Teraz jest 06 wrz 2025, 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Dyskryminacja w IAS Szczecin - propozycje na zastępstwo 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Post Re: Dyskryminacja w IAS Szczecin - propozycje na zastępstwo
Pierwotnie myślałem, że KAS wszystko ujednolici, te 3000 brutto, to będzie minimum, pracownik zajmujący się czynnościami sprawdzającymi dostanie tyle samo w Podlaskim co Podkarpackim, że kierownik na Śląsku będzie miał tyle co w Lublinie itd. realia są zupełnie inne różnice są może minimalne ale nawet jeśli wynoszą 0,02 to mimo wszystko nie powinny mieć miejsca, a to dopiero początek dyskryminacji, która wyjdzie po 31.05.2017 r.

22 maja 2017, 20:16
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
b17                    

Pierwotnie myślałem, że KAS wszystko ujednolici, te 3000 brutto, to będzie minimum...
realia są zupełnie inne różnice są może minimalne ale nawet jeśli wynoszą 0,02 to mimo wszystko nie powinny mieć miejsca....

Byłoby to ze wszech miar uczciwe i sprawiedliwe: np. podniesienie wskaźnika proporcjonalnie tak, aby min. był 1,61, ale osoby już mające 1,61 otrzymały proporcjonalnie np. 1,8. Ale można sobie pomarzyć jak to powinno wyglądać. Na przykład odżegnywano się od określenia "opcja zerowa" i zapewniano, że nic takiego nie będzie miało miejsca, a praktyka pokazuje, że chyba jest realizowana.

22 maja 2017, 21:12
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2016, 18:05

POSTY        1
Nikt Ci tyle nie da, ile polityk obieca...

Skarbowcy! Od 01.03.2017 Koleżanki i Koledzy! (choć zawsze nimi dla mnie byliście)

Funkcjonariuszom nikt niczego nie dał ot tak... Nieustanna walka o wyższe uposażenia, o dopłaty do wypoczynku, o uprawnienia emerytalne... Teraz o zachowanie statusu funkcjonariusza...

Przed nami wszystkimi walka o lepsze jutro... Bo nie do pomyślenia jest, że skarbowiec/funkcjonariusz działający na rzecz Państwa jest tak nierówno traktowany, tak marnie opłacany...
Walczymy dalej... Dołączcie do tej walki. W SC pojedyncze kamyki tworzyły lawinę, która powodowała zmianę... Teraz też możemy, jednak to każdy sam musi napisać/podpisać się pod wnioskiem/odwołaniem/żądaniem o lepsze warunki pracy/służby... Nikt tego za niego nie zrobi... Użalanie się na forum to za mało.

22 maja 2017, 22:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2017, 09:33

POSTY        2
Zgodnie z art. 7 ustawy o związkach zawodowych - powinny one reprezentować w zakresie praw i interesów zbiorowych WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW bez względu na ich PRZYNALEŻNOŚĆ związkową.
Szczecińskie związki zawodowe najwidoczniej prawa nie znają. Traktują wybiórczo przepisy. A może uznają, że wszyscy pracujący na zastępstwo mają tyrać na zmęczonych emerytów...
Zbieranie podpisów by emeryci zostali poszło błyskawicznie, "podpis" osoby pracującej na zastępstwo bardzo się przydał w statystyce...
A teraz ... to jak nóż w plecy...
To kiedy zbieramy się, by założyć związki zawodowe pracujących na zastępstwo? Czas leci.... Może zaczną się z nami w końcu liczyć

23 maja 2017, 07:05
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2016, 14:31

POSTY        2
Nadir                    

Byłoby to ze wszech miar uczciwe i sprawiedliwe: np. podniesienie wskaźnika proporcjonalnie tak, aby min. był 1,61, ale osoby już mające 1,61 otrzymały proporcjonalnie np. 1,8.

A co z tymi pracującymi 15-25 lat którym w zeszłym roku podnieśli do 1,5 i dopiero teraz dostały wskaźnik 1,61?
Na równoległych stanowiskach z identycznym zakresem były osoby do 2016 roku ze wskaźnikiem 1,61 i 1,32 mimo większego zaangażowania w pracy tych z niższym wskaźnikiem, ale nie donoszących "wiadomości" do szefa.
To teraz dostaliśmy 1,61, a Ci co nie dostali, a mieli od kilku lat to im podnieść?  :mur:

23 maja 2017, 16:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Nadir                    

b17                    

Pierwotnie myślałem, że KAS wszystko ujednolici, te 3000 brutto, to będzie minimum...
realia są zupełnie inne różnice są może minimalne ale nawet jeśli wynoszą 0,02 to mimo wszystko nie powinny mieć miejsca....

Byłoby to ze wszech miar uczciwe i sprawiedliwe: np. podniesienie wskaźnika proporcjonalnie tak, aby min. był 1,61, ale osoby już mające 1,61 otrzymały proporcjonalnie np. 1,8. Ale można sobie pomarzyć jak to powinno wyglądać. Na przykład odżegnywano się od określenia "opcja zerowa" i zapewniano, że nic takiego nie będzie miało miejsca, a praktyka pokazuje, że chyba jest realizowana.

Problematyczne jest wg mnie wartościowanie, z kilku względów czy dawać za stanowisko referent inspektor komisarz, bo wszystko zależy od polityki urzędu są w takich w których awanse są co rok czy 2 a w innych trzeba czekać 10 lat. Nie jest istotny wkład pracy.
Czy wartościować z uwagi na referaty tylko który powinien dostać najwięcej ten w którym obraca się dużymi kwotami typu Postępowania Podatkowe czy np. Obsługę bezpośrednią za ciągły kontakt z podatnikiem i konieczność posiadania bardzo rozległej wiedzy. Pewnie w każdym urzędzie tak jest, że część pracowników nie potrafi zrobić nawet sobie zeznania rocznego. Kto zasługuje na 1,61 a kto na 1,8. Do tego te sytuacje z byłymi funkcjonariuszami z mnożnikami powyżej 2,0 mającymi identyczny zakres obowiązków co osoby 1,61 - oboje Eksperci. Ciężko ugryźć temat mnożników. Jedno jest pewne minimum powinno być wyższe (2,0) nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stażowe rosło powyżej 20%, po tym czasie np. o 0,5%.

23 maja 2017, 16:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 20:22

POSTY        74
Do KARAMBA
Zgodnie z art. 7 ustawy o związkach zawodowych - powinny one reprezentować w zakresie praw i interesów zbiorowych WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW bez względu na ich PRZYNALEŻNOŚĆ związkową.
Szczecińskie związki zawodowe najwidoczniej prawa nie znają. Traktują wybiórczo przepisy. A może uznają, że wszyscy pracujący na zastępstwo mają tyrać na zmęczonych emerytów...
Zbieranie podpisów by emeryci zostali poszło błyskawicznie, "podpis" osoby pracującej na zastępstwo bardzo się przydał w statystyce...
To kiedy zbieramy się, by założyć związki zawodowe pracujących na zastępstwo? Czas leci.... Może zaczną się z nami w końcu liczyć

Fakt że związki powinny reprezentować WSZYSTKICH pracowników, jednak dlaczego nie zapiszecie się do organizacji związkowej? Szkoda pieniędzy na składki? Według mnie członkostwo zobowiązuje. A poza tym skąd wiesz że związki nic nie robią że wybiórczo traktują przepisy? Najłatwiej jest obrażać ludzi nie znając ich. Nikt Ci nie kazał podpisać by emeryt został. Podejrzewam że nie chciał byś by z Tobą postąpiono jak z emerytami trochę szacunku do starszych pracowników przydałoby się.  Z tego co czytam na forum to młodym wszystko się należy nie ważne czy pracują rok czy dwa i wynika że tylko oni pracują na Nas starych pracowników bo my nic nie robimy jesteśmy zmęczeni życiem.

24 maja 2017, 11:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Sabrina1                    

Do KARAMBA

Fakt że związki powinny reprezentować WSZYSTKICH pracowników, jednak dlaczego nie zapiszecie się do organizacji związkowej? Szkoda pieniędzy na składki? Według mnie członkostwo zobowiązuje. A poza tym skąd wiesz że związki nic nie robią że wybiórczo traktują przepisy? Najłatwiej jest obrażać ludzi nie znając ich. Nikt Ci nie kazał podpisać by emeryt został. Podejrzewam że nie chciał byś by z Tobą postąpiono jak z emerytami trochę szacunku do starszych pracowników przydałoby się.  Z tego co czytam na forum to młodym wszystko się należy nie ważne czy pracują rok czy dwa i wynika że tylko oni pracują na Nas starych pracowników bo my nic nie robimy jesteśmy zmęczeni życiem.

A ja mam już dość słuchania,  że jesteśmy młodzi i mamy czas na podwyżki. Nie, młodym się nie należy wszystko, ale chcemy się dowiedzieć dlaczego mamy mnożnik niższy niż inni referenci. Czy to źle, że potrafimy się zmobilizować i zawalczyć o swoje?  Tym bardziej że ewentualnie zrównanie mnożnika nie będzie powodować jakichkolwiek dolegliwości finansowych dla pozostałych. Cała skarbówka nie potrafiła się odezwać i się zebrać, to my mamy siedzieć i czekać aż nam manna z nieba spadnie, tak jak inni.
Co do związków zawodowych młodzi ludzie są członkami. Ja w zasadzie też jestem członkiem ZZ, ale po akcji z zaproponowanym mnożnikiem przez zarząd mojego zz, nie widzę dalszego sensu członkostwa. Jak ja o siebie nie zawalcze to tym bardziej nie zrobią za mnie tego starsi pracownicy - vo widać na tym forum.

24 maja 2017, 12:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 mar 2010, 17:31

POSTY        59
Marjolka                    

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego i jakim prawem pracownicy zatrudnieni na zastępstwo otrzymali w propozycjach wskaźnik 1,45 a nie 1,61 jak to miało miejsce w każdym innym miejscu w Polsce poza województwem zachodniopomorskim. Chyba nie muszę przytaczać z jakich dokumentów wynika gwarancja minimalnego wskaźnika na poziomie 1,61? WSZYSCY pracownicy mieli mieć minimalny wskaźnik w tym zakresie. WSZYSCY. Czy osoby zatrudnione na zastępstwo to zatem wg KAS nie pracownicy? Czy nie wszyscy?  :mur:
Robicie coś w tym zakresie czy świadomie godzicie się na tą dyskryminację?

Zamiast użalania się nad własnym losem i pisania o rzekomej dyskryminacji, wszystkim młodym, szczególnie zatrudnionym na zastępstwo, proponowałbym ... zmianę pracy. Po 10, 20 latach w skarbowości już się wam, prawdopodobnie, nie będzie chciało przekwalifikowywać. Mnie się nie chcę. I utkniecie w tym bagnie na dobre. Za kilkanaście lat też będą dawać "podwyżki". I pomyślcie, jak się wtedy poczujecie, gdy osobie "z ulicy" wyrównają wynagrodzenie do waszego poziomu. Tu wszystko jest postawione do góry nogami. Cała ta szopka z ocenami okresowymi, awansami - to śmiechu warte. Większość ocen okresowych miałem na poziomie powyżej oczekiwań. Dawali "awanse". Oczywiście bez podwyżek. Ale człowiek, jak to młody i głupi, oszukiwał sam siebie, że może z czasem... Teraz już nie wierzę, że będzie lepiej. Propozycji na razie nie podpisałem. Motywację do pracy już utraciłem.

24 maja 2017, 12:40
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Nie rozumiem tutaj tej dyskusji o idei niesprawiedliwości, gdy ten temat dotyczy czegoś innego tj. dyskryminacji osób na zastępstwo w jednym z województw. Z tego co piszecie to chyba póki co jest to jedyny przykład złamania ustaleń/zapewnień w związku z tą reformą. Mam nadzieję, że nie zostawicie tego i zawalczycie... sami, bo jak widać na związki nie ma co liczyć, także na większość pracowników na stałe, z których część pewnie się cieszy, że chociaż w zachodniopomorskim zastępczaki mają mniej.

24 maja 2017, 15:35
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:57

POSTY        33
katryna                    

Nie rozumiem tutaj tej dyskusji o idei niesprawiedliwości, gdy ten temat dotyczy czegoś innego tj. dyskryminacji osób na zastępstwo w jednym z województw. Z tego co piszecie to chyba póki co jest to jedyny przykład złamania ustaleń/zapewnień w związku z tą reformą. Mam nadzieję, że nie zostawicie tego i zawalczycie... sami, bo jak widać na związki nie ma co liczyć, także na większość pracowników na stałe, z których część pewnie się cieszy, że chociaż w zachodniopomorskim zastępczaki mają mniej.

Nie zostawimy :) Dzisiaj w naszym US zaczęło się zbieranie podpisów od osób na zastępstwo. Polecam też innym urzędom w województwie zachodniopomorskim, przygotować pismo do DIAS'a, zebrać pod nim podpisy od osób na zastępstwo i czekać na wyjaśnienia :) Pismo oczywiście będzie przekazane przez ZZ bo taki jest wymóg formalny, ale na pewno dopilnujemy by trafiło ono bezpośrednio do DIAS'a. Co do osób na stałe, wydaje się, że doskonale nas rozumieją i popierają naszą inicjatywę. Osobiście na szczęście nie odczułem by ktoś się cieszył z tego, że osoby na zastępstwo mają mniej. Odzew osób na zastępstwo też uważam, że można ocenić jako dobry. Większość osób chce podpisać wspólne pismo z uwagami, gdyż rzeczywiście czuje się niesprawiedliwie potraktowana. Wiadomo, część osób nie podpisze z różnych przyczyn. Może paraliżuje ich strach, a może mają inne powody. Tak czy inaczej liczy się fakt, że większość osób na zastępstwo nie boi się o siebie zawalczyć. Zdecydowanie warto teraz wyrazić nasze niezadowolenie i jasno wymagać stanowiska od DIAS'a w którym uargumentuje, z jakich powodów w województwie zachodniopomorskim w umowach na zastępstwo, nie stosuje się ustalonego między ZZ a Szefem KAS mnożnika minimalnego w KAS. Naprawdę serdecznie zachęcam wszystkich niezdecydowanych, do złożenia takich pism. My z naszym pismem czekamy jeszcze na kilka osób, które nie dostały jeszcze propozycji. Przede wszystkim pamiętajcie, że takim pismem nic nie tracimy. Skoro dano nam możliwość zgłaszania uwag, to grzechem byłoby z tego nie skorzystać  B)))

24 maja 2017, 19:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Elementar                    

katryna                    

Nie zostawimy :) Dzisiaj w naszym US zaczęło się zbieranie podpisów od osób na zastępstwo. Polecam też innym urzędom w województwie zachodniopomorskim, przygotować pismo do DIAS'a, zebrać pod nim podpisy od osób na zastępstwo i czekać na wyjaśnienia :) Pismo oczywiście będzie przekazane przez ZZ bo taki jest wymóg formalny, ale na pewno dopilnujemy by trafiło ono bezpośrednio do DIAS'a. Co do osób na stałe, wydaje się, że doskonale nas rozumieją i popierają naszą inicjatywę. Osobiście na szczęście nie odczułem by ktoś się cieszył z tego, że osoby na zastępstwo mają mniej. Odzew osób na zastępstwo też uważam, że można ocenić jako dobry. Większość osób chce podpisać wspólne pismo z uwagami, gdyż rzeczywiście czuje się niesprawiedliwie potraktowana. Wiadomo, część osób nie podpisze z różnych przyczyn. Może paraliżuje ich strach, a może mają inne powody. Tak czy inaczej liczy się fakt, że większość osób na zastępstwo nie boi się o siebie zawalczyć. Zdecydowanie warto teraz wyrazić nasze niezadowolenie i jasno wymagać stanowiska od DIAS'a w którym uargumentuje, z jakich powodów w województwie zachodniopomorskim w umowach na zastępstwo, nie stosuje się ustalonego między ZZ a Szefem KAS mnożnika minimalnego w KAS. Naprawdę serdecznie zachęcam wszystkich niezdecydowanych, do złożenia takich pism. My z naszym pismem czekamy jeszcze na kilka osób, które nie dostały jeszcze propozycji. Przede wszystkim pamiętajcie, że takim pismem nic nie tracimy. Skoro dano nam możliwość zgłaszania uwag, to grzechem byłoby z tego nie skorzystać  B)))

Proszę o pw z wzorem Waszego pisma. U nas też znajdą się chętne osoby na podpis pod takim pismen. Nie mogę wysłać PW do Was (ciągle wisi mi jako do wysłania)  :(
Każdy urząd ma wysłać osobne pismo czy zabierzemy się na rejonie Szczecina i zbiorcze pismo?

25 maja 2017, 07:25
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
katryna                    

Ja jestem na stałe i możecie na mnie liczyć :) Bo dobrze pamiętam, jak to było na zastępstwie ;) Nawet chciałam się podpisać, ale zbierane są tylko podpisy od osób na zastępstwo.

Ostatnio edytowano 25 maja 2017, 18:31 przez Marjolka, łącznie edytowano 1 raz

25 maja 2017, 18:29
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:57

POSTY        33
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=25400 W artykule o zespole monitorującym po aktualizacji w przypadku województwa zachodniopomorskiego usunięto Adres Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność". Kiedy pojawiłem się w zarządzie regionu osoby w sekretariacie były zaskoczone, że do nich ludzie chcą składać te wnioski. Z tego wynika, że pozostaje jedynie Adres NSZZ "Solidarność" przy IAS: NSZZ "S" Pracowników Skarbowych Woj. Zachodniopomorskiego przy IAS w Szczecinie ul. Towarowa 15 73-110 Stargard. To chyba będzie zgodne z punktem 1. Odwołanie od otrzymanej propozycji pracy / służby lub jej braku należy złożyć za pośrednictwem właściwej miejscowo Zakładowej / Międzyzakładowej Organizacji NSZZ Solidarność. W przypadku braku takiej organizacji w IAS wniosek powinien zostać przekazany do Dyrektora IAS za pośrednictwem właściwego miejscowo Zarządu Regionu NSZZ „S”.

29 maja 2017, 15:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona