Teraz jest 05 wrz 2025, 22:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
DIAS w Opolu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Post Re: DIAS w Opolu
Teraz ja miałem ubaw. Celem jest ratowanie małych urzędów? Nie panie Dr Syberii celem jest ratowanie izby, dyrekcji w Opolu. A nie wiem czy to jest warte tych dojeżdżających. Chociażby jak piszesz tylko 200 osób. Może lepiej zlikwidować izbę w Opolu ?

14 gru 2017, 15:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lis 2006, 07:34

POSTY        24
zgredzio                    

Oj nie ładnie się tak wyśmiewać jak się nie zna sytuacji, nie wszędzie drogi są idealne. W okresie zimowym każda trasa jest niebezpieczna. Znam wiele osób, które dojeżdżają i nie jest to miód. A przede wszystkim stracony czas.

Raczej idealnych dróg w tym kraju jest bardzo mało więc raczej nie różni się Twoja ew. trasa od mojej trasy dojazdu jak i innych ludzi w tym województwie.
Potrafię zrozumieć że lepiej jest zawsze pracować w miejscu gdzie się mieszka i nie ukrywam że sam bym wolał ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Poza tym dopóki opłaca się dojeżdżać do pracy bo jest ten bonus w egzekucji zwany prowizją nie przewiduję wbrew temu co napisali niektórzy, masowych zwolnień związanych z trudnościami dojazdu.  

zgredzio                    

Tu się zgodzę nie poparte niczym. Wirtualizacja nic nie rozwiązuje oprócz .....

Mylisz się i to bardzo.
Wirtualizacja rozwiązała i to dużo bo teraz nie ma problemu by referentka egzekucji np ze Szczecina miała dostęp do danych z EGA Urzędu np w Zakopanym. Wystarczy skonfigurować jej stację roboczą. Pozostaje problem zmiany w tablicach technicznych nazwy organu egzekucyjnego i tyle z większych problemów technicznych - bez konieczności klepania czegokolwiek ręcznie, bo kto powiedział że jeden organ egzekucyjny nie możne obecnie pracować na dwóch bazach ?!
Spowolnienie po wirtualizacji to zapewne przejściowy problemem.

zgredzio                    

Zobowiązani to też ludzie, często emeryci których się ściga za nie płacenie abonamentu.

A ciebie sumienie teraz ruszyło ? A gdzie było wcześniej to sumienie jak trzepałeś/łaś prowizję z kont czy emerytur tych biednych emerytów ?
Nie bądź cyniczny ? Śmiem twierdzić że nic Cię nie obchodzi los tych ludzi i ich problemy z dojazdem do US.

marus007                    

Teraz ja miałem ubaw. Celem jest ratowanie małych urzędów? Nie panie Dr Syberii celem jest ratowanie izby, dyrekcji w Opolu. A nie wiem czy to jest warte tych dojeżdżających. Chociażby jak piszesz tylko 200 osób. Może lepiej zlikwidować izbę w Opolu ?

Egoizm przesłania Ci jasność umysłu !!!
Nawet gdyby było celem ratowanie izby to nie zapominaj że oprócz dyrekcji pracują tam też ludzie, często i gęsto koleżanki i koledzy z do niedawna naszych US-ów i nie jest ich mało. Nie wiem też skąd takie uprzedzenia ?!  Rozumiem że jesteś egoistą i myślisz tylko o sobie. Może czas pomyśleć o innej pracy, nie w egzekucji ?! Dopóki nie jest za późno !!

marus007                    

Gdzie te strasznie ważne związki zawodowe?
Poza tym do większego miasta łatwiej dojechać niż do jakiejś Pipidówki.

Pozwolę sobie jeszcze na jedną uwagę do powyższego cytatu.
Nie należysz do związków więc nie pytaj o nie !!! I uwierz że jeśli chodzi o poranny dojazd to jest akurat dokładnie odwrotnie, bo łatwiej jest dojechać do jak to nazwałeś jakiejś pipidówki Coś o tym wiem z autopsji :)

14 gru 2017, 23:14
Znawca
Własny awatar

POSTY        274
Pani/Panie Dr. Syber - "trzepać kasę", wyzywanie mnie od egoistów. Ostro, tym bardziej, że jesteś anonimowy. Kolejny odważniak schowany za nika.
Jeżeli jesteś takim samarytaninem to zaproponuj dojeżdżanie pracownikom izby na dojazd do małych urzędów. Uratują małe urzędy a w izbie połowa obecnego zatrudnienia pewnie wystarczy.

15 gru 2017, 18:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2017, 18:33

POSTY        5
Szanowny Dr. Syber  twoja wypowiedź ewidentnie wskazuje kto za tobą stoi. Ten jad i pogarda dla innych jest wyznacznikiem osób z otoczenia Pani Dyrektor. W tym wątku nie chodzi tylko o działania wobec egzekucji (choć mnie najbardziej dotykają) ale o sposób traktowania ludzi przez Dyrekcję IAS w Opolu - bezprzedmiotowo, bezdusznie, zawsze pokazując siłę i stosując metody zastraszania. I to w wielu obszarach działania Izby. Wystarczy spojrzeć na komórki kontroli w urzędach, gdzie niezgodnym z prawem zarządzeniem obniżono im znacząco dodatki i zastraszano wygaszaniem tych komórek. Ważne, że Pani Dyrektor może się promować w MF wymyślając coraz bardziej absurdalne rozwiązania. I to kosztem Nas wszystkich.  :zly1:

17 gru 2017, 21:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Są 2 wyjścia:
1) Likwidacja US w Oleśnie, Krapkowicach, Prudniku, Głubczycach i Namysłowie a tym samym likwidacja Izby Administracji Skarbowej w Opolu. Podział reszty między Izbę we Wrocławiu i Katowicach (utrata pracy prze kilkaset osób)
2) Przeniesienia Egzekucji do mniejszych urzędów, a tym samym zachowanie izby, urzędów, zmniejszenie liczby pracowników w pokojach (dużych US bywa i po 5 osób). Brak utrudnień dla podatników którzy nie będą musieli jeździć do innych US. Premie na dotychczasowym poziomie - US w Katowicach i we Wrocławiu dają jednak więcej. Pracownicy działów przeniesionych musieliby dojeżdżać do pracy. Z 2 strony ludzie do dużych US też dojeżdżają bo nie mają wyboru.

Która opcja lepsza ? Wg mnie druga ale pewnie dla wyższej premii nie jedna osoba zostawiłaby tylko swój US nie patrząc na kolegów z pracy czy podatników.

18 gru 2017, 19:17
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
Jeśli MF pozwoli na skuteczność "manewru opolskiego", to przecież narazi się na protesty w innych województwach. Może urzędnicy nie potrafią strajkować w celu dostania podwyżek, ale likwidacja miejsca pracy to co innego. Ponadto, lokalni politycy również się uaktywnią.  :huh:

18 gru 2017, 19:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2016, 20:09

POSTY        3
Zastanawia mnie fakt że działania dotyczące działów egzekucji jak to ktoś pisał mają także miejsce w innych województwach - ale nigdzie nie wywołują tylu emocji. Z jednej strony to chyba dobrze że chce się utrzymać miejsca pracy - ale z drugiej jak muszą tam wyglądać relacje między kadrą kierowniczą a pracownikami, że  wypowiedzi niektórych dyskutantów są tak przepełnione goryczą, pesymizmem, że trudno sobie wyobrazić aby taka atmosfera motywowała do rzetelnej pracy.

18 gru 2017, 21:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        274
Nie wiem co mają relacje do dojeżdżania na drugi koniec województwa. Średnia premia na tzw. Opolszczyźnie to 1000 brutto. Na Dolnym 3000 brutto na Górnym też. No przecież robimy to samo a jeszcze mamy dojeżdżać. Co tu ratować?

18 gru 2017, 21:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2017, 18:33

POSTY        5
dale                    

Zastanawia mnie fakt że działania dotyczące działów egzekucji jak to ktoś pisał mają także miejsce w innych województwach - ale nigdzie nie wywołują tylu emocji. Z jednej strony to chyba dobrze że chce się utrzymać miejsca pracy - ale z drugiej jak muszą tam wyglądać relacje między kadrą kierowniczą a pracownikami, że  wypowiedzi niektórych dyskutantów są tak przepełnione goryczą, pesymizmem, że trudno sobie wyobrazić aby taka atmosfera motywowała do rzetelnej pracy.

To ma być pilotaż. Zgłosiły się trzy województwa (Opole, Wielkopolska, Białystok). Być może w innych województwach sprawa bardziej przemyślna. U nas kontrowersje wzbudza przenoszenie działów egzekucji z dużych do małych urzędów co będzie znacznym utrudnieniem dla zobowiązanych (jednak w dużych ośrodkach jest ich znacznie  więcej). Wiemy też, że  te małe urzędy w większości nie mają warunków lokalowych i będziemy musieli siedzieć na kupie. Tak się nie da pracować. To wszystko tylko żeby zadowolić czyjeś ego. Ja nie jestem przeciwny zmianom tylko niech one są przemyślane i nie odbywają się kosztem ludzi. Może najpierw należało dostosować systemy, zweryfikować warunki lokalowe w urzędach z którymi się mamy łączyć. Oprócz ludzi do przeniesienia jest tysiące akt. Na dzień dobry trzeba powiadomić o zmianie organu tysiące zobowiązanych. Do tego dochodzą kolejne tysiące aktywnych zajęć - należy powiadomić banki, pracodawców, dłużników zajętych wierzytelności. Czy ma to sens skoro się mówi docelowo o jednym organie egzekucyjnym w województwie. Znów wszystkich będziemy przerzucać?
Co do atmosfery to faktycznie jest zła, ludzie są zniechęceni i motywacja do pracy spada.

18 gru 2017, 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2