Zwracam się do Państwa z prośbą o poradę. Jestem małym przedsiębiorcą, z niewielkim doświadczeniem. W ostatnim miesiącu swojej działalności nie uzyskiwałam żadnych przychodów. Niestety, ze względu na swoją niewiedzę, nie złożyłam w terminie deklaracji zerowej, a dopiero po wezwaniu z Urzędu Skarbowego. Czy w Państwa ocenie, za spóźnienie z deklaracją VAT -7 w przypadku nieuzyskiwania przychodów, będę narażona na karę grzywny na podst. art. 56§ 1.kks?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
28 paź 2017, 14:57
Re: Niezłożenie deklaracji VAT zerowej
Praktyka jest generalnie taka, że zerowych deklaracji VAT-7 i VAT-7K nie kieruje się do ukarania w związku z małą szkodliwością. W moim US wysyłamy do podatników w takiej sytuacji tylko informację, że zauważyliśmy że Podatnik zrobił uchybienie i jeśli to się będzie powtarzać to wtedy wyciągniemy konsekwencje. Oczywiście jeśli to pierwszy raz w okresie ostatnich 2 lat.
28 paź 2017, 17:33
zalamany
Praktyka jest generalnie taka, że zerowych deklaracji VAT-7 i VAT-7K nie kieruje się do ukarania w związku z małą szkodliwością. W moim US wysyłamy do podatników w takiej sytuacji tylko informację, że zauważyliśmy że Podatnik zrobił uchybienie i jeśli to się będzie powtarzać to wtedy wyciągniemy konsekwencje. Oczywiście jeśli to pierwszy raz w okresie ostatnich 2 lat.
U mnie też tak to działa.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
28 paź 2017, 17:47
Tu nie chodzi o małą szkodliwość , jeśli deklaracja jest zerowa , bez obrotu , to nie ma znamion czynu zabronionego, bo art 56 par 4 kks stanowi , że podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu i podstawy opodatkowania nie składa organowi deklaracji podlega karze grzywny.
29 paź 2017, 16:48
Podpowiedź dla ustawodawcy:
skuteczniej i prościej byłoby skasować art. 56 par.4 kks i w to miejsce w przepisach określających terminy do składania deklaracji w ustawach podatkowych wprowadzić obowiązek uiszczenia opłaty za przekroczenie terminu, np.: do 1 tygodnia - 10 zł, do 2 tygodni - 50 zł, do 3 tygodni - 100 zł, powyżej 3 tygodni- 1% zadeklarowanego podatku jednak nie mniej, niż 200 zł.
Przy takim rozwiązaniu opłata byłaby nieuchronna. A i winy nie trzeba by było udowadniać. A po pierwszym spóźnieniu każdy podatnik sam by się pilnował. A i karniści mieliby więcej czasu na poważniejsze sprawy.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
30 paź 2017, 00:40
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Sprawa zakończona bez żadnych sankcji po mojej stronie.