Odp do analogii słownej z instrumentami muzycznymi:
C
27 cze 2017, 18:20
Re: Gimnastyka umysłu
Marge
e, d, e, a
Anna 7742, co dokładnie masz na myśli?
____________________________________ CR
Ostatnio edytowano 27 cze 2017, 18:35 przez carla10, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2017, 18:29
Anna7742
a
Czego prawo nie zabrania, jest dozwolone.
27 cze 2017, 18:43
Anna 7742, dokładnie takie same miałam wątpliwości, jednak Pani na kursie powiedziała, że ta odpowiedź jest prawidłowa. Nie umiała wytłumaczyć dlaczego?
A może dlatego to jest prawidłowa odpowiedź, że ustawa nie precyzuje, że funkcji sekretarza nie można łączyć. Tak jak mówi Marge, co nie jest zabronione jest dozwolone
Ostatnio edytowano 27 cze 2017, 18:50 przez carla10, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2017, 18:48
W moim odczuciu (nie byłam na kursie z wiedzy) prawdopodobnie nie była w stanie wskazać przepisu prawnego, który by to zabraniał, ponieważ takiego nie ma ;-)
27 cze 2017, 18:53
27 cze 2017 20:03 Nie czytajcie tego "sekretarz stanu może być posłem". "Poseł może być sekretarzem stanu" zgodnie z Konstytucją RP.
Uzupełnienie: Do Ania1800: Moim zdaniem jest to zadanie w kolumnach plus obrót o ok. 180 stopni z pola 1 na pole 3, dodatkowo pole 2 jest "jakoś" odjęte w polu 3. Plus jest odbicie jednej strony. (wyszkolenie z kursu umiejętności). Jedyna odpowiedź, która mi wychodziła.
Do Ania1800: Moim zdaniem jest to zadanie w kolumnach plus obrót o ok. 180 stopni z pola 1 na pole 3 i w środku to, co jest (pole 2) jest "jakoś" odjęte w polu 3. Jedyna odpowiedź, która wychodziła.
Marge
Gosiaminta: Kropka leżąca na 3. pionowej linii od lewej strony przesuwa się o 1 kratkę do góry, aż dochodzi na samą górę. W związku z tym gdy osiąga najwyższy poziom to znowu od początku (tj. od samego dołu) przesuwa się po tej samej linii w górę i dlatego moim zdaniem jest to odp. c. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie okaże się zrozumiałe. A czy wiesz może jak robi się zadania podobne do zadania 16 w tym samym zestawie (zadanie 16 zestaw 10. albo zadanie 17. w zestawie 1 w książce CC)?
Ania1800: Też mam problem z tym typem zadań. Może ktoś z forum nam wyjaśni dlaczego odpowiedzią prawidłową jest
REGULAMIN: 12 Nie pisz postu pod swoim postem bez wyraźnej potrzeby. Jeżeli chcesz coś dopisać albo poprawić post, użyj funkcji „Edytuj”– masz na to czas po napisaniu posta.
Ostatnio edytowano 27 cze 2017, 21:34 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
Dwa posty złączono w jeden.
27 cze 2017, 19:08
anna7742
Mam wątpliwości do pytania : Czy sekretarz stanu w ministerstwie może jednocześnie posiadać mandat radnego sejmiku województwa? Wybierz jedną odpowiedź: a. sekretarz stanu może jednocześnie wykonywać mandat radnego sejmiku województwa b. ustawa o samorządzie województwa zakazuje łączenia łączenia mandatu radnego z funkcją sekretarza stanu w ministerstwie c. ustawa o służbie cywilnej zakazuje łączenia mandatu radnego z funkcją sekretarza stanu w ministerstwie d. zgodnie z ustawą Kodeks wyborczy obowiązuje zakaz łączenia tych stanowisk
A wiesz, że można to sprawdzić w ustawie o samorządzie wojewódzkim?:)
27 cze 2017, 20:45
Marge
1. b, 2. b, 3. d, 4 d, 5. a, 6. b, 7. a, 8. c, 9. c, 10 c
Marge tak chcemy Kodeks pracy też trzeba znać?
Ostatnio edytowano 28 cze 2017, 12:09 przez carla10, łącznie edytowano 1 raz
28 cze 2017, 12:08
11. d, 12. c, 13. a, 14. a, 15. c, 16. b, 17. b, 18. c, 19. b, 20. c