Teraz jest 06 wrz 2025, 12:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA29 paź 2015, 19:14

POSTY        100
Post Re: Nowa KAS
@ANKARA
"w US w całej PL,
nic tylko   pije-===[ "

:brawa:  To widocznie mój urząd ma problem techniczny lub choruje, bo regulaminu jakoś ni ma  :rotfl:

09 mar 2017, 11:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
To na pewno nie jest prawda. U nas tylko IAS ma, żaden z US nie.

09 mar 2017, 12:28
Amator

REJESTRACJA02 lip 2009, 10:41

POSTY        27
W IAS Lublin są już regulaminy organizacyjne US w intranecie

09 mar 2017, 14:45
Zaawansowany

REJESTRACJA14 kwi 2016, 11:36

POSTY        98

LOKALIZACJASouth Mazowsze
IAS WARSZAWA na stronie póki co widnieje 9 zatwierdzonych struktur USow

09 mar 2017, 15:14
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
niezawodny                    

us nip. Mi chodziło o to że to porozumienie jest niesprawiedliwe. Jeżeli by przyjąć że najniższe wynagrodzenie to 3 brutto to Ile powinien zarabiać kierownik- gdzieś pewnie 4,5-5 ( inny zakres obowiązków, inna odpowiedzialność). Osoba z 15 letnim stażem w kontroli lub prowadząca postęp. podatkowe? A ile powinna zarabiać ta osoba która siedzi na informacji i słucha tych wszystkich żali  i pytań?
To porozumienie pachnie mi polityką!
Mój podejrzany nie chciał się stawić, a prowadził działalność w innej miejscowości. Dzwonie do właściwego US i rozmawiam z komornikiem skarbowym aby mi doręczyli wezwanie i ustalili czy tam prowadzi działalność. Jeżeli tak to sprowadzenie przez Policję. Ja  z nim rozmawiam a on mi mówi, że unich to poborcy bardzo rzadko wychodzą w teren. U niego na 13 osób 10 jest kobietami i one nie chcą wychodzić w teren. Patrzę w spis telefonów a tam jest napisane że 7 osób jest poborcami. Pozostaje teraz pytanie? Co to za poborcy? Do robienia egzekucji za biurka? Jeżeli tak to proszę im dać wynagrodzenie 2500 brutto.- i to jest sprawiedliwe?

Najlepiej odwierciela to cytat z John'a Fitzgerald'a Kennedyego

Kto­kol­wiek myśli, że życie jest spra­wied­li­we, jest fałszy­wie poinformowany
.

09 mar 2017, 15:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Godz. 22.25
TVP 1

"Warto rozmawiać"
Program Jana Pospieszalskiego.
Dzisiaj rozmowa o KAS.

09 mar 2017, 20:31
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Z KAS to pewnie tylko ta kamizelka była służby celno-skarbowej (a pod spodem że gość z UKS). Pewnie do "wywiadu" w TV dostał :D
A ogólnie to super jest w tej KASie.

09 mar 2017, 23:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2016, 11:35

POSTY        156
A może ktoś wie jak wygląda sytuacja mianowanych urzędników SC świadczących pracę w urzędzie skarbowym ? Z przepisów wprowadzających KAS wynika, że nie stosuje się do nich przepisów o wygaśnięciu stosunku pracy, zamiast jest odesłanie do rozdziału V ustawy o SC. Oczywiście przepisy te przewidują likwidację pracodawcy i przeniesienie na inne stanowisko ale wg. mnie jeżeli stanowisko po 01.03 nie ulega zmianie  ( ani zakres obowiązków, ani miejsce ani nawet nazwa stanowiska ) to te osoby nie powinny dostawać żadnych propozycji. Ich dotychczasowe umowy po prostu nadal obowiązują.

11 mar 2017, 19:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
julita165                    

Ich dotychczasowe umowy po prostu nadal obowiązują.

Jakie umowy? Bo jeśli masz na myśli umowy o pracę to proponuję zainteresować się na jakiej podstawie istnieje stosunek pracy urzędnika służby cywilnej.

11 mar 2017, 21:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        156
Nie o to chodzi. Jeżeli jest odesłanie do ustawy o Sc a tam mowa jest o likwidacji pracodawcy i o przeniesieniu na inne stanowisko ( zakładamy że w konkretnym przypadku zmiany stanowiska nie ma ) to która z tych sytuacji zachodzi w przypadku KAS ? Można byłoby mówić o likwidacji pracodawcy gdyby nie przepisy o tym, że najpierw wszyscy stali się pracownikami DIAS.

11 mar 2017, 21:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
julita165                    

Nie o to chodzi. Jeżeli jest odesłanie do ustawy o Sc a tam mowa jest o likwidacji pracodawcy i o przeniesieniu na inne stanowisko ( zakładamy że w konkretnym przypadku zmiany stanowiska nie ma ) to która z tych sytuacji zachodzi w przypadku KAS ? Można byłoby mówić o likwidacji pracodawcy gdyby nie przepisy o tym, że najpierw wszyscy stali się pracownikami DIAS.

Na pytanie sama sobie odpowiedziałaś i wiem że nie dotyczyło charakteru stosunku pracy urzędnika. Ale ponieważ post sugerował że sama jesteś USC, to aż przykro czytać o "umowach urzędników".

11 mar 2017, 21:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        156
Oj tam. Tylko taki skrót myślowy. Czyli też sądzisz że ja na nic nie czekam i siedzę sobie spokojnie bo moje warunki pracy czytaj kasa nie mogą ulec zmianie ?

11 mar 2017, 21:46
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Terminarz podatkowy                    

17.03.2017
Zmiana przepisów:
Ustawa z dnia 26 stycznia 2017 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej
Opublikowano w:
Dz. U. z dnia 02.03.2017 r. poz. 460
Zmienia:
Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1829, 1948, 1997 i 2255):
Komentarz:
Celem ustawy jest wzmocnienie obowiązujących regulacji prawnych dotyczących wykonywania działalności gospodarczej w Polsce przez mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców.
Ustawa dokonuje nowelizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, polegającej na przyjęciu zmiany art. 103 wprowadzającej obowiązek dokonywania oceny przewidywanego wpływu projektu ustawy lub rozporządzenia na działalność mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców. Ocena ta będzie dokonywana w postaci sporządzania odrębnej części uzasadnienia projektu ustawy lub rozporządzenia. Obowiązek powyższy nie będzie dotyczył projektów, które nie dotyczą majątkowych praw i obowiązków przedsiębiorców oraz nie dotyczą praw i obowiązków przedsiębiorców wobec organów administracji publicznej.
Powyższe rozwiązanie powinno pozwolić na bardziej wnikliwą analizę projektowanych przez prawodawcę regulacji pod kątem specyfiki funkcjonowania mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców.
Jednocześnie ustawa wprowadza przepis przejściowy, zgodnie z którym do projektów ustaw wniesionych do Sejmu oraz projektów rozporządzeń skierowanych do uzgodnień, konsultacji publicznych lub opiniowania, przed dniem wejścia w życie uchwalonej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe.

11 mar 2017, 22:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
julita165                    

Oj tam. Tylko taki skrót myślowy. Czyli też sądzisz że ja na nic nie czekam i siedzę sobie spokojnie bo moje warunki pracy czytaj kasa nie mogą ulec zmianie ?

Przy racjonalnej interpretacji przepisów ustawy wprowadzającej KAS i ustawy o służbie cywilnej - właśnie tak. Ale jeśli czarodzieje z MFu staną na wysokości zadania to na pewno zafundują co najmniej jeszcze kilka różnych interpretacji w tym temacie.

Tak jak w piśmie z 26 stycznia Departament Prawny MF twierdził, że odprawy w wysokości przewidzianej w ustawie o Służbie Celnej dla funkcjonariuszy służby stałej należą się wszystkim pracownikom i funkcjonariuszom, którzy nie otrzymają propozycji lub ją odrzucą, a po krótkim czasie jakiś cwaniaczek zamieścił na stronie dedykowanej KAS zupełnie inną interpretację.

11 mar 2017, 22:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 117  Następna strona