Teraz jest 10 wrz 2025, 11:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1463 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 105  Następna strona
Planowane podwyżki 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA29 paź 2015, 19:14

POSTY        100
Post Re: Planowane podwyżki we wrześniu 2017
Dziubas                    

VANITAS: Nie wiem dlaczego piszesz, że żenada. Popatrz jak jest w innych IAS. W KP np. Ci z mnożnikiem 2,0 nie otrzymują nic, a Ci ze stażem 25 lat tylko w skarbowości 0,025 kwoty bazowej (tj. 46 zł brutto), czyli porównaj. Poza tym wyrównanie do najniższego mnożnika dla danego stanowiska, tylko trzeba zwrócić uwagę na to, iż starszego eksperta wycenili na 1,85. To jest żenada. Ty się ciesz.

Nie ma się z czego cieszyć, dawanie podwyżek tylko ze względu na staż i mnożnik jest bardzo krzywdzące i demotywujące dla osób pracowitych i o wysokich umiejętnościach. I żeby nie było, że mam tu na myśli siebie  :zeby:  Nie mam. Tylko widzę, że z takim podejściem do siatki płac coraz trudniej będzie utrzymać w US osoby młode i rokujące na przyszłość, bo takim przeprowadzeniem regulacji płac jak w IAS Warszawa daje się im jasny sygnał, że nie warto się rozwijać, starać o dobre wyniki pracy i awanse na bardziej odpowiedzialne stanowiska. Po co się męczyć. Wystarczy trwać. Albo uciekać z US.

Ostatnio edytowano 17 lis 2017, 15:33 przez vanitas, łącznie edytowano 1 raz

17 lis 2017, 15:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 11:00

POSTY        74
Rozumiem że to podwyżki do podstawy czy już z wysługą?

17 lis 2017, 15:30
Znawca

POSTY        100
skarb111                    

Rozumiem że to podwyżki do podstawy czy już z wysługą?

Dobrze rozumiesz, to są podwyżki do podstawy.

17 lis 2017, 15:35

REJESTRACJA03 lis 2017, 14:10

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
Post Re: Znowu bez podwyżek...
barro                    

Takie podwyższki jakie miały miejsce teraz są bardzo demotywujące:( doszło do sytuacji w której pracownicy z wyższymi stopniami (a krótszym stażem) mają  niższe wskaźniki niż Ci którzy mają niskie stanowiska (brak wykształcenia i inne) a jedynie tylko staż pracy. Przykład Starszy kontroler skarbowy 1,65 a kontroler skarbowy 1.85 bądź nawet 1.89.
Więc stanowisko i zaangażowanie i wiele innych pozytywnych cech nie ma znaczenia:( Liczy się tylko staż pracy:(

No to Ci napiszę że jako główny ekspert z 19-to letnim stażem w skarbowości i po 18 latach w kontroli miałem do sierpnia tego roku mnożnik 1,641. Teraz od września po "wspaniałych" wyrównaniach mam 1,75 i z takim zmieniłem dział. Po prostu  :zygi: się chce  :zly1:

17 lis 2017, 16:13
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
vanitas                    

Nie ma się z czego cieszyć, dawanie podwyżek tylko ze względu na staż i mnożnik jest bardzo krzywdzące i demotywujące dla osób pracowitych i o wysokich umiejętnościach. I żeby nie było, że mam tu na myśli siebie  :zeby:  Nie mam. Tylko widzę, że z takim podejściem do siatki płac coraz trudniej będzie utrzymać w US osoby młode i rokujące na przyszłość, bo takim przeprowadzeniem regulacji płac jak w IAS Warszawa daje się im jasny sygnał, że nie warto się rozwijać, starać o dobre wyniki pracy i awanse na bardziej odpowiedzialne stanowiska. Po co się męczyć. Wystarczy trwać. Albo uciekać z US.

Ta dyskusja chyba nigdy się nie skończy...  <_< Przecież dlatego "osoby młode i rokujące na przyszłość, z krótkim stażem" dostały podwyżkę w postaci 1.61, zrównującą  z "osobami starszymi z dużą wiedzą i doświadczeniem oraz dłuuuuuugim stażem" żeby miały motywację do pozostania w urzędzie: z 1800 czy 2100 na 3.000. Dostały więc co swoje, teraz następuje (lepsza czy gorsza to siódma sprawa) "waloryzacja" utraconych zarobków w ciągu ostatnich 10 lat przez długoletnich pracowników. To, że ci z długim stażem otrzymują tę namiastkę waloryzacji ma demotywować młodzież?! :o
Już już dużo wcześniej pisałem tutaj, powinien nastąpić kolejny etap regulacji płac w postaci wartościowania stanowisk. Ale czy nastąpi? Banaś raczy wiedzieć :D
Pisałem również, że niestety takie właśnie załatwienie "sprawy podwyżek zamrożonych przez 10 lat płac" powoduje to, że nikt nie jest zadowolony. C'est la vie.

17 lis 2017, 16:19
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
barro                    

Takie podwyższki jakie miały miejsce teraz są bardzo demotywujące:( doszło do sytuacji w której pracownicy z wyższymi stopniami (a krótszym stażem) mają  niższe wskaźniki niż Ci którzy mają niskie stanowiska (brak wykształcenia i inne) a jedynie tylko staż pracy. Przykład Starszy kontroler skarbowy 1,65 a kontroler skarbowy 1.85 bądź nawet 1.89.
Więc stanowisko i zaangażowanie i wiele innych pozytywnych cech nie ma znaczenia:( Liczy się tylko staż pracy:(

Przeczytaj: viewtopic.php?p=163568#p163568

17 lis 2017, 16:26
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 15:15

POSTY        13
Nadir                    

vanitas                    

Ta dyskusja chyba nigdy się nie skończy...  <_< Przecież dlatego "osoby młode i rokujące na przyszłość, z krótkim stażem" dostały podwyżkę w postaci 1.61, zrównującą  z "osobami starszymi z dużą wiedzą i doświadczeniem oraz dłuuuuuugim stażem" żeby miały motywację do pozostania w urzędzie: z 1800 czy 2100 na 3.000. Dostały więc co swoje, teraz następuje (lepsza czy gorsza to siódma sprawa) "waloryzacja" utraconych zarobków w ciągu ostatnich 10 lat przez długoletnich pracowników. To, że ci z długim stażem otrzymują tę namiastkę waloryzacji ma demotywować młodzież?! :o
Już już dużo wcześniej pisałem tutaj, powinien nastąpić kolejny etap regulacji płac w postaci wartościowania stanowisk. Ale czy nastąpi? Banaś raczy wiedzieć :D
Pisałem również, że niestety takie właśnie załatwienie "sprawy podwyżek zamrożonych przez 10 lat płac" powoduje to, że nikt nie jest zadowolony. C'est la vie.

BRAWO NADIR :brawa:
Jasno zwięźle i na temat  3mmsie-- podpisuję się tu dwoma ręcami i nogami  :piwo:

17 lis 2017, 16:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Wrocław nie narzeka pomimo braku wartościowania. Już dzielą trzecią turę.  W Opolu jest wartościowanie nie ma kasy. Co byś wolał Nadirze?

17 lis 2017, 16:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:16

POSTY        57
NADIR, no Ty to potrafisz  :rotfl: . Tyle kłótni, pretensji na forum,  a Ty jednym wpisem załatwiasz cały temat. Krótko, celnie i na temat ;) .

17 lis 2017, 18:15
Znawca

POSTY        100
Nadirze... oczywiście, że ta dyskusja nigdy się nie skończy. Bo każdy ma swoje racje. Każdy obserwuje rzeczywistość ze swojego punktu widzenia. Być może nie zauważasz, że taki sposób regulacji płac, jaki został przyjęty w IAS Warszawa, jest krzywdzący i demotywujący nie tylko dla pracowników młodych i zdolnych, ale i dla starszych, którzy przez X lat pracy czymś się wykazali i na coś zasłużyli, w odróżnieniu od tych, którzy w tym samym czasie, łagodnie ujmijmy, nie wysilili się. I po tak cudownie przeprowadzonej regulacji płac pracownik "A", który się starał i rozwijał, ale "dzięki" zamrożeniu płac został kiedyś doceniony awansem tylko stanowiskowym i dodatkowym wyróżnieniem w postaci przeniesienia do komórki realizującej trudniejsze zadania, teraz będzie zarabiał tyle samo, albo nawet mniej, niż pracownik "B", który przez dłuuuuuuuugi czas miał wszystko w poważaniu i cały czas wykonuje mniej skomplikowane zadania. To jest według Ciebie OK?! Oczywiście, jeden i drugi został w jakimś stopniu poszkodowany przez to, że płace były zamrożone. Ale w czasie zamrożenia jeden pracował lepiej, a drugi gorzej. I co, mają być teraz tak samo lub bardzo podobnie wynagradzani? No chyba nie powinno tak być...  :blink:

17 lis 2017, 23:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2013, 13:27

POSTY        40
Zgadzam się z Nadirem w całej rozciągłości. Zgadzam się również z tym, że lepiej pracujący pracownicy powinni być lepiej wynagradzani od tych nazwijmy to "leniwych".

Zwróćcie jednak uwagę na jedną rzecz. Żeby wg tej kategorii podzielić pieniądze musieliby to zrobić kierownicy i naczelnicy.
I i tak by było niezadowolenie bo powiedziecie, że dali swoim przydupasom a tym najlepiej pracującym nie.

Ja w swojej pracy spotkałam takich kierowników, którzy dają "swoim" i takich którzy wynagradzają za pracę.
Teraz kwestia tego, na którego się akurat trafi...

18 lis 2017, 08:46
Znawca

REJESTRACJA14 mar 2017, 21:24

POSTY        217
Tylko że czasami to że ktoś ma dłuuuugi staż nie znaczy że ma też duuuużą wiedzę, bo od 20 lat robi właściwie to samo i na ewentualne nowe obowiązki reaguje negatywnie terroryzując swojego pracodawcę częstymi zwolnieniami lekarskimi albo płaczem że sobie nie poradzą. Czy takiemu pracownikowi należy się podwyżka, Nadir? Tylko dlatego że wysiedział krzesło przez 20 lat? Hmm...

18 lis 2017, 19:13
Początkujący

REJESTRACJA18 wrz 2017, 12:32

POSTY        4
Przestańcie już pleść androny o tych podwieszkach, a to że ten stary pracownik nic nie umie, a ten młody wszystko umie, a to że młodym się należy a starym nie, albo odwrotnie, a to pisanie jakiś bzdetów że w jakimś tam urzędzie jak taka pani co pracuje 25 lat i prawie nic nie umie: Ludzie przecież to już jest niestrawialne i nudne jak flaki z olejem.

18 lis 2017, 22:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 kwi 2013, 17:31

POSTY        18
Dobrze piszesz Monika1973. Skupmy się na podstawowych prawdziwych problemach - brak godnych podwyżek i szacunku dla nas wszystkich.

19 lis 2017, 10:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1463 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 105  Następna strona