W opolskim to do Centrum Mandatowego - tam zawsze są nabory i były już od dłuższego czasu, więc to żadna rewolucja.
07 kwi 2017, 12:37
Re: Propozycje zatrudnienia w KAS
Papryczek, skąd wiesz, że referenci zostają? Tam nie ma takiego stanowiska, podobnie jak inspektorzy i komisarze.
07 kwi 2017, 14:14
mk13
A tak trochę z innej paki, ktoś orientuje się jak to będzie z tymi stopniami, jest jakieś przełożenie kim będzie referent albo inspektor, czy to raczej zapowiada się wolna amerykanka? I będą dawać co się żywnie podoba? Bo na oko za inspektorów najbardziej pasują eksperci skarbowi, ale to zupełnie inne zaszeregowanie "stanowisko samodzielne" a było staremu "specjalistyczne", jeszcze wcześniej wymagane było średnie a po nowemu już wyższe, tylko jakoś nie wyobrażam sobie kontrolerów "..." w postępowaniach.
Z oczywistych względów referent nie zostanie nagle ekspertem. Natomiast z tego co wiem nie ma sztywnych kryteriów przyznawania stanowisk. Starszy komisarz skarbowy nie będzie obligatoryjnie ekspertem, ale ma prawdopodobnie największe szanse Poza tym stanowisk eksperckich będzie około 10-15%.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
07 kwi 2017, 15:12
"Stanowiska: młodszego kontrolera skarbowego, kontrolera skarbowego, starszego kontrolera skarbowego są stanowiskami, które mają zastąpić obecnie funkcjonujące, a w przyszłości znoszone, stanowiska starszego komisarza skarbowego, komisarza skarbowego, inspektora czy starszego inspektora w zależności od grupy" oraz "stanowiska: głównego eksperta skarbowego, starszego eksperta skarbowego i eksperta skarbowego są przewidziane do zadań przy realizacji których będzie wymagana specjalistyczna wiedza oraz duże doświadczenie związane z kontrolą" fragmenty uzasadnienia do projektu stanowiskowego Ja to rozumiem (może i źle) w ten sposób: 1. eksperci będą w US tylko w kontroli. 2. Pozostałe działy (obsługa, SKA, SKI, postępowania) będą działać jako kontrolerzy
07 kwi 2017, 17:45
Cyfer, chyba odwrotnie by pasowało bardziej. No bo kontroler skarbowy, który wprowadza deklaracje np. albo przyjmuje pity na sali? Eeee... Nie
07 kwi 2017, 18:02
Ciekawe co będzie miał referat ds. sekretariatu np. sekretarka, kadrowa czy osoba od prowadzenia magazynu z art.biurowymi
____________________________________ Wielka Polska !
07 kwi 2017, 18:38
Starszego specjalistę, jak zawsze
07 kwi 2017, 18:51
cyfer
Ja to rozumiem (może i źle) w ten sposób: 1. eksperci będą w US tylko w kontroli. 2. Pozostałe działy (obsługa, SKA, SKI, postępowania) będą działać jako kontrolerzy
I bardzo dobrze rozumiesz! Eksperci będą kontrolować a kontrolerzy będą siedzieć na Vacie i grzebać w Pitach.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
07 kwi 2017, 19:44
Z tego co wiem to MF będzie przydzielało stanowiska bo ma być tak samo we wszystkich urzędach. i jeszcze jedno nam wygasa stosunek pracy a nie likwidacja stanowisk czy miejsca pracy.
07 kwi 2017, 20:19
@SABRINA1 - MF to chyba dla czapy, a nie dla zwykłych pracowników i funkcjonariuszy?
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
08 kwi 2017, 17:08
To jak się to ma do przepisów dotyczących mianowanych? W sensie enumeratywnie przesłanek z ustawy o służbie cywilnej ?
08 kwi 2017, 19:24
doal
To jak się to ma do przepisów dotyczących mianowanych? W sensie enumeratywnie przesłanek z ustawy o służbie cywilnej ?
Ano właśnie moim zdaniem nijak. Przepisy ustawy wprowadzajacej nie mają zastosowania, jest tylko odesłanie do ustawy o SC. Mowy nie ma o żadnych propozycjach na podstawie art. 170. Gdyby było inaczej to bez sensu jest art. 171 w którym jest mowa o umowach o pracę. A przecież mianowani nie są zatrudnieni na podstawie umowy o pracę. Jeżeli jest zmiana stanowiska to wg mnie przeniesienie na podstawie ustawy o SC. Sama jestem niezmiernie ciekawa co dostanę ponieważ akurat w moim przypadku nazwa stanowiska pozostaje bez zmian. Jest tylko drobna zmiana w nazwie komórki przy czym chodzi o jedno słowo będące tak naprawdę ozdobnikiem, bez merytorycznej zawartości. Wg mnie nie powinnam dostać niczego ( o ile nie planują przeniesienia na inne stanowisko a wg wszelkich znaków na niebie i ziemi nie planują) i zatrudnienie powinno trwać na obecnych zasadach.
08 kwi 2017, 20:18
Czy ktoś ma jakieś informacje kiedy mają zacząć rozdawać te propozycje dla pracowników US? Jak to wygląda w waszych IAS?
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński