Teraz jest 08 wrz 2025, 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Z tego co piszecie to propozycje są rozdawane w urzędach, a jak wygląda sytuacja w przypadku osób na długotrwałych urlopach? Jeśli wysyłane są im pocztą to może być tak, że nie odbiorą ich od razu, więc termin 14 dni zacznie biec od daty odbioru, a to oznacza, że taka propozycja wysłana np. na dniach może mieć termin odpowiedzi gdzieś w połowie czerwca. Chyba, że takim osobom wysłali już wcześniej albo dostały informację, że propozycje są do odbioru w urzędzie. Jak to wygląda?

12 maja 2017, 19:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2016, 17:56

POSTY        11
Ja jestem na takim długoletnim urlopie i propozycję wysłali mi pocztą. W czwartek odebrałam.

12 maja 2017, 20:02
Początkujący

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:34

POSTY        7
julita165                    

To jest naprawdę mistrzostwo świata tak skonstruować siatkę płac że niezadowoleni są wszyscy. Niektórzy, Ci z podwyżką  do 1.61 trochę  bo nadal za mało,  a cała reszta bardzo. Pracuję prawie 18 lat, a jeszcze czegoś tak idiotycznego nie widziałam. Już po zeszłorocznych podwyżkach w mojej IAS wyglądało to bez sensu bo przyporządkowano mnożniki do stanowisk, bez względu na urząd, dział, osobiste cechy danego pracownika ( w dodatku nie dokonując przy okazji weryfikacji tych stanowisk ) a po obecnej "urawniłowce" to wyszedł po prostu Bareja. Byłoby to zwyczajnie niesamowicie komiczne gdyby jednak nie było tragiczne. Jak pisze mój ulubieniec Ziemkiewicz - socjalizm upadł bo zbankrutował i nie trzeba tego po raz kolejny udowadniać. Ale widocznie ktoś jednak postanowił wziąć się za przeprowadzenie tego dowodu.

Zgodnie z art. 78 § 1 K.p. “wynagrodzenie za pracę powinno być tak ustalone, aby odpowiadało w szczególności rodzajowi wykonywanej pracy i kwalifikacjom wymaganym przy jej wykonywaniu, a także uwzględniało ilość i jakość świadczonej pracy”.

Różna bywa praktyka, jednak sporo czasu musi upłynąć, by z referenta był doświadczony pracownik, niezawracający gitary wokoło, samodzielny w pracy, bardziej decyzyjny - to ja się pytam  - jak można przypisywać wynagrodzenie zasadnicze (1.61) takież same referentowi i komisarzowi - to ewidentne naruszenie Kodeksu pracy.

...albo art. 18 § 1 K.p. stanowi: “pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości, a w § 3 tego art. czytamy -  “pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku”

- i co wy na to? czy referent ma takie samo doświadczenie pracy jak komisarz?
- młodzi dostali 1.61 - ok. - ale jak można w kontekście zacytowanego art. tak samo "wynagrodzić" komisarza…

Dodatkowym elementem w tym kuriozalnym procederze propozycji pracy jest to, że jeśli referent i komisarz (wkrótce ekspert) mają 1.61 - to zgadnijcie kto ma szanse na awans? albo na kilka następnych awansów... kto zostanie w "koziej ***" wycyckany do cna z sił, pieniędzy i wszelakiej godności zawodowej... nie godzi się i to bardzo. Absurd będzie jeszcze większy - wkrótce, przy pierwszych rozdaniach awansów - to będzie ciekawe.

Ale mamy możliwość proszenia o dodatkową weryfikację tej nikczemniej propozycji  :zly1: - było na skarbowcach pismo z 24 marca 2017 r.  Banasia, cyt.: “Mając świadomość szczególnego znaczenia  tego  procesu dla pracowników pragnę zapewnić, że dokładam wszelkich starań aby proces ten był uczciwy i transparentny. Z całą  odpowiedzialnością  mogę   zapewnić, że  składanie propozycji  pracy lub  pełnienia służby będzie przeze mnie monitorowane. Co więcej każdy pracownik i funkcjonariusz będzie mógł zwrócić się o dodatkową weryfikację otrzymanej propozycji.”

Co o tym myślicie?

12 maja 2017, 21:24
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
Czy propozycję dostała jakakolwiek osoba na zastępstwo? Jaką? Jaki mnożnik?

12 maja 2017, 21:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Nestek                    

katryna                    

Jeśli ktoś otrzyma propozycję 31 maja to rozumiem, że do 14 czerwca będzie miał czas na odpowiedź i jeśli odmówi to 3-miesięczny okres wypowiedzenia skończy się nie 31 sierpnia tylko 14 września?

Chyba jednak nie. Okres wypowiedzenia w takim wypadku upłynie 30 września.
Niestety w ustawie o KAS zapisali, że okres wypowiedzenia mija nie później niż 31 sierpnia, więc propozycję będą rozdawali max do 17 maja  :rotfl:

Po pierwsze, chyba już po raz dziesiąty Szogun wam (celowo z małej litery) tłumaczy, że tu nie ma okresu wypowiedzenia, ale co chwilę znajduje się jakiś "mądrzejszy inaczej", który ciągle mówi o okresie wypowiedzenia.
Po drugie, z faktu, iż tam jest data końcowa - 31 sierpnia, wcale nie wynika, iż propozycje muszą być rozdane do 17 maja. Wręcz odwrotnie.

Ludzie, wy jesteście urzędnikami państwowymi? I nie potraficie odczytać tak prostego przepisu, który was dotyczy?
Biada waszym podatnikom, jeśli tak "tfurczo" interpretujecie przepisy podatkowe...

12 maja 2017, 21:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2017, 10:41

POSTY        37
Marjolka                    

IAS Szczecin mnożnik dla osób na zastępstwo "ustalono" we wtorek. 1,45... Serdeczne pozdrowienia dla związków zawodowych, bo to była ich propozycja.  :brawa:   :mur:
2 lata na umowie na zastępstwo, wczoraj otrzymałem propozycje dalej na zastępstwo.Podobno na zebraniu zaproponowali, mnożnik między 1,4 a 1,5. Także związki zawodowe uważają, że osoby na zastępstwo to nie "wszyscy pracownicy" i im się 1,61 nie należy. Od dwóch lat mam takie same obowiązki jak inspektor w moim dziale. Ludzie bujają się po 4-5 lat na takich umowach, a związki zawodowe przedstawiły takie mnożniki dla nas. Brawo kurrr brawo :brawa:

13 maja 2017, 06:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 lis 2016, 10:11

POSTY        6
Marjolka                    

Ja dostałam propozycję pracy na czas określony w celu zastępstwa ... mnożnik 1,61. IAS Wrocław.
Pozdrawiam

13 maja 2017, 06:47

REJESTRACJA11 maja 2017, 18:33

POSTY        3
Czy prawdą jest że dyrekcja IAS w Olsztynie nie wręczyła propozycji pracy przewodniczącym związków "S"? W województwie wszyscy już dostali, oprócz emerytów,TW i właśnie związkowców! Czy minister Banaś o tym wie?

13 maja 2017, 07:08
Zaawansowany

REJESTRACJA06 maja 2016, 13:40

POSTY        70

LOKALIZACJAMazowsze
Świetnie!
Skoro już wszyscy jesteśmy tak w...wieni, to może czas najwyższy skierować tę złość w odpowiednim kierunku. INSPEKTOR wspomniał na forum, że niedługo wszyscy chętni będą mogli wpisać się na listy uczestnictwa w proteście. Ja osobiście czekam na to z niecierpliwością. Nigdy nie chodziłem na protesty ale tego już za wiele. Protest to nie strajk a "władza" będzie mogła spadać w bruzdy, jeżeli wytoczy przeciwko protestującym działo, tzw. neutralności politycznej członka korpusu służby cywilnej. Ewentualny protest odbyłby się nie przeciwko władzy a za tym, że lwiej części z nas "nie starcza do pierwszego".
Po przyjęciu propozycji (dla mnie warunki pracy i płacy będą bez zmian) zamierzam poprosić o jej ponowną weryfikację.

Ciężko będzie ale warto. Dla mnie najbardziej dziwne jest to, że w każdej Izbie jest inaczej. Ta KAS to nie wspólna służba tylko pełen podziałów grajdół...
Wstyd!!! Żeby państwo tak traktowało służby pilnujące jego dochodów. Wstyd!!!

Ciekaw jestem, czy po odmrożeniu płac otrzymamy wyrównanie za te wszystkie lata - tak jak miało to miejsce w latach dziewięćdziesiątych, kiedy pracownicy otrzymali odszkodowania za zamrożenie płac.

A argument, że nie ma kasy? Proszę was... Na 500+ pieniądze znalazły się od tak, a przecież to są dziesiątki miliardów złotych!

W...m się :)

13 maja 2017, 09:42

REJESTRACJA27 kwi 2017, 20:52

POSTY        22
Nie wiem dlaczego kolega w tak ciemnym świetle stawia kwestię pincet plus. To jest namiastka tego co zostało państwu rozkradzione, popłuczyny afer VAT na grube miliardy oraz tego co zdążyła poprzednia partia rządząca nakraść. Można by tu było poświęcić cały elaborat, ale szkoda czasu na tego typu żałości. :za2:  Ale nie o tym.

Czy koleżanki i koledzy z mazowieckiego mogą się pochwalić czy i jakie propozycje umów mieli zaszczyt otrzymać?  :czytaj:

13 maja 2017, 10:03
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 kwi 2016, 13:11

POSTY        1
Niestety póki co pracownicy IAS w Warszawie nie otrzymali jeszcze żadnych propozycji...  :mur:

13 maja 2017, 10:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2016, 07:36

POSTY        6
A czy to prawda, że w US Świnoujście dużo osób nie przyjęło warunków pracy? Niech US Świnoujście się wypowie.

13 maja 2017, 11:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 sie 2010, 07:30

POSTY        8
A czy w jakimś Urzędzie otrzymały propozycję pracy osoby posiadające uprawnienia emerytalne?

13 maja 2017, 12:01
Zaawansowany

REJESTRACJA10 gru 2012, 22:13

POSTY        46
Dajcie już spokój emerytom. Osobiście, gdybym miała uprawnienia emerytalne, jednego dnia bym nie pracowała dłużej w KAS. Zawsze można dorobić na 1/4-1/2 etatu. Możliwości jest wiele.

13 maja 2017, 12:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 99  Następna strona