Teraz jest 06 wrz 2025, 04:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Prowizja w egzekucji 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Post Re: Prowizja w egzekucji
Koledzy i koleżanki nie kontynuujcie tematu, ten nick "SYLWIAEGZ" miał za zadanie wprowadzić ten zamęt i doprowadzić do tego żeby skakać sobie do gardeł, jak jest każdy wie  :) a Sylwiegz życzę spokojnej i owocnej pracy w us wiadomo którym :D

10 cze 2017, 06:53
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
mjrPit                    

skarbczyk1                    

Jesteś w błędzie. Obecny system wynagrodzenia prowizyjnego nie jest motywacyjny. Zapytaj ludzi z egzekucji

Ja pracuję w egzekucji i trzyma mnie tutaj tylko prowizyjny system wynagradzania, gdyby nie prowizja to ja jak i większość naszego działu przeszłaby do innej pracy - mniej uciążliwej a lepiej opłacanej niejednokrotnie po drugiej stronie barykady. Zawsze się śmieje że gdybym zajął się doradzaniem jak unikać egzekucji to spokojnie uszczuplałbym administrację rządową i samorządową w tym kraju o jakieś 100 mln zł rocznie  B))) - od tego dopiero miałbym prowizję  :rotfl:  tylko nie wiem czy bym się wysypiał.

To że prowizja trzyma cię w egzekucji to inna sprawa niż motywacyjny system prowizyjny. Przeciez ten system tak jest stworzony że im więcej ściągnie kasy zespół to dostanie od tej kasy mniejszy procent - to nie jest system motywacyjny

10 cze 2017, 07:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2015, 16:32

POSTY        11
Sylwiaegz                    

Witam,
chciałam rozpocząć wątek prowizji w egzekucji.
Jestem byłą celniczką, obecnie w US w dziale rachunkowości.
Wcześniej przez 10 lat pracowałam w dziale egzekucji w IC, dokonywałam zajęć w bankach, wynagrodzeń za pracę, orzecznictwo na rejonie, pobrania w terenie itp. i nigdy nie brałam z tego tytułu żadnej prowizji. Wszyscy w IC zarabialiśmy godnie (2,5-3), niezależnie od działu.
W US zauważyłam że działem promowanym jest egzekucja gdzie z samej prowizji pracownicy otrzymują miesięcznie 3-10 tys, zł netto. wykonując zwykłe czynności biurowe.
Szanowni skarbowcy, oznajmiam Wam że praca w dziale egzekucji to normalna praca biurowa, taka samo ciężka jak w innych działach (rachunkowość, wierzyciel, wymiar itd.). Nie wiecie tego?
Taka patologia jak z tymi prowizjami jest tylko u Was w US, mogłoby okazać się, że gdyby środki z tych prowizji trafiły do wszystkich pracowników to nie pracowalibyście za marne 1,61 tylko być może za 2,5.
Pracownik egzekucji wysyła zajęcie na 100.000 zł, rozlicza uzyskaną kwotę i dostaje z tego 3.800 zł prowizji a pracownik księgowości wysyła upomnienie na 100.000 zł, księguje wpłaconą kwotę i dostaje z tego 0 zł. Patologia?
Zamiast zazdrościć celnikom, może trzeba zrobić porządek z tym tematem a wtedy okaże się że są pieniądze na podwyżki dla wszystkich. Co na to ZZ?
Mam nadzieję na rzeczowe komentarze pracowników, głównie działów nie egzekucyjnych.
Dziwi mnie tylko, że nikt ze skarbowców wcześniej tej patologii nie dostrzegł :(
Sylwia

Czy uważasz, że sprawiedliwym jest, że zarabiasz przynajmniej o połowę więcej niż Twoje koleżanki i koledzy z działu rachunkowości ?

11 cze 2017, 16:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:59

POSTY        5
Armani01 ma rację w 100%. Przestańcie pisać, Sylwiaegz prowokuje i odwraca uwagę od tego, ze ma znacznie więcej jako była celniczka niż koleżanka zza biurka. W dodatku marną lub zerową wiedzę na temat spraw, którymi się teraz zajmuje. Może byś się tak Sylwio pracą i nauką zajęła zamiast jątrzyć?

11 cze 2017, 17:48
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Popieram wcześniejsze wypowiedzi, że prowizja w dziale egzekucyjnym w US to patologia. Na ich prowizje pracują wszystkie działy - kontrola, księgowość, komórki wierzycielskie a także informatyka, która obecnie została wyrzucona z US do IAS i to jest kolejna patologia. UFF jak w takim systemie efektywnie pracować?

11 cze 2017, 19:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
W kwestii egzekucji jak wszędzie mają więcej niż w innych działach u Nas 40% więc można sobie policzyć ile to jest na zł
Kiedyś te prowizje były atrakcyjniejsze, bo tyle ile ktoś się narobił tyle zarobił, teraz wszystko jest dzielone na cały dział co już motywujące nie jest w takim stopniu jak kiedyś, jeśli dobrze kolegę zrozumiałem to kiedyś % był też wyższy.
U nas obowiązuje podział na osoby zajmujące się poborem w terenie i te osoby, które robią to zza biurka. O ile poborcy nie raz opowiadali o mało sympatycznych sytuacjach o tyle pracownicy w US mają petentów identycznych jak w innych komórkach. Na pewno mogą być niezadowoleni poborcy, ale reszta urzędu też bo zajęcia zrealizowane dzięki programowi więc praca nie różni się od tej z innych działów poza tym, że pracuje się na innym programie.
Każdy referat ma swoją pracę przy czym inne zdecydowanie pracują  na egzekucję - wprowadzanie zajęć - szeroko pojęte OB. Księgowość analizuje zwroty i w razie potrzeby prosi o wystawienie tytułu, nie wiem czy do tych mandatów z centrum na Opolszczyźnie też czy jakoś inaczej przekazywali kasę ze zwrotów na mandaty.
Teraz pytanie dlaczego prowizja tylko w egzekucji ?
Wg mnie inne działy np czynności sprawdzające, kontrola czy nawet OB też odzyskują kasę wykonując oczywiście swoje obowiązki ale to samo robi egzekucja. Koleżanka ma co roku po 200 osób z ulgi na dzieci co przy uwzględnieniu różnych kwot ulgi daje ok 250 tys. zł  dlaczego od tego nie dostanie prowizji jak w egzekucji ?
Co do przejścia do egzekucji to u Nas każdy by chciał, bo w każdym dziale jest robota, ale tylko w egzekucji prowizja, a że w skarbówce szału nie ma to każdy dodatkowy grosz jest na wagę złota. W US jest to prowizja :)
Jedynie zgodzę się, że te 10 tys. zł to jakaś abstrakcja bo nawet w b. dużych US wątpię, że tyle się da. Pamięta ktoś ile % jest prowizji bo już zapomniałem ;/

11 cze 2017, 21:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
jan                    

Myślę Sylwiaegz ,że łatwiej zrobisz rewolucję i pozbawisz prowizji(premii od pozyskania nowego klienta,premii od sprzedaży kart bankowych ,procentu od sprzedanej polisy lub nieruchomości e.t.c. ) we wszelkich biurach nieruchomości,ubezpieczalniach,bankach,firmach typu Kruk i.t.p. bo przecież prywatne firmy zrozumieją ,że popełniały głupstwa wypłacając prowizje vel premie od przychodu.
Do tej pory firmy tego typu płacą prowizje bez powodu.Dopiero Twoje złote rady spowodowały,że zrezygnują z tego i oczywista oczywistość ,że zyskowność tych firm pozostanie bez zmian. Dziwię się ,że sama nie otworzysz prywatnej działalność w branżach co płacą prowizję i zatrudnisz setki pracowników bez prowizji i doprowadzisz do natychmiastowego bankructwa tych co głupio płacili prowizje.
Ps. już w Biblii czytamy,że celnicy (odpowiednik obecnych poborców) byli na prowizjach - CIEKAWE DLACZEGO ?

Jest jednak MAŁA różnica pomiędzy prowizją uzyskaną ze sprzedaży kredytu a tą w egzekucji... znalezienie klienta.
W prywatnej firmie to jest właśnie najtrudniejsze a w egzekucji, trzeba go pozyskiwać? Porównanie mocno nietrafione.

12 cze 2017, 07:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Sylwiaegz                    

Witam,
chciałam rozpocząć wątek prowizji w egzekucji.
Jestem byłą celniczką, obecnie w US w dziale rachunkowości.
Wcześniej przez 10 lat pracowałam w dziale egzekucji w IC, dokonywałam zajęć w bankach, wynagrodzeń za pracę, orzecznictwo na rejonie, pobrania w terenie itp. i nigdy nie brałam z tego tytułu żadnej prowizji. Wszyscy w IC zarabialiśmy godnie (2,5-3), niezależnie od działu.
W US zauważyłam że działem promowanym jest egzekucja gdzie z samej prowizji pracownicy otrzymują miesięcznie 3-10 tys, zł netto. wykonując zwykłe czynności biurowe.
Szanowni skarbowcy, oznajmiam Wam że praca w dziale egzekucji to normalna praca biurowa, taka samo ciężka jak w innych działach (rachunkowość, wierzyciel, wymiar itd.). Nie wiecie tego?
Taka patologia jak z tymi prowizjami jest tylko u Was w US, mogłoby okazać się, że gdyby środki z tych prowizji trafiły do wszystkich pracowników to nie pracowalibyście za marne 1,61 tylko być może za 2,5.
Pracownik egzekucji wysyła zajęcie na 100.000 zł, rozlicza uzyskaną kwotę i dostaje z tego 3.800 zł prowizji a pracownik księgowości wysyła upomnienie na 100.000 zł, księguje wpłaconą kwotę i dostaje z tego 0 zł. Patologia?
Zamiast zazdrościć celnikom, może trzeba zrobić porządek z tym tematem a wtedy okaże się że są pieniądze na podwyżki dla wszystkich. Co na to ZZ?
Mam nadzieję na rzeczowe komentarze pracowników, głównie działów nie egzekucyjnych.
Dziwi mnie tylko, że nikt ze skarbowców wcześniej tej patologii nie dostrzegł :(
Sylwia

Koleżanko, nie miałaś prowizji. Powiedz tylko jakie miałaś zarobki, by porównać. Z tego co wiem, twoje wynagrodzenie było wyższe niż w us z prowizją. Robiłaś to samo.

b17                    

W kwestii egzekucji jak wszędzie mają więcej niż w innych działach u Nas 40% więc można sobie policzyć ile to jest na zł
Kiedyś te prowizje były atrakcyjniejsze, bo tyle ile ktoś się narobił tyle zarobił, teraz wszystko jest dzielone na cały dział co już motywujące nie jest w takim stopniu jak kiedyś, jeśli dobrze kolegę zrozumiałem to kiedyś % był też wyższy.
U nas obowiązuje podział na osoby zajmujące się poborem w terenie i te osoby, które robią to zza biurka. O ile poborcy nie raz opowiadali o mało sympatycznych sytuacjach o tyle pracownicy w US mają petentów identycznych jak w innych komórkach. Na pewno mogą być niezadowoleni poborcy, ale reszta urzędu też bo zajęcia zrealizowane dzięki programowi więc praca nie różni się od tej z innych działów poza tym, że pracuje się na innym programie.
Każdy referat ma swoją pracę przy czym inne zdecydowanie pracują  na egzekucję - wprowadzanie zajęć - szeroko pojęte OB. Księgowość analizuje zwroty i w razie potrzeby prosi o wystawienie tytułu, nie wiem czy do tych mandatów z centrum na Opolszczyźnie też czy jakoś inaczej przekazywali kasę ze zwrotów na mandaty.
Teraz pytanie dlaczego prowizja tylko w egzekucji ?
Wg mnie inne działy np czynności sprawdzające, kontrola czy nawet OB też odzyskują kasę wykonując oczywiście swoje obowiązki ale to samo robi egzekucja. Koleżanka ma co roku po 200 osób z ulgi na dzieci co przy uwzględnieniu różnych kwot ulgi daje ok 250 tys. zł  dlaczego od tego nie dostanie prowizji jak w egzekucji ?
Co do przejścia do egzekucji to u Nas każdy by chciał, bo w każdym dziale jest robota, ale tylko w egzekucji prowizja, a że w skarbówce szału nie ma to każdy dodatkowy grosz jest na wagę złota. W US jest to prowizja :)
Jedynie zgodzę się, że te 10 tys. zł to jakaś abstrakcja bo nawet w b. dużych US wątpię, że tyle się da. Pamięta ktoś ile % jest prowizji bo już zapomniałem ;/

Nie do kończ tak jest w US. Są działy, które mają dodatki. Ale o tym się zapomina.

POKAŻ UWAGI ADMINISTRATORA

12 cze 2017, 07:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 gru 2013, 22:29

POSTY        1
Słuszna uwaga apasko co do wynagrodzenia koleżanki Sylwii. I dla potwierdzenia parę konkretów w przeciwieństwie do ogólników i konfabulacji. Większość pracowników egzekucji otrzymała w propozycji w ramach KAS mnożnik 1,61. Różnica pomiędzy mnożnikiem 2,5 (wziąłem najniższy z widełek koleżanki) a 1,61 wynosi ok. 1.200 zł. netto. Obliczę ;) : 1873,84 x 1,61 = 3016,89 / 1873,84 x 2,5 = 4 684,60 zł. Odejmij podatki i zus i wyjdzie ok. 1200 zł. netto. Także zapewniam Cię Sylwio, że dla znakomitej większości pracowników egzekucji w Polsce prowizja wyrównuje różnice pomiędzy Twoją pensją zasadniczą a pensją zasadniczą pracowników egzekucji. Nie wydaje mi się zatem aby po likwidacji prowizji wszyscy pracownicy w us pracowali za mnożnik 2,5 i większy. Jestem też przekonany, że niemała część pracowników egzekucji wolałaby otrzymać Twój mnożnik i podziękować za prowizję. Ale obecnie jest to niemożliwe bo Twój mnożnik oscyluje wokół co niektórych kierowników działów w urzędach skarbowych. W jednym z dużych urzędów prowizja za poprzedni miesiąc wyniosła ok. 1300 zł. netto. Także tam pewnie chętni by się znaleźli. Ja też pracuję w dużym urzędzie i prowizji w widełkach 3 - 10 tys. netto na oczy nie widziałem. Może w wyspecjalizowanych urzędach. Ale w tych urzędach w całej Polsce w egzekucji pracuje plus minus 200 pracowników. Poza tym w realiach obecnego rozporządzenia regulującego kwestię prowizji nie ma możliwości uzyskania 10 tys. netto z tytułu ściągniętych kwot. Także mam prośbę do koleżanki. Nie rozgrywaj swojej karty pracownikami egzekucji, obrażając ich przy okazji ( w jednym z postów w innym temacie odniosłaś się do umiejętności pracowników egzekucji – niezbyt dużych) bo nie masz pojęcia o pracy w egzekucji w urzędach skarbowych, systemie prowizyjnym jaki obowiązuje i ile tej prowizji tak naprawdę jest.

12 cze 2017, 09:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2016, 12:34

POSTY        7
Powołali ponoc jakiś zespół ds wprowadzenie zmian w strukturze egzekucji administracyjnej w Polsce i zmian czy likwidacji prowizji. Korytarzowe plotki z czwartki ubiegłego.

12 cze 2017, 19:19
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lip 2009, 06:29

POSTY        71
Też doszły nas takie słuchy ostatnio że biorą się za prowizję

13 cze 2017, 05:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 gru 2012, 06:44

POSTY        18
Pracuje w dziale egzekucji 25 lat. O likwidacji prowizji mówi się od 25 lat. I nadal jest i... będzie. W ogóle nie rozumiem tego tematu tu...tzn rozpatrywania go.  Sylwiaegz jest podstawioną osobą do zamydlania oczu innych bardziej ważnych płacowo tematów. I tyle w tym temacie. Pozdrawiam.

13 cze 2017, 07:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2017, 13:37

POSTY        6
A ja nie rozumiem tego ataku na Sylwieegz. Przecież tak się dzieje w urzędach, że koledzy, koleżanki z egzekucji, nie wykonując pracy w terenie tylko za biurkiem, w normalnym czasie pracy, zarabiają dużo więcej niż pozostali, również szeregowi pracownicy. W moim US różnica w rocznych zarobkach pomiędzy tymi pierwszymi a resztą wynosiła około 40 tyś zł. I nie mówcie, że ta reszta to akceptuje. Niestety droga do egzekucji jest zamknięta. Moim zdaniem  powinna być rotacja pracowników, np. wymiana po 5 latach tak, aby każdy miał szansę więcej zarobić. Póki co brak możliwości przeniesienia do tego elitarnego działu.
Jeśli oburzeni postem Sylwiegz są pracownicy egzekucji, to nie dziwię się, po prostu bronią swojego status quo. W moim US większość osób spoza tego działu chciałaby tam pracować i zgarniać prowizję, ale nie ma na to niestety szans.

13 cze 2017, 11:53
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
Flow                    

jan                    

Myślę Sylwiaegz ,że łatwiej zrobisz rewolucję i pozbawisz prowizji(premii od pozyskania nowego klienta,premii od sprzedaży kart bankowych ,procentu od sprzedanej polisy lub nieruchomości e.t.c. ) we wszelkich biurach nieruchomości,ubezpieczalniach,bankach,firmach typu Kruk i.t.p. bo przecież prywatne firmy zrozumieją ,że popełniały głupstwa wypłacając prowizje vel premie od przychodu.
Do tej pory firmy tego typu płacą prowizje bez powodu.Dopiero Twoje złote rady spowodowały,że zrezygnują z tego i oczywista oczywistość ,że zyskowność tych firm pozostanie bez zmian. Dziwię się ,że sama nie otworzysz prywatnej działalność w branżach co płacą prowizję i zatrudnisz setki pracowników bez prowizji i doprowadzisz do natychmiastowego bankructwa tych co głupio płacili prowizje.
Ps. już w Biblii czytamy,że celnicy (odpowiednik obecnych poborców) byli na prowizjach - CIEKAWE DLACZEGO ?

Jest jednak MAŁA różnica pomiędzy prowizją uzyskaną ze sprzedaży kredytu a tą w egzekucji... znalezienie klienta.
W prywatnej firmie to jest właśnie najtrudniejsze a w egzekucji, trzeba go pozyskiwać? Porównanie mocno nietrafione.
                                              Nie trafione ? O.K. Połącz swe siły z Sylwiaegz i otwórzcie razem firmę egzekucji długów z ludźmi na etat I BEZ PROWIZJI lub startuj w konkursie na wolny etat w Egzekucji Administracyjnej (oferty stale się pojawiają )GWARANTUJE WTEDY ZROZUMIENIE problemu.
Można spróbować bez prowizji jakie będą wyniki lecz uważam to za pomysł podobny do prac nad wynalezieniem nowego ognia lub nowego koła.

13 cze 2017, 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona