Teraz jest 06 wrz 2025, 00:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy gdy dostałem zawiadomienie o nieprzystąpieniu do egzekucji ze względu na śmierć zobowiązanego to mogę pod tym samym  numerem wystawić TW na żonę, będąca odpowiedzialną solidarnie? Upomnienie dostały obie osoby.

29 maja 2017, 13:52
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
wojtek87                    

Czy gdy dostałem zawiadomienie o nieprzystąpieniu do egzekucji ze względu na śmierć zobowiązanego to mogę pod tym samym  numerem wystawić TW na żonę, będąca odpowiedzialną solidarnie? Upomnienie dostały obie osoby.

A nie lepiej anulować tamtego TW i wystawić nowy na żonę?

01 cze 2017, 12:28
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Egzekutor69                    

A nie lepiej anulować tamtego TW i wystawić nowy na żonę?

Rozumiem, że nie przystąpienie do egzekucji jest jak anulowanie go. Zatem zwykle nie anuluje go.

01 cze 2017, 19:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2016, 09:41

POSTY        8
Witam
Mam trochę inne pytanie. Czy jeśli nastąpi zmiana stawki -> brak wpłaty -> decyzja z art. 6m ust. 2b ->  i nastąpi kolejna zmiana stawki to wystawiamy zawiadomienie czy wzywamy do złożenia deklaracji a potem decyzja z art. 6o?

06 lip 2017, 12:52
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Griselda                    

wojtek87                    

Mam zwroty upomnień za adnotacją że adresat się wyprowadził więc pytałem już o nowy adres pobytu Sołtysa, w ewidencji ludności, w GOPS-ie. Niestety brak informacji. Czy warto wystąpić do US o informację czy znają nowy adres pobytu zobowiązanego?

Blackberry                    

W US chcesz pytać o adres? Instytucje za to odpowiedzialne zostały zlikwidowane? Kiedy zlikwidowali MSWiA, kiedy zlikwidowali KRS, kiedy zlikwidowali gminy?

Do MSWiA wysłałam wniosek w połowie zeszłego roku, do dziś nie dostałam odpowiedzi. Koleżanka dostała odpowiedź po ponad roku. Z urzędu miasta/gminy będzie szybciej, ale wątpię czy to będzie aktualny adres.

Nie wiem, czy kogoś interesuje jeszcze ta kwestia, choć nie wiem, czy bardziej nie nadawałoby się do działu "pośmiejmy się".

Wniosek do MSWIA o podanie danych adresowych nadano na poczcie 29.07.2016. Odpowiedź wpłynęła do urzędu 10.07.2017.

12 lip 2017, 08:10
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2018, 11:13

POSTY        5
Witam, mam takie pytanie związane z hipoteką przymusową z zaległości wynikających z opłaty śmieciowej. Mianowicie od niedawna pracuję i nie mam zbytniej orientacji jak wygląda to w praktyce. Z lektury forum i ustaw stwierdziłam, że mając wystawiony tytuł wykonawczy, należy wystawić dalszy tytuł wykonawczy- i tu pojawia się pierwszy problem bo wszystkie tytuły wykonawcze mam wystawione tylko na jedna osobę bez współwłaściciela- co w takim przypadku powinnam zrobić? Drugie moje pytanie dotyczy tego co mam zrobić następnie po wystawieniu DTW ? Bardzo proszę o pomoc i jakąś poradę :)

16 lut 2018, 11:38
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
agata9340                    

(...) wszystkie tytuły wykonawcze mam wystawione tylko na jedna osobę bez współwłaściciela- co w takim przypadku powinnam zrobić?

Na szkoleniu u Adamka było powiedziane, że należałoby umorzyć wszystkie postępowania egzekucyjne na podstawie błędnie wystawionych tytułów (tych w których widnieje jedna osoba). Ja mam kilka takich przypadków...ale nie umarzam. Za dużo kosztów, za dużo roboty i zamieszania.
W sprawie hipotek odezwij się na priv. :)

20 lut 2018, 13:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
agata9340                    

Witam, mam takie pytanie związane z hipoteką przymusową z zaległości wynikających z opłaty śmieciowej. Mianowicie od niedawna pracuję i nie mam zbytniej orientacji jak wygląda to w praktyce. Z lektury forum i ustaw stwierdziłam, że mając wystawiony tytuł wykonawczy, należy wystawić dalszy tytuł wykonawczy- i tu pojawia się pierwszy problem bo wszystkie tytuły wykonawcze mam wystawione tylko na jedna osobę bez współwłaściciela- co w takim przypadku powinnam zrobić? Drugie moje pytanie dotyczy tego co mam zrobić następnie po wystawieniu DTW ? Bardzo proszę o pomoc i jakąś poradę :)

Jeśli to współwłasność w częściach ułamkowych? - wpisujesz hipotekę na udziale współwłaściciela na którego masz wystawiony tytuł.

23 lut 2018, 09:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 paź 2016, 13:02

POSTY        1
Witam. Mam pytanko odnośnie postanowienia o zarachowaniu wpłaty. Podatnik posiada zaległość w kwocie 100,00 zł + 11,60 zł koszty doręczonego upomnienia. Podatnik po otrzymaniu Up wpłacił 100,00 zł. Księgując w pierwszej kolejności potrącono koszty doręczonego Up pozostała kwotę na należność główną. Czy w takiej sytuacji wydajecie postanowienie o zarachowaniu wpłaty? Zgodnie z art. 62 par. 4a  pkt 4 Ordynacji podatkowej postanowienie takie wydaje się tylko na wniosek  w przypadku gdy od wpłaty dokonanej po terminie płatności nie naliczono odsetek za zwłokę zgodnie z art. 54 par. 1 pkt 5 Ord.P. W omawianym przypadku odsetek nie ma.

19 kwi 2018, 12:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19
Berna                    

Witam. Mam pytanko odnośnie postanowienia o zarachowaniu wpłaty. Podatnik posiada zaległość w kwocie 100,00 zł + 11,60 zł koszty doręczonego upomnienia. Podatnik po otrzymaniu Up wpłacił 100,00 zł. Księgując w pierwszej kolejności potrącono koszty doręczonego Up pozostała kwotę na należność główną. Czy w takiej sytuacji wydajecie postanowienie o zarachowaniu wpłaty? Zgodnie z art. 62 par. 4a  pkt 4 Ordynacji podatkowej postanowienie takie wydaje się tylko na wniosek  w przypadku gdy od wpłaty dokonanej po terminie płatności nie naliczono odsetek za zwłokę zgodnie z art. 54 par. 1 pkt 5 Ord.P. W omawianym przypadku odsetek nie ma.

W takiej sytuacji nie wydajesz postanowienia o zarachowaniu wpłaty.

19 kwi 2018, 17:55
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2018, 23:30

POSTY        2
Witam i proszę o ratunek. Bardzo proszę o pomoc.
Mój problem polega na tym, że od 01.08.2016 nastąpiła u nas zmiana stawki w opacie śmieciowej.
Ja zajmuję się tym tematem od 2015r. i na tamten moment nie ogarnęłam do końca wszystkich przepisów dokładnie. Kiedy już pomału wszystko zaczynało mieć ręce i nogi nadszedł czas zmiany stawki, więc rozesłałam zawiadomienia (a ponieważ sama zajmuję się wymiarem i księgowością), nadrabiałam zaległości i zupełnie zapomniałam o przepisach. Osobom które po zmianie stawki nie płaciły wysłałam upomnienia i wystawiłam TW, a od kilku osób US ściągnął zaległości. Znaczna liczba dłużników jest nie ruszona ani przez US ani przez komornika po prostu widzę ich zaległości od tego feralnego sierpnia 2016.

Proszę powiedzieć czy mogę w bieżącym roku dokonać anulowań up. i TW i co mam zrobić z naliczeniem.

23 kwi 2018, 08:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76
Witam, mam pytanka
- odnośnie egzekucji prowadzonej przez US i komornika sądowego.
Telefonicznie dowiedziałam się że US przesłał tylko bieżące TW przy zbiegu z komornikiem sądowym, który szybko kwotę wyegzekwował a co z pozostałymi?
Do kogo teraz wystąpić z pismem (i jakim?) żeby wyjaśnić co z resztą tytułów?
Druga sytuacja to US przysłał zawiadomienie w sprawie nieprzystąpienia do egzekucji bo nie mają tego dłużnika u siebie a w CRP KEP jest wpisane że mieszka w innej gminie, wysłałam więc wniosek o wydanie postanowienia o nieprzystąpieniu do egzekucji gdzie w uzasadnieniu odniosłam się iż miejsce zamieszkania na TW jest prawidłowe. Niestety minęło już kilka miesięcy i zero odpowiedzi, gdy zadzwoniłam do skarbówki to się okazało, że jednak podjęli się egzekucji ale nie muszą mnie o tym informować :glare:
Jakie pisma wysyłacie żeby się dowiedzieć co zostało zrobione i na jakim etapie jest egzekucja?
:blush:

23 kwi 2018, 11:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2016, 13:33

POSTY        19
urzedujaca                    

Witam i proszę o ratunek. Bardzo proszę o pomoc.
Mój problem polega na tym, że od 01.08.2016 nastąpiła u nas zmiana stawki w opacie śmieciowej.
Ja zajmuję się tym tematem od 2015r. i na tamten moment nie ogarnęłam do końca wszystkich przepisów dokładnie. Kiedy już pomału wszystko zaczynało mieć ręce i nogi nadszedł czas zmiany stawki, więc rozesłałam zawiadomienia (a ponieważ sama zajmuję się wymiarem i księgowością), nadrabiałam zaległości i zupełnie zapomniałam o przepisach. Osobom które po zmianie stawki nie płaciły wysłałam upomnienia i wystawiłam TW, a od kilku osób US ściągnął zaległości. Znaczna liczba dłużników jest nie ruszona ani przez US ani przez komornika po prostu widzę ich zaległości od tego feralnego sierpnia 2016.

Proszę powiedzieć czy mogę w bieżącym roku dokonać anulowań up. i TW i co mam zrobić z naliczeniem.

Przede wszystkim po wysłaniu zawiadomień i stwierdzeniu zaległości należało wystawić decyzje określające zgodnie z art. 6m ust. 2b ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Podejrzewam, że w tytułach wykonawczych w podstawie prowadzenia egzekucji w administracji wskazana jest deklaracja, a powinna ww. decyzja. Moim zdaniem należy wycofać tytuły wykonawcze, wydać decyzje i ponownie wydać TW. Gorzej ma się sytuacja z zakończonymi już postępowaniami egzekucyjnymi. Może to być podstawą do opisania przez kontrolę ;)
Nie wiem co cię niepokoi w tym, że widzisz zaległości. Jak nie płacą, a komornik nie ściąga to będziesz jeszcze długo je widzieć, tak 5 lat.
Kamii                    

Witam, mam pytanka
- odnośnie egzekucji prowadzonej przez US i komornika sądowego.
Telefonicznie dowiedziałam się że US przesłał tylko bieżące TW przy zbiegu z komornikiem sądowym, który szybko kwotę wyegzekwował a co z pozostałymi?
Do kogo teraz wystąpić z pismem (i jakim?) żeby wyjaśnić co z resztą tytułów?
Druga sytuacja to US przysłał zawiadomienie w sprawie nieprzystąpienia do egzekucji bo nie mają tego dłużnika u siebie a w CRP KEP jest wpisane że mieszka w innej gminie, wysłałam więc wniosek o wydanie postanowienia o nieprzystąpieniu do egzekucji gdzie w uzasadnieniu odniosłam się iż miejsce zamieszkania na TW jest prawidłowe. Niestety minęło już kilka miesięcy i zero odpowiedzi, gdy zadzwoniłam do skarbówki to się okazało, że jednak podjęli się egzekucji ale nie muszą mnie o tym informować :glare:
Jakie pisma wysyłacie żeby się dowiedzieć co zostało zrobione i na jakim etapie jest egzekucja?
:blush:

Prawdopodobnie chodzi o TW wystawione przed 8 września 2016 r., ale i tak urząd skarbowy powinien pisemnie poinformować wierzyciela, że jest zbieg egzekucji. Tak czy inaczej musisz wystawić dalsze tytuły wykonawcze wraz z klauzulą o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji, art 26c ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Na jakiej podstawie nie muszą cię informować? Skierowałaś do nich wniosek o wydanie postanowienia, więc takie postanowienie powinnaś otrzymać. Nie pamiętam przepisu, ale można na takie postępowanie coś do nich napisać.
Wysyłasz pismo z zapytaniem o stan prowadzonej egzekucji, podstawą jest art. 36 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

23 kwi 2018, 19:42
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2018, 23:30

POSTY        2
Mam jeszcze pytanie.
Kiedy już anuluje upomnienia i wycofam tytuły z urzędu skarbowego powinnam wydać postanowienie. Czy to poniżej jest ok. i po jakim czasie mogę zabrać się za wydanie decyzji określającej wysokość zaległości. Czy po doręczonym postanowieniu powinnam dać im 7 dniowy termin.

POSTANOWIENIE

Na podstawie art. ………. o.p i art ………. o.u.p.c w związku z prowadzonym postępowaniem w sprawie określenia zobowiązania podatkowego w opłacie za odpady komunalne za rok/lata ……….

p o s t a n a w i a m

wszcząć z urzędu postępowanie w sprawie określenia ww. wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi dla Pana/Pani

Uzasadnienie

Zgodnie z przepisem art. 6m ust. 2b ustawy o u.p.c i uchwałą Nr ………. Rady Gminy z dnia ………. roku w sprawie  wyboru metody ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, ustalenia stawki takiej opłaty. Pan/Pani ………. jako właściciel nieruchomości zobowiązany/a jest do uiszczenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, odbieranymi z terenu nieruchomości w wysokości podanej  w zawiadomieniu. Do dnia wydania niniejszego postanowienia opłata nie została uiszczona.
W tym stanie postanowiłam jak wyżej.

24 kwi 2018, 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379  Następna strona