Teraz jest 06 wrz 2025, 22:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
@Pankracy7788
Piszesz: „Odnosząc się do tego postu   
Unieszkodliwił czyli wsadził do pierdla, CBŚ Policji ostatnio w tym pomaga, albo zablokował dalsze wyłudzenia, wykreślając go z rejestru podatników VAT bo dzięki JPK US od razu wie, że ktoś jest słupem albo niezarejestrowanym podatnikiem VAT.”

- Jeśli uznać za unieszkodliwienie wsadzenie do pudła, to niejeden kontrolowany przez nasz UKS został w ten sposób unieszkodliwiony, część zobowiązań spółek była zabezpieczona przez urzędy skarbowe, zajmowano nawet osobiste majątki w wyniku współpracy z prokuraturą i CBŚP, więc nie jest to żadna nowość, bo UKS-y przez ostatnie lata też współpracowały z prokuraturą i CBŚP. Ta współpraca jest po prostu KONTYNUOWANA, a nie nawiązana dopiero w KAS.
W ciągu ostatnich 3 lat kontrolowałam  podatników, z których tylko niektórzy w pewnym zakresie pełnili funkcję buforów. Mimo tego, że byli obstawieni  adwokatami,  wydane decyzje były utrzymane przez Izby Skarbowe, a nawet NSA, a zobowiązania były zabezpieczone i wpłacane do urzędu skarbowego. Jeden z prezesów  jest "unieszkodliwiony".
Wcześniej kontrolowałam zwykłych podatników, którzy wpłacali zaległości podatkowe ujawnione w wyniku postępowań kontrolnych.
W ciągu całego okresu zatrudnienia w UKS (ponad 20 lat)  trafiły mi się tylko 2 (słownie: dwa) słupy, ale dzięki decyzjom na podstawie art. 108 można było zabezpieczyć podatki u tych, co posługiwali się fakturami wystawionymi przez te słupy, bo izba nie podważyła tych decyzji, mimo zaangażowania adwokatów i doradców podatkowych.
Tak więc nie tylko słupami zajmowały się UKS-y.
Pisanie o tym, że UKS-y zajmowały się tylko słupami, jest bardzo krzywdzące i mija się z prawdą.

Piszesz w innym poście: „Zresztą celnicy mieli jaja i się postawili, a co zrobili wykastrowani IKS aby obronić swoje pensje?”

- Celnikom, którzy angażowali się w walkę z KAS, nie dano propozycji i tyle zwojowali, teraz będą składać odwołania do sądów, co można przeczytać na ich stronie. Przewodniczącemu ZZ celników nie dano propozycji zatrudnienia. Ciekawe, jak to się skończy.
Natomiast i.k.s. pracowali w ramach służby cywilnej.
Doczytaj art. 78 ust. 3 ustawy o służbie cywilnej, której podlegali: „Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie urzędu.”

A kto wykastrował inspektorów kontroli skarbowej,  jak nie politycy, którzy zawsze majstrowali przy ustawach podatkowych i tych związanych z procedurami kontrolnymi (o KS i OP)?
Gdy następuje zmiana władzy, to zawsze odbywa się majstrowanie przy takich właśnie ustawach, pod doraźne potrzeby ugrupowania, które akurat zdobyło władzę.
Żadne ugrupowanie polityczne temu się nie oparło. Także obecne.
Ponadto politycy skutecznie poprzez popierające je media telewizyjne deprecjonowali pracę pracowników aparatu skarbowego, wzbudzając swoimi paszkwilami niechęć społeczeństwa do urzędników skarbowych, a ministerstwo finansów nigdy nie stanęło w naszej obronie, mimo tego, że przecież wypełnialiśmy ich zalecenia i wytyczne.
Dlatego społeczeństwo nigdy nas nie poprze. Jednocześnie nie dysponujemy takimi możliwościami, jak celnicy, którzy gdy zorganizują strajk włoski, to stanie granica.

A co Ty robiłeś przez te lata?
Bawiłeś się w politykę za pieniądze podatników?
Duże partie polityczne zawsze były dofinansowywane z budżetu, a to politycy to największe tłuste misie, biorące pieniądze za obietnice bez pokrycia składane wyborcom.

10 cze 2017, 19:30
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2017, 19:11

POSTY        2
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo GYOKURO.
Należałoby jeszcze wspomnieć, że w 2008 roku zaczęła działać komisja "Przyjazne Państwo".

11 cze 2017, 08:18
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
mniodek                    

A celnicy mieli specjalny art. który pozwalał strajkować za każdym razem jak im się nie spodobała mina przełożonego? (...)

Poproszę o nr tego artykułu.
mniodek                    

(...) bo np. w oddziale celnym obsługującym orlen zachorowało 95% ludzi i MF się <_< , a swąd rozlał się na cały kraj.  

Jakoś tego nie zauważyłam...
Szwejkski                    

Wiem od kolegi ze Szczecina, że w zachodniopomorskim też poszło pismo. Jego skany "wyciekły" z IAS i krążą po "okolicy".

Powołano tam art. 18.3.c kodeksu pracy:

§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.

Czyli jednakowa płaca tylko przy pracy o jednakowej wartości (tj. przy porównywalnych kwalifikacjach zawodowych, praktyce i doświadczeniu zawodowym, oraz przy porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku).

Właśnie "za pracę o jednakowej wartości".  :angry2:
Poola                    

PS. celnicy już rozdają deklaracje wstąpienia do swojego związku i sporo osób je bierze (choć nie wiem ile je składa).

A ja wiem od koleżanki ze  Szczecina  :D   że dzielni wojownicy z tematu "Dyskryminacje w IAS Szczecin..." pierwsze co zrobili to złożyli rezygnację z ZZ!

11 cze 2017, 10:27
Znawca

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
gyokuro                    

Doczytaj art. 78 ust. 3 ustawy o służbie cywilnej, której podlegali: „Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie urzędu.”

Naprawdę ciężki z ciebie przypadek. Który raz już to powtarzasz? Może zerknięcie do innej ustawy przekracza twoje możliwości, ale wystarczyłaby nawet odrobina logicznego myślenia - naprawdę uważasz, że przepisy w tej materii są surowsze w służbie cywilnej niż w jakiejkolwiek służbie mundurowej? Jeżeli tak, to ci współczuję.

11 cze 2017, 13:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Sz0gun                    

gyokuro                    

Naprawdę ciężki z ciebie przypadek. Który raz już to powtarzasz? Może zerknięcie do innej ustawy przekracza twoje możliwości, ale wystarczyłaby nawet odrobina logicznego myślenia - naprawdę uważasz, że przepisy w tej materii są surowsze w służbie cywilnej niż w jakiejkolwiek służbie mundurowej? Jeżeli tak, to ci współczuję.

To z ciebie ciężki przypadek. Ja  ten przepis  powtórzyłam za jednym z Moderatorów tego forum. Jemu jakoś nie śmiałeś zwrócić uwagi. :wysmiewacz:  

A ponadto... co z tego, że przepisy ustaw mundurowych są surowe, jeśli celnicy mają inne argumenty - takie dolegliwe dla obywateli, co jest bardziej skuteczne niż zakazy ustawowe.
Takie same argumenty mają inni mundurowi (jeśli zastrajkują, to będzie zagrożone bezpieczeństwo Państwa), dlatego rządzący się z nimi liczą.
A kontrolujący jak mogą zastrajkować? Dłużej prowadzić postępowanie? To będą odpowiadali z tytułu odpowiedzialności urzędniczej za przewlekłość postępowania. Pójdą na protest pod URM czy MFiR? Będą wyśmiani przez przechodniów. Media i politycy dobrze zadbali o to, aby społeczeństwo nie przepadało za kontrolą skarbową.

11 cze 2017, 13:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2016, 19:59

POSTY        20
Pinero                    

A ja wiem od koleżanki ze  Szczecina  :D   że dzielni wojownicy z tematu "Dyskryminacje w IAS Szczecin..." pierwsze co zrobili to złożyli rezygnację z ZZ!

Z tego co można przeczytać na forum wynika, że:
1/ To ZZ przegłosowały zaniżone mnożniki,
2/ ZZ odmówiły im pomocy.
Nic dziwnego, że się wypisali

11 cze 2017, 16:24
Początkujący

REJESTRACJA04 gru 2010, 09:45

POSTY        7
Pinero                    

mniodek                    

A celnicy mieli specjalny art. który pozwalał strajkować za każdym razem jak im się nie spodobała mina przełożonego? (...)

Poproszę o nr tego artykułu.

A art. 124 ustawy o Służbie Celnej ci wystarczy, czy też jeszcze będzie za mało?

11 cze 2017, 18:19
Fachowiec

POSTY        1023
Poola                    

Pinero                    

Z tego co można przeczytać na forum wynika, że:
1/ To ZZ przegłosowały zaniżone mnożniki,
2/ ZZ odmówiły im pomocy.
Nic dziwnego, że się wypisali

Z tego co ja wiem :zeby: to:
1) ZZ uznały, że pracownik na zastępstwo mający taki sam mnożnik co pracownik z 10-30 letnim stażem to już przegięcie. Nikt do tej pory nie rozpaczał po odejściu stażystów i osób na zastępstwo (no chyba że zobaczył efekty "ich pracy"), to i w przyszłości po nich nikt płakać nie będzie! Ich podatników przejmą właśnie ci z dłuższym stażem dlatego czas o nich pomyśleć.
2) ZZ nie odmówiły pomocy tylko stanęły po stronie "starszych", bo tych "starszych" jest w każdym urzędzie o wiele więcej niż osób na zastępstwo.

11 cze 2017, 19:42
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Pinero                    

2) ZZ nie odmówiły pomocy tylko stanęły po stronie "starszych", bo tych "starszych" jest w każdym urzędzie o wiele więcej niż osób na zastępstwo.

Mnożnik 1,61 był minimalnym, więc robienie wyjątków dla pracujących na zastępstwo było wsadzaniem kija w mrowisko. Bezsensownym, tym bardziej, że incydentalnym. Zatrudnieni na zastępstwo to też pracownicy, więc minimum ogólne też ich obejmowało.  Związki naruszyły ich prawa to "dali z nich nogę".

11 cze 2017, 20:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 20:51

POSTY        4
Moi drodzy.
Czytając uważnie Wasze posty od początku do końca można znaleźć przyczynę reformy. No, może likwidacji UKSów.
Albo prowadzili nic nie znaczące kontrole słupów na art. 108 i brali za to dziesiątki tysięcy złotych premii,
albo łazili po mieście lub za miastem z druczkami mandatów i wlepiali grzywny za kilkaset złotych premii. Dodatkowo jeszcze bonus: wcześniejszy powrót do domu.
A jak się złożyło jedno i drugie na raz, to zasiłek chorobowy, nawet 80%, był bardzo kuszącym odpoczynkiem.
Jednym słowem patologia.
Powtórzę za kilkoma wcześniejszymi wpisami:
Każdy debeściak, fachowiec w prawie podatkowym znajdzie robotę za kilka razy większe pieniądze. No, to co tu jeszcze robicie?
Biadolicie, że skończyło się grubobranie!
Ps. Oczywiście wiem, nie można nic było zrobić, to minister, to giks, to dyrektor. Dzisiaj też nic nie można zrobić. Obcinają kasę, nakazują wziąć się do roboty, ale za prawdziwych lewusów. A ja dalej biadolę, że nic się nie da zrobić boje--==. Ze sobą przede wszystkim :mur: . Myślę, że to obrażanie innych wynika z wyrzutów sumienia, że nic ze swoim życiem nie robię, tylko biadolę i z wielką zazdrością patrzę na innych.
A świstak sreberka zawija.
Ps. Żałosny obraz Skarbowców wyłania się z tych komentarzy. Jedyna nadzieja, że nie wielka ich część komentuje.

11 cze 2017, 20:37
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Pinero                    

Z tego co ja wiem :zeby: to:
1) ZZ uznały, że pracownik na zastępstwo mający taki sam mnożnik co pracownik z 10-30 letnim stażem to już przegięcie. Nikt do tej pory nie rozpaczał po odejściu stażystów i osób na zastępstwo (no chyba że zobaczył efekty "ich pracy"), to i w przyszłości po nich nikt płakać nie będzie! Ich podatników przejmą właśnie ci z dłuższym stażem dlatego czas o nich pomyśleć.

Jakiś niepoważny ten związek skoro wnioskował o niższe wynagrodzenie dla kogokolwiek. Nic dziwnego, że część osób opuściła tę grupkę partykularnych interesów, a nie interesów ogółu pracowników, czemu z założenia ma przecież służyć każdy związek zawodowy. Dodatkowo zachowanie skandaliczne, bo naruszające ogólnokrajowe porozumienie o minimalnym mnożniku 1,61. Też bym nie wspierała takiego pseudozwiązku  palka--==

11 cze 2017, 20:59
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Czy wie ktoś, czy wszyscy związkowcy w służbach skarbowych otrzymali propozycje? Czy są osoby wśród związkowców służb skarbowych, które nie otrzymały propozycji, a nie są ani emerytami, ani współpracownikami tajnych służb?

11 cze 2017, 21:01
Fachowiec

POSTY        1023
jorge                    

Pinero                    

Mnożnik 1,61 był minimalnym, więc robienie wyjątków dla pracujących na zastępstwo było wsadzaniem kija w mrowisko. Bezsensownym, tym bardziej, że incydentalnym. Zatrudnieni na zastępstwo to też pracownicy, więc minimum ogólne też ich obejmowało.  Związki naruszyły ich prawa to "dali z nich nogę".

Ciekawe czy jak półtora roku temu "młodzi" na zastępstwo dostali po kilkaset złotych podwyżki to też uważałeś, że "starzy" to też pracownicy i powinni dostać po kilkaset złotych podwyżki, a nie jakieś ochłapy albo nic?

11 cze 2017, 21:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Kilkaset złotych podwyżki na zastępstwo? Chyba nie w Szczecinie. Tu mnożnik był 1,3 albo i 1.2. Kilkaset złotych to dostali referenci z umową na etat.

11 cze 2017, 21:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 99  Następna strona