Teraz jest 05 wrz 2025, 19:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkami 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2015, 16:29

POSTY        1
Post Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkami
Witam,

z góry przepraszam jeżeli ten temat już się kiedyś pojawił ale nie zauważyłem. Ostatnio powziąłem wątpliwość, odnośnie wystawiania zaświadczeń dotyczących zaległości podatkowych. Petentka zapłaciła cały podatek wraz z należnymi odsetkami, aczkolwiek niespłacone pozostały jeszcze koszty upomnień w kwocie około 40 zł. Czy w takim wypadku można uznać, że nie posiada ona względem urzędu zaległości podatkowych? Wydaje mi się, że tak, gdyż koszt upomnienia nie jest zaległością z tego co wyinterpretowałem na podstawie przepisów, jednakże nie mam całkowitej pewności. Czy mógłbym prosić o opinie?:)

Pozdrawiam:)

25 lip 2015, 10:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 lis 2015, 13:49

POSTY        46
Post Zaświadczenia o niezaleganiu
Witam serdecznie,
Zwracam się z pytaniem jak w Państwa Urzędach wystawiane są zaświadczenia o niezaleganiu w podatkach. Chodzi mi konkretniej o datę - czy zaświadczenia te ukazują stan na dzień złożenia wniosku, czy dzień wydania zaświadczenia?

26 lis 2015, 11:10
Zaawansowany

REJESTRACJA07 lip 2009, 13:45

POSTY        48
Post Re: Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkami
Drogi Ślązaku:) u nas czyli na dolnym śląsku to nawet złotóweczkę nie popuszczą i każą wpłacić, bo jak nie to  palka--==
Natomiast co do drugiego postu, to potwierdzamy stan na dzień wydania zaświadczenia - my robimy tak, po złożeniu wniosku prześwietlamy podatnika, jak coś zalega to dzwonimy i informujemy. Z reguły przybiegają i płacą wszystko potulnie jak baranki i wtedy dostają zaświadczenie, że nie mają zaległości.

Ja co prawda nie zajmuję się tym na co dzień tylko w razie zastępstwa mojej współlokatorki, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Do konsolidacji zaświadczenia te wydawało RP a teraz wszechstronne OB. Z przekazanych nam instrukcji i sposobu wydawania tych zaświadczeń bo na szkoleniu nikt nie był do tej pory, to potwierdzaliśmy zaległości podatkowe (nasze). Z ostatniej narady kierowniczka przywiozła rewelację, że jeśli podatnik ma zaległości np. z tytułu podatku od środków transportu albo mandaty to również powinno być to uwzględnione w zaświadczeniu. Co Wy na to ???? Na szczęście nie było takiego przypadku ale znając przewrotność losu to niebawem się pojawi.

27 lis 2015, 08:48
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Zaświadczenie o niezaleganiu wystawiamy na dzień złożenia wniosku. Jeśli jest zaległość, koleżanka dzwoni i tak jak u Lucy podatnicy grzecznie przychodzą i wpłacają. Zaświadczenia zawsze wystawiało OB, zaległości z tytułu mandatów etc. nie są uwzględniane na zaświadczeniach o zaleganiu w podatkach.

27 lis 2015, 09:56
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
slazak25                    

Witam,
Czy w takim wypadku można uznać, że nie posiada ona względem urzędu zaległości podatkowych?
Pozdrawiam:)

Tak, uznajemy, że nie posiada zaległości podatkowych i wydajemy zaświadczenie o niezaleganiu.

27 lis 2015, 22:52
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Post Re: Zaświadczenia o niezaleganiu
Somebody                    

Witam serdecznie,
Zwracam się z pytaniem jak w Państwa Urzędach wystawiane są zaświadczenia o niezaleganiu w podatkach. Chodzi mi konkretniej o datę - czy zaświadczenia te ukazują stan na dzień złożenia wniosku, czy dzień wydania zaświadczenia?

na dzień który wskaże podatnik

"I. Zaświadcza się, że nie ujawniono zaległości podatkowych / ujawniono zaległości podatkowe **) wnioskodawcy,
wymienionego w cześci A,
wg stanu na ................................"
  <- gdybyśmy rozpatrywali zaległości tylko i wyłącznie na dzień wydania zaświadczenia, ta część nie miałaby racji bytu, bo po co powtarzać po raz drugi datę wydania zaświadczenia; to podatnik wskazuje termin, dla którego organ podatkowy zaświadcza czy zalegał czy nie; choć najczęściej nie wskazuje i wtedy powszechna jest praktyka rozpatrywania zaległości na dzień wydania zaświadczenia;

przykład 27.11.2015 r. podatnik wystepuje z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu/zaleganiu w podatkach na 31.12.2014r. zatem data wydania zaświadczenia powiedzmy dzisiejsza, ale stan zaległości w zaświadczeniu na 31.12.2014r.

27 lis 2015, 23:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
U nas praktyka jest taka, że Zainteresowany zaświadczeniem biega po odpowiednich komórkach i zbiera pieczątki z adnotacją o ewentualnych grzeszkach. W tym biegnie do EA - i jeśli ma jakiekolwiek grzeszki na sumieniu - jak chce pieczątkę z adnotacją "brak czynnych postępowań egzekucyjnych" - to musi zapłacić. Tyczy się to wszelkich należności, nie tylko podatkowych.

28 lis 2015, 23:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        46
u nas teoretycznie robiony jest wydruk z e-orusa jednak wychodzą efekty takiego robienia w postaci tego, że prześwietlamy podmiot 5 lat wstecz a program na raporcie pokazuje tylko aktywne adresy, czyli jak ktoś zmienia urząd, to z automatu w eOrusie mu sie nie wyświetli poprzedni adres, dlatego od dziś jeszcze rejestracja opisuje takie raporty pod kątem otwartych obowiązków ;) Każda metoda ma swoje plusy i minusy, jednak nic nie zwalnia nas z myślenia...

01 gru 2015, 21:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2010, 11:13

POSTY        20
A jak to jest u Was w US , gdy Wnioskodawca upoważnia kogoś bezterminowo do odbioru zaświadczeń? W Poltax mamy wpisane pełnomocnictwo jako ODP-1%, podatnik cyklicznie składa wniosek. Czy wydajecie na jego podstawie? Czy żądacie do każdego wniosku pełnomocnictwa/upoważnienia + opłatę skarbową?
Spotkałam się z teorią, że upoważnienie  nie podlega opłacie, natomiast pełnomocnictwo do reprezentacji podlega. Jak to jest u Was praktykowane?

29 lut 2016, 20:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        46
To pełnomocnictwo szczególne, czyli załączone do akt sprawy każdorazowo. Wpływ wniosku do us wszczyna sprawę administracyjną jaką jest procedura wydania zaświadczenia

12 kwi 2016, 23:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2010, 11:13

POSTY        20
A jak to jest u Was z wystawianiem ZAŚWIADCZENIA O NIEZALEGANIU W PODATKU AKCYZOWYM, CLE, PODATKU OD IMPORTU ITD.? Kto wystawia takie zaświadczenia... US, UCS...?

17 maja 2017, 18:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2009, 00:03

POSTY        15
Było pismo MF z 12.04.2017 w tej sprawie:

"w sprawach dotyczących zaświadczeń o niezaleganiu w podatkach lub stwierdzających stan zaległości, w tym
z uwzględnieniem podatków: akcyzowego, należności celnych oraz podatku od towarów i usług od importu, mając na uwadze przepis art. 28 ust. 1 pkt 1-3 ustawy z dnia 16 listopada 2016 roku o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz.U z 2016 r. poz. 1947, z późn. zm.), który stanowi, iż do zadań naczelnika urzędu skarbowego należy m.in. ustalanie, określanie, pobór podatków, opłat i niepodatkowych należności budżetowych oraz innych należności na podstawie odrębnych przepisów, pobór należności celnych oraz innych opłat, związanych z przywozem i wywozem towarów, wykonywanie zadań wierzyciela należności pieniężnych
- właściwi są naczelnicy urzędów skarbowych właściwi miejscowo według miejsca zamieszkania lub siedziby podatnika."
"Jednocześnie z art. 29 ust. 2 wyżej wymienionej ustawy wynika szczególna właściwość miejscowa, bowiem zgodnie z treścią tego przepisu zadania polegające m.in. na wydawaniu zaświadczeń oraz udzielaniu wyjaśnień wykonywane są w każdym centrum obsługi, niezależnie od terytorialnego zasięgu działania naczelnika urzędu skarbowego.
Zaświadczenie to, w myśl art. 306e § 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r. poz. 201), wydaje się na podstawie dokumentacji danego organu podatkowego oraz informacji otrzymanych od innych organów podatkowych, w tym od urzędów celno -  skarbowych."
Poza tym w tym samym tonie były wcześniejsze pisma naszej ukochanej IAS. :D

18 maja 2017, 08:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
W moim US przyjmujemy wnioski - puszczamy zapytanie do NUS DG - odpowiedź przychodzi bardzo szybko i potem ładnie na edytowalnej wersji zaświadczenia wypisujemy ładnie i gra :). Wiem jednak, że niektóre USy odsyłają do tych urzędów, które zajmują się akcyzą, ale wydaje mi się, że nie powinno tak być

18 maja 2017, 09:04
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
No właśnie, w moim US też wysyłamy zapytania i strasznie mnie to wkurza, bo wystarczyłoby dać pracownikom uprawnienia do ZEFIRA, żeby mogli to sobie sami sprawdzić (tak jak sprawdzają np. w SSP).

18 maja 2017, 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona