Zrobić jeszcze raz ocenę ryzyka z taką samą ilością punktów i przed zatwierdzeniem odstąpić od monitorowania. W uwagach wpisujemy czemu odstąpienie. I sprawa załatwiona
Tak się powinno robić, czy Wy tak robicie?
18 paź 2017, 11:10
Re: VIES
Tak się powinno robić i nasz US też tak robi
18 paź 2017, 12:01
maryska88
Tak się powinno robić i nasz US też tak robi :lol:
Dzięki. Sprawdziłem na jednym podatniku i faktycznie znika czerwone "podwyższone ryzyko" ale na raporcie podmiotów podwyższonego ryzyka podmiot wychodzi nadal- tym razem 2 razy (stara i nowa ocena). Rozumiem, że tak ma być?
18 paź 2017, 14:08
Tak ma być. U tego podatnika gdzie odstąpiono na raporcie pojawia się chyba "X" że już nie jest objęty monitoringiem. W następnych raportach już nie będzie wychodził
18 paź 2017, 14:18
Witam wszystkich. Podpowiedzcie mi proszę jak przeprowadzane sa u Was czynności wyjaśniające rozbieżności rozliczeń VIES z komunikatem UE, tzn. czy za każdym razem takie czynności kończą sie protokołem? czy może przyjmujecie wyjaśnienia podatnika z załączonymi dokumentami potwierdzającymi transakcje ipiszecie sonie krótką notatkę, bądź informację w Uwagach "Rozliczenia podatnika " w VIES. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
06 lis 2017, 10:58
lusia444
Witam wszystkich. Podpowiedzcie mi proszę jak przeprowadzane sa u Was czynności wyjaśniające rozbieżności rozliczeń VIES z komunikatem UE, tzn. czy za każdym razem takie czynności kończą sie protokołem? czy może przyjmujecie wyjaśnienia podatnika z załączonymi dokumentami potwierdzającymi transakcje ipiszecie sonie krótką notatkę, bądź informację w Uwagach "Rozliczenia podatnika " w VIES. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Protokół spisuję tylko wtedy kiedy wzywam podatnika z dokumentami do weryfikacji (np. WDT). Jeśli podatnik w odp. na wezwanie składa wyjaśnienie, ew. jakieś dokumenty wtedy nie spisuję protokołu, a jedynie umieszczam krótkie info w uwagach VIESU.
06 lis 2017, 11:55
Dziekuję za odpowiedź. Osoba, która zajmowala sie wcześniej VIES w moim US pisala do wszystkich czynności protokoły i w związku z tym ciągle miała tyły bo sie wyrobić nie mogła.
06 lis 2017, 15:11
lusia444
Dziękuję za odpowiedź. Osoba, która zajmowała się wcześniej VIES w moim US pisała do wszystkich czynności protokoły i w związku z tym ciągle miała tyły bo się wyrobić nie mogła.
Masakra. To niewykonalne jest Poza tym moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Przynajmniej ja wzywam podatnika do wyjaśnienia rozbieżności (przez korektę lub wyjaśnienie). To, że ktoś prześle jakieś dokumenty nie znaczy, że od razu mam protokół pisać.
06 lis 2017, 17:58
Witam. Czy możecie mi podpowiedzieć jak mogę pozyskać oryginalny plik xml przesyłany przez podatnika zawierający np. VAT-UE za 05/2017? Jaka aplikacja pozwala pobrać ten XML, jakie trzeba mieć do niej uprawnienia i jaką ścieżkę poleceń trzeba wykonać?
14 gru 2017, 10:13
Plik xml pobierzesz z aplikacji urzędnika - e-deklaracje. Mam wolne do środy, więc nie podam Ci dzisiaj konkretnej ścieżki, bo nie pamiętam. Spytaj kto w Twoim US drukuje na wniosek podatnika zeznanie złożone elektronicznie - pewnie ktoś z SOB, albo z SKA. Jeśli nikt Ci nie pomoże wcześniej, podam Ci tą ścieżkę w czwartek. Ewentualnie poszukaj na Drogowskazie instrukcji MF jak zrobić wydruk deklaracji złożonej elektronicznie - tam jest opisany krok po kroku.
14 gru 2017, 10:32
jemiola
Plik xml pobierzesz z aplikacji urzędnika - e-deklaracje. Mam wolne do środy, więc nie podam Ci dzisiaj konkretnej ścieżki, bo nie pamiętam. Spytaj kto w Twoim US drukuje na wniosek podatnika zeznanie złożone elektronicznie - pewnie ktoś z SOB, albo z SKA. Jeśli nikt Ci nie pomoże wcześniej, podam Ci tą ścieżkę w czwartek. Ewentualnie poszukaj na Drogowskazie instrukcji MF jak zrobić wydruk deklaracji złożonej elektronicznie - tam jest opisany krok po kroku.
Dzięki jemiola za poradę. Już koleżanka mi ściągnęła ten plik. Do której IAS mam pisać o specjalną nagrodę i pochwałę dla Ciebie za udzielenie pomocy ?
14 gru 2017, 11:47
Viesowcy dziękują za nową wersję VIES. Ułatwi to nam znacznie pracę.
08 lip 2019, 06:52
Witam, czy macie na pracy zdalnej dostęp do VIES ?
11 lis 2020, 14:25
zawisza
Witam, czy macie na pracy zdalnej dostęp do VIES ?
Psecies VIES ze nie mamy , będzie po "pełnym wdrożeniu"...zmian (a może nie będzie)