Osoby, które do końca sierpnia nabędą lub już mają uprawnienia emerytalne, propozycji nie otrzymają i przysługuje im normalna odprawa 6-miesięczna. Osoby, które po 31 sierpnia br. do ... (tego nie wie póki co nikt) nabędą uprawnienia emerytalne - prawdopodobnie otrzymają propozycje ale na czas określony - do daty nabycia tych uprawnień.
26 sty 2017, 11:32
Re: Odejścia ze skarbowości
A czy ktoś rozgryzał terminy likwidacja i zniesienie? Czy one faktycznie stosują się "odpowiednio" do pracowników i funkcjonariuszy czyli (jeśli się nie mylę) np. "odpowiednio" urzędów skarbowych (uks'ów) i celnych. Szukałem tych pojęć w ustawie wprowadzającej, ale poza art.170 prawie ich nie ma.
27 sty 2017, 08:41
W temacie odejścia. Warto wspomnieć o osobach na zastępstwach. Czytając o tym jak osoby na etacie nie wiedzą co z nimi to jakże łatwy w rozwiązaniu wydaje się temat osób na zastępstwach.
31 sty 2017, 22:43
Odszedłem w obawie ... po tych kilku m-cach mogę stwierdzić - to moja najlepsza życiowa decyzja w ciągu ostatnich 10 lat Smutno tylko bez przyjaciół z US, ale pozostałe kwestie - pytam siebie dlaczego tak długo czekałem ?
PS Szukam na forum inf. gdzie moja ostatnia 13stka ?
01 lut 2017, 15:36
Jeśli można wiedzieć co teraz robisz? Prywatna działalność?
02 lut 2017, 15:15
Niecały miesiąc do wejścia KAS, a nadal brak oficjalnej informacji, jakie mamy prawa i obowiązki w przypadku nieotrzymania lub nieprzyjęcia propozycji nasza IAS zupełnie pominęła ten temat, podając jedynie terminy składania propozycji i terminy wygaśnięcia stosunków pracy. Osoby na zastępstwach nie wiedzą, czy dostaną umowy...
03 lut 2017, 21:18
mlodapp
Niecały miesiąc do wejścia KAS, a nadal brak oficjalnej informacji, jakie mamy prawa i obowiązki w przypadku nieotrzymania lub nieprzyjęcia propozycji :zly1: nasza IAS zupełnie pominęła ten temat, podając jedynie terminy składania propozycji i terminy wygaśnięcia stosunków pracy. Osoby na zastępstwach nie wiedzą, czy dostaną umowy...
Myślisz, że jakiś DIASek będzie się wychylał i rozpowszechniał swoje interpretacje? Kwestia odpraw jest nie do końca jasna, ustawa wprowadzająca reguluje tylko tryb skarżenia przyjętej propozycji pełnienia służby. Co z tego, że w Twojej IAS coś ci obiecają, jak Banaś może następnego dnia przedstawić własną wizję?
04 lut 2017, 00:21
Wracając do wcześniejszej dyskusji dot. wysokości odprawy - pojawiło się wyjaśnienie MF w tej sprawie. Interpretacja przepisów art. 170 wg MF zakłada, że jeśli jakikolwiek pracownik skarbowości nie będzie zainteresowany współpracą w nowej strukturze, otrzyma nie 6 miesięczną odprawę (jak funkcjonariusz służby celnej), ale 3.
22 lut 2017, 09:29
Tak, i oczywiście to wyjaśnienie dotyczące odpraw z KAS (Newsletter z 21/02.2017) nie odpowiada literalnemu odczytowi art.170 ust.4 ustawy wprowadzającej KAS. Po pierwsze w wyjaśnieniu niedokładnie podano brzmienie tego przepisu, bo jest ono takie :" W przypadku, o którym mowa w ust. 1, pracownikom oraz funkcjonariuszom przysługują świadczenia należne odpowiednio w związku z likwidacją urzędu albo zniesieniem jednostki organizacyjnej w rozumieniu ustawy uchylanej w art.159 p.3" (czyli ustawie o służbie celnej, art.163). W ust.1 jest: " ... Stosunki pracy osób zatrudnionych w jednostkach KAS, o których mowa w art. 36 ust. 1 pkt 2, 3, 6 i 7 ustawy, o której mowa w art. 1, oraz stosunki służbowe osób pełniących służbę w jednostkach KAS, o których mowa w art. 36 ust. 1 pkt 1, 2, 3 i 6 ustawy, o której mowa w art. 1, wygasają ...". Czyli z przepisu wynika, że winna to być odprawa taka sama i dla pracowników sł. cywilnej i dla funkcjonariuszy sł. celnej. Czyli 6-miesięczna po 20 latach pracy (art.163 ustawy o sł. celnej). A wg ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników - będzie dla pracowników sł. cywilnej - max. 3-miesieczna (art.8). Ale u nas jak zwykle - nieważny przepis, ważna jego interpretacja ministerialna. I jeszcze jedno - co na to skarbowe związki zawodowe ? Dlaczego znowu mamy mieć gorzej niż celnicy (funkcjonariusze) ? Przyczyna "wygaszenia" taka sama, a pieniążki na nową drogę życia inne ? Gorzej pracowaliśmy? A wpływy z VAT to kto ?
22 lut 2017, 10:08
Bez obawy, przepisy są całkiem nieźle pomyślane właśnie pod kątem celników, bo jeśli celnik dostanie propozycję pracy dalej jako funkcjonariusz, nie odejdzie (więc mało kto weźmie 6). Jeśli zaś zostanie cywilem (a to się stanie z dniem 1 marca w stosunku do wielu z nich), to, jeśli będzie chciał odejść, nie dostanie 6 tylko 3 jak pracownik skarbówki.
22 lut 2017, 10:39
Ewadk
Witam a czy ktoś z was ma działalność gospodarczą? Z dniem 01.03.17 nie można mieć działalności czyli albo zwolnienie z pracy albo likwidacja. jak nie zlikwiduję to co? postępowanie dyscyplinarne?
Ja mam, i nie wiem co dalej? Z dg nie zrezygnuję, z pracy muszę, tylko się zastanawiam czy złożyć wypowiedzenie czy nie przyjąć warunków.
22 lut 2017, 12:31
Na stronie intranetowej Min.Fin/KAS/sprawy kadrowe zamieszczono 4 informatory o zasadach pracy w nowej KAS. W "ograniczeniach" dla pracowników KAS jest mowa m.in. o powiązaniach ze służbami PRL, nie ma natomiast słowa o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej . Jednocześnie takie ograniczenie zamieszczono w informatorze dla funkcjonariuszy. Mam wątpliwość, czy autor sam wie co, ustanowił .
22 lut 2017, 12:57
DISS - ucywilnianym funkcjonariuszom nie będą przysługiwały żadne odprawy - vide Newsletter MF z 2 1b.m. A jak nie będą się chcieli ucywilnić czyli nie przyjmą propozycji - to odprawa z ustawy o sł. celnej (6-mies.). Więc chyba nie po to zróżnicowanie, tylko po prostu - znowu skarbowcy mniej ważni.
22 lut 2017, 14:21
A ja jeszcze podrążyłbym trochę temat odpraw w przypadku, gdy pracownik urzędu skarbowego złoży oświadczenie o odmowie przyjęcia proponowanego zatrudnienia. Art 170 ust 1 przepisów wprowadzających mówi jedynie - poprzez odesłanie do art. 36 ust 1 pkt 2, 3 i 6 ustawy o KAS - o osobach zatrudnionych w Krajowej Informacji Skarbowej, Izbie Administracji Skarbowej oraz Szkole. Czyżby zatem skarbowcom zatrudnionym w US-ach odprawa nie przysługiwała? Może warto byłoby wystąpić do MF z wnioskiem o oficjalne stanowisko w tej sprawie? Przynajmniej wiadomo byłoby, na czym stoimy.