Teraz jest 06 wrz 2025, 18:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
abaddon84 – a w jakim dziale jesteś – masz już zakres obowiązków?  Wniosek o zmianę propozycji pracy przeszedł przez ZZ, jakie dalsze plany?

06 cze 2017, 22:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2016, 07:49

POSTY        15
Z mojej strony pełen SZACUN dla MNIODKA :brawa: osobiście sam jestem za tym abyśmy zjednoczyli siły celnicy i skarbowość i nie obrażali się na wzajem tylko pokazali tym na górze że bez NAS są ZEREM  :za2:  palka--==

07 cze 2017, 07:12
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
mniodek                    

Może ten człowiek z 2,8 który przyszedł ma podobną do mnie historię, może jest już fizycznie i psychicznie zaorany.

A my to niby nie? 10 lat bez podwyżek. Potem podwyżki dla młodych stażem. A reszta? Ma tynk ze ściany jeść? O reakcji naszych szefów na nagonkę w mediach nie wspomnę...
mniodek                    

Może już się w swoim życiu swoje odstał, naprzenosił swoimi rękoma tony towaru, może ma wszystkiego już dosyć i zasłużył sobie na emeryturę i odrobinę szacunku a w nagrodę obdarto go z munduru i wstawiono między  ...

My też dostaliśmy dosyć. To my jesteśmy na pierwszej linii "frontu", to my słyszymy inwektywy od podatników. To my jestemy (byliśmy) mobbingowani.
mniodek                    

ludzi, którzy z zazdrością, nie z zawiścią patrzą na to co wypracował, wywalczył choć sami nie zrobili nic, NIC aby poprawić swoją sytuację.  

Przeczytaj art. 78 ust. 3 ustawy o służbie cywilnej, pod którą my podlegamy: Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie urzędu.  
I przekaż to swoim braciom celnikom, bo mi lekarz zabronił się denerwować.

07 cze 2017, 09:36
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2017, 21:44

POSTY        31
Gadanie do ściany. A celnicy mieli specjalny art. który pozwalał strajkować za każdym razem jak im się nie spodobała mina przełożonego? Funkcjonariuszom nigdy nie można było ani strajkować ani protestować, ani okazywać swoich sympatii politycznych, należeć do partii. Nie wolno także było nigdzie pracować poza pracą dydaktyczną. Funkcjonariusz nie mógł zatrudnić się jako doradca ani celny ani podatkowy. Nas kontrolowani witali chlebem i solą, jak rozkręcałem baki z paliwem wyjmując narkotyki to otrzymywałem kwiaty od kierowcy i z pewnością nie była to praca na pierwszej linii, robiłem to korespondencyjnie. Gdy mojemu naczelnikowi wysadzono w powietrze samochód też odczytaliśmy to jako wyrazy sympatii. Plucie, bicie, groźby karalne to były zwykłe wyrazy niezadowolenia. Aż mi się herbata na biurko wylewała z nerwów ale zaraz gdzie to stało to moje biurko? Toż papiery wypisywałem na kolanie albo na plecach kolegi. Jeżeli jedynym powodem do stresu był u Ciebie brak podwyżki lub krzyki podatnika to Ci zazdroszczę bo mamy różne pojęcie o pierwszej linii. Nie chcę deprecjonować Twojej pracy, nie chcę licytować się kto z nas wykonywał cięższą pracę. Chcę abyśmy stali razem a nie przeciwko sobie bo nie jestem Twoim wrogiem i to nie ode mnie zależy Twój mnożnik.
Czerwcowy protest polegał na równoczesnym l4, chorobowym wielu funkcjonariuszy i nie była do tego potrzebna granica bo np. w oddziale celnym obsługującym orlen zachorowało 95% ludzi i MF się <_< , a swąd rozlał się na cały kraj. Tego nie mógł zabronić zapis w ustawie ani celnej ani służby cywilnej. Sorki za literówki ale staremu trudno pisać z komórki :zly1:

Ostatnio edytowano 07 cze 2017, 17:25 przez mniodek, łącznie edytowano 1 raz

07 cze 2017, 17:23
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Mniodek prawdziwy szacun z niskim pokłonem  :brawa:
Rozkręcić bak korespondencyjnie to taktyczne wyczyn  :excl:
KAS po wstała jako zlepek błędnych założeń i fałszywych teorii.  Podstawy logiki czynią zbędne dalsze wywody bo z fałszywego założenia nie można wywieść prawdziwego twierdzenia.
Do czasu refleksji tfurcuf tego "dzieła" i rewizji założeń bajzel będzie trwał. Od nas samych zależy jednak czy dotrwamy do zmian w dobrym zdrowiu czy skończymy tam gdzie powinni być rzeczeni  tfurcy  :wysmiewacz:

07 cze 2017, 17:39
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2017, 21:44

POSTY        31
Niestety moja ironia jest także oznaką bezsilności  :mur:

07 cze 2017, 18:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2016, 19:59

POSTY        20
tommek                    

pon                    

Chodzi o to, że teraz związki mają czas na to, żeby pokazać, co mogą. I że im się chce.

Nie każdy musi być w związkach, ale jesli ktoś zdecydował się na to, żeby do nich wstąpić, musi wiedzieć i pamiętać, że związki są po to, żeby reprezentować i bronić praw ludzi pracy. Jeśli o tym zapomina... Albo jeśli ceni przywileje związane z przynależnością do związków z innych powodów... Biada nam pracownikom. Bo okaże się, że nawet ci, którzy z własnej nieprzymuszonej woli zadeklarowali się do pracy w związkach zawodowych, mogą przejść obojętnie wobec problemów ludzi pracy.

Wyobraź sobie, że zdaję sobie sprawę z tego, że bycie związkowcem, związkowcem z jajem, który chce i stara się bronić praw ludzi pracy, nie jest łatwym kawałkiem chleba. Nie zazdroszczę związkowcom przywilejów i ich, że tak powiem, nie pożądam. Niezależnie od tego... Staram się swoją robotę wykonywać po prostu dobrze. A oceniają mnie po efektach.

Jeżeli masz problemy to rzuć tym tych którzy są w  Twoim województwie. Uogólnianie w stosunku do zz i cytowanie zapisów ustawy o zz wygląda, że masz pretensje do Nas, choć tak naprawę nie wiesz czy i co jest robione. Myślę że nie ma co się bawić w wieszcza "biada wam".
A odnosząc się do przywilejów to nie jesteśmy w KGHM czy górnictwie tutaj nie ma co mówić o przywilejach co najwyżej nie dawaniu propozycji pracy (tak przynajmniej było przed 30 maja) przewodniczącym  KZ tak aby ich pogrilować na ognisku zwanym KAS.
Co do oceny po efektach cóż w naszym środowisku nie koniecznie efekty pracy są doceniane co widać w odwołaniach od propozycji, taka jest rzeczywistość skarbowa.

A tak z innej beczki
Skarbowcy.pl to forum związkowe - akurat w sam raz by pochwalić się swoją skutecznością. Czemu ZZ nie dbają o PR?
Podajcie czasem jakieś statystyki - co udało się wam załatwić? Np w roku ubiegłym takim to a takim podjęliśmy tyle a tyle interwencji w związku z łamaniem praw pracowniczych, tyle a tyle było skutecznych, w tylu a tylu przypadkach nie, najczęściej dlatego że... etc.

Za parę miesięcy będzie można podać statystyki dotyczące skarg związanych z tworzeniem KAS - tyle a tyle skarg dotyczyło nie otrzymania propozycji, tyle a tyle złożyli emeryci etc.

Skoro nie dbacie o takie rzeczy to ludzie dowiadują się o ZZ przy takich okazjach jak zaniżone mierniki dla osób na umowy na zastępstwo w zachodniopomorskim.

08 cze 2017, 20:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2016, 19:59

POSTY        20
Rozmawiałam z osobą która brała udział w pisaniu pisma do DIASa (zapytanie w trybie informacji publicznej)
1/ najpierw 4 osoby napisały pierwszą wersję,
2/ potem dołączono jeszcze kilka, tak by był ktoś z PP, OB, kontroli etc., w piśmie naniesiono zmiany,
3/ potem próbowano namówić resztę zatrudnionych, do podpisania gotowego pisma, ale wiele osób odmawiało - "podpiszę jak dopiszecie jeszcze że", "dodajcie jeszcze, że", "ok, ale trzeba zmienić to zdanie"
Trzeba było puścić mailem pismo po urzędzie prosząc o uwagi.
Wszystko trwało tydzień, ale gotowe pismo podpisali prawie wszyscy (nawet jak ktoś niczego nie dodał to i tak uważał, że to jego pismo bo od niego z działu coś tam zaproponowano).

Może tu jest początek drogi?

Celnicy mają siłę przebicia jaką daje grupa, działają razem, w oparciu o to już osiągnęli. My orbitujemy indywidualnie. Każdy sam sobie narzeka i zrzędzi, że nic nie da się zrobić (co najwyżej straszy bojkotem Spartakiady).

Mnożnik 1,61 został przyznany bez związku z wykształceniem, doświadczeniem, zakresem obowiązków, bez związku z wynikami dotychczasowego wartościowania, bez związku ze stażem etc.

Spróbujmy zalać DIASów i SKASa zbiorowymi pismami. Nie zapytaniami, ale takimi które wyrażają nasz stosunek do tego co się dzieje i w których jednoznacznie wskażemy nasze oczekiwania (w żadnym razie nie zgadzamy się na obniżenie mnożników celników i chcemy mieć takie same).

Pewnie nic to nie da, ale chodzi o to, że jak kilkadziesiąt, czy kilkaset osób przestanie siedzieć i narzekać w rozmowach, czy na forum, ale razem weźmie się i przemówi wspólnym głosem to korzyści będą spore:
1/ łatwiej będzie się im potem zmobilizować do jakichś konkretniejszych protestów bo poczują siłę jaką daje grupa, to będzie takie ćwiczenie do dalszych protestów które muszą nastąpić bo nie można przez ponad 10 lat dawać się  :sex:
2/ zmusi to do działania małe zz które teraz zajmują się jedynie organizacją grzybobrań,
(niech się nawet na takim piśmie podbiją pieczątką - że podzielają stanowisko pracowników),
3/ duże zz będą miały argument - "lud się buntuje, musicie ustąpić, bo inaczej będzie tak jak u celników",
4/ SKAS po pismach z łodzi i lubuskiego, szybko machnął pisemko o tym jak się troszczy o nasze wynagrodzenia (same ogólniki), ale jego reakcja o czymś świadczy. Może po kilkudziesięciu pismach zrobi coś więcej (dłuższe pisemko o tym jak się troszczy o nasze wynagrodzenia?). A jak nie to trzeba będzie coś nowego wymyślić.

PS. celnicy już rozdają deklaracje wstąpienia do swojego związku i sporo osób je bierze (choć nie wiem ile je składa).

08 cze 2017, 21:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2017, 22:43

POSTY        15
POOLA nic dodać nic ująć, nie ma co załatwiać niczego w kuluarach przez ZZ zalać wszystkich DIASów pismami z jak największą ilością podpisów, ewidentnie widać że MF zaczęło dostrzegać rozgoryczenie skarbowców (między innymi po wystąpieniu pracowników do DIAS w Łodzi). To DIAS jest naszym pracodawcą więc do niego winniśmy kierować swoje żale.
Jak tam w pozostałych województwach nastroje?

08 cze 2017, 21:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Wiem od kolegi ze Szczecina, że w zachodniopomorskim też poszło pismo. Jego skany "wyciekły" z IAS i krążą po "okolicy".

Powołano tam art. 18.3.c kodeksu pracy:

§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.
§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna.
§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

Czyli jednakowa płaca tylko przy pracy o jednakowej wartości (tj. przy porównywalnych kwalifikacjach zawodowych, praktyce i doświadczeniu zawodowym, oraz przy porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku).

09 cze 2017, 06:57
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Jeśli będzie brak reakcji DIAS to pozwy do sadu o dyskryminację płacową i odszkodowanie. Może się obudzą w MF.

09 cze 2017, 07:03
Znawca

REJESTRACJA05 paź 2016, 18:29

POSTY        130
Szwejkski                    

Wiem od kolegi ze Szczecina, że w zachodniopomorskim też poszło pismo. Jego skany "wyciekły" z IAS i krążą po "okolicy".

Powołano tam art. 18.3.c kodeksu pracy:

§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.
§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna.
§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

Czyli jednakowa płaca tylko przy pracy o jednakowej wartości (tj. przy porównywalnych kwalifikacjach zawodowych, praktyce i doświadczeniu zawodowym, oraz przy porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku).

Ja m.in. na powyższy przepis powołałem się w odwołaniu od propozycji pracy. Odpowiedzi jeszcze nie mam. Przytoczyłem jeszcze kilka przepisów o dyskryminacji. Ciekaw jestem co dostanę i czy w ogóle coś dostanę.

09 cze 2017, 11:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2016, 10:07

POSTY        13
gyokuro                    

@ Pankracy7788 - pisze Pan, że "pracownicy, którzy to akceptowali",

Proszę nie wyżywać się na pracownikach, pracownicy nie mieli wyjścia.
W Pana czasach obecni inspektorzy często nie byli jeszcze inspektorami (lub dopiero co ich powołano, więc nie mogli wyjść z szoku po tym, że w ogóle awansowali, nie wywodząc się z dawnej IS), a ci co byli wtedy dyrektorami, należeli najczęściej do tych, co to są z zawodu dyrektorami, którym nikt nie mógł podskoczyć, bo inaczej byłby pozamiatany.
I proszę rozróżniać tych z Pana miasta od tych biedaków z małych miejscowości, których ciągle straszono, że zamkną im miejsce pracy. Dlaczego jedni mają teraz cierpieć za drugich?

Proszę nie zazdrościć wynagrodzenia inspektorom, proszę popatrzyć raczej na to, jakie Pan ma obecnie. A ponadto, to nie dyrektor UKS był ciągany po sądach w sprawach kontroli skarbowej, które prowadzili inspektorzy. To inspektorzy musieli zeznawać przed sądami w tych sprawach osobiście, bo ponosili za nie odpowiedzialność urzędniczą.
Nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek jakiś dyrektor zeznawał w sprawie, w której upoważnił inspektora kontroli skarbowej do jej prowadzenia.
To inspektorzy pisali ustosunkowania do odwołań od decyzji, których projekty sporządzali. To inspektorzy wykonywali pracę po godzinach, a nie dyrektorzy, a pojedynczy pracownicy czynili to  jedynie w wyjątkowych przypadkach, zatem zrozumiałe jest, że inspektorzy mieli wynagrodzenie nieco wyższe, niż pracownicy.
To na inspektorach spoczywała główna odpowiedzialność za prowadzone sprawy, gdyż wraz z zabraniem im uprawnień organów kontroli skarbowej, ich odpowiedzialność wcale nie przeszła z inspektora na dyrektora.
Zmniejszono im jedynie wynagrodzenia, ale nie odpowiedzialność, a w czasach ostatnich 10 lat również nie otrzymywali podwyżek, jak wszyscy w całej administracji skarbowej (oprócz tej w 2016 roku, gdy PIS doszedł do władzy), a musieli tyrać po godzinach właśnie dlatego, że byli odpowiedzialni za to, aby nie przedłużać terminów zakończenia kontroli, którymi dyrekcja obkładała ich ponad wszelką miarę, czasem po 8 ciężkich wielowątkowych postępowań równocześnie.

I teraz, gdy po złych latach panowania PO, w końcu w 2016 roku PIS dał im podwyżkę, to chce Pan im te pieniądze zabrać.  :mur:

Czy to uważa Pan za sprawiedliwe? palka--==

A nie tak miało być, zgodnie z tym co zapowiadał obecny Szef KAS. Jedynie niczym nie uzasadnione wyższe wynagrodzenie miało być zmniejszone, a chodziło o wynagrodzenie byłych dyrektorów i naczelników, którym nie zaproponowano tych samych stanowisk, a nie wynagrodzenia byłych inspektorów kontroli skarbowej, którzy im podlegali i musieli wykonywać ich polecenia i zarządzenia. czytaj=--===

Inspektorzy nie urządzali protestów jak celnicy, chodząc na chorobowe, gdyż mieli świadomość, że jeśli będą na długotrwałych zwolnieniach, to nikt nie zwolni ich z zakończenia prowadzonych spraw. W bardzo rzadkich przypadkach ich sprawy były przekazywane komu innemu do dalszego prowadzenia. Będąc nawet na zwolnieniu chorobowym wciąż odpowiadali za prowadzone postępowania, gdyż w nagłych przypadkach, jeśli tylko nie byli w stanie pozawałowym,  dzwoniono do nich w prowadzonych przez nich sprawach.
Tym właśnie różniło się stanowisko szeregowego inspektora kontroli skarbowej od stanowiska pozostałych szeregowych pracowników.

A propos kontroli "paragonowych", o których Pan wcześniej pisał  - to nie inspektorzy wymyślali akcje LATO i ZIMA. To robiło ministerstwo finansów, to ono zmuszało ich do wykonywania tych niewdzięcznych obowiązków, gdy za własne ciężko zarobione pieniądze musieli kupować niepotrzebne im do niczego rzeczy, kontrolując rzetelność ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących i tracąc na to czas (i własne pieniądze), podczas gdy w tym czasie "leżały" postępowania kontrolne, bo nic się samo nie zrobi.
Proszę obwiniać ministerstwo za to, że zmuszało inspektorów do kontroli paragonowych, za co byli znienawidzeni przez społeczeństwo i wytykano ich z tego powodu palcami.

I jeszcze coś.
Proszę zwrócić uwagę na zarobki pracowników NIK, które są dużo wyższe niż płace inspektorów kontroli skarbowej, a nikt od inspektorów NIK nie żąda efektów w postaci wzrostu wpływów do budżetu w wyniku ich kontroli. :zly1:

Wszystko ładnie co pan pisze, za patologie w kontroli skarbowej odpowiadał były GIKS Andrzej P. i inni smutni panowie z PO(paliwa)/PSL (olej rzepakowy), którym nie zależało na tym aby kontrola była skuteczna, bo kręcili swoje lody. Trzeba było gonić króliczka, ale go nie złapać :) Niestety większość dobrze uposażonych IKS akceptowała tą sytuację i zgadzała się na taki stan. Jak pokorne ciele próbowali ssać dwie matki jedną z PO drugą z PiS. Problem tylko, że PiS postanowił zarżnąć to tłuste cielątko  palka--==  Celnicy protestowali i z tego co słyszałem organizatorzy protestów propozycji pracy nie dostali.
Do NIK proszę UKS nie porównywać. NIK stwierdza nieprawidłowości w swoich kontrolach i opisuje rzeczywisty stan, nie zajmuje się zwalczaniem przestępczości bezpośrednio tylko diagnozuje przyczyny. UKS miał zwalczać mafię VAT i zapobiegać wyłudzeniom. A jak widać niektórzy IKS myśleli, że są tacy jak NIK i wystarczy, że opiszą w protokole i w decyzji ile to milionów ukradziono :D Oczywiście żadnej to kasy nie przynosiło do budżetu, tylko powiększały się archiwa państwowe o kolejne tomy z korespondencją i opowiadaniami o wyłudzeniach tworzonych przez niedocenionych autorów - Inspektorów Kontroli Skarbowej  :lol:

09 cze 2017, 19:47
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Czy osoby, które zastępowały kogoś kto nie dostał propozycji pracy też otrzymują na ten czas do końca sierpnia propozycję na zastępstwo z mnożnikiem 1,61 czy pozostają na zastępstwie na dotychczasowych warunkach? Nie wiem czy pisać odwołanie, bo osoba, którą zastępuję nie dostała propozycji i ja również. Czy powinnam dostać propozycję na czas tych 3 miesięcy?

09 cze 2017, 21:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 99  Następna strona