Teraz jest 05 wrz 2025, 17:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Post Re: Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych
swistak                    

paszka                    

Może będzie pomocne ZGL430891 lub 461798

Dziękuje bardzo!  :) Tylko jak dostać się do tych zgłoszeń? Czy dobrze myślę że to są numery zgłoszeń z Helpdesku? Jeżeli tak to gdzie jest ich wyszukiwarka. Niestety ale nikt kogo pytałam nie wie  :mellow:

Chyba każda IS ma osobną wyszukiwarkę. Ktoś kiedyś podrzucił link http://10.1.0.202:8081/helpdesk/index.p ... &Itemid=13 - jest dostępny też poza IS Warszawa.

21 gru 2016, 13:35
Początkujący

REJESTRACJA27 sie 2009, 07:22

POSTY        9
Proszę o pomoc. Mam do przerzucenia odpowiedzialność na osoby trzecie spółki z o.o. spółki komandytowej. Powinnam przerzucić odpowiedzialność na komplementariusza, którym jest spółka z o.o. na podstawie art. 115 Op?

21 lut 2017, 14:39
Amator

REJESTRACJA26 kwi 2010, 14:31

POSTY        16
komplementariusz - tak jak to wynika wprost ze 115 § 1. Nikt więcej. Inna kwestia to sens takiego przerzucania - bo jeśli ta spółka (będąca komplementariuszem) to jakiś krzak albo dłużnik, to i tak Twoja praca pójdzie w komin. Dalej już nie przerzucisz. Z doświadczenia powiem, że jest to absolutnie bez sensu. Ale jak każą to wiadomo...    :mur:

22 lut 2017, 07:40
Początkujący

POSTY        9
olaroma                    

komplementariusz - tak jak to wynika wprost ze 115 § 1. Nikt więcej. Inna kwestia to sens takiego przerzucania - bo jeśli ta spółka (będąca komplementariuszem) to jakiś krzak albo dłużnik, to i tak Twoja praca pójdzie w komin. Dalej już nie przerzucisz. Z doświadczenia powiem, że jest to absolutnie bez sensu. Ale jak każą to wiadomo...    :mur:

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Mnie "cisną" więc muszę. Czyli wszczynam postępowanie na tą spółkę i pomijam bezskuteczność tak jak jest to w przypadku sppółki z o.o. z art. 116 Op.?

22 lut 2017, 09:19
Początkujący

POSTY        9
Bo mam jeszcze trochę wątpliwości odnośnie art. 115, ponieważ w tym artykule jest mowa o komplementariuszach spółki komandytowej albo komandytowo-akcyjnej. W moim przypadku mam taki twór: spółka z o.o., spółka komandytowa. Proszę o podpowiedź.

22 lut 2017, 09:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2009, 07:32

POSTY        11
Tu chyba spółka z o,o. jest jednym ze wspólników, stosujemy art. 115 Op

22 lut 2017, 09:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 14:51

POSTY        9
Fakt, że komplementariuszem jest spółka z o.o. nic nie zmienia, nadal jest to spółka komandytowa czyli stosuje się art. 115 par. 1. Sama nazwa firmy (sp. z o.o. sp. komandytowa) może trochę mylić. Warto poddać sens ekonomiczny takiego postępowania, bo z reguły te sp. z o.o. występujące w roli komplementariusza, to spółeczki, których funkcjonowanie ogranicza się do roli reprezentanta podmiotu głównego. Spółki te mają minimalny kapitał i praktycznie są bez majątku.
Pozdrawiam i powodzenia.

22 lut 2017, 10:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Mam wątpliwość odnośnie ustalenia wierzyciela w związku z decyzją w przedmiocie odpowiedzialności.
Zaległość podatkowa wynika z deklaracji złożonej w US X. Urząd ten wystawił tytuł wykonawczy i prowadził postępowanie egzekucyjne. Następnie Spółka zmienia właściwość US Y.
US X występuje do US Y o przeniesienie odpowiedzialności na osoby trzecie. US Y wydaje decyzję w przedmiotowym zakresie. Pytanie kto jest wierzycielem i kto powinien wystawić tytuły wykonawcze na osoby trzecie?
Moim zdaniem wierzycielem dla zaległości wynikającej z deklaracji złożonej w US X pozostaje US X, mimo że organem właściwym do określenia zobowiązania jest już US Y. Decyzja w przedmiocie odpowiedzialności nie kreuje nam nowej zaległości, ciągle mamy tą samą zaległość, tylko dodatkowy podmiot odpowiedzialny. W mojej ocenie tytuły na osoby trzecie powinien wystawić US X.

Tyle, że zgodnie z art. 5 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji: uprawnionym do żądania wykonania w drodze egzekucji administracyjnej obowiązków określonych w art. 2 jest   w odniesieniu do obowiązków wynikających z decyzji lub postanowień organów administracji rządowej i organów jednostek samorządu terytorialnego - właściwy do orzekania organ I instancji. Decyzje na podstawie których odpowiedzialność ponoszą osoby trzecie wydał US Y.

Jakie jest wasze zdanie w powyższym zakresie.

29 maja 2018, 09:48
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2019, 13:28

POSTY        1
Witam, mam pytanie odnośnie postępowania w sprawie przeniesienia odpowiedzialności na członka zarządu w odniesieniu do zaległości, których termin płatności upływał po 1.01.2016 r.
Czy ustalając właściwy czas do złożenia wniosku o upadłość spółki, bierzemy pod uwagę także sytuację finansową spółki przed 1.01.2016 r.? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Bardzo proszę o pomoc.

16 kwi 2019, 17:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2014, 13:10

POSTY        29
Doświadczenia w tym stanie faktycznym nie mam, ale według mnie stan faktyczny jest jeden - tj. całokształt sytuacji finansowej spółki. To czy zaległość jest z 2016 roku czy późniejsza robi tą różnicę, że przyjmuje się inne kryteria do stwierdzenia czy istniała niewypłacalność spółki i czy należało złożyć wniosek o upadłość.

16 kwi 2019, 22:05
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2013, 16:13

POSTY        34
Wystosuj zapytanie do ZUS o zaległości + terminy ich płatności. Byc może przed 1.1.2016 wystąpiła podstawa do złożenia wniosku o upadłość.

17 kwi 2019, 09:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5