Dziś przyszło kolejne pismo od DIAS dot. JPK. Tym razem mamy opisać problemy na jakie napotykamy w pracy przy rozbieżnościach w JPK... Załamka
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
02 cze 2017, 13:51
Re: JPK
My takiego nie dostaliśmy tzn. nic o tym nie wiem i co napisaliście coś ?
05 cze 2017, 14:16
Jak tam analiza plików JPK? Jakieś rewelacje? A jak wam podoba się WRO-SKARBIEC? Wg mnie narzędzie bardzo dobre (JPK). WRO trochę stare informacje, to co możliwe do sprawdzenia w aplikacjach podstawowych, np. SERCE, to warto tam weryfikować. Natrafiłem na spółkę, która we WRO była usunięta z rej. VAT, a w SERCU było już widoczne przywrócenie. Ale w ogóle spoko, "karuzele" same wychodzą.
17 cze 2017, 19:22
Ostatnie raporty z CAIPAP Wrocław dramat, błąd na błędzie ...
17 cze 2017, 20:26
Ale ja o plikach JPK, a nie o raportach z CAiPAS, bo te są dziwnie konstruowane. Chodzi mi o to, czy robicie coś ponad to co przychodzi jako raport z Centrum do przepracowania.
17 cze 2017, 20:58
My tylko przy czynnościach sprawdzających sprawdzamy kontrahentów czy ujeli sprzedaż bądz zakupy w JPK nie więcej. A ktoś ma jeszcze inne pomysły >?
21 cze 2017, 10:47
niktsobie
Czy pamięta ktoś jak mówili na tych spotkaniach chyba w marcu o częstotliwości aktualizowania JPK ? Jak ktoś złoży korektę JPK to kiedy my ja będziemy widzieć w systemie WRO?
Taką odpowiedź jakiś czas temu dostałam z Wroclawia :
"Repozytorium aktualizowane jest po otrzymaniu danych z CPD MF z Radomia. Docelowo aktualizacja ma być przeprowadzana raz na tydzień, przy czym potrzebujemy w CAiPAS jeszcze maksymalnie do 3 dni roboczy, aby wgrać pliki do repozytorium."
Czyli dwa tygodnie murowane, albo i więcej...
21 cze 2017, 11:01
Dzwoniłam w tej sprawie do Wrocławia i potwierdzili, że korekta może być widoczna dopiero po 2 tygodniach, a nawet później...
A dostaliście już dokument ze standardami dotyczącymi wyjaśnień i wezwań? Ze schematem działania? Hmmm duża rzecz, ktoś musiał nieźle główkować, żeby coś takiego stworzyć... eh
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
21 cze 2017, 11:53
No na pewno ktoś poświecił dużo czasu żeby to stworzyć ale my poświęcimy jeszcze więcej czasu żeby zrealizować ich wymagania, bo na pewno zaraz jakieś sprawozdawania będą tworzyli.
21 cze 2017, 12:03
Kto wybiera się do Muszyny 26-27.06.2017 na spotkanie koordynatorów JPK?
21 cze 2017, 14:49
jakość JPK
Zastanawiam się kto i czy w ogóle ktoś będzie odpowiedzialny za sprawdzenie jakości plików JPK ? US czy MF? Chodzi mi głównie o pliki JPK stacji benzynowych. W wielu przypadkach w JPK nie ma daty sprzedaży, ani danych kontrahentów i prawie nic z nich nie można wyciągnąć. Ktoś coś wie na ten temat ?
10 lip 2017, 12:41
Re: jakość JPK
niktsobie
Zastanawiam się kto i czy w ogóle ktoś będzie odpowiedzialny za sprawdzenie jakości plików JPK ? US czy MF? Chodzi mi głównie o pliki JPK stacji benzynowych. W wielu przypadkach w JPK nie ma daty sprzedaży, ani danych kontrahentów i prawie nic z nich nie można wyciągnąć. Ktoś coś wie na ten temat ?
No jak to, kto będzie za to odpowiedzialny? Jak zwykle, ten, co jest najniżej w hierarchii - szeregowy pracownik. Już straszą na ten temat pismami z MF. A miało być tak pięknie, teraz wychodzi w praktyce... Ciekawe, kto w MF za to odpowie... Będą za to wyżywali się na pracownikach w terenie.
Analityka big data w Ministerstwie Finansów „Jeśli na wykrycie sieci powiązań pomiędzy kontrahentami potrzebowaliśmy np. dwóch tygodni, to teraz zrobimy to w jeden dzień” – powiedział Gazecie Prawnej Tomasz Strąk z Ministerstwa Finansów. „Twarda” analityka tzw. jednolitych plików kontrolnych – czyli dokumentów księgowych firm, prowadzonych w formie elektronicznej – ruszyła pilotażowo w maju tego roku. Od lipca już oficjalnie.
„Dotychczas mogliśmy analizować dane z plików JPK, ale nie mieliśmy kompleksowych narzędzi pozwalających np. wykryć sieć powiązań pomiędzy kontrahentami. Oczywiście dało się to zrobić, ale „na piechotę”, przechodząc od JPK jednego kontrahenta do pliku drugiego, od drugiego do trzeciego itd. Teraz zrobi to za nas algorytm.”
Nieprawidłowości w dokumentach firm wyłapuje Analizator JPK. Jest to narzędzie informatyczne, które przetwarza informacje z JPK z całego kraju i informuje Ministerstwo i urzędy skarbowe o odkrytych nieprawidłowościach.
„Pliki JPK są analizowane na dwóch poziomach. Jeden to kompleksowa, w pełni zautomatyzowana analiza wszystkich podatników, która odbywa się w Centrum Analiz i Planowania Administracji Podatkowej przy Izbie Administracji Skarbowej we Wrocławiu. Drugi rodzaj analizy wynika z możliwości pobrania plików JPK przez poszczególne urzędy skarbowe w całym kraju. Jeśli na tej podstawie urząd dojdzie do wniosku, że istnieją niezgodności między deklaracją VAT a ewidencją podatnika, albo między ewidencjami kontrahentów (np. podatnik deklaruje, że kupił od danego podmiotu, a ten nie deklaruje, że sprzedał), to wszczyna czynności sprawdzające.”
Można "na piechotę" sprawdzić w JPK od 7/2016 do 5/2017 dostawców wspomnianej spółeczki - ile to pkt. dostały we WRO-SKARBCU. Szczególnie R. i LL. A można też wstąpić po drodze do KRS i zobaczyć jakie to spółeczki przytulili Panowie C. i R. i Pani B.