi z nadania PiS-u. Chyba, że zbyt krótko pracujesz w skarbowości by to wiedzieć...
Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 19:59 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
11 paź 2007, 19:51
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->PiS: Tusk oszukał biedne dzieci PiS oskarża Donalda, że oszukał potrzebujące dzieci. Powód: wziął podobno pieniądze od charytatywnej fundacji, którą sam założył. Za książkę "Był sobie Gdańsk" lider PO miał dostać blisko 200 tys. złotych.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
[attachmentid=277]
Taki człowiek nie mógłby „Zrobić dzieci Tuska”
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
11 paź 2007, 20:14
millan80
<!--quoteo(post=16467:date=11. 10. 2007 g. 18:44:name=dapa)--><div class='quotetop'>(dapa @ 11. 10. 2007 g. 18:44) [snapback]16467[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Millan, Kominiarz, Zielonka przecież wiadomo, że wyznawców dzisiajszej wiary jest wielu, więc i was jest też paru, a zasadniczo wielu. Ja w każdym razie wierzę w to głęboko. Natomniast codziennie rano dziękuje Najwyższemu, że jestem od innej małpy niż Wy. I tyle. Myślę, że wezwani Praktyk i Zoltar i pewnie jeszcze paru (bo w siły ciemności jest wierzy sporo ludzi) podzielają moje zdanie.
Dapo napisz proszę jaką partię polityczną popierasz - na jaką będziesz głosował? Chyba, że sie wstydzisz <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Już Ci pisałem, że wybór jest negatywny <_< . Ale w zapatrzony w Najwjększy Drób Karpat, oby Słońce zawsze świeciło mu w dziób, a wrogom jego wiatr z oczy łzy wypędzał, nie zauważyłeś tego. Niestety mam jedno wyjście... Nie martw się, a może własnie martw...nie jest to list LSD.
11 paź 2007, 20:17
Kidyś pisałem kto to jest WYKSZTAŁCIUCH! To przesyłam nową myśl: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Wykształciuch nie brzmi dumnie Z sondażu publikowanego dziś przez „Rzeczpospolitą” wynika, że Polacy nie dali się nabrać na taką interpretację słówka „wykształciuch”, jaką zaproponowała „michnikowy szmatławiec”.
Okazuje się, że w odczuciu społecznym pod tym słowem nie kryje się cała inteligencja i że „wykształciuch” wcale nie brzmi dumnie. Przeciwnie: dla wielu respondentów jest to ktoś „źle wykształcony” lub „zadufany”. Polacy rozumieją zatem to słowo dokładnie w takim znaczeniu, w jakim użył go Ludwik Dorn.
A miało być inaczej. Wykształciuchy to miała być pogardzana i obrażana przez reżim PiS inteligencja i elity. To w obronie tych wykształconych („wykształciuchowych”) elit wielokrotnie stawali twórcy programu „Szkło kontaktowe” w TVN 24 oraz publicyści z „Wyborczej” i „Polityki”.
Często, gdy słyszałam buńczuczne: „ja jako wykształciuch”, dziwiłam się w duchu, że ktoś sam o sobie mówi tak bez zażenowania. Bo dowodziło to nie tylko zaangażowania po jednej stronie politycznego sporu, ale zwykłego braku erudycji. Tak samookreślający się człowiek nie czytał zapewne Sołżenicyna (twórcy tego słowa), nie słyszał też raczej o Zimandzie (który je na polski przełożył). Nie sprawdził też pewnie, o czym właściwie mówi Dorn, i w ogóle nie bardzo nawet chciał to wiedzieć.
Nasz sondaż pokazuje również nieskuteczność wypróbowanego zabiegu propagandowego. Polega on na wyjęciu z kontekstu jakiegoś sformułowania i dodaniu mu wygodnego znaczenia, a potem tak przedstawioną wypowiedź można już krytykować do woli. Nie tylko słowo „wykształciuch” zostało poddane takim zabiegom. Podobnie zrobiono ze słynnym wypowiedzianym przez premiera cytatem z „Chorału” Ujejskiego: „inni szatani byli tam czynni”. Poważni publicyści od razu ogłosili, że Jarosław Kaczyński porównuje swych przeciwników do szatana, odwołuje się do zabobonów i – rzecz jasna – wprowadza język nienawiści. Pod jedną z tak skonstruowanych depesz jakiś internauta napisał wtedy: „Poczytajcie »Chorał« Ujejskiego i rozjaśni wam się w głowach. Tylko wykształciuchy nie kumają, o co chodzi”.
Czytajmy zatem jak najwięcej, bo zapewne jeszcze nieraz będziemy świadkami zabiegów „a la wykształciuch”.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> <a href="http://blog.rp.pl/lichocka/2007/10/11/wyksztalciuch-nie-brzmi-dumnie/" target="_blank">http://blog.rp.pl/lichocka/2007/10/11/wyks...e-brzmi-dumnie/</a> I co tam "wykształciuchy"! Czy ktoś się obraził?
Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 20:50 przez millan80, łącznie edytowano 1 raz
11 paź 2007, 20:44
Millan, jest takie przysłowie..."mądrej głowie dość po słowie" . Ciebie to nie dotyczy. I absolutnie nie z powodu Twoich fascynacji politycznych. Ty po prostu jesteś mentalna blondynką. Przepraszam wszystkie koleżanki o tym cudownym ubarwieniu, ale to skrót myślowy, wszyscy wiecie o co chodzi. Ja nie wstydze się swoich sympatii politycznych, a Ty będziesz, nie teraz to za chwilę....ale na pewno bedziesz. i tak patrzę na te Twoje wypowiedzi i juz widzę jak za parę lat będziesz biegł w pierwszym szeregu antkaczystów. Ot życie.
11 paź 2007, 20:55
Potrafisz tylko obrażać innych! Odpowiedz nam jakie masz te tajemnicze "sympatie polityczne" <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ja nie wstydze się swoich sympatii politycznych<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
czemu popierasz jednych a głosujesz na innych?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Już Ci pisałem, że wybór jest negatywny<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->:D To może być efekt: filipińskiego wirusa, pomroczności jasnej, a może to "pourazowy zespół przeciążeniowy goleni prawej" ?