Teraz jest 05 wrz 2025, 22:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Nabór do obsługi bezpośredniej 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
Post Re: Nabór do obsługi bezpośredniej
clavikord                    

A co do jedzenia i łazienki - co Wy sami jesteście w dziale? Biorę telefon, dzwonie do kierownika albo współpracownika z działu i mam zastępstwo na ile tylko chcę.

Ja też szczerze zazdroszczę, bo u nas jak ktoś ma zejść na zmianę na salę, łącznie z kierownikiem, to jakby na ciężkie tortury został wysłany.

clavikord                    

Ja nie mam problemu ani z babciami, ani z awanturnikami. Jak ewidentnie widać, że ktoś przyszedł się poawanturować, wyżywając się na osobie na okienku to ja również nie przebieram w słowach i dosadnie mu tłumaczę, że to on jest na straconej pozycji. Nikt jeszcze nic nie napisał na mnie, mało tego ile razy przepraszali.

Babcie to nie jest jeszcze taki problem, ale tacy co myślą, że jak im księgowa lub radca prawny dokumenty wypełnił, to wiedzą lepiej (przeważnie są błędne). A awanturnikom i pijakom też nic nie możemy powiedzieć, bo podatnik to "świętość".

Pusia99                    

Czy ktoś może pomóc o co mogą pytać na rozmowie kwalifikacyjnej? Czy to forma egzaminu ustnego?

U nas też większość pytań jest z ordynacji, czasem jakieś stawki podatkowe itp. W tej chwili jest tak mało chętnych, że nie ma zbyt dużej konkurencji. Jeszcze kilka lat temu do testu pisemnego podchodziło u nas ok 50 osób, a teraz nawet nie ma spośród kogo wybierać.

03 gru 2017, 18:49
Zaawansowany

REJESTRACJA03 gru 2013, 10:48

POSTY        79
Pusia99                    

Chyba nie jest aż tak źle. Czy ktoś może pomóc o co mogą pytać na rozmowie kwalifikacyjnej? Czy to forma egzaminu ustnego?

Na pewno będzie egzamin z wiedzy ogólnej, może jeszcze jakiś kazus, wszystko zależy od Izby, a jak to przejdziesz rozmowa kwalifikacyjna powinna być już luźna ;). Pytanie może być typu : Dlaczego US? Także głowa do góry, próbuj :).Powodzenia :)

03 gru 2017, 20:23
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Może być pytanie jak nazywa się DIAS albo NUS.

03 gru 2017, 21:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Pracując w OB musisz w zasadzie wiedzieć najwięcej, ciężko o specjalizację jak w innych działach w zasadzie wszystkie podatki w stopniu min. dobrym warto znać, ulgi z PIT warto mieć w paluszku. Z uwagi na ciągły kontakt z podatnikiem praca nie jest łatwa ale z 2 strony po paru latach masz satysfakcję, że inni pracownicy przychodzą do Ciebie o porady :)

04 gru 2017, 19:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 13:11

POSTY        6
Jak to wygląda w wyspecjalizowanych US?

05 gru 2017, 13:38
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Taką ciekawostę dziś znalazłem w ramach naboru wewnętrznego do US w Opolu - osoba do sekretariatu naczelnika (chyba ma kierować tym sekretariatem), wśród obowiązków m.in. rozkładanie poczty dla poszczególnych odbiorców... Proponowane wynagrodzenie zasadnicze wynikające z wartościowania stanowiska pracy (!!!) - wg mnożnika 2,031. I tu pytanie - jak to stanowisko, z całą swą złożonością i skomplikowanymi operacjami ma się do stanowisk samodzielnych (np. starszego eksperta, głónego eksperta) w pionach kontroli na przykład?

05 gru 2017, 16:35
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Skoro m.in. "rozkładanie poczty dla poszczególnych odbiorców" (wewnętrznych) jest wycenione na 2,031, to na ile trzeba wycenić "rozkładanie poczty dla poszczególnych odbiorców zewnętrznych"? Czyli poczta wychodząca. O ile pomyłka przy poczcie przychodzącej niewiele kosztuje (trochę czasu przy zmianie dekretacji), to pomyłka przy poczcie wychodzącej może rodzić poważne konsekwencje...

05 gru 2017, 17:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Pusia99                    

U nas SOB wprowadza dokumenty, zajmuje się kasami, zaświadczeniami. Kontaktu z podatnikiem nie mają prawie wcale. Jedynie jak przyjdzie podatnik złożyć dokument czy wniosek bądź na odczyt kas. Największy kontakt z ludźmi ma dział czynności analitycznych i sprawdzających. Ale głównie kontakt telefoniczny, jak się ktoś pojawi osobiście w Urzędzie to święto lasu.

05 gru 2017, 18:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2017, 13:11

POSTY        6
Ile się czeka na odpowiedź co do wyniku naboru po rozmowie kwalifikacyjnej?

09 gru 2017, 23:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Zależy: od tygodnia do nawet 3. Zależy od obecności Dyrektora Izby i innych bardziej pilnych spraw które trzeba zrealizować.

10 gru 2017, 09:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
lubieplacki to u Was tak rzadko podatnicy przychodzą do urzędu? U mnie codziennie kilkadziesiąt przychodzi a drugie tyle dzwoni z pytaniami. SOB to przecież obsługa bezpośrednia więc ktokolwiek przyjdzie do urzędu najpierw idzie na salę obsługi i tam zadaje pytania a telefony mam wrażenie że też są łączone w większości do SOB mimo, że pytania dotyczą np. rachunkowości lub NIP-ów.

10 gru 2017, 17:55
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
hgdf                    

lubieplacki to u Was tak rzadko podatnicy przychodzą do urzędu? U mnie codziennie kilkadziesiąt przychodzi a drugie tyle dzwoni z pytaniami. SOB to przecież obsługa bezpośrednia więc ktokolwiek przyjdzie do urzędu najpierw idzie na salę obsługi i tam zadaje pytania a telefony mam wrażenie że też są łączone w większości do SOB mimo, że pytania dotyczą np. rachunkowości lub NIP-ów.

Bo to urząd wyspecjalizowany, więc prezesi wielkich spółek z kapitałem zagranicznym po urzędzie nie łażą tylko dzwonią z konkretnymi pytaniami. Tu nie ma osób fizycznych w postaci babć, które już od września przyłażą pytać o pity za 2017, i śmierdzących pijaków. Zdarza się, że ktoś przychodzi złożyć jakieś pisemko lub wniosek o niezaleganiu, albo przychodzą na odczyt kasy, i tyle.

Ostatnio edytowano 10 gru 2017, 19:39 przez Marjolka, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2017, 19:37
Zaawansowany

REJESTRACJA16 maja 2017, 13:45

POSTY        53
b17                    

Zależy: od tygodnia do nawet 3. Zależy od obecności Dyrektora Izby i innych bardziej pilnych spraw które trzeba zrealizować.
Prawda jest taka, że jeśli nie zadzwonią tego samego dnia lub następnego (no maksymalnie dwa dni po rozmowie) - to nie ma co liczyć, że się dostaniesz. Chyba, że zdarzy się cud, np.: osoba, którą chcieli pierwotnie, zrezygnowała z jakichś względów.
Te trzy tygodnie bardziej by się odnosiły do tego, co postanowił NUS, tzn.: NUS wskazał osobę X, a teraz DIAS musi to zatwierdzić. Coś w stylu: wiesz, że masz tę robotę, ale czekasz na formalność.
I jeszcze się rozchodzi o skierowanie na badania i podpisanie umowy.

Ale łącznie to powinno się chyba w miesiącu / półtora zamknąć od dnia naboru.

Pytania: Ordynacja przede wszystkim jakieś podstawy, np. Kto jest Organem podatkowym?

Co do testu kwalifikacyjnego: to różnie bywa.
Zależy od ilości osób zainteresowanych. To, że zgłosiło się 20 osób, nie znaczy, że tyle przyjdzie. Na liście, która podpisujesz (że się stawiłaś na nabór) masz 20 osób, ale z Tobą na sali jest raptem 5 osób. I czasem rezygnują z testu, a od razu przechodzą do rozmowy. Tylko wtedy automatycznie trudniej nieco - tak mi się wydaje.
Jak masz:
1) test
2) rozmowę,
to test sprawdza Twoją wiedzę, a w drugim kroku jest luźniejsza ta rozmowa, bo już wiedzą w jakimś stopniu, co umiesz, co wiesz.
Natomiast jeśli masz tylko rozmowę, to te dwie rzeczy się kumulują i może być ciężej - chociaż to zależy na kogo trafisz w komisji.

Jedyne co Ci mogę od siebie dorzucić, to: nie stresuj się. Nabór, testy, rozmowy kwalifikacyjne do US (bez względu na dział) to żaden stres. W porównaniu z tym, co może Cię czekać. ;)
Powodzenia. :)

Ostatnio edytowano 10 gru 2017, 23:23 przez Sana, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2017, 23:21
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
lubieplacki                    

Pusia99                    

U nas SOB wprowadza dokumenty, zajmuje się kasami, zaświadczeniami. Kontaktu z podatnikiem nie mają prawie wcale. Jedynie jak przyjdzie podatnik złożyć dokument czy wniosek bądź na odczyt kas. Największy kontakt z ludźmi ma dział czynności analitycznych i sprawdzających. Ale głównie kontakt telefoniczny, jak się ktoś pojawi osobiście w Urzędzie to święto lasu.

W wyspecjalizowanych US pewnie tak to wygląda, jednak w pozostałych US wygląda to zdecydowanie inaczej.

12 gru 2017, 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona