Teraz jest 08 wrz 2025, 18:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 99  Następna strona
Propozycje zatrudnienia w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2012, 18:39

POSTY        64
Post Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Sz0gun                    

budda1pysia                    

Nie dadzą papierów 31 maja, bo każdy ma 14 dni na przyjęcie oferty lub nie. Dopiero po tym terminie rozpoczyna się okres wypowiedzenia,czyli od 1 czerwca. Inaczej przekroczyliby datę 31 sierpnia, a tego im zrobić nie wolno.

Nie wolno. Dlaczego? Bo tak!

Po raz enty ktoś wyskakuje z tą bzdurną interpretacją. Może zrozumienie tego, że nie ma w tym przypadku mowy o żadnym okresie wypowiedzenia jest dla ciebie zbyt skomplikowane. Ale czy ciężko zrozumieć przepis, gdzie wprost jest zapisane, że propozycję można złożyć do dnia 31 maja?

Oczywiście pozostaje nieuregulowana kwestia doręczeń osobom nieobecnym, ale nie ma to związku z 14-dniowym terminem na złożenie oświadczenia ani rozpoczęciem okresu wypowiedzenia, którego w tym przypadku i tak nie ma.

Szogun
Z całym szacunkiem ale możesz nie mieć racji. Lepiej zapytaj się specjalistów albo tych z PIP. Jest jeszcze coś takiego jak wyrażenie woli. Nie wyrażenie woli przeze mnie nie oznacza od razu okresu wypowiedzenia. To w skrócie. Zresztą to mniej istotne. Istotne jest to, że w maju dadzą papiery wiec tak czy inaczej powód do picia.

09 maja 2017, 18:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
skarb111                    

Wychodzi na to że podwyżki w skarbówce dostają wyłącznie najkrócej pracujacy. Reszta "gorszy sort". :brawa:

Dodałabym, że również najgorsi, którzy mimo upływu lat wyżej inspektora się nie dochrapali.  Takich też nie brakuje, nie oszukujmy się. Problemem, już od dawna istniejącym, a teraz dramatycznie pogłębionym jest zupełny brak systemu motywowania i premiowania pracowników po prostu lepszych, bez względu na czas pracy. Jestem ostatnią osobą twierdzącą, że coś się komuś należy z racji samego tylko upływu czasu pracy. Różnice powinny być i to duże w zależności od wymagań na danym stanowisku, zaangażowania i kompetencji pracownika. Mogłoby więc być nawet tak ze pracownik z rocznym stażem zarabia dużo więcej od tego z 20-letnim.   Należałoby zacząć od skończenia z fikcją ze stanowisko x w działach y i z to jest to samo i w związku z tym powinno być tak samo wynagradzane, bo to absurd, oczekiwania co do kwalifikacji czasem dzieli przepaść, a dwóch pracowników rzekomo na tych samych stanowiskach łączy tylko adres pracodawcy.

09 maja 2017, 18:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2017, 10:00

POSTY        53
Żeby docenić profesjonalizm pracownika trzeba najpierw kompetentnej kadry kierowniczej i co najważniejsze też takiego naczelnika! Gdyby te elementy były obecnie takie jak powinny, to i w aktualnym systemie dałoby się docenić pracownika, który na to zasługuje! O porządnego kierownika nie trudno, ale z reguły jest stłamszony przez upolitycznione stanowiska ponad nim, a szczególnie cały organ nadrzędny.

Więc jaki system by nie był i tak zostanie wypaczony jeśli urząd skarbowy mimo "apolityczności" będzie wykorzystywany przez politikierów, i co zmiana władzy będą się przetaczać fale które wymiatają poprzedników i obsadzają swoich!

09 maja 2017, 19:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
budda1pysia                    

Lepiej zapytaj się specjalistów albo tych z PIP. Jest jeszcze coś takiego jak wyrażenie woli. Nie wyrażenie woli przeze mnie nie oznacza od razu okresu wypowiedzenia.

Wbij sobie w końcu do głowy, że nie ma tu mowy o żadnym wypowiedzeniu ani w ogóle o rozwiązaniu stosunku pracy. I nie trzeba "specjalistów", wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jedno słowo w ustawie wprowadzającej.

budda1pysia                    

tak czy inaczej powód do picia.

Możesz rozwinąć?

09 maja 2017, 19:27
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
Sz0gun                    

budda1pysia                    

Lepiej zapytaj się specjalistów albo tych z PIP. Jest jeszcze coś takiego jak wyrażenie woli. Nie wyrażenie woli przeze mnie nie oznacza od razu okresu wypowiedzenia.

Wbij sobie w końcu do głowy, że nie ma tu mowy o żadnym wypowiedzeniu ani w ogóle o rozwiązaniu stosunku pracy. I nie trzeba "specjalistów", wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jedno słowo w ustawie wprowadzającej.

budda1pysia                    

tak czy inaczej powód do picia.

Możesz rozwinąć?

Wiesz Szogun chyba nie ma sensu dalej tłumaczyć, niektórzy nie są w stanie zrozumieć pewnych rzeczy, mają taką percepcje po prostu. To może jest właśnie powód do picia :rotfl:

09 maja 2017, 19:32
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Czy w urzędach, w których rozdano już propozycje nie otrzymał ich ktoś spoza grupy emerytów i byłych współpracowników?

09 maja 2017, 19:58
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Chyba ktoś parę stron wcześniej pisał że poza powyższymi zredukowano pracowników o 7%, 2-3 strony wcześniej...

Ale co tu się dziwić jak w innych województwach powieliło się to co na śląsku i współpracę zgłosiło 15 czy coś osób na całe województwo! To raczej zbytnio nie mieli jak się wykazać, o ile w ogóle były takie zamierzenia, w końcu chyba ci "najbardziej zasłużeni" są sprzed 72 i kto wie co mają za uszami, gdyby to rzetelnie badano.

09 maja 2017, 20:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Marjolka                    

Porozumienie pomiędzy Banasiem a NSZZ Solidarność a dokładniej § 1 wskazuje, że "Strony przyjmują, że wynagrodzenie zasadnicze członków korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami" i uposażenie funkcjonariuszy w izbach administracji skarbowej, urzędach skarbowych, urzędach celno-skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami organizacyjnymi KAS", w roku 2017 nie będzie niższe niż 3000 złotych brutto (słownie: trzy tysiące)".
Czy tylko ja ten pogrubiony fragment zrozumiałam, że "w roku 2017" oznacza okres od stycznia 2017 na grudniu 2017 skończywszy? Tymczasem jedni dostają propozycje, których postanowienia wchodzą w życie w maju, inni w czerwcu.

Ciągle jednak brakuje słowa "zasadnicze". W pop. roku też było te zapewnienie że min. 3000zł (brutto) ale w niektórych urzędach potraktowali tą sprawę "poważnie" i było 3000zł z wysługą lat. Nawet związki zawodowe przyklapneły to bo przecież było 3000zł, a wiec wszystko było spełnione.

09 maja 2017, 21:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
Zed77                    

Marjolka                    

Porozumienie pomiędzy Banasiem a NSZZ Solidarność a dokładniej § 1 wskazuje, że "Strony przyjmują, że wynagrodzenie zasadnicze członków korpusu służby cywilnej, zwanych dalej „pracownikami" i uposażenie funkcjonariuszy w izbach administracji skarbowej, urzędach skarbowych, urzędach celno-skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami organizacyjnymi KAS", w roku 2017 nie będzie niższe niż 3000 złotych brutto (słownie: trzy tysiące)".
Czy tylko ja ten pogrubiony fragment zrozumiałam, że "w roku 2017" oznacza okres od stycznia 2017 na grudniu 2017 skończywszy? Tymczasem jedni dostają propozycje, których postanowienia wchodzą w życie w maju, inni w czerwcu.

Ciągle jednak brakuje słowa "zasadnicze". W pop. roku też było te zapewnienie że min. 3000zł (brutto) ale w niektórych urzędach potraktowali tą sprawę "poważnie" i było 3000zł z wysługą lat. Nawet związki zawodowe przyklapneły to bo przecież było 3000zł, a wiec wszystko było spełnione.

No ale przecież w odniesieniu do cywili jest w porozumieniu "wynagrodzenie zasadnicze". Szkoda tylko, że ktoś zapomniał o funkcjonariuszach...

09 maja 2017, 21:04
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
mk13                    

Chyba ktoś parę stron wcześniej pisał że poza powyższymi zredukowano pracowników o 7%, 2-3 strony wcześniej...

Ale co tu się dziwić jak w innych województwach powieliło się to co na śląsku i współpracę zgłosiło 15 czy coś osób na całe województwo! To raczej zbytnio nie mieli jak się wykazać, o ile w ogóle były takie zamierzenia, w końcu chyba ci "najbardziej zasłużeni" są sprzed 72 i kto wie co mają za uszami, gdyby to rzetelnie badano.

Taką osobą sprzed 1972 r. jestem także ja. I nie mam nic za uszami. I nie uważam, że "my sprzed 1972" nierzetelnie wypełniliśmy oświadczenia. I nie wiem ile osób w mojej izbie zadeklaruje współpracę.
A jeżeli ktoś ma wątpliwości niech spojrzy na swoje rodziny - czy w Waszych rodzinach współpracownikami było 50 % czy 20?
Nie twierdzę, że takich osób nie było, jednak nie przesadzajmy z ich liczbą.

Ostatnio edytowano 09 maja 2017, 21:12 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz

09 maja 2017, 21:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        53
Sz0gun                    

No ale przecież w odniesieniu do cywili jest w porozumieniu "wynagrodzenie zasadnicze". Szkoda tylko, że ktoś zapomniał o funkcjonariuszach...

Funkcjonariusze to naprawdę są w potrzebie, najniższy szczebel uposażenia zasadniczego w 2015 dla młodszego specjalisty Służby Celnej 2 730 – 2 930, najniższego szczebla funkcjonariusza! Każdy następny od 3100 wzwyż(21 stanowisk). I to tylko podstawa, do której chyba jest ładnych parę dodatków! Więc niedoli zbytnio nie widzę. Uwzględnienie funkcjonariuszy byłoby raczej kuriozalne! Dla przypomnienia w 2015 referent w urzędach miał 1800-2000! I na tym się kończyło.

@Barbarka miałem na myśli tych co kręcą tym całym cyrkiem, a nie każdego przed 72, taka drażliwość to lekka przesada.

Ostatnio edytowano 09 maja 2017, 21:33 przez mk13, łącznie edytowano 1 raz

09 maja 2017, 21:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Pewnie dlatego, że już tyle mieli. Natomiast 95% cywili miało mniej - głównie 2810 zł  , dlatego chcieli pokazać, że będą podwyżki. Z punktu widzenia funkcjonariuszy zapis 3 brutto nic nie daje, gdyby napisali, że wynagrodzenie funkcjonariusza nie będzie zmniejszone to taka informacja byłaby dla Was wartościowa. Bo tak to popatrzą o Pani cywil zajmuje się rejestracją i ma mnożnik 1,61 to ile by tu dać Pani, która była funkcjonariuszem w Izbie Celnej, tyle co miała czy mniej skoro ktoś inny pracuje za 1,61. Z punktu widzenia funkcjonariuszy wg mnie ważne byłoby utrzymanie mnożników, a nie podwyżki. To tak abstrahując od tematu ile powinny zarabiać 2 osoby wykonujący identyczną prace :)

09 maja 2017, 21:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
mk13                    

Funkcjonariusze to naprawdę są w potrzebie, najniższy szczebel uposażenia zasadniczego w 2015 dla młodszego specjalisty Służby Celnej 2 730 – 2 930, najniższego szczebla funkcjonariusza!

Kolejny raz udowadniasz, że jesteś prawnym analfabetą. Od kiedy to wszyscy funkcjonariusze pełnią służbę w MF? Bo pierwsza tabelka, o której piszesz dotyczy tylko MF.

b17                    

Pewnie dlatego, że już tyle mieli.

Nie mieli. 3000 brutto z kawałkiem to był najwyższa grupa uposażenia zasadniczego, jaką mógł mieć specjalista. A prawie wszyscy objęci mnożnikami starsi specjaliści, specjaliści i młodsi specjaliści mieli najniższą możliwą grupę dla danego stanowiska. W zeszłym roku podnoszono do tych 3000, ale nie wszystkim.

09 maja 2017, 21:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2016, 17:56

POSTY        11
katryna                    

Czy w urzędach, w których rozdano już propozycje nie otrzymał ich ktoś spoza grupy emerytów i byłych współpracowników?

Ja nie dostałam jeszcze propozycji a wszyscy "młodsi" dostali...hmmm

09 maja 2017, 22:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1376 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 99  Następna strona