Teraz jest 06 wrz 2025, 07:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Oświadczenia majątkowe skarbowców 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
Post Re: Oświadczenia majątkowe skarbowców
Zgodnie z projektem ustawy o jawności życia publicznego urzędnicy skarbówki którzy brali udział w wydaniu np. decyzji wobec danego przedsiębiorcy przez 3 lata od zaprzestania pełnienia funkcji nie mogą zatrudnić się u tego przedsiębiorcy - art. 40 pkt. 6 wzw.art. 42 ust. 1 projektu tej ustawy. Zakaz zakazem ale jest jeszcze kara więzienia na 2 lata - art. 77. Przedsiębiorca też oberwie - nawet do 500 000 zł - art. 78.

To oznacza dla dużej części z nas - zwłaszcza w małych ośrodkach/gminach/miasteczkach praktyczne niewolnictwo.

Jeżeli dodatkowo zostanie rzucony pomysł kolejnej konsolidacji/reformy itp. polegający np. na likwidacji małych US  wtedy pracownicy z małych ośrodków mogą pozostać bez szans przez kolejne 3 lata na pracę w okolicach w których mieszkają.
Tak samo w pułapce będą ci którzy zdecydują się odejść z KAS i zatrudnić u kogoś w okolicy.

Przykład:

Pan Marcin z urzędu skarbowego w B prowadził postępowanie podatkowe wobec lokalnego przedsiębiorcy X sp. zoo, który ma  sieć sklepów, hurtowni itd. i w gminie jest (poza US) największym pracodawcą. Marcin zajmował w US stanowisko młodszego kontrolera (czy coś takiego) miał nad sobą kierownika i naczelnika. Marcin przygotował projekt decyzji, który potem zmieniła p. kierownik a potem jeszcze zmieniła i podpisała ostatecznie naczelnik. Z metryki wynika, że wszystkie te osoby brały udział w wydaniu decyzji. Wpływ młodszego kontrolera na kształt ostateczny decyzji był w sumie znikomy. Marcin z mnożnikiem 1,61 wreszcie rzucił papierami - postanowił zostać pracownikiem biurowym X za większą pensję i co z tego. Nic, został w urzędzie za 1,61 bo jak z zakazem przebieduje 3 lata bez roboty.

Jakie wrażenia?

15 lis 2017, 21:28

REJESTRACJA11 cze 2017, 20:52

POSTY        22
Pan Marcin może świadczyć usługi dla spółki x jako podmiot gospodarczy - osoba fizyczna lub spółka kapitałowa.

15 lis 2017, 21:34
Zaawansowany

POSTY        41
spawel                    

Pan Marcin może świadczyć usługi dla spółki x jako podmiot gospodarczy - osoba fizyczna lub spółka kapitałowa.

Tak, z pewnością założy spółkę i będzie delegować siebie do pracy w charakterze pracownika biurowego.
A potem po opodatkowaniu dochodu spółki wypłaci sobie jeszcze dywidendę z podatkiem albo będzie wrzucać to w koszty a sobie wypłaci wynagrodzenie jak prezesowi. Będzie jeszcze prowadzić księgi i uchwały spisywać z notariuszem. A na końcu Ty przyjdziesz do niego na kontrolę.
Człowieku zejdź na ziemię.
Zakaz dotyczy każdego odpłatnego zajęcia.

Ostatnio edytowano 15 lis 2017, 21:43 przez Makumba, łącznie edytowano 1 raz

15 lis 2017, 21:42

REJESTRACJA11 cze 2017, 20:52

POSTY        22
Ale ja myślałem o koszeniu firmowego trawnika lub sprzątaniu pomieszczeń spółki X. Można jeszcze spróbować przenieść się z SPV do innej komórki, np. SOB i wtedy to chyba już można.

15 lis 2017, 21:51
Zaawansowany

POSTY        41
spawel                    

Ale ja myślałem o koszeniu firmowego trawnika lub sprzątaniu pomieszczeń spółki X. Można jeszcze spróbować przenieść się z SPV do innej komórki, np. SOB i wtedy to chyba już można.

To znajdź frajera co przyjdzie do SPV na Twoje miejsce.
U mnie chętnych od dawna brak.

Być może nie rozumiesz ale wielu ludziom ten zakaz może baaardzo skomplikować życie i uniemożliwić znalezienie lepszej pracy bez całkowitej rewolucji w życiu (typu przeprowadzka, zmiana pracy małżonka, szkoły dzieci itd itp).

Nie wiem co do tego ma koszenie trawy? Jeżeli odpłatne to też jest to objęte zakazem.
Jeżeli nieodpłatne...
Aaa już wiem jak kombinujesz. Można skosić firmowy trawnik i jeść trawę.
W Korei Płn też tak robią.

15 lis 2017, 22:15
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Skarbek 1972 :

Schizofrenia Mędrców z Wiejskiej przejawia się w tym, że  wysokość naszych wynagrodzeń jest niejawna na poziomie miejsca pracy, a jednocześnie każdy postronny będzie mógł zajrzeć mi do portfela (i nie tylko).

Teraz nie tylko będę wiedział ile koledzy i koleżanki zarabiają ale również poznam dochody ich małżonków. A co z takimi co mają żonę / męża w służbach których danych nie wolno podawać ? W sumie tacy nie powinni składać oświadczeń majątkowych. A jak małżeństwo ma rozdzielność majątkową ? Ustawa tego nie przewiduje.

25 lis 2017, 16:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:16

POSTY        57
Weksel, uważaj z zadawaniem pytań i wyrażaniem wątpliwości :D . Niechcący dajesz mędrcom z Wiejskiej materiał do wnoszenia poprawek i eliminacji ewentualnych wyjść ewakuacyjnych  :piwo: .

25 lis 2017, 20:01
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Jak interpretować zapis dotyczący zobowiązań i przychodów w oświadczeniu:
-jeżeli mam karte kredytową z limitem 100.000,00zł- ale mam czyste konto (czyli bez kredytu)
- jeżeli mam karte debetową z takim samym limitem i też bez wchodzenia w debet.
Jak mam wykazać w oświadczeniu?

25 lis 2017, 20:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
Weksel                    

A co z takimi co mają żonę / męża w służbach których danych nie wolno podawać ? W sumie tacy nie powinni składać oświadczeń majątkowych.

Na służbie / w pracy też masz takie problemy z czytaniem i interpretowaniem przepisów? Już odpowiadałem komuś, kto pisał o tej rzekomej luce, która żadną luką nie jest.

Po pierwsze, najpierw przeczytaj przepis, bo nie ma tam mowy o tym, że "nie wolno podawać danych", tylko że co do zasady nie publikuje się oświadczeń funkcjonariuszy. Opublikowanie oświadczenia osoby X nie jest równoznaczne z opublikowaniem oświadczenia jej współmałżonka, więc to, czy ten współmałżonek składa oświadczenia i czy podlegają one publikowaniu nie ma najmniejszego znaczenia. Gdyby opublikowanie oświadczenia osoby X było równoznaczne z opublikowaniem oświadczenia jej współmałżonka znaczyłoby to, że "publikowane" są oświadczenia osób, które w ogóle nie składają żadnych oświadczeń majątkowych co byłoby zdecydowanie większą nieprawidłowością niż "publikowanie" oświadczeń funkcjonariuszy, którzy oświadczenia składają (mimo że nie są publikowane).

Weksel                    

A jak małżeństwo ma rozdzielność majątkową ? Ustawa tego nie przewiduje.

Nie wiem co ustawa przewiduje, bo nie mam czasu na czytanie całego projektu. Ty najprawdopodobniej nawet do niego nie zajrzałeś. Do załącznika pewnie też nie, bo na samym początku stoi:

oświadczam, że posiadam wchodzące w skład małżeńskiej wspólności majątkowej lub stanowiące mój majątek osobisty

26 lis 2017, 01:03
Specjalista

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
kimchi                    

(...) Jeśli to wejdzie, to przelała się szala.

W kwestii językowej: szala może się przechylić, przelać się może czara (goryczy).

27 lis 2017, 10:26
Znawca

REJESTRACJA05 paź 2016, 18:29

POSTY        130
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/1 ... w-zus.html A może i my się podniesiemy sprzeciw?

27 lis 2017, 11:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Z mojego punktu widzenia nie ma problemu, ludzie myślą, że zarabiam min 2 razy tyle co faktycznie dostaje na wypłatę. Tak mogliby sprawdzić, że w US nie dostaje się 5 tys. na rękę :)

04 gru 2017, 20:01
Zaawansowany

REJESTRACJA27 lip 2017, 19:13

POSTY        48
Trochę się zmieniło, jest nowy projekt ustawy regulujący kwestię oświadczeń  http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12 ... 3#12465433.
Jeśli dobrze rozumiem oświadczenia osób zatrudnionych w izbach skarbowych nie będą jawne, bo jest  błąd w przepisie odsyłającym.

Za to Oświadczenia NUS i dyrektorów IAS będą jawne.

24 lut 2018, 21:36
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
To się dopiero przestępcy zdziwią wysokością ich wynagrodzeń

25 lut 2018, 13:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona