____________________________________ Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie.
31 lip 2017, 12:07
Re: Znowu bez podwyżek...
Witam serdecznie wszystkich skarbowców uczestniczących w tej wymianie poglądów. Jestem kierownikiem w dużym urzędzie. Przeszłam całą ścieżkę kariery zawodowej od młodszego referenta do kierownika działu. Nie jestem kierownikiem z nadania. Oświadczam wszystkim, że od 10 lat nie dostałam żadnej podwyżki. Bardzo chciałabym się dowiedzieć w którym to urzędzie dali kierownikom po 500 zł podwyżki. No chyba, że autor miał na mysli pracowników ministerstwa. Myślę, że jeżeli ktoś wchodzi do grona dyskutujacych i ma coś do powiedzenia dobrze byłoby aby podawał uczciwe informacje. No chyba, że chodzi jedynie o podkręcenie atmosfery i dowalenie tym okropnym kierownikom. Pozdrawiam wszystkich życząc wytrwałości w oczekiwaniu na podwyzki.
"– Z informacji, jakie udało nam się uzyskać, wynika, że być może w 2019 r. członkowie korpusu będą mogli liczyć w końcu na podwyżki – dodaje. Profesor Bogumił Szmulik, ekspert od administracji publicznej, uważa, że społeczeństwo nie będzie miało za złe rządowi, że podwyżkami nie objął urzędników, którzy raczej nie cieszą się dobrą opinią w społeczeństwie. – W kraj poszedłby wtedy przekaz, że rząd podwyższył pensje swoim pracownikom – dodaje."
Jak to przeczytałam o mało nie oplułam monitora. Ale jak rząd sobie podwyższa pensje, to opinię społeczeństwa ma w poważaniu?
Poza tym niech ktoś wreszcie podzieli ludzi tu na "dole" i wierchuszkę. I wtedy zobaczymy jak wyglądają te słupki.
29 sie 2017, 08:58
120 tys. urzędników służby cywilnej nie dostanie podwyżek- artykuł napisany wprost bez owijania w bawełnę. Szkoda, że nie mogą zatrudnić Ukraińców wówczas mogliby zaoszczędzić znacznie więcej by móc dać innym. Ludzie zaczną sami odchodzić.... Chyba w Wielkopolsce najwięcej osób nie przyjęło propozycji pracy (czuli nosem co się święci) i z czasem będą się zwalniać kwestia poszukania tylko czegoś lepszego. Przecież ileż można...
29 sie 2017, 18:00
Uważam, że obecnie aby godnie żyć każdy pracownik skarbowości powinien zarabiać co najmniej 5000 zł na rękę. Dlatego nie spierajmy się o mnożniki. Przed ich wprowadzeniem było mówione, ze kwota bazowa do mnożnika to średnia krajowa pensja. Gdy mnożniki wprowadzono to uznano, że kwota bazowa to najniższa krajowa pensja - i byłoby wszystko ok! Ale zamrożono nam kwotę bazową . Gdybyśmy od 2008 roku co roku otrzymywali wynagrodzenie pomnożone przez nową kwotę bazową, każdy pracownik skarbowości miałby miesięczną pensję o około 500 zł wyższą. Po utworzeniu KAS skarbowcy powinni mieć pensje dorównane do pensji byłych celników, którzy obecnie pracują w US. Oni mimo wyższych pensji czują się również poszkodowani - stracili dodatkowe dni urlopu, mundur i przywileje mundurowe.
29 sie 2017, 19:15
Na radykalną poprawę na pewno nie ma co liczyć. Jedyne co ruszy rząd to albo strajk SC, albo konkretne problemy przy naborach.
29 sie 2017, 22:03
A może tak strajk włoski? Robimy wszystko jak się należy, dokładnie i sprawdzamy dwa? Jak zaczniemy przekraczać terminy to może ktoś się skapnie, że coś jest nie tak? Ciągle narzekamy ale i tak zasuwamy jak roboty i wszystko jest na czas zrobione to po co "góra" ma coś robić jak nie widzą problemu?
30 sie 2017, 07:42
Myślę, że musimy się porozumieć z celnikami jak strajk włoski to tylko z nimi.
30 sie 2017, 09:50
Strajk włoski w US? To żart... Wszyscy narzekają ale biegają i zadania wykonują za pięcioro. Jakby im się silniczki wsadziło. Atomowe. Im bardziej poniżeni, upodleni, zdegradowani, z mniejszą kasą tym lepsze wyniki, mierniki, wpływy. Widzisz gdzieś zależność? Syndrom sztokholmski chyba to jest. Mentalność poddanego chłopa pańszczyźnianego.
30 sie 2017, 09:54
No po takim wpisie to rząd na pewno nic nie zrobi. Czas najwyższy, abyśmy zwarli szeregi i zareagowali na to, jak nas traktują. Ale sędziom i prokuratorom, którzy otrzymują 7.500-12.000 zł wynagrodzenia w 2018 r. dadzą podwyżki.
30 sie 2017, 11:03
bombel
Strajk włoski w US? To żart... Wszyscy narzekają ale biegają i zadania wykonują za pięcioro. Jakby im się silniczki wsadziło. Atomowe. Im bardziej poniżeni, upodleni, zdegradowani, z mniejszą kasą tym lepsze wyniki, mierniki, wpływy. Widzisz gdzieś zależność? Syndrom sztokholmski chyba to jest. Mentalność poddanego chłopa pańszczyźnianego.
Bombel, lepiej prawdy o 90% "narybku" nie dało się napisać, szczere gratki!