Teraz jest 05 wrz 2025, 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
JRWA w KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Post Re: JRWA w KAS
Na jakie JRWA rejestrujecie zawiadomienia o ukaranie i odstąpienia. Właśnie dowiedziałam się, że możliwa jest tylko jedna pula numerów (jedno JRWA) w Czynach zabronionych w Ewidencjach.

30 mar 2017, 11:21
Zaawansowany

REJESTRACJA07 paź 2015, 19:56

POSTY        43

LOKALIZACJAŚLĄSKIE
mami                    

escape                    

MAMI, tak jak piszesz, z tym, że wezwania 4040, jak do tej pory.
A przesłania, INFy, korespondencja z innymi US na co rejestrujecie?

No właśnie o to chodzi że wezwania nie powinny być tak jak do tej pory na 4040, bo:
wg instrukcji kancelaryjnej:
SPRAWA to - darzenie lub stan rzeczy, wymagające rozpatrzenia i podjęcia czynności służbowych lub przyjęcia do wiadomości;
"Niedopuszczalne jest tworzenie wydzielonych grup spraw na poszczególne typy pism (np. postanowienie, wezwanie, wniosek itp.) czy też rodzajów czynności (np. korespondencja).
Zatem, zgodnie z powyższym, np. wpływa VAT-R - zakładam sprawę pod 4002, wezwania, postanowienia (czyli ew. przedłużki) muszę mieć nr tej sprawy.

A przesłania i INFy, dajemy na 4001.

Ooooo, to mnie trochę oświeciłaś... dzięki, bo jakoś w ogóle w tym kierunku nie poszłyśmy, chyba za szybko JRWA zostało przeleciane. Trzeba do niego wrócić :/
No, ale w sumie jak to robicie technicznie? Bo przecież wezwania robi się na "Pismach urzędowych", a tam jest odrębna numeracja od tej na "Sprawach". My już miałyśmy problem, jak coś chciałyśmy też na sprawę 4040 rejestrować, ale nasz informatyk nie rozumiał, jak mówiłyśmy, że na różnych dokuemntach będą zdublowane numery... A może robicie wezwania poza biblioteką, tzn. w open officie i nadajecie sprawy w BA normalnie na "Sprawach"?

30 mar 2017, 19:16
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
escape                    

A może robicie wezwania poza biblioteką, tzn. w open officie i nadajecie sprawy w BA normalnie na "Sprawach"?

Myślę, że to jest sensowne rozwiązanie.
Tym bardziej, że ten edytor BA jest mizerny.

30 mar 2017, 19:19
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
To zależy jak zrobicie w słownikach BA: słowniki - rodzaje pism urzędowych: 1/ schemat numeru; czy: 2/ jeżeli pismo urzędowe ma tworzyć sprawę to określ rejestr. Ja w słownikach mam określoną 2 opcje, czyli pismo tworzy sprawę. I tak pismo (np. wezwanie) można wydrukować z: pisma urzędowe (jeśli mam opcję, że pismo tworzy sprawę, to po wydrukowaniu klikam na "sprawa" - prawy górny róg- i uzupełniam co tam trzeba). Ale pismo można też wydrukować z poziomu sprawy: sprawa - druk pisma urzędowego (prawy górny róg) - nawet jeśli dany wzór (np wezwanie) ma określony nr z JRWA, to pismo wydrukowane z poziomu sprawy ma nr tej sprawy. Nie wiem czy opisałam to jasno :)

Ostatnio edytowano 31 mar 2017, 11:36 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2017, 11:36
Zaawansowany

REJESTRACJA07 paź 2015, 19:56

POSTY        43

LOKALIZACJAŚLĄSKIE
Hmmm... szczerze mówiąc nie bardzo wiem o czym mówisz, ale myślę, to jest właśnie to o co mi chodzi  :P
Muszę porozmawiać w takim razie ze swoim informatykiem i może w końcu będzie się robiło tak jak powinno już dawno.
Wielkie dzięki! :D

31 mar 2017, 19:44
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Jaki numer "jrwa" podajecie na piśmie przekazującym - zgodnie z właściwością miejscową - wniosek o ulgę do innego urzędu skarbowego ?

25 maja 2017, 10:49
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Soltimerka                    

Jaki numer "jrwa" podajecie na piśmie przekazującym - zgodnie z właściwością miejscową - wniosek o ulgę do innego urzędu skarbowego ?

Jakiego podatku dotyczy wniosek?

26 maja 2017, 16:50
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Jeden wniosek dotyczy podatku od towarów i usług, a drugi wniosek podatku dochodowego od osób fizycznych.

29 maja 2017, 09:42
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Soltimerka                    

Jeden wniosek dotyczy podatku od towarów i usług, a drugi wniosek podatku dochodowego od osób fizycznych.

Wniosek dot. VAT przekazałabym z 4033, a dot. PIT 4031.

30 maja 2017, 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5