Teraz jest 05 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Nowa Ordynacja podatkowa 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
Post Re: Nowa Ordynacja podatkowa
Ordynację można poprawić, ale nie wolno jej demolować
Trochę buńczuczny artykuł w GP. Albo MF kupi zasadniczo koncepcję nowej Op, albo Komisja się pogniewa  :mellow:

27 lis 2017, 20:55
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Projekt nowej ordynacji przygotowała Komisja Kodyfikacyjna Ogólnego Prawa Podatkowego, powołana jeszcze przez poprzedni rząd. Komisja pracowała nad projektem trzy lata, a w październiku br. przekazała go Ministerstwu Finansów.
Ciekawe...

27 lis 2017, 22:00
Znawca

POSTY        164
Co w tej informacji ciekawego?

27 lis 2017, 22:50
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Ano to, że niegodziwy w wielu art. spadek można odrzucić, przyjąć wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza. Wg mnie dość duża część przepisów jest tak pro... pro... propodatnikowa, że aż w oczy szczypie ! Gdzie się podział wyważony interes państwa ... ?!

28 lis 2017, 14:35
Znawca

POSTY        164
Wypowiedź nadira może sugerować, że to sprawka poprzedniego rządu. Obecna władza dała jednak mandat do kontynuacji prac KKOPP i wprowadziła do niej swoich ludzi. Zarzuty idące bezpośrednio do poprzedniego rządu są moim zdaniem nieco chybione.

Zgadzam się natomiast z tym, że projekt jest wybitnie jednostronny.

28 lis 2017, 14:47
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Ja nic nie sugeruję, a jedynie wyrażam zdziwienie, że projekt nowej ordynacji podatkowej nie jest jest pomysłem nowej ekipy związanej z powstaniem KAS, tylko realizacją pomysłu ekipy poprzedniej. To dowodzi, że panuje zgodność pod tym względem: ordynacja wymaga zmian i aktualnie dostosowania jej do wymogów stawianych przez KAS.

28 lis 2017, 18:07
Znawca

POSTY        164
KAS nie było w założeniach kierunkowych nowej Op, które powstały w 2014-2015 r. Zawarte w projekcie pomysły również raczej nie odzwierciedlają "wymogów stawianych przez KAS" :)

28 lis 2017, 18:10
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Oczywiście, że nie był, bo poprzednia ekipa nie przewidywała wejścia KAS (czytaj: przegrania wyborów) to jednak widziała konieczność zmian w OP. Projekt nie odzwierciedla wymogów stawianych przez KAS? Nie analizowałem projektu, bo kompleksowa znajomość ordynacji przez te kilkanaście miesięcy, które mi jeszcze pozostały do emerytury, już mi raczej  potrzebna nie będzie :zeby:  Podejrzewałem, że skoro scalono całą administrację celno-skarbową w jeden organizm, to dostosowanie przepisów OP do tej struktury byłoby logicznym.

28 lis 2017, 18:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Czy to tak trudno wysłać pismo do wszystkich organów działających na OP i aby one wskazały artykuły do poprawy, bądź do uzupełnienia - przecież tyle lat praktyki na tych przepisach mają i to one wiedzą gdzie i co wymaga doprecyzowania, uregulowania.

29 lis 2017, 16:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2