Bardzo proszę i informację czy są urzędy skarbowe, w których pracownicy komórki wprowadzania danych mają wyznaczone normy (dzienne, tygodniowe, miesięczne)
23 cze 2017, 15:22
Re: Normy pracy
Dawno, dawno temu, tzn. kilkanaście lat temu, kiedy rozpoczynałem tymczasową (w moim ówczesnym mniemaniu ) przygodę z pracą w urzędzie skarbowym, właśnie od komórki wprowadzania danych, to mieliśmy wyznaczone dzienne normy wprowadzania różnych typów formularzy. Teraz zapewne też tak jest. Na jutro mam urlop ale w poniedziałek będę w zakładzie, to powezmę informację od kogo trzeba i potwierdzę.
23 cze 2017, 21:14
Jak będziecie pisać o tych normach dziennych, to w końcu wprowadzą je dla wszystkich i wtedy będą wynikały z regulacji prawnych. Tego chcecie? Powrotu do 300% normy, jak za Stalina? Tu piszą nie tylko pracownicy US, UCS, ale również ludzie z MFiR, którzy prędko wprowadzą wyśrubowane normy, a potem będą chwalić się sukcesami okupionymi naszą krwawicą. Nie będzie jak pójść do kibla, bo trzeba wykonać normę. Btw. tzw. "normy" były również w Gułagach - obozach koncentracyjnych na Kołymie.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
Ostatnio edytowano 23 cze 2017, 21:36 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz
23 cze 2017, 21:36
Norma to jest taka żeby wprowadzić do zamknięcia okresu to co wpłynęło do urzędu w danym miesiącu. Jak można jakąkolwiek normę wprowadzić skoro nie wiadomo ile deklaracji do urzędu wpłynie?
24 cze 2017, 07:52
gyokuro
Btw. tzw. "normy" były również w Gułagach - obozach koncentracyjnych na Kołymie.
1. Proszę poczytać jak nazywały się te obozy. Nie były to "Gułagi".
2. Proszę poczytać co to był GUŁag (GUŁAG). Wiem, że czasem dziennikarze piszą o obozach jako gułagach, ale to tylko świadczy o poziomie ich wiedzy.
3. Sowieckie obozy istniały nie tylko na Kołymie. Rozsiane były na przestrzeni tysięcy kilometrów po całym Związku Sowieckim.
24 cze 2017, 09:12
Kuraś1
gyokuro
Btw. tzw. "normy" były również w Gułagach - obozach koncentracyjnych na Kołymie.
1. Proszę poczytać jak nazywały się te obozy. Nie były to "Gułagi".
2. Proszę poczytać co to był GUŁag (GUŁAG). Wiem, że czasem dziennikarze piszą o obozach jako gułagach, ale to tylko świadczy o poziomie ich wiedzy.
3. Sowieckie obozy istniały nie tylko na Kołymie. Rozsiane były na przestrzeni tysięcy kilometrów po całym Związku Sowieckim.
Chyba się czepiasz z tymi gułagami, sam zobacz np. na Wikipedii (Gławnoje uprawlenije isprawitielno-trudowych łagieriej i kolonij; wszystkie skróty są dopuszczalne). Poza tym, może normy obowiązywały tylko na Kołymie
24 cze 2017, 10:40
@Kuraś1
- Takiej nazwy użył Sołżenicyn w tytule książki, a ja wskazałam, gdzie były najgorsze "miejsca odosobnienia" głównego zarządu obozów pracy. Wiem, że były rozsiane w całym ich państwie, nie musisz uczyć mnie historii. Jednak nie wszędzie panowały warunki takie jak na Kołymie, a tam też "normę" trzeba było wykonać. Np. przy wydobyciu rud pierwiastków radioaktywnych.
Dlatego pojęcie "wykonać normę" bardzo źle się kojarzy.
I nie ma po co czepiać się nazewnictwa, bo to jest odejście od głównego tematu, którym jest wprowadzenie norm wykonania w urzędach skarbowych, gdzie wykonuje się pracę umysłową. Deklaracja deklaracji nierówna, w jednej ktoś wprowadzi same zera, a inna ma wypełnione prawie wszystkie rubryki wielkimi kwotami. Czy zastosowanie "norm" jest właściwe przy takiej pracy? Na tym się skup, a nie na nazwach historycznych. Ja zasygnalizowałam jedynie samo zjawisko, wprowadzając nazwę używaną przez wielu, nie tylko dziennikarzy, choć niezbyt poprawnie.
Mogłeś napisać, co sądzisz o narzucaniu "norm" w pracy umysłowej, choć niektórym może wydawać się ona mechaniczna. "Proste rachunki" wyartykułowane przez jednego ministra już przerabialiśmy, do niczego dobrego to nie prowadzi, a na pewno nie do wzrostu wynagrodzeń w urzędach skarbowych.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
24 cze 2017, 10:58
Na początek to kierunek zmian jest taki by WSZYSTKIE deklaracje spływały elektronicznie. Celnicy mieli chyba to od dawna - więc można. ZUS zachował niewielki margines ale też ze względu na powtarzalność pozwala sporej grupie klientów na nieskładanie deklaracji bo generuje je z automatu. Pozostają w zasadzie zeznania ale tu w swoim US obserwuję postęp z 2% w 2008 do 71% w 2017- głownie dzięki prowadzonej przez nas systematycznie akcji uświadamiającej korzyści ze składania drogą elektroniczną i istniejących już trzech sposobów ułatwiających złożenie zeznania. Gdyby gazetowe programy oferujące wypełnianie zeznań nie oferowały wydruku przed wysłaniem zeznania przez internet to byśmy pewnie mieli ponad 90% złożonych elektronicznie i to bez akcji w supermarketach.
Zwiększenie spływu deklaracji elektronicznych powoduje zmiany organizacji urzędu i zmniejszenie obciążenia wprowadzaniem danych innych referatów w akcji zeznaniowej czy wreszcie zmniejszenia stanu osobowego referatu wprowadzania danych i księgowości.
Określenie wydajności wprowadzania danych dla różnych formularzy jest niezbędne aby prawidłowo rozdzielić pracę a także by ocenić wkład pracy poszczególnych pracowników i wykorzystania ich czasu pracy. Sami powinniście ocenić jaka powinna być norma i zaproponować to kierownikowi. Zeznania trudniejsze i łatwiejsze nie powinny stanowić problemu bo statystycznie powinny się w czasie rozłożyć w miarę równomiernie jeśli nie będzie przebierania i będą brane od najstarszych po kolei ze stosu złożonych .
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
24 cze 2017, 17:50
tranqilo
Zwiększenie spływu deklaracji elektronicznych powoduje zmiany organizacji urzędu i zmniejszenie obciążenia wprowadzaniem danych innych referatów w akcji zeznaniowej czy wreszcie zmniejszenia stanu osobowego referatu wprowadzania danych i księgowości.
Z tą księgowością to nieprawda niestety, księgowość ma więcej pracy z elektronicznymi deklaracjami bo są najczęściej błędne i przekazywane są do wezwań, wiec co z tego że odchodzi praca przy wprowadzaniu danych jak dochodzi w księgowości i w referatach czynności sprawdzających.
24 cze 2017, 22:07
I takie piękne systemy mamy, a POLTAX przykładowo nawet nie potrafi zweryfikować kwoty do przeniesienia w deklaracji VAT-7.
25 cze 2017, 08:01
Natomiast wzrasta zatrudnienie wśród księgowości w IAS.
25 cze 2017, 09:00
ibu
tranqilo
Z tą księgowością to nieprawda niestety, księgowość ma więcej pracy z elektronicznymi deklaracjami bo są najczęściej błędne i przekazywane są do wezwań, wiec co z tego że odchodzi praca przy wprowadzaniu danych jak dochodzi w księgowości i w referatach czynności sprawdzających.
To normalne jest więcej deklaracji elektronicznych to musi być więcej przy nich obróbki za to jest znacznie mniej deklaracji papierowych i przy nich jest mniej pracy. Generalnie jest znacznie mniej błędów wynikających z przepalcowania.
Nie twierdzę, że eDeklaracje są doskonałe. Nadal są elementy,które można by poprawić aby zwiększyć jakość danych czy zmniejszyć czasocholonnosc pewnych czynności.
justice
Natomiast wzrasta zatrudnienie wśród księgowości w IAS.
Czy zwiększenie obsady księgowości budżetowej nie jest spowodowane wchłonięcia celników i UKS ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
25 cze 2017, 20:07
Zgodzę się że eDeklaracje świetny system, ale dla potrzeb tej aplikacji powinny być dopasowane struktury logiczne deklaracji co wszystkim uprościło by życie.
25 cze 2017, 21:09
Jak już jesteśmy przy normach, to jestem ciekaw jak ściągacie dokumenty (PIT-37,vat.. itd) ze SPED'a. Weryfikacja i grupowa walidacja w poltax ie jak z PIT-11 czy wchodzicie na każdy numer w poltax ie i weryfikujecie "ręcznie". 1 sposób wiele może umknąć ale zaoszczędza czas, drugi na odwrót.
Od stycznia VAT tylko elektronicznie z czego ludzie są bardzo niezadowoleni - info od koleżanek z OB które informują o zmianach, edeklaracje na pewno nie są dla tych co unikają komputera jak ognia a to nadal ogrom społeczeństwa.