Teraz jest 06 wrz 2025, 08:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Prowizja w egzekucji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2017, 11:11

POSTY        19
Post Re: Prowizja w egzekucji
Kama                    

No i niestety źle mnie oceniasz. Wystawiłabym. Tylko uważam że poza terenem praca w egzekucji jest jak każda inna w us. Wykonywane są czynności techniczne w postaci zajęć itp. A postanowienia - w większości generowane z egapoltax, zarzuty, egz. z nieruchomości to są zadania które można porównać do postępowań sw bo pp to już wyższa liga-  i nie jestem z PP. Dlatego tylko praca w terenie jest dla mnie czymś cięższym niż inna praca w us i zasługuje na dodatkowe wynagrodzenie. Może mam tylko przykład swojego us gdzie mimo zespołów nadal jest podział na poborców i koleżanki obsługujące rejon, które wg mnie nawet na 1% prowizji nie zasługują, bo dłużnika widzą tylko w dokumentach  :blush:

Dokładnie o to chodzi, praca w egzekucji jest taka sama jak w innych komórkach. Ewentualne dodatki mogłyby być za egzekucję np. z nieruchomości. Ale nie z prostych czynności, chociażby z zajęć rachunków bankowych (a to jest 90% uzyskiwanych kwot) bo to jest po prostu śmieszne. I nie chodzi o to żeby prowizją dzielić się z sw czy rachunkowością. Chodzi o to żeby nie traktować działu egzekucyjnego jako takiego elitarnego. Kama ma rację, orzecznictwo w pp a ea to jak ogień i woda. Zarzuty i skargi to jak bułka z masłem przy postępowaniach podatkowych. Osoby takie jak carla10 powinny popracować np. w pp lub sw i wtedy zmieniłyby swoje poglądy, gdyby zobaczyły jak wygląda praca za gołe 1,61. Niektórym pracownikom egzekucji chyba "prowizja" uderzyła do głowy  :blink:

18 cze 2017, 00:31
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
Sylwiaegz znawczyni wszystkiego. Dla Twojej wiadomości pracowałam w innych komórkach i wiem na czym ta praca polega. W US nie ma komórki która byłaby miła, łatwa i przyjemna. Ale co ty możesz o tym wiedzieć, była Pani Celnik  :wysmiewacz:

18 cze 2017, 09:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Nie daj wciągnąć się w tą gierkę CARLA10, ten "celniknick" ewidentnie chce wyciągnąć jak najwięcej informacji i sprawdzić jakie nastroje panują w us. A pani Kama kierowniczka jak jest taka hojna to może podzieli się swoją dziesięciokrotnie wyższą nagrodą ze swoimi pracownikami? Chciałbym przypomnieć także pani Kamie, że 3% odpisu od prowizji w 2015 zostało włączone do nagród dla wszystkich pracowników, bo być może nagród dla zwykłych pracowników już by nie było.

18 cze 2017, 16:22
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
armani01                    

Nie daj wciągnąć się w tą gierkę CARLA10, ten "celniknick" ewidentnie chce wyciągnąć jak najwięcej informacji i sprawdzić jakie nastroje panują w us. A pani Kama kierowniczka jak jest taka hojna to może podzieli się swoją dziesięciokrotnie wyższą nagrodą ze swoimi pracownikami? Chciałbym przypomnieć także pani Kamie, że 3% odpisu od prowizji w 2015 zostało włączone do nagród dla wszystkich pracowników, bo być może nagród dla zwykłych pracowników już by nie było.

Masz rację, nie ma co dyskutować, nie ma z kim.  :stop:

18 cze 2017, 16:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:02

POSTY        41
carla10                    

armani01                    

Masz rację, nie ma co dyskutować, nie ma z kim.  :stop:

No tak nie ma z kim dyskutować bo wszyscy którzy nie są za prowizjami nie mają racji. Nagrody kształtuje regulamin nagród ustalony przez dyrektora i chciałabym zobaczyć taki który mi daje 10 razy więcej niż innym. Ale jeśli takową nagrodę dostanę to chętnie się podzielę. Dla Was to niewyobrażalne Wy z nikim dzielić się nie chcecie  :wysmiewacz:

18 cze 2017, 17:32
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Są plotki, że egzekucja ma całłkowicie odłączyć  się od US.
Powstanie Urząd Komorniczy tak jak urzędy celno-skarbowe.
Urząd egzekucyjny czy też komorniczy, a może jeszcze inna nazwa będzie jeden na województwo z filiami w terenie. NIe będzie kłótni o prowizję, bo będzie to wydzielona grupa. W terenie ma być tylko egzekucja twarda reszta to w wydzielonym urzędzie specjalistycznym. Nie będzie egzekucji w wyspecjalizowanych US 2 - 3 zajęcia i max. Wiemy o co chodzi.
Na razie tyle. Dla egzekucji do tej pory wydawało się, że mają wszystko i związki im nie potrzebne.
Może czas pomyśleć i pomóc związkom, które walczą o byt egzekucji.
Obyście nie zostali z ręką w nocniku.
Piszę wyraźnie związkom walczącym o egzekucję.
Weźcie przykład z celników nie dali się i nie bali się zastraszenia.
Oby nie był "a mówiłem".
Pozdrawiam pracowników egzekucji.

Ostatnio edytowano 18 cze 2017, 18:02 przez apasko, łącznie edytowano 1 raz

18 cze 2017, 17:58
Zaawansowany

REJESTRACJA16 maja 2017, 13:45

POSTY        53
apasko                    

Są plotki, że egzekucja ma całłkowicie odłączyć  się od US.
Powstanie Urząd Komorniczy tak jak urzędy celno-skarbowe.
Skąd takie wieści / plotki? Od kiedy taka zmiana by miała nastąpić?
Zresztą... czy to nie kłóci się z ideą KAS? Żeby wszystko było w jednym miejscu? Znaczy po to scalali skarbowców z celnikami, tudzież celników ze skarbowcami, aby potem z tego wydzielić egzekucję?

18 cze 2017, 19:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
Witam wszystkich Forumowiczów;-) Posty pisane nt. "Prowizji w egzekucji" skłoniły mnie do zarejestrowania na Forum po wielu latach. To, co znaczna część z Państwa pisze w sprawie prowizji wypłacanej pracownikom egzekucji bo należy się i już, sprawia przykrość wielu innym pracownikom skarbowości. "Najlepiej" określił to Pan, który stwierdził, iż odebranie mu prowizji spowodowałoby, że otrzymywałby zbyt niskie wynagrodzenie za wykonywaną przez siebie pracę. A co mają powoedzieć pozostali z Nas? Nasze wynagrodzenia są godne i wystarczające? Jeszcze jesteście oburzeni, że w 2015 r. została obniżona prowizja? Pamiętam otrzymane wówczas środki pieniężne podzielone przez Naczelnika na wszystkich pozostałych pracowników. Nie były to małe kwoty. Szokuje mnie też fakt, iż stwierdzacie Państwo, że pracujecie w terenie a to wyjątkowo trudna praca i bezwzględnie prowizja należy się. Mam pytanie, jako osoba pracująca 18-20 dni w miesiącu w terenie. A dlaczego nie możecie otrzymywać tak jak w kontroli 20-30 % wynagrodzenia zasadniczego (mnożnik 1,61-1,8) w formie dodatku kontrolerskiego? Ja pracuję w skarbowości od 1992 r. W 1995 r. zdałam egzamin na inspektora kontroli skarbowej. Od 2004 r. pracowałam jako inspektor kontroli podatkowej w wyspecjalizowanym US (obecnie starszy ekspert skarbowy) i nigdy przychody w PIT nie przekraczały 60-62 tys. Dlaczego w sytuacji, kiedy w wyniku kontroli podatnik składa korektę CIT, czy VAT i wpłaca pieniądze mamy nie mieć prowizji choćby 0,1 % (kiedy ustalenia są milionowe bądź setki tysięcy byłyby to konkrentne sumki). Poza tym kontrola np. w naszym US wskazuje na tacy egzekucji majątek, którym dysponuje podatnik. Ot. Taki to Wasz egoizm i widzenie czubka wsłasnego nosa. Ja pracując ponad 25 lat w kontroli uważam. że nie powinno być ani prowizji, ani dodatków kontrolerskich (żałosnych bo 600 zł- 700 zł netto), które niczego nie rekompensują, tylko godziwe wynagrodzenie dla wszystkich z rozróżnieniem stanowisk, rodzaju wykonywanej pracy i dodatku stażowego dla wszystkich, tj. tak stanowisk merytorycznych, jak i komórek ogólnych. Pozdrawiam.

18 cze 2017, 20:19
Specjalista
Własny awatar

POSTY        360
Piszecie o dodatkach do wynagrodzenia zamiast prowizji.
Pragnę przypomnieć, że w egzekucji są jedne z najniższych wynagrodzeń daleko odbiegamy od pracowników kontroli. Najpierw godziwe wynagrodzenie , nie najniższe, potem można podjąć temat dodatków egzekucyjnych, a może przywrócić mundurówkę i włączyć egzekucję do funkcjonariuszy mundurowych.
Nie myśleć przez pryzmat zazdrości i pieniędzy tylko wykonywanego zadania.
Piszecie, że praca w biurze taka sama jak w całym US. I z tym się nie zgadzam w egzekucji to nie tylko zajęcia i kasa. W egzekucji jest wiele innych zadań, gdzie pozostali nie mają nawet pojęcia.
PRzykłady:
- zaspokojenie wierzyciela z weksla,
- z papierów wartościowych,
- z nieruchomości,
- dochodzenie spadków i darowizn,
- możliwość skargi pauliańskiej,
- egzekucja ze zbytego zastawu
- udziałów w spółkach i innych,
I wiele innych rzeczy. Nie wiem czy ŚW sobie z tym radzi.
Z doświadczenia wiem, że wiele zaległości się przedawniło, bowiem nie chciało się, bądź nie umiało, albo się
Bano wydać decyzji o odpowiedzialności osób trzecich.
Przykładów mogę mnożyć, ale myślę że wystarczy.
Egzekucja musi wykonać zadanie, a pozostali... Mogą przymrużyć oko.
To tyle z mojej strony
Jeżeli chcemy mieć wyniki to coś za coś, czyny społeczne skończyły się wraz z komuną.
Chociaż i za komuny lepiej dbano o egzekucję.

Ostatnio edytowano 19 cze 2017, 09:07 przez apasko, łącznie edytowano 1 raz

19 cze 2017, 08:58
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Apasko, niższe wynagrodzenia w egzekucji to już historia, od około roku mnożniki w egzekucji są takie jak wszędzie, 1.61.

Ostatnio edytowano 19 cze 2017, 21:48 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz

19 cze 2017, 21:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2014, 13:10

POSTY        29
Jak tylko zobaczyłem ten wątek, to pomyślałem: czas kupić popcorn i obserwować, bo będzie się działo. Na wstępie należy zauważyć, że rozpoczęcie wątku odniosło swój skutek, bo po 9 stronach wpisów już wszyscy zapomnieli o tym co ten temat przykrywa:).

Pisać w wątku nie zamierzałem, skupiam się na robieniu swojej roboty, ale Pan/Pani wyżej (APASKO) trochę się zagalopował/a.

Skoro w "ŚW" nic nie robią to zawsze można się przenieść do nas i doświadczyć tego błogostanu jakiego i my doświadczamy. Myślę, że mamy tu równie duży pracy, więc raczej słabe to wakacje... "ŚW" pracuje za ten sam mnożnik, co Pana/Pani podstawa (z małymi wyjątkami zapewne).

Tak samo pracownik "ŚW" może się przyczepić, że z wymienionych przez Pana/Panią przykładów pospolicie w urzędach występuje tylko egzekucja z nieruchomości. Egzekucja z weksli i papierów wartościowych raczej w wielu urzędach nigdy nie wystąpiła. Egzekucja z udziałów w spółkach to też taki "jednorożec" niby każdy słyszał ale nikt nie widział, bo ani z dywidendy się nikt nie zaspokoi, ani udziału spółki nikt nie sprzeda (chyba że się trafiło w jakimś wyspecjalizowanym urzędzie).

Skargi pauliańskie i występowanie z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku to nie jest natomiast zakres egzekucji. Mając na uwadze Pana/Pani zarzuty do orzekania o odpowiedzialności osób trzecich pracuje Pan/Pani w średnim lub małym urzędzie, a tam egzekucja z ww. składników majątku jest jeszcze mniej spotykana zapewne. Ja również, mógłbym wymienić czego to ja nie robię, bo przytrafiło mi się to raz bądź usłyszałem na szkoleniu, że komuś w Polsce udało się przeprowadzić jakieś nietypowe postępowanie.

Twierdzenia dotyczące orzekania o odpowiedzialności osób trzecich przez "ŚW" są natomiast bardzo krzywdzące. Jest to temat bardzo złożony, raczej na oddzielny wątek. Czasem nie opłaca się wszczynać postępowania [krótki okres do upływu terminu przedawnienia (bo egzekucja należności od wspólników / członków zarządu nie wpływa na bieg terminu przedawnienia zaległości głównej a ich należności przedawniają się z chwilą przedawnienia zaległości Spółki), brak majątku u wspólników / członków zarządu], tak jak i wam czasem nie opłaca się dokonywać jakichś czynności. Zamiast zastanawiać się komu się "nie chciało, nie umiało albo bało" to warto się też zastanowić, CZY KTOŚ MIAŁ CZAS wydać, bowiem "ŚW" na nadmiar wolnych mocy przerobowych chyba nigdzie nie cierpi.

Jednak jak już się rzuca kamieniami w czyjś ogródek, to należy także spojrzeć na swój, czy się zrobiło wszystko, żeby orzekanie o odpowiedzialności osób trzecich miało sens, bo wydaje mi się, że nie zawsze egzekucja jest w tych przypadkach niewinna. Zapewne również dlatego że "bowiem nie chciało się, bądź nie umiało, albo się Bano". Panu/Pani widać pewnie wolno błąd popełnić / nie mieć czasu czegoś zrobić, bo Pan/Pani jest zarobiony/a, a jak sprawa dotyczy "ŚW" to oczywiście przyczyną jest lenistwo / niekompetencja, a nie braku czasu, jak u was.

A jeśli w Pana/Pani urzędzie Dział Spraw Wierzycielskich działa źle, to na pewno nie jest to podstawa do generalizowania i deprecjonowania pracy wszystkich pracowników tych komórek.

Jak to mówią wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Tylko widać nie każdy to rozumie.

19 cze 2017, 22:46
Specjalista
Własny awatar

POSTY        360
HAU
Dziękuję za twoje wywody na temat mojego wątku. Widzę, że Cię sprowokowałem.
Generalnie przyznajesz mi rację, że z  tematów, które poruszyłem nic się nie robi, albo prawie nic.
Tu nie ma, tu się nie opłaca, a tam nie jest sprawiedliwie.
Nieuczciwi dłużnicy uciekają z majątkiem, a my nie potrafimy ich dogonić.
Jedynie SORY za SW, może faktycznie się zagalopowałem.
Możecie faktycznie wszystkiego nie wiedzieć, bo to nowy stwór w Urzędach.
Dawniej wszystkie te sprawy zwalano egzekucji, bo tak było najwygodniej.
Jestem zbyt starej daty i kolego/koleżanko przećwiczyłem wszystkie te tematy.
Zapomniałem jeszcze o jednym - przejęcie nieruchomości przez Skarb Państwa w zamian za długi nie wiem czy wiesz, że i takie coś istnieje. Praktyka i chęć działania czyni mistrza.
Nie tylko prowizja, chociaż i ona jest bodźcem do działania bo być może bez niej też by mi się nie chciało angażować.
Gdybym był na kontroli w Twoim US był byś blady.

20 cze 2017, 08:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
Jesteś bardzo zarozumiały a wykładasz się na wiedzy merytorycznej, że o błędach ortograficznych nie wspomnę. Bądź sprawiedliwy a nie mściwy. Pisaliśmy o dodatkach kontra prowizja bo może w EA zastąpić prowizję dodatkiem tak jak w kontroli 20-30% od marnej pensji zasadniczej, gdyż mnożnik to 1,61-1,7 (sporadycznie 1,8). Zapraszam do Działu Kontroli w wyspecjalizowanym US ma kwartał. Dowiesz się jaką trzeba mieć wiedzę, jaki zakres, czy znamy się na wekslach, papierach wartościowych, restrukturyzacji, cenach transferowych i jaką ściągamy kasę a dodatek 600-700 zł. Pozdrawiam serdecznie.

20 cze 2017, 09:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Apasko, należałoby dodać jeszcze czynności z zakresu MRK, o tym "Dziubas" też na pewno nie słyszał, o likwidacji tych wszystkich g...en zebranych przez celników itp.

20 cze 2017, 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona