System SZD oraz SSP nie są systemami dziedzinowymi są to systemy podstawowe przeznaczone do realizacji elektronicznego zarządzania dokumentacją, za system dziedzinowy wskazany w pkt 2 nie może być również uznana Biblioteka Akt oraz systemy kancelaryjne używane w urzędach celno-skarbowych do czasu wdrożenia systemu SZD - sprawy założone w tych systemach wymagają przerejestrowania zgodnie z pkt 1.
Skąd to pismo? Jeśli BA nie jest systemem dziedzinowym w US, to jaki system takim jest? Uważam, że akurat sprawy prowadzone w BA nie powinny być przerejestrowywane - w świat poszły postanowienia, zawiadomienia, inne, z daną sygnaturą sprawy, dla których udzielone są chociażby pełnomocnictwa. I co teraz nowa sygnatura sprawy? Jakiś absurd. Poza tym BA nadal będzie używana w US, dlatego przerejestrowywanie spraw jest zbędne.
04 mar 2017, 19:08
Re: JRWA w KAS
karla14
W moim US planujemy zrobić podteczki np. rozpisać 4000 Zbiory danych na: 4000.1 Zbiory danych - deklaracje VAT 4000.2 Zbiory danych - zeznania podatkowe osób fizycznych itd.
Podteczki do BA musi wprowadzić administrator lokalny BA (czy jak się ta osoba nazywa) - pismo wewnętrzne zaakceptowane przez NUS i dopiero do administratora. Jednak w BA podteczki mają ten minus, że jeżeli któryś numer JRWA jest wykorzystywany przez kilka komórek, to trzeba się dogadać i uzgodnić jedną listę podteczek na cały US. W SZD można sobie samemu w referacie zakładać podteczki i z tego co kojarzę w każdej komórce można sobie założyć "własne". Co więcej może to zrobić kierownik i pracownik.
Jak założyć takie podteczki - proszę o wskazówki
04 mar 2017, 19:57
W SZD zakładasz sprawę, wchodzisz na nią i w menu na górze powinno gdzieś być polecenie dot. zakładania podteczek. Jutro w pracy sprawdzę i podam dokładnie,
05 mar 2017, 10:25
Czy od 1 marca 2017 można rejestrować / prowadzić sprawy w Bibliotece akt ( wg nowego JRWA) czy obowiązkowo tylko w SZD? Pogubiłam się,
05 mar 2017, 12:43
Można w BA, można w SZD - na razie możemy robić, jak wolimy. Ale z tego co wiem planowane jest odchodzenie od BA i przechodzenie na elektronicznych obieg dokumentów w SZD - jak dla mnie im później, tym lepiej. Na razie BA wygrywa ze względu na szybkość działania, możliwość powiązania pisma i sprawy z podmiotem, którego dotyczy, oraz przeglądnięcie wszystkich spraw i pism dotyczących danego podmiotu - tego nie ma w SZD, widzę tylko sprawy mojej komórki i nie ma możliwości powiązania podmiotu np. do korespondencji między urzędami.
05 mar 2017, 13:10
karla14
W SZD zakładasz sprawę, wchodzisz na nią i w menu na górze powinno gdzieś być polecenie dot. zakładania podteczek. Jutro w pracy sprawdzę i podam dokładnie,
A jak założyć podteczki w BA?
05 mar 2017, 19:17
monaliza200
karla14
A jak założyć podteczki w BA?
Tego nie wiem, z mojej komórki poszedł tylko wniosek o rozszerzenie klasy o podteczki. Z tego co widziałam w piątek, już mam wprowadzone. A zrobiła to osoba, która "administruje" BA w moim US.
05 mar 2017, 21:17
A jaki kod spraw dot. współpracy komórek SW z komornikami sądowymi?
06 mar 2017, 07:33
W słownikach w BA.
06 mar 2017, 08:22
akhir
System SZD oraz SSP nie są systemami dziedzinowymi są to systemy podstawowe przeznaczone do realizacji elektronicznego zarządzania dokumentacją, za system dziedzinowy wskazany w pkt 2 nie może być również uznana Biblioteka Akt oraz systemy kancelaryjne używane w urzędach celno-skarbowych do czasu wdrożenia systemu SZD - sprawy założone w tych systemach wymagają przerejestrowania zgodnie z pkt 1.
Skąd to pismo? Jeśli BA nie jest systemem dziedzinowym w US, to jaki system takim jest? Uważam, że akurat sprawy prowadzone w BA nie powinny być przerejestrowywane - w świat poszły postanowienia, zawiadomienia, inne, z daną sygnaturą sprawy, dla których udzielone są chociażby pełnomocnictwa. I co teraz nowa sygnatura sprawy? Jakiś absurd. Poza tym BA nadal będzie używana w US, dlatego przerejestrowywanie spraw jest zbędne.
Też uważam, że to absurd, bo technicznie da się prowadzić w BA korespondencję na starych numerach. Ale skoro jest taki nakaz, to nadałam nowy numer a na piśmie w nawiasie dopisałam stary.
06 mar 2017, 08:48
Witam, czy do odpowiedzi na pisma do Komorników, ZUS, policja itp. stosujecie znak sprawy 4000?
09 mar 2017, 17:20
Na drogowskazie ( informacja z 6 marca 2017r.) wskazano znak 4050 Rozrachunki z ... nie pamiętam pełnej nazwy
09 mar 2017, 17:41
Interesują mnie sprawy karne skarbowe. Napiszcie proszę w jakich systemach zakładacie sprawy, bo ja zawiadomienie rejestruję w BA i zakładam tam sprawę. Następnie rejestruję zawiadomienie w MANDATACH ( po 1 marca pod JRWA 802). Jeśli wszczynam postępowanie to zakładam sprawę w MANDATACH pod 800 - JRWA. Dodatkowo w POLTAX rejestruję mandaty. Przez SZD wysyłam tylko sprawozdania, ewentualnie słuźy mi do odczytu przychodzących pism - wyjaśnień informacji. SSP służy mi tylko do przeglądania np. PCC. A jak to wygląda u Was i pod jakim nr JRWA rejestrujecie zawiadomienia i sprawy w MANDATACH.
09 mar 2017, 23:22
Ja jeszcze nie zaczęłam rejestrować wg nowego JRWA, ale robię tak jak Ty - w BA i Mandatach. To że sprawy to 800 było dla mnie oczywiste (a cały numer w MANDATACH robisz taki sam jak w BA?), zastanawiałam się jak rejestrować wnioski - zastanawiałam się też nad 802. A czy przerejestrujesz niezałatwione sprawy wg nowego JRWA? Ja nie mam zbyt dużo spraw niezałatwionych, w tym roku tak wyszło, i postanowiłam, że przerejestruję wszystkie zarejestrowane w 2017 - wnioski i sprawy. Sprawy stare będę ciągnąć wg starego numeru sprawy, a stare wnioski i tak zamienią się w nowe sprawy. W ten sposób u mnie nowe JRWA obejmie rok 2017. Nie będę przerejestrowywać starych spraw np wg. schematu numeru z 2014 r. na nowe JRWA bo wtedy musiałaby po raz drugi zarejestrować w Mandatach lub numeracja by mi się "rozjechała".