Teraz jest 06 wrz 2025, 04:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Dyskryminacja w IAS Szczecin - propozycje na zastępstwo 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:57

POSTY        33
Post Re: Dyskryminacja w IAS Szczecin - propozycje na zastępstwo
Zgoda mnożnik w Zachodniopomorskim kształtował się różnie 1,2 - 1,3 być może jeszcze inne mnożniki występowały na zastępstwo. Jest to więc podwyżka dla osób na zastępstwo. Nadal jednak nie jest to realizacja zapewnień dot. minimalnego wynagrodzenia w KAS wynoszącego 3000 brutto. Dlatego właśnie powstał ten temat w celu wyjaśnienia czy gdzieś w Polsce poza Zachodniopomorskim KAS osobom na zastępstwo zaproponowano mnożnik 1,45 lub inny od 1,61. Z tego co pisały osoby na zastępstwo z różnych województw w Polsce w różnych wątkach na forum, to wszędzie jest 1,61 zgodnie z zapewnieniami Szefa KAS. Tutaj naprawdę nie chodzi o to, że jest to kilkaset brutto złotych mniej, tylko o wyjaśnienie tej różnicy, jeżeli występuje ona wyłącznie w 1 z 16 województw. Takie zwyczajne doszukiwanie się powodu tej sytuacji :)

20 maja 2017, 20:09
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
Sabrina1                    

I jeszcze jedno z tego co wiem to mnożnik na umowę zastępstwo był 1.3 więc został podniesiony a nie obniżony.

Gdzie był taki mnożnik? W zachodniopomorskim jest 1,2.

20 maja 2017, 20:26
Zaawansowany

POSTY        33
Marjolka                    

Sabrina1                    

I jeszcze jedno z tego co wiem to mnożnik na umowę zastępstwo był 1.3 więc został podniesiony a nie obniżony.

Z tego co wiem to I i II US w Szczecinie miały 1,3. Te kwoty były nawet widoczne na publikowanych ofertach zatrudnienia na zastępstwo. Bodajże w III US w Szczecinie mnożnik był 1,2. Nie wiem jak to się kształtowało w Zachodniopomorskim US, I i II w Koszalinie i innych miejscowościach w Zachodniopomorskim.

20 maja 2017, 20:53
Znawca

POSTY        232
Elementar                    

Z tego co wiem to I i II US w Szczecinie miały 1,3. Te kwoty były nawet widoczne na publikowanych ofertach zatrudnienia na zastępstwo. Bodajże w III US w Szczecinie mnożnik był 1,2. Nie wiem jak to się kształtowało w Zachodniopomorskim US, I i II w Koszalinie i innych miejscowościach w Zachodniopomorskim.

No to źle Ci się wydaje. Urzędy szczecińskie mają 1,2.

20 maja 2017, 21:46
Zaawansowany

POSTY        33
Nie wydaje mi się źle bo jestem reprezentantem jednego z nich na umowie na zastępstwo, więc wiem co mówię :) Ktoś kiedyś tłumaczył to tym, że na ile związki zawodowe "wywalczyły" warunki dla poszczególnych urzędów, takie warunki w nich proponowano. Tak czy inaczej nowe warunki z tego co się orientuje w całym Zachodniopomorskim KAS ustalono odgórnie na 1,45 i nad tym bym się skupił, skąd różnica w stosunku do innych województw i jak to tym razem uargumentują. Szczególnie, że Porozumienie w sprawie zabezpieczenia praw i interesów pracowników oraz funkcjonariuszy oraz zabezpieczenia realizacji zadań organów państwa w związku z wdrażaniem Krajowej Administracji Skarbowej
zawarte w Gdańsku w dniu 1 marca 2017 r. pomiędzy:
Marianem Banasiem Szefem Krajowej Administracji Skarbowej, Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Finansów,
a
NSZZ „Solidarnosc" z siedzibą w Gdańsku, przy ul. Wały Piastowskie 24, 80 - 855 Gdańsk
jasno precyzuje w:
"§ 1
1. Strony przyjmują, że wynagrodzenie zasadnicze członków korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami" i uposażenie funkcjonariuszy w izbach administracji skarbowej, urzędach skarbowych, urzędach celno-skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami organizacyjnymi KAS", w roku 2017 nie będzie niższe niż 3000 złotych brutto (słownie: trzy tysiące)." - jest to zdecydowanie ciekawe :)

20 maja 2017, 22:26
Znawca

POSTY        232
Elementar                    

Nie wydaje mi się źle bo jestem reprezentantem jednego z nich na umowie na zastępstwo, więc wiem co mówię :) Ktoś kiedyś tłumaczył to tym, że na ile związki zawodowe "wywalczyły" warunki dla poszczególnych urzędów, takie warunki w nich proponowano. Tak czy inaczej nowe warunki z tego co się orientuje w całym Zachodniopomorskim KAS ustalono odgórnie na 1,45 i nad tym bym się skupił, skąd różnica w stosunku do innych województw i jak to tym razem uargumentują. Szczególnie, że Porozumienie w sprawie zabezpieczenia praw i interesów pracowników oraz funkcjonariuszy oraz zabezpieczenia realizacji zadań organów państwa w związku z wdrażaniem Krajowej Administracji Skarbowej
zawarte w Gdańsku w dniu 1 marca 2017 r. pomiędzy:
Marianem Banasiem Szefem Krajowej Administracji Skarbowej, Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Finansów,
a
NSZZ „Solidarnosc" z siedzibą w Gdańsku, przy ul. Wały Piastowskie 24, 80 - 855 Gdańsk
jasno precyzuje w:
"§ 1
1. Strony przyjmują, że wynagrodzenie zasadnicze członków korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami" i uposażenie funkcjonariuszy w izbach administracji skarbowej, urzędach skarbowych, urzędach celno-skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami organizacyjnymi KAS", w roku 2017 nie będzie niższe niż 3000 złotych brutto (słownie: trzy tysiące)." - jest to zdecydowanie ciekawe :)

A moja koleżanka, która przyjęła propozycję, też jest reprezentantką jednego z nich i na 100% ma 1,2. Widocznie jesteś reprezentantem innego niż ona :P
Ale tak jak mówisz, chodzi o zacytowane przez Ciebie porozumienie i że nie dość, że mamy tu do czynienia z dyskryminacją to jeszcze nie dotrzymaniem postanowień tego porozumienia.

Ostatnio edytowano 20 maja 2017, 22:35 przez Marjolka, łącznie edytowano 1 raz

20 maja 2017, 22:33
Zaawansowany

POSTY        33
Widocznie tak było, albo przyjęła propozycje na zastępstwo dużo wcześniej niż ja, a ja zwyczajnie załapałem się na zmiany "podwyżki" :) Tak czy inaczej warto pogadać z ludźmi na zastępstwach w naszych urzędach i pomyśleć o zbiorowych odwołaniach lub chociaż o tym, aby napisać jakieś pisma w celu wyjaśnienia nam dysproporcji pomiędzy województwami. Nawet jak nie uda się wywalczyć tego niby gwarantowanego mnożnika 1,61 to zawsze warto wiedzieć dlaczego mamy mniejszy mnożnik od innych ludzi na zastępstwach w Polsce  :rolleyes:

20 maja 2017, 22:40
Znawca

POSTY        232
Elementar, no w zeszłym roku były podwyżki też jakoś o tej porze, z wyrównaniem od stycznia. Było wtedy równane do 1,5. A zastępczaki załapały się na 1,2. Tak było w moim urzędzie i urzędzie koleżanki. Nic mi nie wiadomo, że w samym Szczecinie są jakieś dysproporcje.  :blink:

Nie czemu mniejszy, tylko mają dać taki jak wszystkim. No bo niby jaki powód mają podać? Może życie w zachodniopomorskim jest tańsze, mieszkania można kupić za taniochę, za 200 zł mamy cały kosz zakupów a w innych województwach mają pół, więc nie musimy zarabiać tyle co reszta Polski?  :rotfl:  Tu nie ma żadnego racjonalnego wytłumaczenia. Jawne złamanie przepisów, porozumienia i dyskryminacja na tle miejsca zamieszkania  :rotfl:

20 maja 2017, 23:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Marjolka                    

Elementar, no w zeszłym roku były podwyżki też jakoś o tej porze, z wyrównaniem od stycznia. Było wtedy równane do 1,5. A zastępczaki załapały się na 1,2. Tak było w moim urzędzie i urzędzie koleżanki. Nic mi nie wiadomo, że w samym Szczecinie są jakieś dysproporcje.  :blink:

Ja mam od zeszłego czerwca a więc właśnie po tych ostatnich podwyżkach mnożnik 1,3. Takie różnice pod jedną Izba? Masakra.

Co do podejmowanych kroków. Proszę osoby na zastępstwo z zachodniopomorskiego o mobilizacje - tj. zbierzcie się ze swoich urzędów, pogadajcie czy robimy coś czy dalej będą nas robić w bambuko. Pismo stworzyć to nie problem, ale trzeba ustalić czy większość chciałby takie pismo puścić.

20 maja 2017, 23:08
Zaawansowany

POSTY        33
Sądzę, że ludzi nie trzeba będzie szczególnie długo namawiać :) W moim US będzie na pewno kilka osób chętnych do takiego pisma. Jakby nie patrzeć nic nie tracimy a warto się upomnieć, bo kiedy jak nie teraz.  B)))  Pamiętajmy, że zgodnie z § 7
1. Zespół zakończy prace do dnia 30 września 2017 r.
2. Porozumienie wygasa z dniem 1 października 2017 r.
Więc im szybciej takie pismo lub odwołania złożymy, tym szybciej dostaniemy informację zwrotną :) Jedyne co mnie nieco niepokoi to fakt, że powinno się odwołania składać poprzez lokalne ZZ. Nie wiem na ile zasłyszane plotki są prawdziwe, jednak gdyby okazało się, że to dzięki naszym lokalnym ZZ mamy niższy mnożnik, to ciężko będzie mówić o ich przychylności w naszej sprawie. Tak czy inaczej szkoda, że nikt z ZZ w Zachodniopomorskim nie wypowiedział się jeszcze w tym temacie z jakąś konkretną informacją skąd wynika ten mnożnik 1,45 :) Tak czy inaczej będziemy działać  :piwo:

20 maja 2017, 23:25
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Czy ktoś próbował kontaktować się z tymi związkami? Mailowo, telefonicznie, listownie? Mógłby ktoś podać tutaj te dane kontaktowe? Przecież to skandal z tym niedotrzymaniem umowy, zapewnień. Z tego co piszecie wynika, że tylko w tym przypadku to miało miejsce, a pozostałe zapewnienia zostały spełnione.  

Pinero                    

katryna                    

Rozumiem rozróżnienie takie ze względu na koszty życia
 A ja nie rozumiem. Pensja jest za pracę , a nie za koszty życia.

Wiadomo, ale minimalne wynagrodzenie powinno uwzględniać koszty życia i jest to moim zdaniem jedyna rzecz, która miałaby prawo różnicować wynagrodzenie. Czym uzasadnione są niższe wskaźniki w poprzednich latach i teraz w zachodniopomorskim to nie wiadomo, bo z pewnością nie kosztami życia.

Marjolka                    

Sabrina1                    

Z tego co widać po ogłoszeniach o naborze to w tym województwie mnożnik 1,2 był do 2015 r., a w 2016 r. już 1,3.

21 maja 2017, 11:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 20:22

POSTY        74
Może jestem laikiem ale nigdy w Polsce nie były takie same wynagrodzenia dla wszystkich. Te same stanowiska a różne mnożniki, walczyć zawsze można, może inni pracownicy którzy mają umowę na czas nieokreślony i pracują dłużej niż 20 lat i teraz otrzymali mnożnik 1.61 też zaczną pisać.

21 maja 2017, 15:24
Zaawansowany

POSTY        33
Sabrina1                    

Może jestem laikiem ale nigdy w Polsce nie były takie same wynagrodzenia dla wszystkich. Te same stanowiska a różne mnożniki, walczyć zawsze można, może inni pracownicy którzy mają umowę na czas nieokreślony i pracują dłużej niż 20 lat i teraz otrzymali mnożnik 1.61 też zaczną pisać.

Z jednej strony było tak jak mówisz i było to w pełni uzasadnione tym, że poszczególne Izby dysponowały różnymi środkami, inne były umowy z ZZ w całej Polsce i tak to się kręciło. Dzisiejsza sytuacja moim zdaniem jest zgoła inna. To bardziej przypomina ustalaną co roku płace minimalną w Polsce. Ta obietnica Szefa KAS była moim zdaniem swoistym zapewnieniem o takiej płacy minimalnej w całym KAS. Uważam, że jest to pewnego rodzaju nie spełnienie porozumienia między ZZ Solidarność a Szefem KAS. Uważam, że inni pracownicy, szczególnie Ci z dużym doświadczeniem i stażem też powinni się odwoływać. Nie wiadomo jaki skutek to przyniesie ale w tym momencie już nic nie tracimy. I tak jak osoby na zastępstwo w Zachodniopomorskim KAS mogą jako powód swobodnie podać:
"§ 1 pkt. 1. Strony przyjmują, że wynagrodzenie zasadnicze członków korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami" i uposażenie funkcjonariuszy w izbach administracji skarbowej, urzędach skarbowych, urzędach celno-skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami organizacyjnymi KAS", w roku 2017 nie będzie niższe niż 3000 złotych brutto (słownie: trzy tysiące)."
Tak osoby z dużym stażem i doświadczeniem w skarbowości mogą odwoływać się do tego, że propozycje wynagrodzeń i stanowisk miały być przedstawiane w oparciu o dotychczasowy przebieg służby pracownika lub funkcjonariusza, więc oczywistym jest, że proponowanie mnożnika dla osoby z 20-letnim stażem lub większym w wysokości takim samym jak dla pracownika zaczynającego pracę jest jawnym przejawem niesprawiedliwości. :)

21 maja 2017, 17:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2015, 13:46

POSTY        8
A w Szczecinie... ucs nadal nie ma propozycji, a karuzela stanowisk rozkręcona. Człowiek jest najmniej ważny i to smutne bo miało być inaczej. Zresztą bardzo nieładnie, bo jak powiedział minister czynnik ludzki jest bardzo ważny. Odwołani prawie wszyscy poprzedni rządzący, nieliczni kierownicy zostali na stanowiskach, a powołani ... hmmm na ten przykład działałacze związkowi, koledzy i przyjaciele. I co o tym wszystkim myśleć ma biedny szarak?

22 maja 2017, 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona