Tak sobie przeglądam kolejną wersję KAS'y, a w tymże art.187 ust.2: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->2. Urzędnikowi skarbowemu nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie KAS.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czy aby zapis w takim brzmieniu nie narusza czasem przepisów ustawy o ZZ ? Jakie formy protestu byłyby zatem dopuszczalne pod rządami KAS'y ?
____________________________________ always look on the bright side of life
20 wrz 2007, 21:39
art. 59 ust. 3 Konstytucji RP "Związkom zawodowym przysługuje prawo do organizowania strajków pracowniczych i innych form protestu w granicach określonych w ustawie. Ze względu na dobro publiczne ustawa może ograniczyć prowadzenie strajku lub zakazać go w odniesieniu do określonych kategorii pracowników lub w określonych dziedzinach." No i ogranicza Całe szczęście... Tego brakowało żeby jeszcze służba cywilna strajkowała. :nonono:
____________________________________ Volenti non fit iniuria
22 wrz 2007, 12:48
ole1979
...Ze względu na dobro publiczne...
A jakież to dobro publiczne jest zagrożone w wyniku ewentualnego strajku skarbowców ??? Lekarze mogą pielęgniarki mogą, a skarbowcy ... :mur:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
22 wrz 2007, 13:22
wjawor
A jakież to dobro publiczne jest zagrożone w wyniku ewentualnego strajku skarbowców ??? Lekarze mogą pielęgniarki mogą, a skarbowcy ... :mur:
A kto kasę do budżetu ściągnie? Koryto będzie puste.
Choć jak mawiał pewien rzecznik rządu: "rząd się sam wyżywi". Kurcze, jakie to ciągle aktualne :angry:
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
22 wrz 2007, 13:52
Juhas
Moim zdaniem pikieta, czy demonstracja to najmniej odpowiednia forma protestu - jedyne co zyskamy, to narazimy się na śmieszność. Natomiast urlop na żądanie, lub strajk włoski - jestem jak najbardziej ZA !!!! Byleby tylko chciała wziąść w tym udział większość... A propos...Co do strajku włoskiego to ja już go uskuteczniam od dłuższego czasu... Wiec proszę tylko o przyłączenie się do tej formy protestu...
Od poniedziałku masz we mnie sojusznika! :piwo:
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
22 wrz 2007, 16:32
wjawor
<!--quoteo(post=15566:date=22. 09. 2007 g. 12:48:name=ole1979)--><div class='quotetop'>(ole1979 @ 22. 09. 2007 g. 12:48) [snapback]15566[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ...Ze względu na dobro publiczne...
A jakież to dobro publiczne jest zagrożone w wyniku ewentualnego strajku skarbowców ??? Lekarze mogą pielęgniarki mogą, a skarbowcy ... :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> To dobro publiczne nie jest (i nie było) niestety zdefiniowane ! I dlatego w ustawie 1982r., w ustawie o SC i w projekcie KAS - nam strajkować zakazano <_< !!! Może po wyczepaniu procedur krajowych , wystąpić do ETS (chyba tak się nazywa). Ale to trwa, trwa i trwa!!! :mur:
22 wrz 2007, 18:48
Mam pomysł na super protest! Możemy wykorzystać nową ulgę "na dzieci". Niech wszyscy ostro zabiorą się do roboty (niezależnie od płci - mamy równouprawnienie), a już wkrórce puścimy z torbami Najwyższą Kasjerkę RP!
No i jak przyjemnie tak protestować :sex:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
22 wrz 2007, 18:53
supersaper
Mam pomysł na super protest! Możemy wykorzystać nową ulgę "na dzieci". Niech wszyscy ostro zabiorą się do roboty (niezależnie od płci - mamy równouprawnienie), a już wkrórce puścimy z torbami Najwyższą Kasjerkę RP!
No i jak przyjemnie tak protestować :sex:
Przy trójce, a na pewno -czwórce dzieci zabraknie podatku tym co płacą wg stawki 19% - jest ich (nas) ok.95 %. "Trochę" dla Najwyższej Kasierki zostanie : reszta PIT, cały CIT i VAT. Zyta się wyżywi i nie tylko ona. Reszta rządu i wybrakowańcy narodu też ! I jeszcze dostanie wojsko, policja <_< ... czyli ochrona przed narodem !
22 wrz 2007, 19:13
praktyk1945
To dobro publiczne nie jest (i nie było) niestety zdefiniowane ! I dlatego w ustawie 1982r., w ustawie o SC i w projekcie KAS - nam strajkować zakazano <_< !!! Może po wyczepaniu procedur krajowych , wystąpić do ETS (chyba tak się nazywa). Ale to trwa, trwa i trwa!!! :mur:
Może wystarczyłoby w zupełności zdefiniowanie tego pojęcia przez Trybunał Konstytucyjny. Tylko by to się stało, musi skargę wnieść związek, któremu ograniczono jego wolności i prawa.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
22 wrz 2007, 20:48
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. W ostatnim wydaniu tv wiadomosci wyemitowano materiał w ktorym dziennikarz mowił o przyznaniu podwyżki dla Policji. Mówił również, ze podwyżki domagaja sie lekarze, pielęgniarki, nauczyciele. O skarbowcach natomiast nie wspomniał. Czy to nie jest tak, ze my sobie tak szepczemy na forum "z ucha do ucha" i nikt tego nie widzi i sobie z tego nic nie robi? To jest żenujące.
Kazdy mówi: - chce podwyżkę, chcę wiecej zarabiac, nie bede pracował za takie pieniądze! ale nic nie robi. Siedzimy i gadamy i nic z tego nie wynika.
Musi sie wyjawic człowiek ktory nas poprowadzi! Powie gdzie co i jak! I wtedy wspólnie cos mozemy zrobic. Trzeba tą sprawe nagłośnic i sprawic, zeby media sie tym zainteresowały. Teraz media to najwieksza władza!
Ja jestem gotowy na wszystko. Zależy mi na pracy, i godziwym wynagrodzeniu!
Tobie chyba tez?
Pozdrawiam. Zenon
22 wrz 2007, 21:41
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ja jestem gotowy na wszystko. Zależy mi na pracy, i godziwym wynagrodzeniu! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->@Zenon - jak Ci zależy na pracy, to się nie nadajesz :angry2: Żeby zrobić jakąś super akcję, to sa potrzebni "desperaci", którym na niczym nie zależy, a więc mogą sobie pozwolić na wszystko ! Dopóki takich nie będzie, to pozostanie tylko biadolenie Niestety ja jestem w podobnej do Twojej sytuacji - chociaż szlag mnie trafia, i mam dość tej roboty, to wiem że niestety w mojej dziurze nie znajdę lepszej, a niestety z czegoś trzeba żyć ??? Pozdrawiam :blush:
Ostatnio edytowano 22 wrz 2007, 21:57 przez Ramona, łącznie edytowano 1 raz
22 wrz 2007, 21:53
Jezeli nie dostane podwyzki do stycznia to bede musial sie zwolnic. Wiązłem kredyt "1000zl miesienicze " Na szczęscie zona pracuje ale... kto to słyszał zeby zona zarabiała wiecej niz mąz ! Doszedlem do wniosku ze trzeba wziąśc sprawy w swoje rece. Albo sie kisic TU albo poszukac czegos lepszego. Przynajmniej mam powod do poszukiwań. Pracowalem wczesniej w handlu jako przedstawiciel zarabiałem 2x tyle co teraz. Jezeli sytuacja sie nie zmieni wracam do poprzedniej profesji
Pozdrowionka.
22 wrz 2007, 22:00
Zenon
[...] Pracowalem wczesniej w handlu jako przedstawiciel zarabiałem 2x tyle co teraz. Jezeli sytuacja sie nie zmieni wracam do poprzedniej profesji
Pozdrowionka.
Po jaką cholerę (z całym szacunkiem) odchodziłeś z branży do mniej płatnego zajęcia? Bo rozumiem, że odeszłeś dobrowolnie, skoro teraz rozważasz powrót w aspekcie braku podwyżki wynagrodzeń...
____________________________________ always look on the bright side of life
23 wrz 2007, 21:54
ZENON- ostrzeżenie za wykroczenie regulaminowe, Brak polskich liter w twoim poście.
Czy zajmowałeś się handlem obwoźnym ? Ciągłe wyjazdy, ...? I jak teraz słusznie zauważasz urząd nie daje jednak stabilizacji na jaką liczyłeś. Do stycznia czeka nas wartościowanie to chociaż podniesiesz sobie swoją wartość. )
Na innym topiku pytałem czy macie inny zawód na wypadek zwolnienia w związku z KAS. Ale jak widać to wciąż jest aktualne pytanie.
Zwalnianie się i brak napływu chętnych z odpowiednimi kwalifikacjami wymusiły tegoroczne podwyżki płac ... poza skarbówką. Ja nie mam zamiaru nikogo nakłaniać do takich akcji. Każdy powinien indywidualnie ocenić swoją realna wartość na rynku pracy i dopiero podjąć decyzję.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 23 wrz 2007, 22:51 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz