Teraz jest 06 wrz 2025, 16:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Księguj, tyle ile jest napisane, opłatę komorniczą trzeba zrefundować, komornik z tego co pobrał od zobowiązanego zabrał swoje 5%(opłatę którą ponosi wierzyciel) - czyli 2,66. Czyli NG+odsetki+k.up = 53,2 - zabrali swoje 5 % czyli 2,66 = 50,54. Wszystko gra.

21 lut 2017, 12:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Nie wystarczy mi  z tych 50,54zł na pobranie całych kosztów upomnienia... a kolejnej wpłaty od komornika nie będzie. Czyli mam zaksięgować tylko 10,54zł kosztów upomnienia z 11,60zł? A kto spłaci resztę?

21 lut 2017, 13:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 lut 2016, 12:54

POSTY        7
Opłatę komorniczą zaksięguj na koncie 761 z § 4430

21 lut 2017, 13:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
1-go Marca wchodzi nowe rozporządzenie w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych. (Dz. U. z 2017 r., poz. 309).
§  1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2015 r. w sprawie postępowania wierzycieli należności pieniężnych (Dz. U. poz. 2367 oraz z 2016 r. poz. 1413) wprowadza się następujące zmiany:
1)  w § 13 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Przekazywanie w sposób, o którym mowa w art. 26 § 1c ustawy, tytułu wykonawczego zawierającego kwalifikowany podpis elektroniczny wraz z informacją, o której mowa w § 10, odbywa się przez elektroniczną skrzynkę podawczą wierzyciela i organu egzekucyjnego. W przypadku gdy wierzycielem jest naczelnik urzędu skarbowego, tytuł wykonawczy może być przekazywany przy wykorzystaniu systemu teleinformatycznego używanego do obsługi Centralnego Rejestru Danych Podatkowych.";
2)  § 14 otrzymuje brzmienie:

"§ 14. W przypadku gdy organem egzekucyjnym jest naczelnik urzędu skarbowego, tytuły wykonawcze przekazywane w sposób, o którym mowa w art. 26 § 1c ustawy, z wyłączeniem tytułów wykonawczych przekazywanych przy wykorzystaniu systemu teleinformatycznego używanego do obsługi Centralnego Rejestru Danych Podatkowych, sporządza się w formacie danych wskazanym w instrukcji zamieszczonej w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej Izby Administracji Skarbowej w Szczecinie.";
3)  w § 16 ust. 2a otrzymuje brzmienie:

"2a. Wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym przekazuje organowi egzekucyjnemu właściwemu do zastosowania środków egzekucyjnych informację o wysokości:

1) naliczonej i wyegzekwowanej opłaty manipulacyjnej;

2) naliczonej i wyegzekwowanej opłaty za dokonane czynności egzekucyjne ze wskazaniem czynności;

3) naliczonych i wyegzekwowanych wydatków egzekucyjnych.".

22 lut 2017, 08:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Mam taką sytuację: osoba dostała 3 upomnienia na ten sam okres - dlatego że dwa były niedoręczenie ze względu na wyprowadzkę, aż w końcu trzecie odebrano. W tytule wykonawczym mogę obciążyć ją 3 kosztami upomnienia, mimo że tylko jedno doręczono?
Dobra już znam odpowiedź: Zgodnie z art. 15 § upea obowiązek uiszczenia kosztów upomnienia przez zobowiązanego powstaje z chwilą doręczenia upomnienia. Czyli mogę pobrać tylko raz koszty.

23 lut 2017, 10:39
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Ja bym brała pod uwagę tylko doręczone upomnienie

24 lut 2017, 10:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Mam zwroty upomnień za adnotacją że adresat się wyprowadził więc pytałem już o nowy adres pobytu Sołtysa, w ewidencji ludności, w GOPS-ie. Niestety brak informacji. Czy warto wystąpić do US o informację czy znają nowy adres pobytu zobowiązanego?

01 mar 2017, 08:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:28

POSTY        64
W US chcesz pytać o adres? Instytucje za to odpowiedzialne zostały zlikwidowane? Kiedy zlikwidowali MSWiA, kiedy zlikwidowali KRS, kiedy zlikwidowali gminy?

01 mar 2017, 11:23
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
wojtek87                    

Mam zwroty upomnień za adnotacją że adresat się wyprowadził więc pytałem już o nowy adres pobytu Sołtysa, w ewidencji ludności, w GOPS-ie. Niestety brak informacji. Czy warto wystąpić do US o informację czy znają nowy adres pobytu zobowiązanego?

Blackberry                    

W US chcesz pytać o adres? Instytucje za to odpowiedzialne zostały zlikwidowane? Kiedy zlikwidowali MSWiA, kiedy zlikwidowali KRS, kiedy zlikwidowali gminy?

Do MSWiA wysłałam wniosek w połowie zeszłego roku, do dziś nie dostałam odpowiedzi. Koleżanka dostała odpowiedź po ponad roku. Z urzędu miasta/gminy będzie szybciej, ale wątpię czy to będzie aktualny adres.

Ja pytam US i ZUS. ZUS warto zapytać, czy osoba jest aktualnie zgłoszona do ubezpieczeń i za jaki miesiąc ostatnio złożono raport (może się okazać, że nigdzie nie pracuje, nie płaci podatków i w związku z tym nigdzie nie zgłaszała aktualnego adresu).

01 mar 2017, 11:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Zauważyłem, że można w pewien sposób wpadać w pułapkę przez siebie zastawioną... Mianowicie: osoba nie płaci(gdyż wyjechała za granicę nie składając nowej deklaracji), wystawiane jest upomnienie, które listonosz awizuje. Wystawiane są tytuły wykonawcze... Osoba po 2 latach wraca z zagranicy i składa deklarację z korekta od dnia wyjazdu. I co teraz musimy zrobić odpisu na całą zaległość...i pisać do NUS o umorzenie postępowania. I zapłacić karę za niecelowe wszczęcie postępowania?

06 mar 2017, 07:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
wojtek87                    

Zauważyłem, że można w pewien sposób wpadać w pułapkę przez siebie zastawioną... Mianowicie: osoba nie płaci(gdyż wyjechała za granicę nie składając nowej deklaracji), wystawiane jest upomnienie, które listonosz awizuje. Wystawiane są tytuły wykonawcze... Osoba po 2 latach wraca z zagranicy i składa deklarację z korekta od dnia wyjazdu. I co teraz musimy zrobić odpisu na całą zaległość...i pisać do NUS o umorzenie postępowania. I zapłacić karę za niecelowe wszczęcie postępowania?

art. 40 § 5 kodeks postępowania administracyjnego:
W razie niewskazania pełnomocnika do doręczeń przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia. Stronę należy o tym pouczyć przy pierwszym doręczeniu. Strona powinna być również pouczona o możliwości złożenia odpowiedzi na pismo wszczynające postępowanie i wyjaśnień na piśmie oraz o tym, kto może być ustanowiony pełnomocnikiem.

Zobacz przy okazji § 4.

Co z tego, ze wyjechała? Może ktoś tam mieszkał przez ten czas. Płaci się za odpady od zamieszkałej nieruchomości.
Odpis możesz zrobić na całą zaległość jak nie jest zapłacona (tak, żeby nie powstała nadpłata).
U mnie w wymiarze sprawdzają u firmy odbierającej odpady czy były odbierane z tego adresu odpady.
Co do US, to jeśli zrobisz odpis zaległości, to ja bym tylko zawiadomił US o tym fakcie, a koszty upomnienia pozostawił do egzekucji (ze względu na wyżej przytoczony przepis).

06 mar 2017, 09:57
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Mam taki przypadek: i władza kazała rozstrzygnąć na korzyć podatnika...czyli przyjąć deklarację z korekta i dokonać odpisu. I w ten sposób zostaje obciążony karą za niecelowe wszczęcie postępowania administracyjnego. Zatem może zostawić na tytułach same koszty upomnienia, których jest 4x11,60zł.

06 mar 2017, 12:15
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
wojtek87                    

Mam taki przypadek: i władza kazała rozstrzygnąć na korzyć podatnika...czyli przyjąć deklarację z korekta i dokonać odpisu. I w ten sposób zostaje obciążony karą za niecelowe wszczęcie postępowania administracyjnego. Zatem może zostawić na tytułach same koszty upomnienia, których jest 4x11,60zł.

Ciebie obciążyli tą karą?

Koszty upomnienia w tej sytuacji możesz tylko umorzyć na podstawie ustawy o finansach publicznych (czyli podanie + opłata administracyjna 10zł).
Nie wiadomo też czy US naliczył jakiekolwiek koszty egzekucyjne.
W zawiadomieniu do US, możesz też napisać, że zobowiązany zostaje obciążony kosztami egzekucyjnymi (bez względu na to, czy "wycofujesz" samą należność czy z kosztami).

06 mar 2017, 14:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 13:59

POSTY        13
Witam
Mam pytanie co robicie kiedy US umorzy Wam postępowanie egzekucyjne z uwagi na jego bezskuteczność i zwróci tytuły wykonawcze? Jak poszukujecie  majątku dłużnika?

07 mar 2017, 15:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376 ... 379  Następna strona