Teraz jest 09 wrz 2025, 21:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Aby było poważniej i skuteczniej, to powiem:

Weź się Pan Inspektor do roboty, bo jak Pana wywalili to jako nie związkowiec więcej wpłaciłem na pomoc dla Pana niż nasza w uks-ie organizacja zz. Z całej tej zmiany wychodzi, że wydupczyli pracowników UKS dokumentnie !!! Żal cokolwiek pisać, bo na wymioty się zbiera. A te premie po 300-400 zł to mogą sobie w buty wsadzić, będą wyżsi i ważniejsi. Poruta i żenada.

25 maja 2017, 23:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2016, 18:54

POSTY        9
mniodek                    

Wredniak jak ktoś ma 60 na karku i 32 lata w tym samym zawodzie z czego prawie 27 lat w zwalczaniu przestępczości to nie ma raczej perspektyw na inną pracę. To czas na emeryturę bo już z górki leci niestety. Siły też już nie te a każda 12 godzinna służba okupiona jest bólem, który trzeba uciszyć lekami. Na szczęście nocki nie są już takie męczące bo i tak człowiek spać nie może. Najbardziej jednak boli jak młodzi, siedzący za biurkami mówią, że są bardziej kompetentni a ty stary to zarabiasz za dużo bo kasa to należy się tylko im. Chętnie przeszedłbym na emkę ale jeszcze nie mogę. Też jestem człowiekiem i chciałbym jeszcze parę latek podreptać po tym padole nie zbierając puszek po śmietnikach.
Młodzi zapominają o jednym nieuniknionym, oni też kiedyś będą starzy a inni młodzi będą bardziej kompetentni a ich doświadczenie, nawet to tylko życiowe będzie niewarte funta kłaków. :zygi:

Szacun dla funka z takim stażem.

26 maja 2017, 05:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sty 2016, 01:41

POSTY        37
mniodek                    

Celnicy też są ciekawi jakie propozycje dostaną koledzy z UKS bo jeśli w realizacji (u celników) mają być stanowiska specjalistyczne (spec. 1,7 i 1,8 i st. spec. 1,9 i 2,0 mnożnika, takie są propozycje) a wieść gminna niesie, że w realizacji UKS (oczywiście aby nie ponosili dużej straty) co najmniej 50% będzie miała stanowiska st. ekspertów (2,6 do 2,9 mnożnika, mówią, że tak dają byłym z uks) to gdzie tu sprawiedliwość? W realizacji nie ma zadań na st. eksperta (chyba, że koordynator jakiegoś obszaru). Zadania w realizacji tak "celnej" jak i "uks" są takie same, tak wynika z regulaminu. Opowiadania o tym, że ktoś, kiedyś jakieś karuzele robił to już teraz bajki z tysiąca i jednej nocy od tego jest kontrola. Realizacja nie jest od karuzel więc skąd tylu starszych ekspertów? Mam nadzieję, że to tylko plotki bo jak ludzie się dowiedzą, że to prawda (jeśli to prawda) to będzie dym i mogą tym co jeszcze tego nie widzieli pokazać na czym polegał czerwiec 2016.  <_<

Dodam, że w byłej izbie celnej na ponad 1000 funków było 11 st. ekspertów.

Niestety, w byłej realizacji UKS nie ma takich mnożników o jakich piszesz. Standardem jest 2,0 i mniej. Sporadycznie więcej jeśli ktoś był iks oraz urzędnikiem mianowanym. W UC i IC ostatnimi laty zarabiało się w WZP znacznie lepiej niż w UKS.

26 maja 2017, 06:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2016, 06:59

POSTY        59
Dzierzba                    

Jak w praktyce wygląda realizacja obligatoryjnych, ustawowych kryteriów co do propozycji pracy w KAS dla dotychczasowych pracowników aparatu skarbowego, dodatkowo podkreślanych w pismach i wypowiedziach szefa Krajowej Administracji Skarbowej Mariana Banasia?

Brak jakiejkolwiek realnej polityki informacyjnej co do wdrażania KAS (skutkującej - być może świadomie - jedynie szczuciem ludzi przeciw sobie) skazał brać skarbową jedynie na domysły. Szczątkowe informacje pojawiające się na forach powodowane obawą... przed niepewnym jutrem co do realnej sytuacji w innych regionach kraju powodują, że skupię się na sytuacji na jednym „podwórku”- Pomorskim UCS.
Pojawiły się w końcu tzw. „angaże” lub jak kto woli „propozycje”. Na pewno nie „oferty”;).
Analiza występujących przypadków spowodowała u części zdumienie, u części łzy lub wściekłość. Wiele rozgoryczenia. Uśmiechów brak. Bo m.in. „jakim prawem”:
• ktoś z wieloletnim stażem ma -przy tym samym zaproponowanym stanowisku-mnożnik np. 1,9 a inny „młody”- 2,4. (Podobno powyżej 2,6 wśród „górników dołowych” nie wystąpiło. Jak tam w kraju? Prawda ze byłe IKSy we Wrocławiu czy Warszawie i Krakowie nawet 3,0 i więcej?)
• między dwoma pracownikami o bardzo podobnym przebiegu kariery zawodowej, doświadczeniu itp. różnica stanowisk w propozycji to 2-3 stanowiska?
• Niektórzy „Ci Bezimienni Co Zgodnie z Ustawą Obligatoryjnie Funkcjonariusze”- mając po 10 lat i więcej doświadczenia tamże dotychczas- dostali stopnie starszego aplikanta (korpus szeregowych - drugi stopień od samego dołu drabiny)?
• Pracownicy, którym brakuje do osiągnięcia wieku emerytalnego pół roku, roku, nawet półtora roku nie dostali propozycji w ogóle? Oni po 31.05.2017 r. nie będą mogli-tak jak publicznie deklarował Pan Prezydent RP ,,po osiągnięciu wieku emerytalnego wybrać czy przechodzą na emeryturę czy pracują dalej....”. Nie będą mieli tej szansy... No i okres ochronny jakoś się rozpłynął bo przecież likwidacja zakładu pracy tyle że częściowo z załogą :/
• Dlaczego niektórzy ludzie, którzy nie podlegali obowiązkowi składania oświadczeń o współpracy ze służbami PRL, a do emerytury brakuje im ponad 15 lat- pomimo wcześniejszych pozytywnych ocen- też nie dostali propozycji?
• Dlaczego tak drastycznie (bo do prawie 25% w niektórych przypadkach) przycięto wynagrodzenia urzędnikom Służby Cywilnej? Mają się wykazać niezłomnym optymizmem i liczyć że otrzymają max czyli 50% dodatku kontrolerskiego z podziałki 2-50% i utrzymają go do emerytury? Mi trochę brakuje do tego poziomu optymizmu... W ogóle był problem z częścią Urzędników SC - nie można im nie dać propozycji... Ale za to można dać im coś blisko 1,61 i dodatkowo wysłać daleko poza UCS, by wykonywali pracę poniżej ich kwalifikacji i doświadczenia zawodowego... Może w końcu zrozumieją aluzję?
I wiele wiele innych przykrych sytuacji...

Studium powyższych gdańskich przypadków pozwala co do ich dużej części przyjąć hipotezę, że za  wiele z nich, np. niezrozumiały rozrzut mnożników stanowisk stopni itp. odpowiada... matematyka.
Z uwagi na to, że za angaże odpowiadał DIAS w Gdańsku, który chyba nie miał ani czasu ani za bardzo... hmm... możliwości (?) poznania, co to za ludzie z krwi i kości kryją się za listą nazwisk zaciągniętą z kadr zaoranych właśnie  IC/UC i UKS,  a zrobić to trzeba „obiektywnie i szybko”... to najsprawiedliwsza i najbardziej obiektywna jest... matematyka!
W ogromnej większości przypadków jako wyjściowe wartości IAS więc przyjęła:
- dotychczasowe wynagrodzenie
- staż pracy.
To stałe w naszym „równaniu”. Dodajemy założenie „nie może być więcej niż było” i pozostaje już tylko wyliczyć mnożnik i przypasować go do stanowiska z rozporządzenia.
Tu ew. dodatkowa poprawka na funkcjonariuszy - jeszcze jeden mnożnik - za stopień, ale tu jest łatwiej - nie ma widełek.
W praktyce więc u wielu- jak miałeś dłuższy staż pracy, będziesz miał odpowiednio niższy mnożnik.
Mogę się założyć, że na którymś z komputerów w Gdańskiej IAS jest taki arkusz kalkulacyjny...
(Nawiasem mówiąc może to z lekka ostudzi spór który toczą SZOGUN I MNIODEK – dlaczego Realizacja wywodząca się od Celników ma mieć niższe stanowiska niż ta z uksów? Bo pewnie Celnicy będą mieli wyższe stopnie - bo zasłużone już i wypracowane, przenoszone stamtąd już, a nie brane z sufitu jak u uksiarzy (gdzie z oczywistych względów max to korpus podoficerski).
Bardzo obiektywne prawda? Takie to matematyczne...
Choć sfrustrowani co niektórzy twierdzą że to nieludzka urawniłowka...
O co chodzi z obcięciem drastycznym (tj. o więcej niż 300-500 zł brutto) wynagrodzenia Urzędników SC? Dla mnie to nadal trzecia tajemnica fatimska... Nie ogarnęłam tego jakoś... Macie jakieś pomysły?

Za to pewne przypuszczenia wśród ludu się pojawiły co do tych, którym do szczęśliwej emerytury brakuje więcej latek.
Otóż skażone zawodowo przekleństwem analitycznego myślenia byłe uksiarstwo zaczęło szukać wspólnych elementów ich jakże różnych losów... I wyszło im że to... dłuższe absencje w pracy. Dopuścili się korzystania ze zwolnień lekarskich, a niektóre nawet się dopuściły... rozmnożenia- i zamiast rodzić na kontroli lub w siedzibie organu robiły to na zwolnieniach w szpitalach, nie mówiąc o tym, że potem brały... urlopy macierzyńskie. A nawet... WYCHOWAWCZE!
A pracownik ma pracować a nie siedzieć w domu... Oczywiste dla każdego pracodawcy.
Ktoś tam tylko burczy pod nosem że to niezgodne z prawem czy jakoś tak...
A Komisja Związkowa Która Miała Pilnować By Było Prawie I Sprawiedliwie w swym komunikacie z przedostatniego zebrania zasadniczo się ograniczyła do stwierdzenia że DIAS w Gdańsku podejmuje decyzje i się nie będzie tłumaczył nikomu.
Ale to wszystko to przecież tylko domysły...
Ale co  innego pozostaje?
A zapomniałam - zadbać o to by od 1 czerwca 2017 skoro reformę wdrożono zwiększyć wpływy budżetowe o *&$@! %!

...A miało być tak pięknie...
A wyszło...jak zawsze...
Do roboty do roboty...

Rzeczy nazwać należy po imieniu - Pleban, vel. Oczko zrobił czystkę i prywatę  a Słaby to od dawna miał kompleksy tzw. "Małego rowerka" na tle uksu.

Nie oczekujcie od ZZ zbyt wiele, były przewodniczący ZZ w UKS jakie miał zdanie na temat reformy KAS przed objęciem kierownictwa a jakie po? Ustalenia, ustalenia, pokażmy MF że mamy ustalenia - ktoś pamięta te hasełka?
A obecny przewodniczący ZZ teraz chyba nawet o ile się nie mylę - kierownik działu ogólnego w IAS czy jakos tak (też Pan z UKSu) - proszę wybaczyć jeśli kogoś uraziłem, ale jego piastowanie stanowiska można rozpatrywać jedynie w kategorii dowcipu i to nie wysokich lotów.

Pozdrawiam

26 maja 2017, 07:02
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2017, 14:37

POSTY        1
Witam wszystkich forumowiczów, aż założyłem konto z powodu tego postu. Od wielu lat śledzę już to forum ale nigdy nie miałem potrzeby udzielania się. Tak się składa, że pracowałem w UKSie w Gdańsku, a obecnie UCS już blisko 10 lat... Dostałem propozycję z którą również się nie zgadzam, ale ja tutaj nie o tym, bo wszyscy wiemy jakie są rzeczywiste zasady przedstawiania propozycji... Maoista być może pracujemy w tym samym budynku, nie wiem. Obecny "wódz" tytułowa postać ulubionej dziecięcej książki nawet nie będę mówił, dawny poziom wrócił czyli mamy znowu normalność... Powiem tylko tyle, że za czasów AM (rok temu) po RK i koleżance ‰ była różncia niebo-ziemia, o dziwo mogło być normalnie  :o  Nie wiem czy słyszałeś czy nie, ale podobno poleciał właśnie za to, że otwarcie przedstawiał obawy tak szybkiej transformacji na spotkaniach w MF jak i niektórym nie podobało się, że nie użytkuje aut z kierowcą lub taksówek tylko wybiera PKP lub jedzie sam  :mur:

Tak poza tym już na 99.99% odchodzę ze skarbowości. Propozycja jest śmieszna  <_<  Mam w sobie ogromny smutek i żal, nie będzie mi brakowało pieniędzy bo one były groszowe, ale po prostu znajomych, atmosfery, stylu pracy.
W zeszłym tygodniu byłem już na wstępnej rozmowie w jednej z BIG4 w dziale podatkowym. Na samym starcie będę zarabiał nieco więcej niż naczelnik naszego działu, dodatkowo znając już ścieżki awansu. Z tego co powiedzieli na rozmowie, to biorą z pocałowaniem ręki osoby, które pracowały w ostatnim czasie po tej "dobrej" stronie barykady. Co więcej nie jest dla nich problemem to, że mogę zacząć po wakacjach we wrześniu - na które zasłużyłem.
Jeśli macie szacunek do siebie polecam zrobić to samo. Jest sporo dróg, od korporacji, do mniejszych biur prawnych aż po doradztwo. Zdaję sobie sprawę z obaw bo sam takie mam ale szkoda mi życia na to  :dupa: bagno. A na dniach uciekam na zasłużone i długie jak szkolne wakacje  :rotfl:
Pozdrawiam Was wszystkich i trzymam kciuki. Pamiętajcie, że oni bez nas nic nie zrobią!

Ostatnio edytowano 26 maja 2017, 16:49 przez golden, łącznie edytowano 1 raz

26 maja 2017, 16:48

REJESTRACJA27 kwi 2017, 20:52

POSTY        22
Żeby nie list szefa kas z dnia 25.05.2017 r. poważnie zastanowiłbym się nad swoją przyszłością. a tak, wiedząc że podwyżki może nie rychle, ale nastąpią, znając już intencje szefa, patrzę w przyszłość w różowych okularach. Tak więc pozytywnie nastrojony brnę ku przodu, wyrabiając targety (czytaj mierniki), wypełniając banialuki (czytaj tabelki), po części sporządzając raporty (czytaj: statystyki).  :zeby:

26 maja 2017, 20:55
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2017, 19:11

POSTY        2
Ten list (zresztą jak i pozostałe) to kpina.

26 maja 2017, 21:03
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2009, 10:19

POSTY        58
Czy jest szansa, na dalsze zatrudnienie  pracowników, którzy nabyli prawo do emerytury na podkarpaciu - ma ktoś wiedzę  w temacie

26 maja 2017, 21:15
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2017, 21:44

POSTY        31
Kim jest pesymista?
To osoba optymistycznie nastawiona do świata ale posiadająca dużą wiedzę oraz doświadczenie życiowe.

Dziś podczas szczerej rozmowy kilku kolegów, którzy ostatnio chodzili ze zwieszonymi głowami przyznało się jakie otrzymali propozycje. Ze zgrozą czytałem o propozycjach składnych w US, 1,61 a nawet chyba w Szczecinie 1,45 na zastępstwie (o ile się nie mylę).
No cóż to sprzedam dwa hity:
1. funkcjonariusz ze stażem 15 lat, specjalista - mnożnik 1,444,
2. funkcjonariusz ze stażem 11 lat, specjalista - mnożnik 1,414.
Uzasadnienie z kadr IAS: macie dodatki. No może i tak ale jakie?
Kontrolny? A czy tylko my mamy taki dodatek? Nam dano taki procent aby wyliczenie wynosiło okolice 500 zł brutto czyli tyle ile do marca (średnio ok. 17 do 19 %). Innym też przyznano dodatki aby zrekompensować straty, które ponieśli przy propozycjach.

Za stopień? Czy aby na pewno to dodatek? Wielokrotnie gdy nie było pieniędzy funkcjonariusz dostawał awans o jeden stopień a to 50 zł brutto za szczególne osiągnięcia, spektakularny wynik (sam tak kilka razy awansowałem). Bez specjalnych powodów awans dostaje się przy dolnych korpusach co 2 lata a jeśli dobrze pamiętam od korpusu podoficerów co 5 lat. I tak do oficerów młodszych potem nie ma już musu dawania awansu. Ja mam st. aspiranta i 32 lata stażu. Oficera dadzą (może) jako przysłowiowy złoty zegarek przed emką. To przy zamrożonej od lat kwocie bazowej i uposażeniu nie pokrywa nawet inflacji. Stopień jest traktowany też w wielu wypadkach jako rekompensata za dyspozycyjność. Tak gdybyście nie wiedzieli w niektórych komórkach "celnych" a szczególnie w tzw. realizacji za sukces należy traktować szczęśliwy wypad z żoną do kina bo od lat pod telefonem, w każdej chwili mogą cię wezwać. Jak kierownik jest porządnym chłopem to jak ktoś z kolegami chce iść na wódkę to uprzedza kierownika, że wtedy to a wtedy raczej nie dam rady. Powiesz tak ze dwa razy co kilka dni i zaczynają patrzeć na ciebie bykiem. Niestety, życie pisze scenariusze i jak jest wynik to trzeba przyjść i pomagać. Powiecie grafik służb, obowiązek poznania planu służb na 7 dni przed kolejnym miesiącem. Nie wiem czy nie przesadzę ale chyba od 2001 roku nie pamiętam aby zaplanowany grafik się spełnił. Ktoś mi podpowie ile rocznie można zrobić nadgodzin? Ja już nie sprawdzam tego od dawna, przecież i tak nikt nie przyjdzie na kontrolę. Po pierwszym kwartale tego roku miałem wypracowane nadgodziny w ilości 232 godziny i 30 minut.
Dziadkowy tj. za lata służby. No tak tu mnie macie. Mam fula 25% bo od 20 do 30 roku służby rośnie o 0,5%. :dupa:
No cóż sam się zapędziłem w kozi róg. Pewnie jednak koledzy nie zasługujemy aby zarabiać normalnie. Ciekawe co zrobią moi koledzy z mnożnikami poniżej 1,61 (co miało być minimum) gdy jutro o 8.00 powiedzą: zbiórka o 11.00, przygotować rzeczy na dwa tygodnie, jedziecie na wzmocnienie Rzepin - Olszyna, z magazynu pobrać broń a z sekretariatu delegacje. Aha gdyby ktoś był taki uprzejmy, załatwcie sobie hotel i rachunek na przelew minimum 21 dni płatności bo izba psioczy gdy jest krócej. Ja wiem co powiedzą  :wysmiewacz:  :dupa:

26 maja 2017, 21:43
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:57

POSTY        33
mniodek                    

Kim jest pesymista?
To osoba optymistycznie nastawiona do świata ale posiadająca dużą wiedzę oraz doświadczenie życiowe.

Dziś podczas szczerej rozmowy kilku kolegów, którzy ostatnio chodzili ze zwieszonymi głowami przyznało się jakie otrzymali propozycje. Ze zgrozą czytałem o propozycjach składnych w US, 1,61 a nawet chyba w Szczecinie 1,45 na zastępstwie (o ile się nie mylę).
No cóż to sprzedam dwa hity:
1. funkcjonariusz ze stażem 15 lat, specjalista - mnożnik 1,444,
2. funkcjonariusz ze stażem 11 lat, specjalista - mnożnik 1,414.
Uzasadnienie z kadr IAS: macie dodatki. No może i tak ale jakie?
Kontrolny? A czy tylko my mamy taki dodatek? Nam dano taki procent aby wyliczenie wynosiło okolice 500 zł brutto czyli tyle ile do marca (średnio ok. 17 do 19 %). Innym też przyznano dodatki aby zrekompensować straty, które ponieśli przy propozycjach.

Za stopień? Czy aby na pewno to dodatek? Wielokrotnie gdy nie było pieniędzy funkcjonariusz dostawał awans o jeden stopień a to 50 zł brutto za szczególne osiągnięcia, spektakularny wynik (sam tak kilka razy awansowałem). Bez specjalnych powodów awans dostaje się przy dolnych korpusach co 2 lata a jeśli dobrze pamiętam od korpusu podoficerów co 5 lat. I tak do oficerów młodszych potem nie ma już musu dawania awansu. Ja mam st. aspiranta i 32 lata stażu. Oficera dadzą (może) jako przysłowiowy złoty zegarek przed emką. To przy zamrożonej od lat kwocie bazowej i uposażeniu nie pokrywa nawet inflacji. Stopień jest traktowany też w wielu wypadkach jako rekompensata za dyspozycyjność. Tak gdybyście nie wiedzieli w niektórych komórkach "celnych" a szczególnie w tzw. realizacji za sukces należy traktować szczęśliwy wypad z żoną do kina bo od lat pod telefonem, w każdej chwili mogą cię wezwać. Jak kierownik jest porządnym chłopem to jak ktoś z kolegami chce iść na wódkę to uprzedza kierownika, że wtedy to a wtedy raczej nie dam rady. Powiesz tak ze dwa razy co kilka dni i zaczynają patrzeć na ciebie bykiem. Niestety, życie pisze scenariusze i jak jest wynik to trzeba przyjść i pomagać. Powiecie grafik służb, obowiązek poznania planu służb na 7 dni przed kolejnym miesiącem. Nie wiem czy nie przesadzę ale chyba od 2001 roku nie pamiętam aby zaplanowany grafik się spełnił. Ktoś mi podpowie ile rocznie można zrobić nadgodzin? Ja już nie sprawdzam tego od dawna, przecież i tak nikt nie przyjdzie na kontrolę. Po pierwszym kwartale tego roku miałem wypracowane nadgodziny w ilości 232 godziny i 30 minut.
Dziadkowy tj. za lata służby. No tak tu mnie macie. Mam fula 25% bo od 20 do 30 roku służby rośnie o 0,5%. :dupa:
No cóż sam się zapędziłem w kozi róg. Pewnie jednak koledzy nie zasługujemy aby zarabiać normalnie. Ciekawe co zrobią moi koledzy z mnożnikami poniżej 1,61 (co miało być minimum) gdy jutro o 8.00 powiedzą: zbiórka o 11.00, przygotować rzeczy na dwa tygodnie, jedziecie na wzmocnienie Rzepin - Olszyna, z magazynu pobrać broń a z sekretariatu delegacje. Aha gdyby ktoś był taki uprzejmy, załatwcie sobie hotel i rachunek na przelew minimum 21 dni płatności bo izba psioczy gdy jest krócej. Ja wiem co powiedzą  :wysmiewacz:  :dupa:

W jakim miejscu w Polsce zaproponowano takie mnożniki funkcjonariuszom? :O Mam nadzieje, że te osoby nie zostawią tego bez echa i już składają wnioski do DIAS'a w celu wyjaśnienia nie dotrzymywania warunków "Porozumienia"...

27 maja 2017, 09:12
Zaawansowany

REJESTRACJA14 kwi 2016, 11:36

POSTY        98

LOKALIZACJASouth Mazowsze
W US panowie ze służby celnej mają mnożniki po 2,65 lepiej niż kierownicy zarabiają. W chwili obecnej zajmują z racji tego,że nie mają komputerów bo nie pracowali na komputerach jako określili mają za zadania np. otwieranie poczty i kopertowanie.  Tak to sobie pana Minister zajebiście wymyślił.

27 maja 2017, 09:48
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
herenatics                    

W US panowie ze służby celnej mają mnożniki po 2,65 (...) W chwili obecnej zajmują z racji tego, że nie mają komputerów bo nie pracowali na komputerach jak określili mają za zadania np. otwieranie poczty i kopertowanie.  

Za  takie poważne zdania tylko 2,65?  :zeby:

Ps. mam celników u siebie ... zwolnienie, zaległy urlop, zwolnienie, zaległy urlop...

27 maja 2017, 11:41
Zaawansowany

POSTY        31
herenatics                    

W US panowie ze służby celnej mają mnożniki po 2,65 lepiej niż kierownicy zarabiają. W chwili obecnej zajmują z racji tego,że nie mają komputerów bo nie pracowali na komputerach jako określili mają za zadania np. otwieranie poczty i kopertowanie.  Tak to sobie pana Minister zajebiście wymyślił.

Ciąle te mityczne zarobki celników. Jeśli gdzieś były nieprawidłowości w mnożnikach celników to nie oznacza, że tak było wszędzie. Zasadą było, że naczelnicy wydziałów mieli uposażenie z XX grupy tj. mnożnik 2,614. Tak więc ktoś kto nie był naczelnikiem miał uposażenie niższe za wyjątkiem st. ekspertów ale u nas było ich 11 na ponad 1000 funków. Poza tym to DIAS teraz ustalał propozycje i to on zdecydował, że celnikowi dadzą mnożnik odpowiadający jego dotychczasowym dochodom brutto, czyli sumy składowych, uposażenia, dodatku za stopień i innych jeśli je otrzymywali. Nie oznacza to, że jako celnik miał mnożnik 2,65 więc pretensje proszę kierować do DIASA. Może zrobił to dlatego, że nasi potrafią zrobić niezły dym i nie myślę tu o czerwcu 2015 tylko choćby o 2008 gdy nagle z minuty na minutę na zmianach na granicy nie było ani jednego celnika i przejścia np. z Rosją zostały zmknięte, nawet dla ruchu osobowego. Wtedy rząd się ugiął (częściowo) i dostaliśmy podwyżki. Ja osobiście prawie 800 zł brutto.
ps. Moi koledzy nie mają zamiaru zostawić tych mnożników bez echa a powinni wiedzieć, że dym w 2008 zaczął się właśnie na granicy. Myślę, że to powinno wystarczyć w ustaleniu gdzie dali takie propozycje.

27 maja 2017, 12:47
Zaawansowany

POSTY        31
Pinero                    

herenatics                    

W US panowie ze służby celnej mają mnożniki po 2,65 (...) W chwili obecnej zajmują z racji tego, że nie mają komputerów bo nie pracowali na komputerach jak określili mają za zadania np. otwieranie poczty i kopertowanie.  

Za  takie poważne zdania tylko 2,65?  :zeby:

Ps. mam celników u siebie ... zwolnienie, zaległy urlop, zwolnienie, zaległy urlop...

Widocznie czekają na wyniki odwołań i liczą, że będą u siebie a nie u ciebie i będą zajmowali się tym czego ich uczono latami. Myślę, że gdybyś dziś trafił do mojej grupy kontrolnej, to przy całym szacunku dla twojego doświadczenia nie dałbym ci innego zadania jak kserowanie dokumentów bo o tym czym się zajmujemy, jak to robimy, jak należy zachować się w terenie aby nic się nie stało złego ani tobie ani tym których kontrolujesz wiesz mniej niż przyjęci do służby rok temu. A jeśli pragniesz naszych zarobków, zapraszamy. U nas deficyt ludzi był, jest i będzie, tylko nie wiem czy warunki służby będą ci odpowiadały. To nie praca przy biurku (z całym szacunkiem). Na podjęcie decyzji będziesz miał sekundy no może minuty a konsekwencje? Nie, nie finansowe dla kontrolowanego czy skarbu państwa tylko pan prokurator i art. 231 kk, dlaczego pan nie kontrolował? a dlaczego tylko tak a tak pan postąpił? a może powinien pan zrobić jeszcze to czy tamto itd. itp. Dodaj do tego, mróz, śnieg lub deszcz czy upał, krzyki i kpiny kontrolowanych, naciski na skrócenie czasu kontroli przełożonych. Nie deprecjonuję tego czym ty się zajmujesz ale pragnę powiedzieć, że trzeba postarać się zrozumieć także innego człowieka. I zerknij jaki kwiat "młodych" ludzi ze stażem 25 lub 30 lat pełni służbę jako funkcjonariusze i skąd się wzięły te zaległe urlopy? Ja mam jeszcze 26 dni z ubiegłego roku

Ostatnio edytowano 27 maja 2017, 13:19 przez mniodek, łącznie edytowano 1 raz

27 maja 2017, 13:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 99  Następna strona