Teraz jest 05 wrz 2025, 17:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Nowe sprawozdanie SK KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 18:20

POSTY        5

LOKALIZACJAGalicja
Post Nowe sprawozdanie SK KAS
Nowe sprawozdanie SK KAS będzie obowiązywać od 01 stycznia 2018r. System MANDATY ma "zanikać". Jak na razie nie wyobrażam sobie sporządzenie nowego sprawozdania bez robienia ręcznie dodatkowych zestawień. ESKS nie ma co porównywać do MANDATÓW zwłaszcza, że w US 70 % spraw to "drobnica". Dodatkowa robota, której nie widać?   :zly1: Chyba, że ESKS ma gdzieś ukryte zestawienia do których jeszcze nie dotarłam, bo jak na razie to dla mnie wiedza tajemna    boje--==

22 gru 2017, 08:08
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Nowe sprawozdanie SK KAS
W nowym sprawozdaniu wymagane jest podanie czynnych żali i korekt w rozbiciu na kwalifikację prawną. Czynne żale i korekty wpływają do komórek merytorycznych, które przekazują dane o ich liczbie do skk bez podziału na szczegółową kwalifikację prawną czynów. Skąd zatem wziąć te dane?  :rolleyes:

22 gru 2017, 15:31
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Elma jeżeli do nowego sprawozdania dane mamy podać wg  czynów a nie wg spraw to nie ma takiego zestawienia w ESKS, bo ono może jedynie liczyć sprawy.

Po jaką ch... mamy system ESKS jeżeli z powodu sprawozdania będziemy prowadzili ręczne ewidencje  :mur:

22 gru 2017, 17:48
Specjalista

POSTY        481
Bo to jest system dla nadzoru i kontroli nad nami, a nie żeby nam pomóc w pracy. Co to kogo obchodzi, że nadal wszystko będzie liczone z tzw. palca  B)))

22 gru 2017, 17:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Naprawdę nie da się nic dobrego powiedzieć o tym tam ESKSie? No bo przecież ktoś na pewno zestawił go z Mandatami zanim kazał wdrożyć? boje--==

28 gru 2017, 13:54
Specjalista

POSTY        468
Jobertax                    

Naprawdę nie da się nic dobrego powiedzieć o tym tam ESKSie? No bo przecież ktoś na pewno zestawił go z Mandatami zanim kazał wdrożyć? boje--==

Nie, nie da się powiedzieć nic dobrego. To nie jest `program dla ewidencji spraw karnych skarbowych. Może i potrafi policzyć papierosy w rozbiciu na różne marki i miejsce ukrycia, ze sprawami karnymi sobie jednak nie radzi.
A zalety - ma jedną - jest aplikacją centralną a nie lokalną tak jak MANDATY.

28 gru 2017, 17:24
Znawca

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Jobertax                    

Naprawdę nie da się nic dobrego powiedzieć o tym tam ESKSie?

Da się. Dostęp do bazy PESEL. Chociaż tak na dobry początek, przydałby się jeszcze dostęp do SERCA, KRS, REGON i CEPiK  :blush:
No i jakaś logiczna wyszukiwarka... :rotfl:

29 gru 2017, 07:23
Specjalista

POSTY        481
Czyli pomarzyć dobra rzecz  B)))

29 gru 2017, 16:42
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
taxinspector                    

Jobertax                    

Naprawdę nie da się nic dobrego powiedzieć o tym tam ESKSie?

Da się. Dostęp do bazy PESEL. Chociaż tak na dobry początek, przydałby się jeszcze dostęp do SERCA, KRS, REGON i CEPiK  :blush:
No i jakaś logiczna wyszukiwarka... :rotfl:

Zmiana w systemie PESEL. Resort chce nowych informacji o rodzicach

29 gru 2017, 21:42
Specjalista

POSTY        468
A czy może mi ktoś coś wytłumaczyć - dotyczy ESKS i innych programów w skarbowości - w sobotę w moim wiejskim sklepiku zrobiłam zakupy i zapłaciłam kartą, po przyjściu do domu sprawdziłam w aplikacji telefonicznej stan mojego konta po tej transakcji, tak jak się spodziewałam transakcja była już rozliczona i stan konta niższy o kwotę wydaną w sklepie.
DA SIĘ? I tu pytanie - rządzi nami już drugi bankowiec i dlaczego u nas się NIE DA? Nie da się w ESKS, POLTAXie i innych, celowo?

01 sty 2018, 11:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Z moich obserwacji wynika, że to w jaki sposób wpisujemy dane do ESKS pozwoli wypełnić sprawozdanie PGP2 ale nie SK.
Poza tym i tak nie możemy wykorzystać ESKSA za rok 2017 bo przecież dane wpisujemy od lipca.
PS.
Jeszcze nie widziałem SK za 2017 r. do nas nie dotarło.
Ale wiewiórki doniosły, że za 2018 będzie tylko jedno sprawozdanie do którego wystarczy ESKS.
Pożyjemy - zobaczymy.
A tak poza tym.
Skoro ESKS jest taki świetny i można z niego będzie dane na każdym poziomie to sprawozdanie będzie mogło sobie zapuścić MF i spox.

01 sty 2018, 14:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2017, 18:36

POSTY        75
Mu dostaliśmy projekt jednego sprawozdania. A czy u kogoś z Was jest możliwość korzystania z bazy PESEL w Esks? Jeżeli tak to czy występowaliście i do kogo o nadanie uprawnień. Bo ja korzystam tylko z bazy Esks, którą sukcesywnie uzupełniamy o dane z Poltax przy wprowadzaniu kolejnych wniosków a Pesel mam nieaktywną.

01 sty 2018, 20:11
Zaawansowany

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
SK będzie też obowiązywało za 2018 rok - wzór tego sprawozdania trafił niedawno do us. Wszystkich danych do tego sprawozdania nie da się wyciągnąć z ESKS.

01 sty 2018, 23:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]