Teraz jest 06 wrz 2025, 09:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Post Re: Nowa KAS
achlarwa                    

bris                    

Tak celnicy reagują na porozumienie pomiędzy Szefem KAS, a NSZZ Solidarność
Od razu nasuwa się kilka oczywistych pytań:
1. Czy autor (autorzy) tego  :zygi:  paszkwila czytali Porozumienie, o którym piszą?
2. Czy cokolwiek z niego zrozumiał (zrozumieli)?
3. Czy treść  :zygi:  paszkwila odnosi się do zapisów Porozumienia czy do stanu umysłu autora (autorów)?
4. O co autorowi (autorom) tak naprawdę chodzi?

Już odpowiadam  pije-===[

Ad 1) Czytali dlatego się gotują
Ad 2) Co do tego nie ma pewności
Ad 3) Pewnie do zapisów Porozumienia, ich stan umysłu, to nie mój level
Ad 4) Chodzi o ból pewnej części ciała. Częsta przypadłość zielonych  ;)

06 mar 2017, 20:42
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Jasne, żal im tą część ciała ściska że nie podpisali też takiego porozumienia :P

Nie wiem czy ten cały KAS to dobry pomysł czy zły, nie mnie to oceniać - oceni historia. Jednak jaki jest jej początek... każdy z nas widzi. Nazwijmy to powiedzmy chaosem organizacyjnym. Ogarnięcie tego potrwa jeszcze trochę czasu.

06 mar 2017, 21:38
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Kiedy Kapica dokładał celnikom kosztem skarbowców to wtedy celnicy bili brawo. I jakoś nie oburzali się, że to niesprawiedliwe. Ale skarbowcy wtedy jakoś nie pluli na celników. Czy jakoś  tak to było.

06 mar 2017, 22:45
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Przez jakieś ostatnie 8 lat dokładano innym w budżetówce poniekąd naszym kosztem, czy jakoś tak to było...

06 mar 2017, 22:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2016, 06:49

POSTY        18
A co z tego porozumienia wynika. Że murzyni będą zarabiać 3000 brutto. A co z resztą. Kieruję komórka KS. Mam 3500 brutto. To ja muszę sić tłumaczyć z rozstrzygnięć w sądzie, ilości i wysokości mandatów. Ja na siebie biorę najtrudniejszych podatników. To w moim pokoju podatnicy klną. W tym roku już 3 podatników chciało mnie zwolnić-mówili że pójdą do posła i mnie zwolnią. I ja mam zarabiać 500 brutto mniej od osoby która wprowadza deklaracje lub siedzi na NIP-ach. Na tym to porozumienie ma polegać-że równamy w dół.
My powinniśmy uczyć się od celników. Umieją walczyć o swoje. A my co? NIC. Nasze związki nic prawie nie robią. Teraz jest wspaniała sytuacja aby zastrajkować. :nonono:

06 mar 2017, 23:23
Zaawansowany

REJESTRACJA10 gru 2012, 22:13

POSTY        46
Porozumienie i polityka kadrowo-płacowa w KAS prowadzi do spłaszczenia wynagrodzeń. Nie jest dobrze, kiedy doświadczony pracownik US/dawnego UKS/IS zarabiał prawie (100-500zł różnicy to prawie nic) tyle samo co osoby z małym stażem/doświadczeniem. Nie można wymagać od np. dawnych IKSów wyników, efektów, odpowiedzialności za decyzje i wynagradzać ich jak osoby, które robią zestawienia i tabelki i się dopiero uczą.

07 mar 2017, 09:56
Amator

REJESTRACJA02 lip 2009, 10:41

POSTY        27
agatam2                    

Porozumienie i polityka kadrowo-płacowa w KAS prowadzi do spłaszczenia wynagrodzeń. Nie jest dobrze, kiedy doświadczony pracownik US/dawnego UKS/IS zarabiał prawie (100-500zł różnicy to prawie nic) tyle samo co osoby z małym stażem/doświadczeniem. Nie można wymagać od np. dawnych IKSów wyników, efektów, odpowiedzialności za decyzje i wynagradzać ich jak osoby, które robią zestawienia i tabelki i się dopiero uczą.

Nie powinno tak być ale to jest jak w "Misiu", że płaszcza tez nie można zgubić w szatni ale: "...nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi..." To się po prostu dzieje. Dają tyle ile dają, wymagają tyle ile wymagają i jakoś ludzie przychodzą do tej pracy, więc na pewno tego nie zmienią do momentu powstania z kolan pracowników skarbowości bo jaki maja w tym interes? Bo tak powinno być "po ludzku"? Przecież dla "góry" nie jesteśmy ludźmi, którzy mają rodziny, potrzeby itd. tylko jesteśmy zasobem kadrowym tak jak są zasoby materiałowe czy maszynowe i tyle dla nich znaczymy.  :dupa:

07 mar 2017, 11:02
Amator

REJESTRACJA09 lis 2007, 07:22

POSTY        14
niezawodny                    

A co z tego porozumienia wynika. Że murzyni będą zarabiać 3000 brutto. A co z resztą. Kieruję komórka KS. Mam 3500 brutto. To ja muszę sić tłumaczyć z rozstrzygnięć w sądzie, ilości i wysokości mandatów. Ja na siebie biorę najtrudniejszych podatników. To w moim pokoju podatnicy klną. W tym roku już 3 podatników chciało mnie zwolnić-mówili że pójdą do posła i mnie zwolnią. I ja mam zarabiać 500 brutto mniej od osoby która wprowadza deklaracje lub siedzi na NIP-ach. Na tym to porozumienie ma polegać-że równamy w dół.
My powinniśmy uczyć się od celników. Umieją walczyć o swoje. A my co? NIC. Nasze związki nic prawie nie robią. Teraz jest wspaniała sytuacja aby zastrajkować. :nonono:

Wysokość zarobków oskarżycieli skarbowych, przy charakterze ich pracy i wymogach ustawowych posiadania wykształcenia wyższego prawniczego (pokażcie mi które stanowisko skarbowe - poza radcami prawnymi - ma tak wysokie wymogi), to śmiech!
Tak jak napisał niezawodny, to u nas ludzie się na nas drą, wyzywają, grożą, piszą paszkwile do MF czy lokalnej prasy. My mamy do czynienia nie z podatnikami, ale z podejrzanymi - a to jest ogromna różnica. To my użeramy się w sądzie, a jesteśmy przez prokuratorów czy sędziów często traktowani z góry - mimo, że stoimy po jednej stronie barykady. W małych czy średnich urzędach często jesteśmy jedynymi prawnikami, co oznacza urlop tylko wówczas, gdy przerwę wakacyjną ma sąd...

Wiecie, co w tym jest najgorsze - że znani mi oskarżyciele skarbowi po prostu lubią swoją pracę i daje im ona wiele satysfakcji z dobrze wykonanej roboty. Tylko przy wpływie wypłaty na konto, czują się jakby im ktoś w pysk strzelił.

07 mar 2017, 11:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia
"... Tylko przy wpływie wypłaty na konto, czują się jakby im ktoś w pysk strzelił..."
Uwierz mi, większość skarbowców tak ma, nie tylko oskarżyciele.

07 mar 2017, 20:06
Zaawansowany

REJESTRACJA09 sty 2016, 19:13

POSTY        84
Pismo ze strony celników w sprawie wszczęcia sporów zbiorowych z wszystkimi pracodawcami w KAS.
Im się chyba wydaje, że są górnikami :wysmiewacz:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

07 mar 2017, 20:56
Zaawansowany

REJESTRACJA09 sty 2016, 19:13

POSTY        84
Postulaty czytaj=--===  

a) odstąpienie od ucywilnienia funkcjonariuszy celnych(od 1 marca celno-skarbowych)
b) zagwarantowanie wszystkim pracownikom i funkcjonariuszom zatrudnienia/służby w KAS, z wyjątkiem wyłączeń ustawowych
c) zagwarantowania zachowania uposażenia wraz z dodatkami(nie dotyczy dodatku funkcyjnego) w perspektywie 10 lat
d) stworzenie motywacyjnego systemu wynagradzania i nagradzania w KAS oraz realnej ścieżki kariery dla pracowników i funkcjonariuszy
e) podniesienie najniższych wynagrodzeń do poziomu 3048 zł brutto
f) dopuszczenie Związku Zawodowego do procesu nadawania propozycji do KAS, udostępnienie list imiennych z przypisaniem do konkretnych zadań i komórek

07 mar 2017, 21:35
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
niezawodny                    

Posiedzieć? Może i masz rację - nie ma czasu wstać do toalety, bo człowiek tonie w zadaniach, które ma do zrobienia z terminem "na wczoraj".

08 mar 2017, 05:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2016, 06:49

POSTY        18
us nip. Mi chodziło o to że to porozumienie jest niesprawiedliwe. Jeżeli by przyjąć że najniższe wynagrodzenie to 3 brutto to Ile powinien zarabiać kierownik- gdzieś pewnie 4,5-5 ( inny zakres obowiązków, inna odpowiedzialność). Osoba z 15 letnim stażem w kontroli lub prowadząca postęp. podatkowe? A ile powinna zarabiać ta osoba która siedzi na informacji i słucha tych wszystkich żali  i pytań?
To porozumienie pachnie mi polityką!
Mój podejrzany nie chciał się stawić, a prowadził działalność w innej miejscowości. Dzwonie do właściwego US i rozmawiam z komornikiem skarbowym aby mi doręczyli wezwanie i ustalili czy tam prowadzi działalność. Jeżeli tak to sprowadzenie przez Policję. Ja  z nim rozmawiam a on mi mówi, że unich to poborcy bardzo rzadko wychodzą w teren. U niego na 13 osób 10 jest kobietami i one nie chcą wychodzić w teren. Patrzę w spis telefonów a tam jest napisane że 7 osób jest poborcami. Pozostaje teraz pytanie? Co to za poborcy? Do robienia egzekucji za biurka? Jeżeli tak to proszę im dać wynagrodzenie 2500 brutto.- i to jest sprawiedliwe?

08 mar 2017, 07:37
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
Akcja jak w filmie sensacyjnym (Ja, Ja, Ja...):

"Kieruję komórka KS. Mam 3500 brutto".
"To ja muszę sić tłumaczyć z rozstrzygnięć w sądzie, ilości i wysokości mandatów".
"Ja na siebie biorę najtrudniejszych podatników".
"To w moim pokoju podatnicy klną".
"W tym roku już 3 podatników chciało mnie zwolnić-mówili że pójdą do posła i mnie zwolnią"
"Mój podejrzany nie chciał się stawić, a prowadził działalność w innej miejscowości".
"Dzwonie do właściwego US i rozmawiam z komornikiem skarbowym".
"Ja  z nim rozmawiam a on mi mówi, że unich to poborcy bardzo rzadko wychodzą w teren".
"Patrzę w spis telefonów a tam jest napisane że 7 osób jest poborcami".

niezawodny                    

Mi chodziło o to że to porozumienie jest niesprawiedliwe. Jeżeli by przyjąć że najniższe wynagrodzenie to 3 brutto to Ile powinien zarabiać kierownik- gdzieś pewnie 4,5-5 ( inny zakres obowiązków, inna odpowiedzialność). Osoba z 15 letnim stażem w kontroli lub prowadząca postęp. podatkowe? A ile powinna zarabiać ta osoba która siedzi na informacji i słucha tych wszystkich żali  i pytań?
Taki piękny scenariusz! Ile emocji!  :brawa:
I wszystko na nic. :( Porozumienie tego NIE DOTYCZY. :P

08 mar 2017, 07:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 117  Następna strona