Teraz jest 08 wrz 2025, 20:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2017, 08:37

POSTY        2
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Czy są tutaj osoby, które podobnie jak ja nie przyjęły propozycji zatrudnienia? Ktoś się orientuje jak w praktyce  będzie wyglądało rozwiązanie stosunku pracy? Będzie to traktowane jako likwidacja zakładu, wypowiedzenie przez pracodawcę czy może jeszcze inaczej? Z przepisów wynika, że powinnyśmy dostać odprawy ale czy faktycznie dostaniemy czy jednak odprawy są tylko dla tych co propozycji nie dostali? I czy należą nam się 2 dnia na poszukiwanie pracy?
Ktoś wie coś konkretnego?

31 maja 2017, 07:22
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2017, 10:36

POSTY        2
Pracowników, którzy byli zatrudnieni przy audycie środków unijnych potraktowali jeszcze gorzej. Obecnie jesteśmy zatrudnieni w MF, jako... nowo zatrudnieniu pracownicy. Potwierdził to również ZUS. Od lutego nie mamy wypłacanych dodatków kontrolerskich i jak na razie (mimo, iż termin upływa dziś) nie ma czego oczekiwać. Nawet nie dostaliśmy prymulki za pierwszy kwartał. A najgorsza niespodzianka to propozycje zatrudnienia. Ci co w lutym otrzymali Głównego Specjalistę, teraz zostali zdegradowani do Starszych Specjalistów. Nastąpiło to wbrew zapewnieniom Dyrektora Departamentu Audytu Środków Publicznych, jaki usłyszeli członkowie Stowarzyszenia Pracowników Skarbowych Rzeczypospolitej Polskiej. Notatka ze spotkania dostępna na ich stronie.

31 maja 2017, 07:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 cze 2016, 09:47

POSTY        23
Gremlin                    

Czy są tutaj osoby, które podobnie jak ja nie przyjęły propozycji zatrudnienia? Ktoś się orientuje jak w praktyce  będzie wyglądało rozwiązanie stosunku pracy? Będzie to traktowane jako likwidacja zakładu, wypowiedzenie przez pracodawcę czy może jeszcze inaczej? Z przepisów wynika, że powinnyśmy dostać odprawy ale czy faktycznie dostaniemy czy jednak odprawy są tylko dla tych co propozycji nie dostali? I czy należą nam się 2 dnia na poszukiwanie pracy?

Odprawy będą. To oficjalna informacja od dyr. IAS. Wypłacone 31.08.2017 r. Dla tych, którzy nie przyjęli oferty oczywiście też. To jest traktowane jak likwidacja zakładu a nie wypowiedzenie. I takim sposobem to chyba te 2 dni się nie należą.

31 maja 2017, 07:42
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
Muchomorek75                    

Pracowników, którzy byli zatrudnieni przy audycie środków unijnych potraktowali jeszcze gorzej. Obecnie jesteśmy zatrudnieni w MF, jako... nowo zatrudnieniu pracownicy. Potwierdził to również ZUS. Od lutego nie mamy wypłacanych dodatków kontrolerskich i jak na razie (mimo, iż termin upływa dziś) nie ma czego oczekiwać. Nawet nie dostaliśmy prymulki za pierwszy kwartał. A najgorsza niespodzianka to propozycje zatrudnienia. Ci co w lutym otrzymali Głównego Specjalistę, teraz zostali zdegradowani do Starszych Specjalistów. Nastąpiło to wbrew zapewnieniom Dyrektora Departamentu Audytu Środków Publicznych, jaki usłyszeli członkowie Stowarzyszenia Pracowników Skarbowych Rzeczypospolitej Polskiej. Notatka ze spotkania dostępna na ich stronie.

Może podziel się z nami informacją o mnożniku jaki masz. Tylko bez ściemy.  :nonono:
Jeżeli chodzi o wynagrodzenie audyt środków za bardzo nie miał powodów do płaczu (w porównaniu do reszty Skarbowców z US) i po propozycjach nic się w tym względzie nie zmieniło. Odpadł dodatek ale w mnożnikach ich nie pokrzywdzono.

31 maja 2017, 07:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
Gremlin                    

Odpowiedź na wszystkie pytania zawiera JEDEN artykuł ustawy wprowadzającej. Cytowany zresztą wielokrotnie na tym forum.

31 maja 2017, 08:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:43

POSTY        8
Pytanie do pracowników MF (dawne komórki unijne) - czy zakończyliście proces wysyłania wniosków o ponowne rozpatrzenie propozycji pracy.

31 maja 2017, 08:36
Znawca

REJESTRACJA19 kwi 2013, 12:41

POSTY        120
Odnośnie emerytów - wszyscy, którzy chcą pracować, powinni wystąpić do Zespołu (v. niżej) a potem ew. do sądu - ma miejsce jawna niedopuszczalna dyskryminacja -  i to wobec faktu zachęcania do pozostawania w pracy (kampania rządu i Prezydenta), oraz wobec faktu, że każdy rok dłużej to wyższa emerytura.

Newsletter KAS 30. 05.
Komunikat Zespołu powołanego Zarządzeniem Nr 35 Szefa Krajowej Administracji Skarbowej z dnia 13 marca 2017 r. w sprawie powołania Zespołu do monitorowania realizacji Porozumienia z dnia 1 marca 2017 r. w sprawie zabezpieczenia praw i interesów pracowników oraz funkcjonariuszy oraz zabezpieczenia realizacji zadań organów państwa w związku z wdrażaniem Krajowej Administracji Skarbowej 2017.05.30 16:54

W związku z zapisem § 4 ust. 3 i ust. 6 Porozumienia z dnia 1 marca 2017 r., przyjmuje się następujący sposób procedowania:
- wnioski pracowników lub funkcjonariuszy kwestionujących otrzymane propozycje pracy/służby złożone w oparciu o ww Porozumienie i nieuwzględnione przez kierowników jednostek organizacyjnych KAS we własnym zakresie, kierownicy tychże jednostek organizacyjnych KAS przesyłają  Zespołowi bez zbędnej zwłoki, nie później niż w terminie 5 dni roboczych, jedynie w wersji elektronicznej na następujący adres: Komisja@mz.mofnet.gov.pl
- wraz z wnioskiem pracownika/funkcjonariusza należy przesłać stanowisko kierownika jednostki organizacyjnej KAS uzasadniające brak podstaw do uwzględnienia wniosku. Motywy uzasadnienia stanowiska winny korespondować z zakresem objętym kryteriami  wskazanymi w Porozumieniu,
- wraz ze stanowiskiem brak jest konieczności automatycznego przesyłania akt pracowniczych pracownika/funkcjonariusza; w konkretnych przypadkach Zespół może, drogą elektroniczną, wystąpić o przesłanie ww akt.

31 maja 2017, 08:43
Amator

REJESTRACJA20 sty 2017, 12:03

POSTY        14
coolmamma                    

Gremlin                    

Odprawy będą. To oficjalna informacja od dyr. IAS. Wypłacone 31.08.2017 r. Dla tych, którzy nie przyjęli oferty oczywiście też. To jest traktowane jak likwidacja zakładu a nie wypowiedzenie. I takim sposobem to chyba te 2 dni się nie należą.

Dni wolne na poszukiwanie pracy się należą - w zależności od okresu, który jeszcze trzeba spędzić w USie/UCSie/IAS - mogą to być dodatkowe 3 dni - jeśli musisz spędzić tam czas do końca sierpnia.
Jeśli kończysz pracę 31 sierpnia - do tego czasu pracodawca musi się z Tobą rozliczyć - łącznie z 3-mies odprawą (6-mies jeśli pracujesz odpowiednio długo jako celnik lub jako skarbowiec i odpowiednio czytasz przepis art. 170 ust. 4), niezależnie od tego czy nie otrzymałeś propozycji, czy jej nie przyjąłeś.

31 maja 2017, 08:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2017, 10:36

POSTY        2
Makumba                    

Muchomorek75                    

Może podziel się z nami informacją o mnożniku jaki masz. Tylko bez ściemy.  :nonono:
Jeżeli chodzi o wynagrodzenie audyt środków za bardzo nie miał powodów do płaczu (w porównaniu do reszty Skarbowców z US) i po propozycjach nic się w tym względzie nie zmieniło. Odpadł dodatek ale w mnożnikach ich nie pokrzywdzono.

Mój wskaźnik jest powalający ... 1,95. Niższy niż osoby zatrudnione w kadrach i księgowość byłego UKS. A jeśli chodzi o wynagrodzenie, to widzę że forumowicz zna "naszą pracę" z plotek i wbija kolejny klin  <_< . Jak w przypadku celników- niecelników, iks-nieiksów, uksowców-usowców, itp. Każdy według mnie powinien dostawać pensję adekwatną do wykonywanej pracy.  Nie wiem skąd czerpiesz wiedze na temat naszych zarobków ale praca w wydziałach unijnych nie była związana z wielkim wynagrodzeniem. A a propos warunków pracy, to powiem, że nie mieliśmy ekstra zwrotów z delegacji w kwotach , premie w kwotach mniejszych niż pozostali pracownicy uks (jakieś 500,00 zł brutto).

31 maja 2017, 08:53
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2017, 08:37

POSTY        2
Sz0gun                    

Gremlin                    

Odpowiedź na wszystkie pytania zawiera JEDEN artykuł ustawy wprowadzającej. Cytowany zresztą wielokrotnie na tym forum.

No właśnie nie jest to takie jasne i oczywiste, ponieważ IAS raz twierdzi, że będzie to likwidacja zakładu a innym razem, że jednak powód rozwiązania będzie inny z przyczyn niedotyczących pracownika. Czyli dni na poszukiwanie pracy albo się będą należały albo nie :)

31 maja 2017, 08:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:43

POSTY        8
W MF pokrzywdzeni nie zostali wyłącznie byli iks (uwzglęniono im dodatek skarbowy w mnożniku, a dodatek kontrolerski będzie oznaczał dla nich podwyżkę).
Pozostali pracownicy w okresie od marca do maja 2017 r. otrzymali wynagrodzenie bez dodatku skarbowego.

31 maja 2017, 09:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2010, 23:19

POSTY        2
W nawiązaniu do postów nt. sytuacji pracowników audytu środków unijnych, chciałbym "bez ściemy" podać, że na stanowisku specjalisty w MF (po przeniesieniu do MF) otrzymałem mnożnik taki sam jak w uks czyli 1,521. Teraz po otrzymaniu propozycji otrzymałem "podwyżkę" mnożnika do 1,61 i degradację na stanowisko inspektora (najniższe, wspomagające w służbie cywilnej). Mam wyższe wykształcenie prawnicze i 7 letnie doświadczenie w audycie środków unijnych, a na inspektora wymagane jest średnie i bez doświadczenia. Oczywiście podobnie zostali potraktowani moi koledzy i koleżanki. Nawet główni specjaliści po przejściu do MF (byli starsi komisarze w uks) otrzymali w propozycjach podobny mnożnik i stanowisko inspektora (wspomagające w sc!). Już wysłaliśmy nasze odwołania, bo nie może być zgody na takie dyskryminujące i poniżające traktowanie. Oczywiście dodatków i premii żadnych nie mamy po przejściu do MF-u. Przyznając propozycję nikt nie patrzył na nasze wykształcenie i doświadczenie, liczył się niski mnożnik, który mieliśmy jeszcze w uks. Czy ktoś gorzej wyszedł na reformie KAS niż my? Jednocześnie chciałbym dodać, że całkowicie inaczej (dużo lepiej!) wygląda sytuacja byłych iks...

31 maja 2017, 09:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:10

POSTY        42
Co do odpraw - przychylam się również do stanowiska przedmówców - odprawę powinien dostać każdy, komu kończy się zatrudnienie w (obecnie) KAS, bez względu na to, czy propozycję odrzucił, czy też jej w ogóle nie dostał.

Co do całej sytuacji kadrowo-płacowej w KAS nie mam zbyt wiele do dodania.
Napiszę tylko, że ja propozycję przyjąłem (z dużymi oporami), ale nie planuję kariery w tym resorcie. Mnożnik w kwocie 1.65 nijak nie przystaje do mojego zakresu obowiązków i kompetencji. Ale po prostu jeszcze mam za słabe CV, żeby startować do BIG4 na wyższe stanowisko (gdzie ostatecznie wyląduję). Daję sobie jeszcze ok. 1 rok i wtedy odchodzę.

Wręczeniem wypowiedzenia przynajmniej w pewnym stopniu zrekompensuję sobie mój niedoceniony finansowo trud i zaangażowanie w jakościowe wywiązywanie się z obowiązków. Ten moment da mi chyba najwięcej satysfakcji z całej tej pracy, o której tyle ostatnio rozpisuje się Szef KAS.

Jeżeli ktoś tylko ma taką możliwość to niech odchodzi. Tutaj lepiej nie będzie. Przynajmniej tak ja to widzę :)

31 maja 2017, 09:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2016, 06:59

POSTY        59
joalcoany                    

Co do odpraw - przychylam się również do stanowiska przedmówców - odprawę powinien dostać każdy, komu kończy się zatrudnienie w (obecnie) KAS, bez względu na to, czy propozycję odrzucił, czy też jej w ogóle nie dostał.

Co do całej sytuacji kadrowo-płacowej w KAS nie mam zbyt wiele do dodania.
Napiszę tylko, że ja propozycję przyjąłem (z dużymi oporami), ale nie planuję kariery w tym resorcie. Mnożnik w kwocie 1.65 nijak nie przystaje do mojego zakresu obowiązków i kompetencji. Ale po prostu jeszcze mam za słabe CV, żeby startować do BIG4 na wyższe stanowisko (gdzie ostatecznie wyląduję). Daję sobie jeszcze ok. 1 rok i wtedy odchodzę.

Wręczeniem wypowiedzenia przynajmniej w pewnym stopniu zrekompensuję sobie mój niedoceniony finansowo trud i zaangażowanie w jakościowe wywiązywanie się z obowiązków. Ten moment da mi chyba najwięcej satysfakcji z całej tej pracy, o której tyle ostatnio rozpisuje się Szef KAS.

Jeżeli ktoś tylko ma taką możliwość to niech odchodzi. Tutaj lepiej nie będzie. Przynajmniej tak ja to widzę :)

Widzę, że większość tutaj patrzy w stronę BIG4 jak na ziemię obiecaną

31 maja 2017, 09:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 99  Następna strona