____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 lis 2017, 20:46
Re: Piosenka jest dobra na wszystko
Większość Polaków woli śpiewać hymn w tonacji C-dur. Ludziom, którzy nigdy nie szkolili głosów jest tak po prostu łatwiej. Tylko, że śpiewając w C-dur Polacy łamią zapisy ustawy, w której napisane jest, że hymn Polski bezwzględnie należy wykonać w tonacji F-dur. Z pomocą może przyjść prezydent, do którego wystosowano petycję z prośbą o zmianę ustawy Więcej: https://wiadomosci.wp.pl/falszujesz-spi ... 123643521a
30 lis 2017, 06:32
awista
Większość Polaków woli śpiewać hymn w tonacji C-dur.
Większość Polaków woli też śpiewać "póki my żyjemy", choć to fałsz, bo w oryginale jest "kiedy my żyjemy".
Ja przyznaję się bez bicia, że w tonacji w C-dur śpiewam swobodnie, w F-dur nie sięgam dźwięku "f".
A jaka jest różnica śpiewu hymnu (a głównie refrenu) w tonacji F-dur, a w C-dur to każdy może sobie łatwo sprawdzić. Takt 13: za twoim przewodem":
Załącznik:
Jeszcze Polska nie zginęła C-dur.jpg
Załącznik:
Hymn C-dur.mp3
Załącznik:
Jeszcze Polska nie zginęła F-dur.jpg
Załącznik:
Hymn F-dur.mp3
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
30 lis 2017, 18:31
Zespół Black Sabbath znany jest przede wszystkim ze swego pierwszego i największego przeboju "Paranoid". Ale tak jak każdy, nawet najbardziej hardrockowy zespół, czasami "popełniał" jakąś, nazwijmy to, "balladę": Deep Purple - "When the blind man cries", Led Zeppelin - "Stairway to heaven", Uriah Heep - "Lady in black", The Rolling Stones - "Angie", Nazareth - "Love hurts", Guns'N'Roses - "Don't cry", Aerosmith - "Dream on", Metallica - "Nothing Else Matters".
I've been gone a long long time, waiting for you I didn't want to see you go, oh, no, no And now it's hurting so much, what can I do? I wanted you to be my wife.
The days are passing slowly, since you've gone Your memories are all I have, yes I have I sit here waiting but you'll never show Without you I can't carry on, oh my baby.
You said you'd always love me, all of my life And then you said your last goodbye, yeah, goodbye Why the sudden change, why all the lies? I should have seen it in your eyes.
The endless hours of heartache, waiting for you My summer love has turned to rain, all the pain The silent emptiness of one sided love My life means nothing now you're gone, ooh my baby.
Poza tymi powyższymi doznaniami wrażenie robi jeden z komentarzy:
Humble Vader: my abusive alcoholic father sent this to my mom after she left him. she said she answered the phone one day and knew it was him because the scratch of the record player and then this song started. she said she listened to the first verse and hung up. hearing this story I felt so sorry for my father. he died of an overdose when I was 9 and I was certain its because no one saved him. I could have, if given the chance. but my mom left before I had really been given a chance to show him happiness. so I'm sitting here listening and im about to leave my home of 11 years with my daughter in tow. I leave behind an alcoholic boyfriend who wont understand that in order to survive, in order for her to survive, I have to leave. I imagine he will sit heartbroken thinking of how I had lied, how without me he is nothing, how he wanted me to be his wife. And I will hear it in my head, this song. and I will hang up the phone. ...and choose her.
W moim tłumaczeniu:
Mój ojciec (alkoholik, który stosował przemoc) przesłał to mojej mamie po tym, kiedy go opuściła. Pewnego dnia zadzwonił telefon i wiedziała, że to był on, bo usłyszała w słuchawce tę piosenkę. Wysłuchała pierwszą zwrotkę i odłożyła słuchawkę.
Słuchając tej historii poczułam współczucie dla mojego ojca. Zmarł po przedawkowaniu kiedy miałam 9 lat. Byłam pewna tego ponieważ nikt go nie uratował. Ja mogłabym - gdym miała taką możliwość. Ale moja mama opuściła go zanim tak naprawdę ja mogłam mieć szansę pokazania mu szczęścia.
Teraz siedzę słuchając tej piosenki w oczekiwaniu na odejście z domu po 11 latach z córką, zdana na łaskę losu. Opuszczam chłopaka alkoholika który nie może zrozumieć, że abym mogła przeżyć, aby ona (córka) mogła przeżyć, muszę odejść od niego. Wyobrażam sobie, że on on usiądzie ze złamanym sercem myśląc o tym jak ja kłamałam, jak on beze mnie jest niczym, jak on chciał abym została jego żoną. I teraz usłyszę tę piosenkę w mojej głowie. I odłożę słuchawkę telefonu. I wybiorę córkę...
Niedawno minęła rocznica stanu wojennego. Jednym z cichych bohaterów tamtego czasu był Maanam. Z tego mniej więcej okresu pochodzi przejmujący Nocny patrol: https://www.youtube.com/watch?v=seNQ9gK2JBs
Ostatnio edytowano 15 gru 2017, 06:44 przez awista, łącznie edytowano 1 raz
Tragiczne było jej życie. Autopsja wykazała, że nie zmarła z przyczyn naturalnych.
Teledysk z Gdańskiem w tle podbija internet! „Macho” ma już ponad 15,5 mln wyświetleń! https://youtu.be/MmvpbLdaIRs
Choreografia rodem z Bollywood, barwne stroje i profesjonalni tancerze… a w tle malowniczy Gdańsk. M.in. w Trójmieście powstaje hinduska superprodukcja „Mersal”. Jednym z teledysków promujących film jest teledysk „Macho”, w całości nakręcony w grodzie nad Motławą. Koło widokowe na Wyspie Spichrzów, Europejskie Centrum Solidarności, Długie Pobrzeże i Stadion Energa Gdańsk. Między innymi te gdańskie obiekty stały się tłem do teledysku „Macho”. Wideoklip w całości powstał w Gdańsku, a autorem muzyki jest Allah Rakha Rahman, indyjski kompozytor i zdobywca dwóch Oscarów za ścieżkę dźwiękową do filmu "Slumdog. Milioner z ulicy". Teledysk „Macho” pojawił się w serwisie YouTube w drugiej połowie listopada i od razu przypadł do gustu internautom. Przez półtora miesiąca trwający nieco ponad 3 minuty wideoklip obejrzało przeszło 15,5 mln użytkowników! Premiera filmu "Mersal" odbyła się 17 października w Paryżu. Obraz oglądali już widzowie w Wielkiej Brytanii, Indiach, USA, Australii czy Kuwejcie. http://trojmiasto.eska.pl/newsy/teledys ... deo/651053
19 sty 2018, 21:34
Podatek Od Miłości
Autor tekstu: Michał Bownik Kompozytor: Michał Bownik Wykonanie oryginalne: Kayah i Grzegorz Hyży Rok powstania: 2017
Wilgotnych drżenie ust dziś barwi moje popołudnie Śledzę każdy Twój ruch, na dłonie patrzę smukłe.
I znów drażniona pięknem unoszę Cię na wietrze I łowię Twoich oczu błysk.
Dla Ciebie cała jestem, nie martwię się o resztę Tylko powiedz mi, że ze mną zechcesz być.
Dziś już wiem, że zapłacę od miłości podatek I nie zmieni nic Twój uśmiech, nie zmienią łzy.
Wiem, co będzie później, mało zysków i straty, ale Nie zostawię cię, nie pójdę, będę zawsze tam, gdzie Ty.
Mam wciąż bezczynne ręce i puste mam ramiona I wiem, że nie odejdę stąd bez Ciebie choć jesteś wciąż nie moja.
Znów drażniony pięknem unoszę się na wietrze I łowię Twoich oczu błysk.
Dla Ciebie cały jestem jak diamentowym wiertłem Kruszysz moje serce, kiedy nie chcesz ze mną być.
Dziś już wiem, że zapłacę od miłości podatek I nie zmieni nic Twój uśmiech, nie zmienią łzy.
Wiem co będzie później, wpadnę w tarapaty, ale Nie zostawię Cię, nie pójdę, będę zawsze tam, gdzie Ty.
Zawsze tam, gdzie Ty Nie zostawię Cię, nie pójdę Będę zawsze tam, gdzie Ty.
22 sty 2018, 20:34
Dolores rzeczywiście miała nieciekawe dzieciństwo. Potem, wydawało się, wyszła na prostą: mąż, trójka dzieci. Niestety, choroba afektywna niszczy wielu. Wszystkie jej utwory napisane zostały w tonacji molowej, chyba jedyna durowa to Just my Imagination. Dolores została pięknie pożegnana przez na Twitterze przez Tuska (Listening to Dolores ... ” I’ll miss you when you’re gone, that is what I do”) i Dudę (Dolores O’Riordan odeszła. Osierociła The Cranberries ale zostawiła nam wiele pięknej muzyki. Dolores płaczemy i dziękujemy! RiP).