Teraz jest 06 wrz 2025, 11:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Prowizja w egzekucji 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2013, 08:23

POSTY        8
Post Re: Prowizja w egzekucji
Sylwiaegz                    

Witam,
chciałam rozpocząć wątek prowizji w egzekucji.
Jestem byłą celniczką, obecnie w US w dziale rachunkowości.
Wcześniej przez 10 lat pracowałam w dziale egzekucji w IC, dokonywałam zajęć w bankach, wynagrodzeń za pracę, orzecznictwo na rejonie, pobrania w terenie itp. i nigdy nie brałam z tego tytułu żadnej prowizji. Wszyscy w IC zarabialiśmy godnie (2,5-3), niezależnie od działu.
W US zauważyłam że działem promowanym jest egzekucja gdzie z samej prowizji pracownicy otrzymują miesięcznie 3-10 tys, zł netto. wykonując zwykłe czynności biurowe.
Szanowni skarbowcy, oznajmiam Wam że praca w dziale egzekucji to normalna praca biurowa, taka samo ciężka jak w innych działach (rachunkowość, wierzyciel, wymiar itd.). Nie wiecie tego? Taka patologia jak z tymi prowizjami jest tylko u Was w US, mogłoby okazać się, że gdyby środki z tych prowizji trafiły do wszystkich pracowników to nie pracowalibyście za marne 1,61 tylko być może za 2,5.
Pracownik egzekucji wysyła zajęcie na 100.000 zł, rozlicza uzyskaną kwotę i dostaje z tego 3.800 zł prowizji a pracownik księgowości wysyła upomnienie na 100.000 zł, księguje wpłaconą kwotę i dostaje z tego 0 zł. Patologia?
Zamiast zazdrościć celnikom, może trzeba zrobić porządek z tym tematem a wtedy okaże się że są pieniądze na podwyżki dla wszystkich. Co na to ZZ?
Mam nadzieję na rzeczowe komentarze pracowników, głównie działów nie egzekucyjnych. Dziwi mnie tylko, że nikt ze skarbowców wcześniej tej patologii nie dostrzegł :(
Sylwia

Pracuje w urzędzie od 12 lat i nie w dziale egzekucji (tylko w SEW), ale rozumiem, że boli Cię, że trafiłaś do rachunkowości, a nie do egzekucji jak niektórzy Twoi koledzy czy koleżanki i niestety prowizji nie dostaniesz. A druga rzecz, że wielokrotnie ogłaszane są nabory wewnętrzne do egzekucji i jakoś nie wiele osób się pali do przejścia.

09 cze 2017, 12:57
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
Sylwiaegz                    

carla10                    

Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot. Zastanawiam sie tylko skąd masz takie dane - 7tys - 10 tys. Zazdrość w Tobie jest tak wielka, że zaczynasz wypisywać durnoty. Zastanów się co piszesz, swoją drogą "biedny" pracowniku z uc przeniesiony do US, dziwię się, że nie podnosiłaś kwestii wynagradzania pracowników egzekucji jak byłaś pracownikiem UC. Bieda do  :dupa: zajrzała i teraz sprawiedliwości szukasz?

Szczerze, jak byłam w UC to nawet nie wiedziałam że w US-ach jest jakakolwiek prowizja, do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Bieda nigdzie nie zajrzała bo warunki dostałam takie same, tylko widzę jakie morale mają w US-ach pracownicy nieegzekucyjni. Spostrzeżenia takie mają też inne osoby z byłych UC. Co prawda wszystkie są w mazowieckich US-ach.
Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot? A te ściągnięte kwoty to skąd się biorą, pewnie głównie z ciężkiej egzekucji z nieruchomości, ruchomości i np papierów wartościowych? Nie oszukujmy się nawzajem, głównie prowizja uzyskiwana jest z rachunków bankowych, wynagrodzeń za pracę, świadczeń emerytalnych. Czyli wysyłasz zajęcie i rozliczasz uzyskaną kwotę. Czy te czynności są jakieś niezwykłe czy jednak zwykłe?
Czy w działach wierzycielskich pracownicy dostają prowizję za tzw. miękką egzekucję, a czy rachunkowość dostaje prowizję za zaksięgowanie zapłaconych upomnień? Nakład pracy taki sam a jednak gratyfikacja trochę inna  ^_^
W KAS też chyba zmieniło się szefostwo w egzekucji, więc może ktoś przeanalizuje i ruszy temat.

Co ty możesz wiedzieć skąd są ściągane należności? Tak, właśnie tak z uwagi na miękką egzekucje głownie z nieruchomości i ruchomości. Ewidentnie zazdrosna jesteś o prowizję, której nie dostałaś bo niestety albo stety nie dostałaś propozycji w egzekucji. W UC  robiłaś tylko zajęcia? Orzecznictwo, mrk, zwózki, wyceny, oględziny, kto to robił? W moim US robią to inspektorzy na rejonach. Zastanawiam się z jakiego US jesteś? Proponuje przedstaw swoje propozycje w egzekucji, może nowi koledzy i koleżanki wytłumaczą Ci, że praca w egzekucji to nie tylko liczenie kasy.

Ostatnio edytowano 09 cze 2017, 13:22 przez carla10, łącznie edytowano 1 raz

09 cze 2017, 13:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 15:29

POSTY        74
Polak2                    

Zgadzam się z Sylwią, że z prowizją ktoś powinien zrobić porządek, nie chodzi mi o to aby ją całkowicie zabrać ale uważam, że pracownik nie może i nie powinien zarabiać więcej niż Naczelnik US, bo to jest paranoja. A propos prowizji w kwotach 3000-10.000: popytajcie w MUSach kolegów jaką mają prowizje :o POZDRAWIAM

No tak ale jak naczelnik dostaje nagrodę dzięki wskaźnikom wypracowanym dzięki egzekucji  10-krotnie wyższą od pracowników to jest ok.?
a tak naprawdę podajcie przykłady "Sylwi" ile razy zostaliście pogryzieni przez psy, zaatakowani przez zobowiązanych, ile razy urwało się koło od prywatnego samochodu za 0,60 gr kilometrówki itp. szanuję celników i ich pracę ale ta "pseudosylwia" przegina.

09 cze 2017, 13:52
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 10:59

POSTY        1
W moim średnim US - 99% pracowników (łącznie z kierownikami) przeszło by do egzekucji. Panie - dawne inspektorki - po nowemu nie wiem jakie mają stanowiska po ok. 40 000zł więcej mają zarobków - zasadnicza wyplata podobna - to mało tej prowizji nie mają. A w Urzędzie spędzają 8 godzin - jak każdy inny pracownik.

09 cze 2017, 13:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2016, 07:49

POSTY        15
[No tak ale jak naczelnik dostaje nagrodę dzięki wskaźnikom wypracowanym dzięki egzekucji  10-krotnie wyższą od pracowników to jest ok.?]
A na te wskaźniki pracuje tylko egzekucja :huh: a nim  wystawią tytuł to ile pracy trzeba w to włożyć szukanie zobowiązanych, wszczęcia, decyzje, odwołania, a egzekucja co dostaje tytuł blokada rachunku i jest prowizja :wysmiewacz:  są i dłużnicy nie posiadający rachunku i wtedy jest trochę ciężej ale proszę nie mówić ze to tylko dzięki egzekucji  :zly1:  :dokuczacz:

09 cze 2017, 14:14
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. To, że ktoś chciałby pracować w egzekucji nie oznacza, że się do tego nadaje. Fajnie jest, jak robota jest za biurkiem. Schody zaczynają się w terenie - dosłownie i w przenośni. Nie chodzi mi o problemy z dogadaniem się na melinach, tam akurat jest najbezpieczniej, no chyba, że się trafi na imprezkę powitalną kumpla z mamra. Panie egzekutorki byłyby wtedy szczególnie mile widziane. Ciekawe ilu/ile z was poradziłoby sobie z zabraniem telewizora z przed oczu dzieci, tylko dlatego, że rodziców nie stać na jakieś opłaty?

09 cze 2017, 14:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2008, 17:31

POSTY        55
Ile tych tv zabierają sprzed oczu dzieci, ech nie piszcie bzdur każdy kto ogarnia temat wie jak jest, prowizja nie ma racji bytu.

09 cze 2017, 16:57

REJESTRACJA21 mar 2013, 19:40

POSTY        8
ibu                    

Ile tych tv zabierają sprzed oczu dzieci, ech nie piszcie bzdur każdy kto ogarnia temat wie jak jest, prowizja nie ma racji bytu.

Mam wrażenie, że ta dyskusja jest na zasadzie psa ogrodnika. Problemem nie jest to, że w dawnej EA (SEE obecnie) dużo się zarabia tylko że w pozostałych komórkach US g... się zarabia. Lepszego systemu motywacyjnego nie wymyślono niż system prowizyjny - gdzie bezpośrednie zaangażowanie w sprawę przynosi konkretne wyniki. Ponadto porównywanie celników i ich działów egzekucyjnych do tych które są w US to pomyłka. W jednej z dawnych Izb Celnych na pracownika przypadało raptem ok. 100 TW, do tego mnożniki i służbowe samochody - gdzie w moim US ok. 1500 - 1700 TW (a było więcej) - więc o czym tu mowa. Ponadto ktoś kto myśli, że robotę egzekucyjną można w 100% za biurka załatwić nie ma pojęcia o czym mówi - było już u mnie kilka osób które bardzo chciały być w egzekucji i po pewnym czasie zwiewały aż się kurzyło. Kasa do nich widocznie nie przemówiła. Obecnie robota przypomina bardziej pracę operacyjną - ustalanie, ściganie, tropienie, nakłanianie zobowiązanych, którzy są coraz lepsi w unikaniu regulowania swoich zobowiązań, tak więc na pewno nie każdy się do tego nadaje i jeszcze raz powtórzę - problemem są niskie zarobki w pozostałych komórkach, a nie prowizja.

09 cze 2017, 17:46
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
dredd                    

ibu                    

Mam wrażenie, że ta dyskusja jest na zasadzie psa ogrodnika. Problemem nie jest to, że w dawnej EA (SEE obecnie) dużo się zarabia tylko że w pozostałych komórkach US g..... się zarabia. Lepszego systemu motywacyjnego nie wymyślono niż system prowizyjny - gdzie bezpośrednie zaangażowanie w sprawę przynosi konkretne wyniki. Ponadto porównywanie celników i ich działów egzekucyjnych do tych które są w US to pomyłka. W jednej z dawnych Izb Celnych na pracownika przypadało raptem ok. 100 TW, do tego mnożniki i służbowe samochody - gdzie w moim US ok. 1500 - 1700 TW (a było więcej) - więc o czym tu mowa. Ponadto ktoś kto myśli, że robotę egzekucyjną można w 100% za biurka załatwić nie ma pojęcia o czym mówi - było już u mnie kilka osób które bardzo chciały być w egzekucji i po pewnym czasie zwiewały aż się kurzyło. Kasa do nich widocznie nie przemówiła. Obecnie robota przypomina bardziej pracę operacyjną - ustalanie, ściganie, tropienie, nakłanianie zobowiązanych, którzy są coraz lepsi w unikaniu regulowania swoich zobowiązań, tak więc na pewno nie każdy się do tego nadaje i jeszcze raz powtórzę - problemem są niskie zarobki w pozostałych komórkach, a nie prowizja.

Jesteś w błędzie. Obecny system wynagrodzenia prowizyjnego nie jest motywacyjny. Zapytaj ludzi z egzekucji

09 cze 2017, 19:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:35

POSTY        17
Sylwiaegz                    

Szczerze, jak byłam w UC to nawet nie wiedziałam że w US-ach jest jakakolwiek prowizja, do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Bieda nigdzie nie zajrzała bo warunki dostałam takie same, tylko widzę jakie morale mają w US-ach pracownicy nieegzekucyjni. Spostrzeżenia takie mają też inne osoby z byłych UC. Co prawda wszystkie są w mazowieckich US-ach.
Prowizja w egzekucji nie jest za zwykłe czynności tylko uzależniona jest od ściągniętych kwot? A te ściągnięte kwoty to skąd się biorą, pewnie głównie z ciężkiej egzekucji z nieruchomości, ruchomości i np papierów wartościowych? Nie oszukujmy się nawzajem, głównie prowizja uzyskiwana jest z rachunków bankowych, wynagrodzeń za pracę, świadczeń emerytalnych. Czyli wysyłasz zajęcie i rozliczasz uzyskaną kwotę. Czy te czynności są jakieś niezwykłe czy jednak zwykłe?
Czy w działach wierzycielskich pracownicy dostają prowizję za tzw. miękką egzekucję, a czy rachunkowość dostaje prowizję za zaksięgowanie zapłaconych upomnień? Nakład pracy taki sam a jednak gratyfikacja trochę inna  ^_^
W KAS też chyba zmieniło się szefostwo w egzekucji, więc może ktoś przeanalizuje i ruszy temat.
Koleżanka wie że gdzieś dzwoni ale w którym kościele… tego już nie wie. Po pierwsze ani teraz ani wcześniej za odzyskanie 100 tyś zł czynnością zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego nie można było otrzymać prowizji w wysokości 3800 zł. Po drugie uzyskanie 100 tyś zł jedną czynnością to ewenement występujący w 1% lub 2% urzędów w kraju i to nawet w tych wybranych niecodzienny. Większość żeby uzyskać owe 100 tyś zł musi pracować cały miesiąc lub kilka miesięcy w zależności od regionu kraju i wielkości US. Po trzecie wynagrodzenie prowizyjne to nie żadna patologia tylko występujące w wielu zawodach wynagrodzenie za pracę (a nie tylko przychodzenie do pracy) zależne od jej efektów- fakt: najczęściej występuje przy odzyskiwaniu długów lub ich tworzeniu (np. poprzez wciskanie kredytów lub towarów na kredyt). Tak więc wypowiedzi koleżanki to zwykła demagogia poparta nieprawdziwymi danymi. Osobną już sprawą jest, że w wielu rekrutacjach do naszego działu EA nigdy nie startowały osoby z naszego US, choć miały pierwszeństwo, a wielu z tych którzy się zatrudnili szybko rezygnowało – ciekawy jakże odmienny fakt od tego przedstawianego przez koleżankę. Gdyby nie prowizja pracownicy robili by swoje 8 godzin a skarb państwa odzyskiwałby może 1/3 tego co teraz, dzięki prowizji liczy się efektywność i pracowitość której efektem jest zarobek - zarówno pracodawcy jak i pracownika, jak dla mnie jest to najbardziej sprawiedliwa forma wynagradzania. Może zamiast likwidować prowizję wprowadzić akordowy system wynagradzania w innych działach, wtedy pięknie wyjdzie jak wygląda efektywność pracy w poszczególnych komórkach US.

09 cze 2017, 19:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2015, 08:35

POSTY        17
skarbczyk1                    

Jesteś w błędzie. Obecny system wynagrodzenia prowizyjnego nie jest motywacyjny. Zapytaj ludzi z egzekucji

Ja pracuję w egzekucji i trzyma mnie tutaj tylko prowizyjny system wynagradzania, gdyby nie prowizja to ja jak i większość naszego działu przeszłaby do innej pracy - mniej uciążliwej a lepiej opłacanej niejednokrotnie po drugiej stronie barykady. Zawsze się śmieje że gdybym zajął się doradzaniem jak unikać egzekucji to spokojnie uszczuplałbym administrację rządową i samorządową w tym kraju o jakieś 100 mln zł rocznie  B))) - od tego dopiero miałbym prowizję  :rotfl:  tylko nie wiem czy bym się wysypiał.

09 cze 2017, 19:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Proponuję przeczytać post Sylwiaegz: viewtopic.php?p=158045#p158045
Jej nie chodzi o prowizje poborców pracujących w terenie, tylko o prowizje osób "dokonujących zajęć zza biurka".

09 cze 2017, 20:05
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
Myślę Sylwiaegz ,że łatwiej zrobisz rewolucję i pozbawisz prowizji(premii od pozyskania nowego klienta,premii od sprzedaży kart bankowych ,procentu od sprzedanej polisy lub nieruchomości e.t.c. ) we wszelkich biurach nieruchomości,ubezpieczalniach,bankach,firmach typu Kruk i.t.p. bo przecież prywatne firmy zrozumieją ,że popełniały głupstwa wypłacając prowizje vel premie od przychodu.
Do tej pory firmy tego typu płacą prowizje bez powodu.Dopiero Twoje złote rady spowodowały,że zrezygnują z tego i oczywista oczywistość ,że zyskowność tych firm pozostanie bez zmian.
Dziwię się ,że sama nie otworzysz prywatnej działalność w branżach co płacą prowizję i zatrudnisz setki pracowników bez prowizji i doprowadzisz do natychmiastowego bankructwa tych co głupio płacili prowizje.
Ps. już w Biblii czytamy,że celnicy (odpowiednik obecnych poborców ) byli na prowizjach -CIEKAWE DLA CZEGO ?

09 cze 2017, 21:22
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2009, 07:48

POSTY        253
Teraz nie ma osób pracujących zza biurka. Każdy robi wszystko, pobrania, obsługa rejonu. Doskonale rozumiem co sylwiaegz miała na myśli - prowizję jako całość. Nie rozumiem tylko jak można wypowiadać się na tematy o których nie ma się zielonego pojęcia.

Ostatnio edytowano 09 cze 2017, 22:11 przez carla10, łącznie edytowano 1 raz

09 cze 2017, 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona