Zgadzam się chodziło o likwidację działu. Odpowiedź Skarb Państwa
No tak właśnie mi się wydawało.
I raczej jestem pewna pytania o Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju przyjętą w lutym br., a nie Strategię Zrównoważonego Rozwoju.
A mam wątpliwość o pytanie dotyczące Ministerstwa. Bo była odp. Że jest dysponentem środków budżetowych, jednostką budżetową. I nie wiem, która odpowiedź powinna być właściwa. Bo moim zdaniem obydwie.
02 lip 2017, 21:45
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Odnosząc się do "wątpliwości dot. pytania jaki dział zlikwidowano z dniem 1 stycznia 2016? Odpowiedzi były: budownictwa, gospodarki wodnej, skarbu państwa, turystyki." Po sprawdzeniu w przepisach wprowadzających ustawę o zasadach zarządzania mieniem państwowym - dział skarbu państwa tj. art. 5 pkt 19 ustawy o działach admin. rządowej - zlikwidowany został z dniem 1 stycznia 2017 r. W pytaniu z tego co pamiętam była podana data 1 styczeń 2016 r.
02 lip 2017, 22:52
1) W którym kraju nie wykształciło się oddzielnie sądownictwo administracyjne - W. Brytania 2) Gdzie występuje Rada stanu jako organ sądowo-administracyjny 3) Które państwo nie jest federacją - Włochy 4) W jakim kraju obradom RM przewodniczy prezydent - Francja 5) Rozpiętość kierowania - ilość pracowników bezpośrednio podległych kierownikowi 6) Urzędnik SC nie może być - radnym 7) W powołaniu kogo nie uczestniczy Senat 8) SOR jest kontynuacją planu 9) Pełnomocnikiem wg kpa może być - osoba fiz. mająca zdolność do czynności prawnych 10)Tymczasowe aresztowanie może zarządzić - tylko sąd 11) Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu ... 12) Ilu członków liczy RM ? 13) prawo bankowe wprowadzone w tym roku - co jest przedmiotem opodatkowania 14) izby rolnicze 15) odwołanie od orzeczeń KIO przysługuje do 16) Jak nazywa się przewodniczący Rady Służby Publicznej 17) co oznacza retencja wiedzy w organizacji 18) Co o KRS mówi Konstytucja - odp. Kadencja wybranych członków Krajowej Rady 19) Podstawa ustroju gospodarczego RP 20) co o sprawdzianie umiejętności mówi rozporządzenie Prezesa RM - chodzi o umiejętność analizy 21) ministerstwo to ... jednostka budżetowa 22) z wnioskiem w sprawie zgodności aktu normatywnego z konstytucją może wystąpić ... 23) płaca na rękę to ... 24) Co to jest lobbing. 25) Co było głównym czynnikiem wzrostu gosp. 26) Kto ustala siedzibę sejmiku. 27) organy nadzoru nad jst. 28) Co jest najważniejsze przy reorganizacji. 29) Odpowiedzialność dyscyplinarna funkcjonariusza. 30) Liczba spółek notowanych na GPW 31) Kto może wydawać rozporządzenia (KRRiT i coś tam jeszcze) 32) Komu doręcza się pisma w rozumieniu KPA? 33) Ugoda administracyjna 34) Do jakiej organizacji nie należy Polska (WTO, OPEC, OECD i coś tam jeszcze). 35) Kto jest szefem Rady KAS czy jakoś tak? 36) Pytanie o deprecjację 37) Podać dominantę 38) Obniżenie PIT co się stanie. 39) Ilość podmiotów na GPW? 40) Eksport mebli Polska 2015r. 41) Kto emituje obligacje lub bony skarbowe. 42) Który dział administracji zniesiono. 43) Jak liczbą posłów uchwala się ustawę zawetowaną przez Prezydenta? 44) Komu podlega NIK? 45) Było coś o długości kadencji Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego? 46) W jaki sposób powoływany jest Prezes Trybunału Konstytucyjnego? 47) Kto powołuje Generalnego Inspektora Pracy? 48) Kto powołuje wicewojewodów ? 49) Która komisja jest tworzona przez ustawę? 50) PKB na 1 mieszkańca wg parytetu siły nabywczej - ile % w porównaniu do UE - 69 51) Kto powołuje sędziów Państwowej Komisji Wyborczej - Prezydent 52) Ile pracuje w administracji publicznej 53) Ilu jest usc - 7,7 tys. 54) Stopa bezrobocia w kwietniu 2017 - 7,7% 55) Kto został Prezydentem Francji w 2017? E. Macron. 56) O to kiedy deprecjacja złotówki nastąpiła było pytanie tj. 1 eur=4 zł, 1 eur=5zł, i tam jeszcze były trzy inne przypadki. 57) Kto uchwala Wieloletni Plan Finansowy Państwa? Dałem RM. 58) Które z podanych nie ma osobowości prawnej? Tam był u mnie fundusz celowy. 59) Co może być dowodem w KPA? dałem wszystko co nie jest sprzeczne z prawem, a przyczynia się do wyjaśnienia sprawy) 60) Skargę na orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej wnosi się do? 61) Zwykła procedura ustawodawcza w UE? 62) Co to jest retencja wiedzy w organizacji? 63) Kto jest twórcą teorii o trzech modelach władzy: charyzmatyczną, legalną i tradycyjną? (Max Weber). 64) Rozpiętość kierowania? 65) Było coś na temat ustroju gospodarczego wg. Konstytucji? 66) Kogo jeszcze dotyczyć może ustawa o zamówieniach publicznych? 67) Było pytanie w jaki sposób zmienia się siedzibę Sejmiku województwa? 68) Kto stwierdza ważność wyborów do Sejmu i Senatu? 69) Wymogi skargi kasacyjnej? 70) Przykład zarządzania przez cele? 71) Kto powołuje GIODO? 72) Kto nadaje klauzulę tajności 73) Jakie są komórki merytoryczne w urzędzie wojewódzkim. 74) Kto może uznać projekt ustawy za pilny. 75) Było też o Radzie uzgodnieniowej z regulaminu pracy RM? 76) W jaki sposób prowadzone jest postępowanie dyscyplinarne w sc? 77) Jakie są komórki merytoryczne w urzędzie wojewódzkim. 78) Kto może wnieść zapytanie o zgodność ustawy z konstytucją. 79) Czego kontynuacją jest strategia zrównoważonego rozwoju? 80) Jakieś pytanie o możliwość wstępu na posiedzenia RM, itp 81) Liczba powiatów 82) W jakim terminie wnosi się skargę do WSA 83) Trójpodział administracyjny w Polsce od 01.01.1999 84) Organ nadrzędny nad organami samorządu terytorialnego 85) Co było głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego w 2016 (konsumpcja) 86) Coś o długu publicznym 87) Kto sprawuje nadzór nad wojewodą 88) Jakie ministerstwo obsługuje Ministra Rozwoju i Finansów w zakresie finansów. 89) Gdzie jest wskazana dopuszczalna ilość wicepremierów 90) Organ nadrzędny nad organami samorządu terytorialnego
Jakieś zastrzeżenia dajcie znać.
____________________________________ Pieniądze szczęścia nie dają. Jeżeli pieniądze nie dają ci szczęścia: 1) to pozwolą cierpieć w komforcie. 2) to znaczy, że źle je wydajesz. 3) to kup sobie pingwina.
03 lip 2017, 06:21
Powtórzyło się kilka: 5 i 64 - rozpiętość kierowania 30 i 39 - podmioty na GPW 84 i 90 - podmiot nadrzędny nad JST 22 i 78 - kto może wystąpić o zgodność ustawy z Konstytucją 8 i 79 - SOR;) 67. Wydaje mi się, że to pytanie dotyczyło, kto ustala siedzibę sejmiku, a nie ją zmienia
W takim razie brakowałoby ok. pięciu pytań, ale nic już nie mogę sobie przypomnieć
03 lip 2017, 07:10
w grupie A było jeszcze: 1. Organ nadzoru nad działalnością jst 2 Inicjatywa ustawodawcza przy budżecie-jakość tak 3. Agencja wykonawcza: tworzona na podstawie odrębnej ustawy 4. Tymczasowe aresztowanie 5. Dostęp do informacji publicznej: bezpłatny, nie wiem jakie jeszcze odpowiedzi były 6. Ograniczenia w dostępie do informacji publicznej: coś tam o restrukturyzacji przedsiębiorstw
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
03 lip 2017, 07:40
Plus pytanie jaki rząd zlikwidował gimnazja - rząd Jerzego Buska
03 lip 2017, 07:46
A jaką odp. daliście na płacę realną? Nie pamiętam wszystkich odpowiedzi, ale jedna na pewno była (i tę zaznaczyłam), że płaca nominalna minus coś z inflacją...
03 lip 2017, 08:24
Re: Gimnastyka umysłu
mzdun5
Powoływanie Vice Prezesów RM -Postanowieniem Prezydenta na wniosek Prezesa RM
Naprawdę , ja zaznaczyłam tą odpowiedź, ale nigdzie nie mogę znaleść w necie potwierdzenia mojego wyboru.
____________________________________ TW-57, TU 29
03 lip 2017, 08:25
zelek
Plus pytanie jaki rząd zlikwidował gimnazja - rząd Jerzego Buska
Nie zlikwidował, a utworzył, ten Busek
03 lip 2017, 08:26
Racja utworzył gimnazja, pomyłka . Kojarzy mi się jeszcze pytanie o wysokość średniego wynagrodzenia w służbie cywilnej.
03 lip 2017, 08:36
mzdun5
carla10
Zgadzam się chodziło o likwidację działu. Odpowiedź Skarb Państwa
No tak właśnie mi się wydawało.
I raczej jestem pewna pytania o Strategię na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju przyjętą w lutym br., a nie Strategię Zrównoważonego Rozwoju.
A mam wątpliwość o pytanie dotyczące Ministerstwa. Bo była odp. Że jest dysponentem środków budżetowych, jednostką budżetową. I nie wiem, która odpowiedź powinna być właściwa. Bo moim zdaniem obydwie.
Dysponentem środków budżetowych jest minister, wiec ta odp. na pewno odpada.
____________________________________ 2015- po raz pierwszy U43, W48 2016- po raz drugi U42, W39 2017- po raz trzeci U37, W50, nienawidzę kretyńskiej normalizacji
03 lip 2017, 11:11
Było jeszcze pytanie co jest informacją publiczną, ale nie pamiętam odpowiedzi.
____________________________________ 2015- po raz pierwszy U43, W48 2016- po raz drugi U42, W39 2017- po raz trzeci U37, W50, nienawidzę kretyńskiej normalizacji
03 lip 2017, 11:42
preria
Było jeszcze pytanie co jest informacją publiczną, ale nie pamiętam odpowiedzi.
Zdaje się, że wstęp na posiedzenia sejmiku województwa, a inne odp. to: - wstęp na posiedzenie Rady Min. - coś na temat sposobu załatwiania spraw, kolejności ich załatwiania itp. (tego chyba nie podaje się w inf. publicznej...) - ...
03 lip 2017, 12:17
1.Było też pytanie dotyczące mianowania ambasadorów 2.Jeszcze coś mi się kojarzy odnośnie odpowiedzialności za politykę zagraniczną 3. Jaki są wybory prezydenckie-równe, tajne itd. 4. Jakie zbrodnie się nie przedawniają