Teraz jest 10 wrz 2025, 09:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 20:22

POSTY        74
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Do Robak:
Z tego co wiem odwołań nie ma no chyba że do Sądu.

17 maja 2017, 17:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2016, 10:07

POSTY        13
Sabrina1                    

Do Robak:

Nie ma odwołań, to jest nowa umowa o prace w nowym miejscu, jak Ci się nie podoba możesz nie przyjąć. Jedynie funkcjonariusze z SC mają jakąś furtkę zwykli pracownicy z US lub z UKS nic nie mogą zrobić. Ci z US nawet trochę zyskali (w części przypadków) ale dawna elita z UKS nieźle po  :dupa:  dostała. Maksymalne wynagrodzenie  (bez doliczania kasy za służbę cywilną) to 6000 brutto i to z takim założeniem, że 50% tej kasy to taki niby dodatek uznaniowy weryfikowany co 3 miesiące przez kierownika  strzel===] . Jak dawny inspektor będzie się ociągać to mu wynagrodzenie zjedzie do np. 3600 brutto, a jak pójdzie na dłuższe L4 to dostanie 80% ale tylko z wynagrodzenia zasadniczego, czyli z 3000 brutto.

17 maja 2017, 17:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Pankracy7788                    

Sabrina1                    

Do Robak:

Nie ma odwołań, to jest nowa umowa o prace w nowym miejscu, jak Ci się nie podoba możesz nie przyjąć. Jedynie funkcjonariusze z SC mają jakąś furtkę zwykli pracownicy z US lub z UKS nic nie mogą zrobić. Ci z US nawet trochę zyskali (w części przypadków) ale dawna elita z UKS nieźle po  :dupa:  dostała. Maksymalne wynagrodzenie  (bez doliczania kasy za służbę cywilną) to 6000 brutto i to z takim założeniem, że 50% tej kasy to taki niby dodatek uznaniowy weryfikowany co 3 miesiące przez kierownika  strzel===] . Jak dawny inspektor będzie się ociągać to mu wynagrodzenie zjedzie do np. 3600 brutto, a jak pójdzie na dłuższe L4 to dostanie 80% ale tylko z wynagrodzenia zasadniczego, czyli z 3000 brutto.

Jeśli 6000 brutto, to musiałyby być dwa dodatki, jeśli one mają stanowić 50% kwoty całości wynagrodzenia (licząc w stu) czyli od zasadniczej 3000 + 50% dodatku kontrolerskiego + 50% dodatku radcowskiego, wtedy razem 6000.

17 maja 2017, 18:04
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Ciekawa jestem co Szef SC na to?
Wcześniej nie zabrał głosu, bo wszystko było dopiero przygotowywane.
Teraz nie zabiera głosu ... bo?

17 maja 2017, 18:21
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
A ja sugeruję aby KAŻDY rozważył złożenie odwołania (nawet po przyjęciu propozycji) zarówno do Dyrektora IAS jak i do superzespołu przy Szefie KAS. Najlepiej tylko w części dotyczącej obniżonego wynagrodzenia, zbyt niskiego wynagrodzenia., degradacji stanowiskowej, braku awansu, braku zakresu obowiązków w treści propozycji itp. Bez znaczenia jest istnienie formalnej podstawy prawnej.  Każdy znajdzie powód, który mu odpowiada. Tak możemy wyrazić to co sądzimy o traktowaniu pracowników przez kierownictwo KAS.
To nie jest pożegnanie do niezgodnego z prawem zachowania ale zachęcenie do czynnego uczestniczenia w rozwoju KAS z uwzględnieniem właściwego podejścia do pracowników.  ;)

17 maja 2017, 19:42

REJESTRACJA30 paź 2006, 20:02

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
supersaper                    

A ja sugeruję aby KAŻDY rozważył złożenie odwołania (nawet po przyjęciu propozycji) zarówno do Dyrektora IAS jak i do superzespołu przy Szefie KAS. Najlepiej tylko w części dotyczącej obniżonego wynagrodzenia, zbyt niskiego wynagrodzenia., degradacji stanowiskowej, braku awansu, braku zakresu obowiązków w treści propozycji itp. Bez znaczenia jest istnienie formalnej podstawy prawnej.  Każdy znajdzie powód, który mu odpowiada. Tak możemy wyrazić to co sądzimy o traktowaniu pracowników przez kierownictwo KAS.
To nie jest pożegnanie do niezgodnego z prawem zachowania ale zachęcenie do czynnego uczestniczenia w rozwoju KAS z uwzględnieniem właściwego podejścia do pracowników.  ;)

A może ZZ przygotowałyby taki gotowiec odwołania który każdy z nas mógłby wykorzystać? Myślę że wtedy liczba odwołań byłaby zdecydowanie większa niż w przypadku kiedy każdy sam miałby tworzyć takie odwołanie...

17 maja 2017, 19:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
Hit nad hitami.Dziewczyna od kilku lat pracująca w IAS i jednocześnie robiącą aplikacje radcowską. Stanowisko było inspektor  ( bo standardowo przyjmuje się po studiach na starszego referenta, nieważne jakie studia, nieważny zakres rzeczywistych obowiązków), w marcu czy kwietniu zdała egzamin. Propozycja...starszy kontroler skarbowy. Mnoznik 1.61. No ja was przepraszam ale babka jest lepiej wykształcona niż 99 % pracowników, pewnie na czele z dyrektorem a tu takie coś ! Jeśli to prawda to po prostu kompromitacja. Ona pewnie prędzej czy później gdzieś bryknie ale nie o to chodzi.

17 maja 2017, 19:59
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
fruwaj                    

supersaper                    

A może ZZ przygotowałyby taki gotowiec odwołania który każdy z nas mógłby wykorzystać? Myślę że wtedy liczba odwołań byłaby zdecydowanie większa niż w przypadku kiedy każdy sam miałby tworzyć takie odwołanie...

Doskonały pomysł  :brawa:

Przykład Julity165 może być jednym z powodów "odwołania".

17 maja 2017, 20:01
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2017, 21:13

POSTY        1
Dolnośląskie UCS osoby, które zdały egzamin na iks i nie zostały powołane dostały nowe stanowiska od kontrolera do max starszego kontrolera.  <_<

17 maja 2017, 20:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
Chiara                    

Dolnośląskie UCS osoby, które zdały egzamin na iks i nie zostały powołane dostały nowe stanowiska od kontrolera do max starszego kontrolera.  <_<

Czyli co - ani IKS, ani oficer. Może dobrze, że nie zdałem egzaminu w zeszłym roku, bo teraz bym był jeszcze bardziej wk***ny.

Oby kiedyś ktoś odpowiedział za roz***enie kontroli skarbowej.

17 maja 2017, 21:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:11

POSTY        12
Szanowni zebrani.
Przepraszam jeśli się mylę i zadaję "głupie" pytanie i być może powtarzam temat tzw. propozycji pracy.
Ale do rzeczy.
Sprawa dotyczy tych osób które propozycji zatrudnienia nie otrzymały i pewnie ich nie otrzymają do dnia 31-05-2017r. tym bardziej po tym terminie.
Odczytując wprost zapis art. 165 ust.7 ustawy wprowadzającej KAS (rozpatruję przypadek obecnych pracowników IAS) to DIAS ma obowiązek przedstawić propozycję pracy wszystkim pracownikom!!! Nie może sobie wybierać spośród obecnie  zatrudnionych pracowników osób którym "zechce" przedstawić, albo "nie zechce" przedstawić propozycji zatrudnienia.
Dowód:
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, dyrektor izby administracji skarbowej oraz dyrektor Krajowej Szkoły Skarbowości składają odpowiednio pracownikom oraz funkcjonariuszom, w terminie do dnia 31 maja 2017 r., pisemną propozycję określającą nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby, która uwzględnia posiadane kwalifikacje i przebieg dotychczasowej pracy lub służby, a także dotychczasowe miejsce zamieszkania."
No chyba że pracownik przyzna się, że współpracował z SB i innymi podobnymi typami.
Pewien problem powstaje z tym, że jak pracownik nie otrzyma propozycji (bo DIAS nie uszanował prawa) to skończy pracę 31-08-2017r.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale z ostrożności procesowej wszyscy co nie otrzymali propozycji (emeryci, trudne elementy, i wszelakiej innej maści przez nikogo niechciane pospólstwo) powinni  pisemnie przypomnieć DIAS że ciąży na nim obowiązek przedstawienia każdemu pracownikowi IAS propozycji pracy.
Zgodnie z art. 7 Konstytucji Organ Państwa nie może nic kombinować przy działaniu podczas wykonywania przepisów prawa - w potocznym rozumieniu, urzędnik ma przeczytać przepis i go wykonać - zastosować, bez urozmaicania go swoimi pomysłami.
Co szanowni Państwo o tym myślą?

A jeśli DIAS po pisemnym upomnieniu przez pracownika, że powinien mu przedstawić propozycję pracy, nie przedstawia jej, to prostą drogą dochodzimy do tzw. przestępstwa urzędniczego z art. 231 KK i tu żarty się kończą. Tylko który z urzędników złoży stosowne zawiadomienie. Należy dodać że każdy urzędnik musi zawiadomić stosowny Organ, nie-urzędnik tylko może. Tak więc wszyscy co o tym wiedzieli a nie złożyli zawiadomienia też popełniają przestępstwo z tego samego art.

Tylko, czy mam choć trochę racji?
Czekam na uwagi.

17 maja 2017, 21:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Kto zna adresy na które można adresować i wysłać 'moje niezadowolenie' -  chodzi mi już o wszystkich głównie o superkomisję przy KAS. Zastanawiam się również nad Prezydentem Polski. Termin podpisania tego dziwnego świstka się zbliża i chciałabym w tym samym dniu niezadowolenie także wysłać.
Zastanawiam się czy w tej propozycji jakiś słów o takim piśmie nie napisać - bo jeżeli miałyby być jakiekolwiek zmiany, żeby mnie to już z terminem podpisania obowiązywało, a nie po zamydleniu oczu po jakimś roku czy nawet 10 latach - tak jak teraz byłam zwodzona i przeszłam chyba jakieś pranie mózgu. Łudziłam się i grzecznie czekałam ale już niestety basta teraz to już jest wóz albo przewóz.

17 maja 2017, 21:31
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Dziś damy notatkę na ten temat. Wysyłać trzeba będzie na adres IAS Warszawa, ale za pośrednictwem NSZZ "S" w danej IAS i dyrektora IAS. Pamiętać trzeba będzie o daniu upoważnienia do przeglądania akt osobowych dla członków Zespołu.

18 maja 2017, 01:58
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 sty 2011, 20:50

POSTY        95
Inspektor - wielkie dzięki i czekam/y na tą notatkę, super było by gdybyście takie przykładowe pismo opracowali razem z dokładnymi adresami - myślę że taki pisma wyjdą z US w 70-80 % załogi. Jeszcze jedno na celnikach wskazali warunek aby najpierw wysłać niezadowolenie a potem podpisać umowę z adnotacją. Czekam/y zaczynam widzieć jakąś malutką kropeczkę w tunelu - dzięki.

18 maja 2017, 05:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 99  Następna strona