Teraz jest 06 wrz 2025, 14:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna strona
Informatyka w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2007, 07:15

POSTY        41

Proszę o mniej marketingu a więcej języka technicznego,informatycznego.  I trochę czasu na dyskusję...

Podpisuję się pod tymi prośbami obiema rękami.

O misjach, strategiach i zarządzaniu organizacją można rozmawiać na wysokim poziomie abstrakcji i nieco wyższym szczeblu niż urząd. Tymczasem odnoszę wrażenie, że wszystkich tutaj interesują dużo bardziej prozaiczne sprawy. Choćby sposób i zasady organizacji komórek informatycznych w urzędach, czyli jak "to" będzie wyglądało po transformacji? Odpowiedź niekoniecznie musi być prezentowana na ładnych slajdach ze słowami kluczowymi, które i tak trzeba rozszyfrować.

11 paź 2007, 08:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:52

POSTY        21

LOKALIZACJAPolska
Szanowny Panie naczelniku po spotkaniu w dniu 04.10.2007 wysłałem na adres dyr. Marlęgi i na adres CI zapytanie. Jak do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Jeśli byłby mi Pan miły i odpowiedział na niektóre z nich byłbym wdzięczny, ponieważ juto mam spotkanie z informatykami i chciałbym im też dać pełną informację na temat CI i zasad rekrutacji i funkcjonowania CI.

oto treść meila który wysłałem:
"Pytania dodatkowe które nie mogliśmy zadać na spotkaniu w Ministerstwie Finansów w dniu 04.10.2007 r.

1. Jakie są zasady przejścia ? Chodzi tu głównie jaka jest umowa na jaki okres. Czy jest to przejście służbowe czy musze sie zwolnić z Izby i przejść do CI.
2. Nikt nie powiedział jakie będzie minimalne wynagrodzenie w CI, więc prosimy uprzejmie o taką informację skoro Państwo chcecie o zgłaszanie się do CI.
3. Co będzie jeśli projekt ten nie przejdzie i tak jak dwa wcześniejsze padnie? Co się stanie z ludźmi którzy przeszli pod CI. Jakby się nie patrzeć jakby wrócili do US lub IS będą znowu mniej zarabiać i nie wrócą na wcześniej zajmowane stanowiska.
4. Co z wynagrodzeniami informatyków którzy będą dalej w US i IS ?
5. Na spotkaniu było mówione o osobach/osobie która będzie rekomendowała osoby do przejścia do CI. Kto będzie taką osobą. Obecnie już w US w związku z CI zauważam, że niektórzy próbują robić wyścigi szczurów, chyba nie takie są intencje przy tworzeniu CI.
6. Czy pracownik, który jest mianowanym urzędnikiem,  zatrudnionym na umowę o pracę na czas nieokreslony, zachowa dotychczasowe przywileje po przeniesieniu do CI?
7. Jaka jest szansa, że Centrum Kompetencyjne zostanie utworzone w Gdańsku, biorąc pod uwagę fakt, iż zespół tutejszej IS jest autorem aplikacji takich jak:
-         MANDATY, która jest aplikacją ministerialną
-         BIBLIOTEKA AKT, która wprawdzie nie jest aplikacją ministerialną ale eksploatowana jest aktualnie w  większości US w kraju
oraz
-         REJESTRY PISM I SPRAW  - wykorzystywane w większości IS w Polsce
8. W przypadku lokalnych systemów informatycznych konieczne jest (przynajmniej obecnie) prowadzenie bieżącego utrzymania tychże, rodzi się pytanie o personel do pełnienia tego typu zadań. Czy przewidywane jest, że informatycy konserwujący systemy na poziomie IS będą pracownikami DCI, czy raczej pozostaną pracownikami izb?
9. Czy opracowana jest lista kwalifikacji pracowników do CI? Jeśli tak to, jakie są przewidywane kryteria kwalifikacyjne? Wskazanym byłoby opublikowanie listy warunków (koniecznych i pożądanych), które muszą spełniać osoby mogące stanowić potencjalny zasób kadrowy i przyszły personel."

Może się uda
Panu odpowiedzieć na te pytania chociażby częściowo.
Osobiście bez odpowiedzi na dwa pytania z tej listy nie zgłoszę się chociaż i miałbym chęci wejścia w CI jak i wiele pracujących ze mną administratorów w US.
W obecnej chwili zauważyłem już w niektórych US dziwne ruchy z informatykami, które jak sądze wynikają z wprowadzenia założeń CI. Zaczyna się powoli robić "wyścig szczurów" (osobiście takiego czegoś nie toleruję i jeśli miałbym w tym uczestniczyć to wolę odejść z pracy).

11 paź 2007, 11:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32

Szanowny Panie naczelniku po spotkaniu w dniu 04.10.2007 wysłałem na adres dyr. Marlęgi i na adres CI zapytanie. Jak do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Jeśli byłby mi Pan miły i odpowiedział na niektóre z nich byłbym wdzięczny, ponieważ juto mam spotkanie z informatykami i chciałbym im też dać pełną informację na temat CI i zasad rekrutacji i funkcjonowania CI.

oto treść meila który wysłałem:
"Pytania dodatkowe które nie mogliśmy zadać na spotkaniu w Ministerstwie Finansów w dniu 04.10.2007 r.

1. Jakie są zasady przejścia ? Chodzi tu głównie jaka jest umowa na jaki okres. Czy jest to przejście służbowe czy musze sie zwolnić z Izby i przejść do CI.
2. Nikt nie powiedział jakie będzie minimalne wynagrodzenie w CI, więc prosimy uprzejmie o taką informację skoro Państwo chcecie o zgłaszanie się do CI.
3. Co będzie jeśli projekt ten nie przejdzie i tak jak dwa wcześniejsze padnie? Co się stanie z ludźmi którzy przeszli pod CI. Jakby się nie patrzeć jakby wrócili do US lub IS będą znowu mniej zarabiać i nie wrócą na wcześniej zajmowane stanowiska.
4. Co z wynagrodzeniami informatyków którzy będą dalej w US i IS ?
5. Na spotkaniu było mówione o osobach/osobie która będzie rekomendowała osoby do przejścia do CI. Kto będzie taką osobą. Obecnie już w US w związku z CI zauważam, że niektórzy próbują robić wyścigi szczurów, chyba nie takie są intencje przy tworzeniu CI.
6. Czy pracownik, który jest mianowanym urzędnikiem,  zatrudnionym na umowę o pracę na czas nieokreslony, zachowa dotychczasowe przywileje po przeniesieniu do CI?
7. Jaka jest szansa, że Centrum Kompetencyjne zostanie utworzone w Gdańsku, biorąc pod uwagę fakt, iż zespół tutejszej IS jest autorem aplikacji takich jak:
-         MANDATY, która jest aplikacją ministerialną
-         BIBLIOTEKA AKT, która wprawdzie nie jest aplikacją ministerialną ale eksploatowana jest aktualnie w  większości US w kraju
oraz
-         REJESTRY PISM I SPRAW  - wykorzystywane w większości IS w Polsce
8. W przypadku lokalnych systemów informatycznych konieczne jest (przynajmniej obecnie) prowadzenie bieżącego utrzymania tychże, rodzi się pytanie o personel do pełnienia tego typu zadań. Czy przewidywane jest, że informatycy konserwujący systemy na poziomie IS będą pracownikami DCI, czy raczej pozostaną pracownikami izb?
9. Czy opracowana jest lista kwalifikacji pracowników do CI? Jeśli tak to, jakie są przewidywane kryteria kwalifikacyjne? Wskazanym byłoby opublikowanie listy warunków (koniecznych i pożądanych), które muszą spełniać osoby mogące stanowić potencjalny zasób kadrowy i przyszły personel."

Może się uda
Panu odpowiedzieć na te pytania chociażby częściowo.
Osobiście bez odpowiedzi na dwa pytania z tej listy nie zgłoszę się chociaż i miałbym chęci wejścia w CI jak i wiele pracujących ze mną administratorów w US.
W obecnej chwili zauważyłem już w niektórych US dziwne ruchy z informatykami, które jak sądze wynikają z wprowadzenia założeń CI. Zaczyna się powoli robić "wyścig szczurów" (osobiście takiego czegoś nie toleruję i jeśli miałbym w tym uczestniczyć to wolę odejść z pracy).

Witam serdecznie,
przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy jeszcze na wszystkie maile. Poza tym, proszę mnie też zrozumieć. Jesteśmy też na bieżąco w kontakcie z innymi Departamentami w MF celem uzgodnienia niektórych aspektów (głównie legislacyjnych oraz logistycznych), które będą nam mogły pomóc w przekazaniu dokładnych szczegółowych informacji na temat zasad przejścia i innych spraw. Postaram się na szybko odnieść do wszystkich Pana pytań:
Ad. 1. Ideą jest, aby każdy z Wydziałów, Pionów posiadał na początku swojego lidera, który będzie zatrudniać osoby na podległe stanowiska. Umowy sądzę, że będą zmieniające, ale z tego co się orientuje w prawie pracy, nawet przeniesienie służbowe jest traktowane jako praca od początku. Czyli osoby, które mają już trochę stażu i mają 3 miesiące na wypowiedzenie, po przejściu do CI będą mieli 1 miesiąc na wypowiedzenie. Umowa powinna być bezterminowa.
Ad. 2. Sprawa minimalnego wynagrodzenia w CI, to sprawa ta jest jeszcze otwarta, w związku z tym, że pieniądze są bardzo delikatnym tematem. Na pewno dla osób uczestniczących w projektach unijnych będą wprowadzane dodatki związane z dostarczeniem określonych produktów. Co do wysokości dodatków, a także i wynagrodzenia osób, które nie będą w projektach nie chciałbym się teraz wypowiadać, ze względu na to, że jakakolwiek informacja z mojej stronie o konkretnej kwocie może być traktowana jako deklaracja. A obietnic bez pokrycia nie chciałbym składać, a sądzę, że takich obietnic nie złoży nikt z Dyrekcji. Poza tym, na spotkaniach ta sprawa będzie poruszana, więc sądzę, że w najbliższym czasie, inforamcje dotyczące spraw finansowych będą wyjaśnione.
Ad. 3. "Co będzie jeśli projekt ten nie przejdzie i tak jak dwa wcześniejsze padnie?". Zanim ktokolwiek zostanie zatrudniony, taki Departament musi zostać powołany. W obecnej chwili, projekt jest powołany, zaś założenia projektowe są w procesie akceptacji. Ryzyka wyszczególnione w tym punkcie, obecnie uważam za minimalne.
Ad. 4. To co mogłem na obecnym etapie opisać, podałem w punkcie 2.
Ad. 5. Chciałbym trochę przestać mówić o wyścigu szczurów. Naszym celem jest utworzenie takiej organizacji, która będzie najlepiej dopasowana do potrzeb naszych procesów. Tworzenie grup będzie realizowane na podstawie wyboru spośród zgłaszających się osób liderów poszczególnych zespołów. W trakcie realizacji projektu transformacji, osoby w projekcie będą organizować procesy i projektować organizację, uwzględniając potrzeby Izb i Urzędów. Jak już będzie utworzona organizacja, to spośród osób uczestniczących w projekcie będą w sposób naturalny będą dobierane osoby na stanowiska kierownicze, zaś one dobiorą sobie osoby do współpracy wg zasad opracowanych w trakcie realizacji projektu.
Ad. 6. "Czy pracownik, który jest mianowanym urzędnikiem,  zatrudnionym na umowę o pracę na czas nieokreslony, zachowa dotychczasowe przywileje po przeniesieniu do CI?". No i tu nam się kłania prawo pracy. Po przeniesieniu, okres wypowiedzenia będzie 1 miesiąc. Co do reszty, to musiałbym rozpoznać temat do końca. Tutaj nie jestem ekspertem :)
Ad. 7. "Jaka jest szansa, że Centrum Kompetencyjne zostanie utworzone w Gdańsku...?". Obecnie jest mi trudno powiedzieć. Dlatego też na spotkaniu mówiliśmy o powołaniu Centrów Kompetencyjnych, bez określenia ilości, lokalizacji i tematyki. Te spotkania, które mają mieć miejsce w 16 lokalizacjach, mają nam przybliżyć w jaki sposób najlepiej zorganizować centra kompetencyjne, aby najefektywniej realizować zadania projektowe. I jeszcze raz powtarzam - praca zdalna będzie polegała nie na dojeżdżaniu 100km, tylko na świadczeniu z innych lokalizacji pracy na rzecz wiodącego CK. Tak jak kiedyś tłumaczyłem - może być przypadek, że np. CK dla systemów elektronicznego obiegu dokumentów będzie powiedzmy w Gdańsku, ale część zasobów będzie w innych lokalizacjach, np w US Koszalin (strzelam), UC Lublin (strzelam) i dajmy na to w UKS Kraków (też strzelam). W CI znajdą miejsce pracownicy każdego urzędu, którzy będą spełniać wymagania określone w projekcie. Dlaczego w projekcie, ponieważ na etapie projektowania organizacji, będzie szczegółowo opisane zadanie dla każdej komórki DCI, do zadań będą określone role, zaś role będą określały kompetencje poszcególnych pracowników. I wtedy będzie wiadomo, kogo szukać. W obecnym momencie nie ma sensu mówienie o poszukiwaniu takich czy innych kompetencji, ponieważ kompetencje będą zależeć od realizowanych zadań i ról.
Ad. 8. W przypadku krytycznych systemów informatycznych osoby zatrudnione przy ich eksploatacji będą zatrudnione w DCI, zaś w przypadku osób, które zajmują się wsparciem użytkownika osoby pozostaną pracownikami Izb i Urzędów. Co do osób zajmujących się wsparciem użytkownika, postaramy się przedstawić formułę współpracy, która pozwoli nam na zatrzymanie tych osób w tych rolach.
Ad. 9. Tak jak w punkcie 7

Mam nadzieję, że te odpowiedzi są wystarczające, zaś wkrótce postaramy się Panu przekazać szczegółowe odpowiedzi.
Przepraszam także za tak wolne tempo odpowiadania na nurtujące Was pytania. Nie jest to przejaw lekceważenia, lecz zwyczajnie nie mam czasu odpowiadać w godzinach pracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Slavko Dragić

11 paź 2007, 16:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:52

POSTY        21

LOKALIZACJAPolska

Ad. 4. To co mogłem na obecnym etapie opisać, podałem w punkcie 2.

Zgadza się że opisał Pan to w punkcie 2, ale to pytanie dotyczy osób które nie będą włączone w struktury CI. Bo tak jak zrozumiałem na spotkaniu będą osoby które będą wyłączone z CI i będą to ludzie, którzy będą podtrzymywać bierzącą pracę w IS/US/IC/UKS i czy te osoby w związku z nawałem pracy będą mieli podniesione też pensję i czy naczelnicy/dyrektorzy dostaną środki na ich potrzeby. W innym przypoadku jak tu koledzy na forum piszą osoby które wiedzą coś o pracy w urzędach odejdą a na ich miejsce przyjdą nowi ludzie, ale ich już nie będzie miał kto przyuczyć bo najlepsi będą w CI. Więc tych którzy zostaną bo nie będą chcieli przejść do CI, czy będą mogli również liczyć na podwyżki.

Dziękuję za odpowiedzi !!!!

Ostatnio edytowano 12 paź 2007, 08:17 przez prost13, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2007, 17:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 17:23

POSTY        30
Witam mam pytanie odnośnie punktu nr 6 związanego z urzędnikami służby cywilnej, jak mi wiadomo planowane Ci ma opierać się na służie cywilnej. Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie, a może będzie to jakaś jednostka budżetowa? Dodatkowo informuję, iż urzędnik sc jest zatrudniony na podstawie mianowania a nie umowy o pracę więc wchodzą jedynie rozwiązania zgodne z ustawą o słuzbie cywilnej. W przypadku przeniesienia urzędnika sc dostaje on nowe stanowisko z nowym wynagrodzeniem i oczywiście stopień służbowy jaki już ma i zatrudniony jest również na podstawie mianowania. Panie Naczelniku proszę o dodatkowe informacje na temat jak ma wyglądać dokładnie przeniesienie i formy zatrudnienia.

Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 18:42 przez Auvi, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2007, 18:35
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Witam mam pytanie odnośnie punktu nr 6 związanego z urzędnikami służby cywilnej, jak mi wiadomo planowane Ci ma opierać się na służie cywilnej. Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie, ...

AUVI  - czytaj ze zrozumieniem - nowy angaż, nowa praca, 1 miesięczny okres wypowiedzenia.. jak poniżej
<!--QuoteBegin-"DRAGIC"+--><div class='quotetop'>("DRAGIC")</div><div class='quotemain'><!--QuoteEBegin-->Ad. 1. Ideą jest, aby każdy z Wydziałów, Pionów posiadał na początku swojego lidera, który będzie zatrudniać osoby na podległe stanowiska. Umowy sądzę, że będą zmieniające, ale z tego co się orientuje w prawie pracy, nawet przeniesienie służbowe jest traktowane jako praca od początku. Czyli osoby, które mają już trochę stażu i mają 3 miesiące na wypowiedzenie, po przejściu do CI będą mieli 1 miesiąc na wypowiedzenie. Umowa powinna być bezterminowa. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

To nie jest praca dla urzędników  SC - bo takowi zostaną w administracji wszelakiej i będą robić typowe prace jak w administracji : decyzje, kontrole,... tu też potrzebują informatyków czyli osoby obeznane np z ACL.
Kariera w CI to inna bajka...  Tu trzeba znać PRINCE III by zrobić karierę jako LIDER , pewnie kilku się takich znajdzie.

DRAGIĆ - nie obraź się ale każde Twoje zdanie powala. Czuję się jakbym był na wyższym kursie zarządzania zorganizowanym dla Prezesa rady Ministrów. Przeczytaj te urywki:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Naszym celem jest utworzenie takiej organizacji, która będzie najlepiej dopasowana do potrzeb naszych procesów. Tworzenie grup będzie realizowane na podstawie wyboru spośród zgłaszających się osób liderów poszczególnych zespołów. W trakcie realizacji projektu transformacji, osoby w projekcie będą organizować procesy i projektować organizację, uwzględniając potrzeby<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->W CI znajdą miejsce pracownicy każdego urzędu, którzy będą spełniać wymagania określone w projekcie. Dlaczego w projekcie, ponieważ na etapie projektowania organizacji, będzie szczegółowo opisane zadanie dla każdej komórki DCI, do zadań będą określone role, zaś role będą określały kompetencje poszcególnych pracowników. I wtedy będzie wiadomo, kogo szukać. W obecnym momencie nie ma sensu mówienie o poszukiwaniu takich czy innych kompetencji, ponieważ kompetencje będą zależeć od realizowanych zadań i ról.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Czy nie uważasz że jak prowadzisz wykłady dla osób , które chcesz przekonać do swojej koncepcji (nie użyłem słowa "projektu") to dobrze ich traktować taką nowomową ?  Moim zdaniem możesz od razu czuć sie odrzucony.

Czy pracowałeś kiedyś jako informatyk czy od razu jako menadżer zarządzający informatykami , a może znasz to z teorii pracy na uczelni ?  Bo jeśli tak , to trudno będzie znaleźć wspólny język choć jest to możliwe.

11 paź 2007, 19:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17

Ad. 7. "Jaka jest szansa, że Centrum Kompetencyjne zostanie utworzone w Gdańsku...?". Obecnie jest mi trudno powiedzieć. Dlatego też na spotkaniu mówiliśmy o powołaniu Centrów Kompetencyjnych, bez określenia ilości, lokalizacji i tematyki. Te spotkania, które mają mieć miejsce w 16 lokalizacjach, mają nam przybliżyć w jaki sposób najlepiej zorganizować centra kompetencyjne, aby najefektywniej realizować zadania projektowe.  

No tak trudno powiedzieć...  Takie same pytania padną conajmniej z Krakowa (Poltax2B), Wrocławia (Kontrola), Bydgoszczy ( niegdysiejsze KSG) czy Szczecina (Egapoltax) - o Zielonce nie wspomnę (bez urazy)... ani nie daj Boże o starym mamucie POLTAX-sie.
A właściwie to co za problem? Wyartykułujcie zadania projektowe, przysednijcie  sobie i w tydzień napiszecie SIWZ-y i już po problemie!

Ostatnio edytowano 11 paź 2007, 23:30 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2007, 23:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32
postaram się na szybko odpowiedzieć, na posty z wczorajszego wieczoru.
Na początku chcę powiedzieć, że nie jestem odpowiedzialny za restrukturyzację. Kierownikiem jest Dyrektor Marlęga. Ale za to głęboko się identyfikuję z tą zmianą i widzę jej sens.
Co do pytania PROST13 - nie chcę składać obietnic, że na pewno wszyscy dostaną podwyżki. Podczas spotkań, na których tworzyliśmy wstępną wizję transformacji, określiliśmy, że jednym z dużych zagrożeń będą odejścia osób w "terenie", odpowiedzialnych za wsparcie systemów lokalnych, a także odpowiedzialnych za bezpośrednie wsparcie użytkownika. Postaramy się znaleźć sposób, który umożliwi nam zatrzymanie także i tych osób, które zajmują się utrzymaniem. Wiem, że podaje mało szczegółów, ale nie chciałbym Państwu podawać informacje, z których musiałbym się potem wycofywać.
Co do postów AUVI i SIEMA - napisałem, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i widać popełniem pomyłkę.  :(  Proszę jednak zauważyć, że w całym resorcie, oprócz pracowników służby cywilnej, mamy też pracowników służby mundurowej, oni też będą podlegali innym ustawom. Wszystkie te aspekty będą musiałby być uwzględnione przy tworzeniu planu ścieżki kariery dla każdej roli w nowej organizacji (przepraszam TRANQUILO za "nowomowę" :) ). Pracownikami CI będą informatycy, którzy się zajmują rozwojem systemów informatycznych oraz eksploatacją krytycznych systemów informatycznych (nie lokalnych). Tak jak napisałem, informatycy w resorcie są zarówno mianowanymi urzędnikami, ale i funkcjonariuszami celnymi lub osobami należącymi do zasobu kadrowego (mam nadzieję, że teraz o nikomu nie zapomniałem). Jeżeli mamy zatrudnić osoby w CI, to wiadomo, że musimy uwzględnić zarówno przepisy prawne, jak i zapewnienie warunków w pracy, które zmotywują go do przejścia.
I na koniec, odniosę się do "prztyczka" od TRANQUILO.  :)
Byłem informatykiem i zarządzałem informatykami (w linkedin masz mój CV). Co do języka, to staram się precyzyjnie opisywać wg mojej obecnej wiedzy, jak wygląda wizja zmian. Jeżeli ten język jest uważany za "nowomowę" (odczuwam to słowo pejoratywnie), to trudno. Nie będę używał technicznych terminów, ponieważ projekt transformacji jest projektem organizacyjnym, wydaje mi się, że pisząc tak jak piszę tłumaczę precyzyjnie jaka jest wizja zmian.
Mam też pytanie do Ciebie jako moderatora. Czy przy wcześniejszych zmianach, ktoś je konsultował z pracownikami IT? Chyba nie. Czy uważasz, że to było w porządku? Też chyba nie.
Czy wolałbyś, abyście się o tej zmianie dowiedzieli w momencie, w którym nie będziecie mieli wpływu na to co się zdarzy? Ja nikogo tutaj nie chcę przekonywać do zmiany. Pragnę tylko w jak najszerszy sposób poinformować wszystkich zainteresowanych o uruchamianych zmianach, w których każdy pracownik IT w resorcie może uczestniczyć. I to nie jest "wyścig szczurów", tylko kształtowanie zmian przez pracowników IT, tak aby one były jak najlepiej dopasowane do naszych potrzeb. Wszystko wg zasady: "Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz".
Proszę, nie traktujcie moje posty jako propagandę, tylko jako sposób komunikacji i wymiany uwag co do planowanych zmian. Wszelką krytykę przyjmuję i uwzględniam.
Pzdr serdeczne,
Slavko Dragić

12 paź 2007, 08:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
@Dragic wypowiem się za siebie. Czekam na zmiany jakiekolwiek, jeśli dostane dodatkowe pieniążki to :D, jeśli nie to będe wiedział co zrbić, jeśli zostane bez pracy to wcale się nie będe martwił( moze nawet odetchne troche). Wydaje mi się ze ta transformacja ukierunkuje moje (jak narazie nieciekawe w US) perspektywy. Miedzy nami informatykami są ogromne różnice płacowe, a robimy tą samą robote, bez obrazy. Licze że zmieni się na lepsze niekoniecznie w tych szeregach, od lat nic się niedziało. nawet zakichanego awansu nawet na papierze, a jesli nawet to i tak widełki nie przewidują podwyżki :/.

pozdrówki
B.R.

Ostatnio edytowano 12 paź 2007, 11:01 przez xman, łącznie edytowano 1 raz

12 paź 2007, 10:54
Amator

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:31

POSTY        10
DRAGIC napisał: "Podczas spotkań, na których tworzyliśmy wstępną wizję transformacji, określiliśmy, że jednym z dużych zagrożeń będą odejścia osób w "terenie", odpowiedzialnych za wsparcie systemów lokalnych, a także odpowiedzialnych za bezpośrednie wsparcie użytkownika. Postaramy się znaleźć sposób, który umożliwi nam zatrzymanie także i tych osób, które zajmują się utrzymaniem. "
Jestem taką osobą w "terenie" - zresztą jak ok. 80% (jeśli nie więcej) osób na tym forum i zainteresowanych wogóle tą transformacją. Chciałbym znać troszkę więcej szczegółów na temat tychże osób. Na razie wiemy, że w CI znajdzie zatrudnienie nie więcej niż 500 osób, które zajmować się będą rozwojem i utrzymaniem aplikacji centralnych. Zdanie: "Postaramy się znaleźć sposób, który umożliwi nam zatrzymanie także i tych osób, które zajmują się utrzymaniem. " - znaczy, że na razie brak jest wizji na pracę informatyków w tych najmniejszych jednostkach jakim są US-y. Dobrze Dragic,że jesteś na tym forum i odpowiadasz na zadawane pytania ponieważ dzięki Tobie wiemy cokolwiek o reformie, ale proszę o ustosunkowanie się do sprawy "niziołków" :)  Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano 12 paź 2007, 19:34 przez chrisz, łącznie edytowano 1 raz

12 paź 2007, 12:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2006, 10:48

POSTY        17
Ad. 8. W przypadku krytycznych systemów informatycznych osoby zatrudnione przy ich eksploatacji będą zatrudnione w DCI, zaś w przypadku osób, które zajmują się wsparciem użytkownika osoby pozostaną pracownikami Izb i Urzędów. Co do osób zajmujących się wsparciem użytkownika, postaramy się przedstawić formułę współpracy, która pozwoli nam na zatrzymanie tych osób w tych rolach.

Pytanie dotyczylo IS w odpowiedzi mamy wzmianke rozszerzajaca o US-y. W przypadku US osoby zatrudnione przy eksploatacji sytemu i zajmujace sie wsparciem uzytkownika to jedna i ta sama osoba. No moze informatycy w US traktowani sa tylko jako wsparcie uzytkownika a eksploatacja robi sie sama ;)?

12 paź 2007, 13:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
hahahaha nie będzie 2 informatyka w US, pozatym ten jeden i tak będzie jakimś tam marnym wklepywaczem w wymiarze :/ co tu ukrywać

12 paź 2007, 13:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2007, 07:15

POSTY        41
Czytając każdy kolejny post w tym wątku mam coraz więcej wątpliwości. Odnoszę wrażenie (obym się mylił), że planowana transformacja jest skierowana tylko do wybranej grupy osób. W jej skład wejdą informatycy pracujący w urzędach wyższego szczebla i może jakaś grupa z "terenu". Pozostali stanowią w chwili obecnej "zagrożenie" dla realizacji projektu - brak jest dla nich sensownego rozwiązania. Mam nadzieję, że w swoich odczuciach mylę się i już niedługo podane zostaną konkrety, które rozwieją wszelkie wątpliwości. Wątpliwości, których jak widać po ilości postów, nie brakuje.

12 paź 2007, 14:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna strona